pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Slyvienės Virimo Receptai: Tradicija ir Kūrybiškumas Jūsų Virtuvėje

Slyvų uogienė daugelio mėgstama ir tikriausiai patenka į geriausių uogienių TOP trejetuką. Ir ne veltui, nes jos maloni rūgštelė ir sodrus skonis puikiai dera su baltu sūriu, blynais ar varškėčiais. O dar geriausia, kad slyvų sezonas ilgas, tad šią uogienę galėsite virti nuo liepos mėnesio galo iki pat rugsėjo pabaigos.

Pagrindiniai Slyvų Uogienės Virimo Patarimai

Uogienėms puikiai tinka tiek vėlyvos, tiek ankstyvos slyvų veislės. Vėlyvųjų slyvų kauliukai lengviau atsiskiria, o ankstyvosios suteikia uogienei gaivaus rūgštelės. Nepriklausomai nuo veislės, uogienei naudokite gerai sunokusias slyvas - jos bus mažiau rūgščios ir skanesnės.

Cukraus kiekį uogienėje galite reguliuoti pagal savo skonį. Mažiau cukraus leis išlaikyti daugiau slyvų skonio ir naudos, tačiau uogienė išsilaikys trumpiau. Didelis cukraus kiekis užtikrins ilgesnį uogienės vartojimo laiką, tačiau ji daug saldesnė. Optimalus cukraus kiekis - 0,5 kg 1 kg slyvų.

Kaip Išvengti Uogienės Pridegimo?

Jei nenorite, kad slyvos pradėtų degti puode, turite pasinaudoti virtuvinio acto gudrybe. Dideliam puodui užtenka vos trijų šaukštų. Acto reikia įpilti tinkamu laiku, o tai geriausia daryti likus kelioms valandoms iki virimo. Tiesiog supjaustykite slyvas, apibarstykite jas cukrumi ir įpilkite tris šaukštus acto. Padėkite 12 valandų, tada uždėkite puodą ant dujų ir kepkite ant mažos ugnies penkias valandas. Jokiu būdu nemaišykite slyvų kepdami, nes tai sutrikdys natūralų barjerą ir vaisiai pradės degti! Paruoštą uogienę sudėkite į švarius ir sterilizuotus stiklainius ir sandariai uždarykite.

Tradicinis Slyvienės Receptas

Pagal šį receptą išvirsite tikrą slyvienę, kurioje jausis standūs slyvų gabaliukai (standumą užtikrina jų užpylimas cukrumi ir palaikymas prieš virimą). Jei norite ne slyvienės, o slyvų džemo, cukrumi užpiltų slyvų laikyti nereikia.

Ingredientai:

  • 3 kg slyvų
  • 1 kg cukraus
  • 5 vnt. gvazdikėlių
  • 1 vnt. cinamono lazdelės

Gaminimo Eiga:

  1. Slyvas perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus. Jeigu norite, kad uogienė standžiau tilptų į stiklainiukus, galite slyvų puseles perpjauti dar pusiau, jog liktų ketvirčiai. O jeigu norisi stambesnių slyvų gabaliukų, palikite puseles.
  2. Slyvas suberkite į puodą ir užberkite cukrumi. Palikite pastovėti keletą valandų, kol slyvos išskirs sulčių.
  3. Tada viską užvirinkite, įdėkite cinamono lazdelę, gvazdikėlius ir palikite pastovėti dar 12 valandų (arba tiesiog per naktį).
  4. Viską vėl užkaiskite ir nuo užvirimo virkite apie 20-30 minučių iki slyvos suminkštės (tiesiog paragaukite ar jau minkštos).
  5. Išgriebkite cinamono lazdelę ir gvazdikėlius.
  6. Karštą slyvų uogienę supilstykite į iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite karštu vandeniu nuplikytais dangteliais.

Slyvų Uogienė su Šokoladu

Kas sugalvojo į slyvų uogienę įdėti šokolado tikrai vertas pagyrimo, nes šis derinys tiesiog nuostabus.

Ingredientai:

  • 2 kg slyvų
  • 800 g cukraus
  • 300 g juodojo šokolado (bent 70 % kakavos)
  • 6 v.š. romo

Gaminimo Eiga:

  1. Išimkite slyvų kauliukus, supjaustykite jas puselėmis, sutrinkite virtuviniu kombainu ir supilkite į puodą. Nulupti odelių nereikia.
  2. Užvirkite, palaukite, kol pradės garuoti.
  3. Maišydami suberkite cukrų. Virkite 15 minučių ant vidutinės ugnies. Retkarčiais pamaišykite. Nugriebkite putas.
  4. Puodą nukelkite nuo ugnies, sudėkite šokoladą, supilkite romą ir išmaišykite.
  5. Palikite vėsti maždaug 30 minučių.
  6. Supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius.

Slyvų Uogienė su Cukinijomis

Šiai uogienei labiausiai tinka geltonos slyvos, tačiau, jie jų neturite, tiks ir bet kurio kitos. Iš slyvų išimkite kauliukus, jas perpjaukite per pusę ir sudėkite į puodą, kuriame virsite uogienę. Užpilkite cukrumi, uždenkite ir palaikykite kelias valandas, kad slyvos išskirtų sultis. Jeigu norite, kad uogienėje labiau jaustųsi slyvų gabaliukai, tada užpiltas cukrumi slyvas laikykite per naktį (jos tada labiau susicukruoja, mažiau išsileidžia verdant), o jeigu norite į džemą panašios uogienės, laikykite trumpiau. Po to į slyvas suberkite kubeliais pjaustytą cukiniją ir viską virkite ant nedidelės ugnies apie 45-60 min., vis pamaišant.

Slyvų Uogienė su Graikiniais Riešutais

Ši slyvų uogienė ne tik nepaprastai skani ir aromatinga, bet ir stebina savo prabangiu skoniu, nors pagaminti ją visai paprasta. Slyvų gabalėliai išlieka tvirti ir nesuvirę, o traškūs graikiniai riešutai suteikia nuostabų kontrastą.

Ingredientai:

  • 2,5 kg slyvų
  • 1 kg cukraus
  • 200 g graikinių riešutų
  • 4 vnt. gvazdikėlių
  • 1 vnt. cinamono lazdelės

Gaminimo Eiga:

  1. Slyvas sudėkite į storadugnį puodą, kuriame virsite uogienę, užpilkite cukrumi, įdėkite cinamono lazdelę, gvazdikėlius ir palikite pastovėti per naktį.
  2. Kitą dieną slyvas užkaiskite ir virkite ant nedidelės ugnies.
  3. Kai slyvos suminkštės (paprastai užtrunka apie pusvalandį nuo užvirimo), sudėkite riešutus (juos galite prieš tai paskrudinti orkaitėje, bus stipresnis skonis ir aromatas) ir pavirkite dar keletą minučių.

Obuolių ir Slyvų Uogienė

Neįsivaizduojame šaltojo sezono be gardžios ir nuostabiai kvepiančios uogienės, o svarbiausia, kai vasaros pabaigoje sunoksta skaniausių veislių obuoliai ir slyvos.

Ingredientai:

  • 1 kg slyvų
  • 1 kg obuolių
  • 1,5 kg cukraus
  • 0,5 a.š. citrinos rūgšties