Ar jums vaikystėje patiko manų košė? Didelė dalis žmonių į šį klausimą atsako nedvejodami: „Ne“. Ir prisimena, kad ji buvo „kažkokia neskani, prėska“, o gal dar priduria „fui, joje visada buvo gumuliukų“. Taip iš raciono ir išbraukiamas naudingas produktas. O jeigu suteiktume manų košei antrą šansą ir pabandytume ją pagaminti? Papasakosime, kaip tai padaryti teisingai, kad košė išeitų tiesiog tobula.
Manų košės nauda
Manų kruopos - tai šalutinis kietųjų rūšių kviečių malimo produktas. Manų košė - vienas labiausiai įsimintinų patiekalų iš vaikystės. Ir visai neatsitiktinai - mus maitino būtent šia koše, nes jį ne tik skani, bet ir sveika. Šiose kruopose gausu kalcio, kalio, fosforo ir kitų B grupės vitaminų. Be to, košei išvirti užtruksite vos 15 minučių. Nepaisant to, kad manuose neišlieka daug vitaminų, ląstelienos ir mikroelementų, manų košėje yra apie 70 procentų lengvai pasisavinamų angliavandenių ir daug baltymų - todėl šis patiekalas yra itin sotus, suteikia daug energijos.
Be to, manų košė gana greitai pagaminama, todėl joje esančios maistingosios medžiagos, nors jų ir nėra labai daug, puikiai išsilaiko ir nesuyra. Dar labiau jos maistingumą padidina pienas, taip pat vaisiai ir uogos, kuriais galima dosniai pagardinti košę. Tačiau sergantiems virškinamojo trakto ligomis manų košė gali tapti tikru išsigelbėjimu: ji ramina gastrito simptomus, šalina skausmą sergant opalige ar esant žarnyno kolikams. Tačiau tiems, kas laikosi dietos, piktnaudžiauti manais nereikėtų. Manų košę pastaruoju metu nurungė įvairios sveikuoliškos košės iš sveikų ar mažai apdorotų grūdų.
Manų kruopose iš tiesų nėra daug vitaminų ar skaidulų, tačiau joje yra sveikų angliavandenių ir lengvai virškinamų baltymų. Tad šis patiekalas padeda pasikrauti energijos visai dienai. Be to, būtent ši košė rekomenduojama žmonėms, kurie skundžiasi virškinamojo trakto, skrandžio problemomis. Ši košė stiprina kaulus ir dantis, nes yra kalcio šaltinis. Manų kruopos tinkamos ir tiems, kurie serga inkstų nepakankamumu, ir tiems, kurie skundžiasi lėtiniu nuovargiu. Po operacijos, persirgus rimta liga, reabilituojantis rekomenduojama būtent ši košė. Tačiau manų košėje yra daug kalorijų, todėl jos nereikėtų vartoti žmonėms, turintiems antsvorio ar besilaikantiems dietos.
Pagrindiniai manų košės virimo ypatumai
- Pagrindinė paslaptis verdant gardžią manų košę - tai, kad jos negalima virti ant vandens. Kitaip košė bus prėska, beskonė. Tiesa, prieš pilant pieno šiek tiek vandens į puodą įpilti vis dėlto būtina - tada verdama košė ne taip kibs prie dugno, nesvils.
- Dažniausia klaida verdant manų košę - neteisingas skysčio ir kruopų santykis. Orientuokitės pagal tokią proporciją: vienam litrui skysčio - 6 šaukštai manų kruopų. Iš pradžių košė gali pasirodyti akivaizdžiai per skysta, bet luktelėkite - ir ji netrukus bus tinkamos konsistencijos.
- Trečioji taisyklė, kurios laužyti nevalia: kruopas berkite tik į verdantį vandenį, ir tik labai plona srovele, be to, svarbu nuolat maišyti.
- Kad košė būtų skanesnė, pagardinkite ją druska, cukrumi, sviestu. Cukrus ir druska beriami prieš košei užverdant, o sviestas - jau užvirus.
- Nevirkite manų košės ilgai: užvirė, pagardinote sviestu, išmaišėte, ir išjunkite ugnį, palikite košę brinkti uždengtame puode 5-10 minučių.
Kiek laiko virti manų košę?
Manų kruopos (Stambiai malti kviečiai). Rekomenduojamas manų kruopų ir vandens santykis: 1 v.š. kruopų - 1 stiklinės vandens. Virimo laikas: ±4-5 min.
Svarbūs patarimai ruošiant manų košę
- Visuomet įpilkite pieno. Net jei griežtai stebite suvartojamo pieno kiekį, košę ruošti visuomet reikėtų su pienu. Kai kurie žmonės, nenorėdami vartoti pieno ar stengdamiesi pagaminti mažiau kaloringą patiekalą, manų košę verda vandenyje. Įpylę pieno į vandenį bent 1:3 santykiu, pagerinsite skonį ir aromatą.
- Tinkamai supilkite kruopas. Kad nesusidarytų gumulėliai, galima pasinaudoti dar vienu paprastu būdu - manų kruopas reikia šiek tiek sudrėkinti šaltu vandeniu ir tada supilti į verdantį skystį. Manų kruopos visada supilamos į užvirusį skystį. Jas reikia pilti lėtai, nuolat maišant. Tai yra būtent košės be gumulėlių paslaptis.
- Pridegusio pieno kvapas tikrai nemalonus ir gali sugadinti košės skonį. Tinkamai užvirkite pieną. Kad taip nenutiktų, prieš supilant pieną praskalaukite puodą lediniu vandeniu. Taip pat galima į puodą įpilti kelis šaukštus šalto vandens arba įdėti ledo kubelį. Po to ramiai užkaiskite puodą su pienu ir nesijaudinkite, kad pienas gali pridegti.
- Gudrybė, dėl kurios košė bus dar subtilesnio skonio. Manų košė verdama ne ilgiau kaip 5-7 minutes. Kad košė įgautų subtilesnį skonį, ją paruošę dėkite sviesto ir išplakite. Jūsų košė taps lengva ir puri. Tokiam patiekalui idealiai tinka šviežios uogos.
Receptai
Manų košė (1 asm.)
Reikės: 200 ml pieno 1 v. š.
Manų košė su bananais ir šokoladu
Tokiam pusryčių desertui neatsispirs nė vienas smaližius! Reikės: 500 g pieno, 3 šaukštai manų kruopų, 1 bananas, 70 g šokolado, 1 šaukštas cukraus, 60 g sviesto, žiupsnelis druskos. Kol pienas kaista, supjaustykite smulkiais kubeliais bananą, sutarkuokite šokoladą. Pienui užvirus, įberkite druskos, cukraus, išmaišykite. Plona srovele supilkite manų kruopas. Kai košė vėl užvirs, pagardinkite ją sviestu, maišykite kol sviestas ištirps. Tada suberkite šokoladą, bananus, viską išmaišykite. Nukelkite puodą nuo ugnies, uždenkite dangčiu ir palikite brinkti 10 minučių. Belieka sudėti į desertinius indelius - skanaus!
Ką dar galite naudoti gardindami manų košę?
Tegul beskonė manų košė lieka praeityje. Paįvairinkite košės skonį įvairiais deriniais. Be visiems gerai žinomo sviesto štai kas dar tinka prie manų košės.
- Saldus skonis: uogos, vaisiai, medus, džiovinti vaisiai, uogienė.
- Neutralus skonis: saulėgrąžos, riešutai.
- Prieskoniai: cinamonas.
- Nestandartiniai priedai: sūris, citrinos žievelė, kokosų drožlės.
Skanindami košę galite fantazuoti!