Tai patiekalas, kuris periodiškai vis kartojamas mano namuose, nes lengvai ir greitai pagaminamas, labai skanus (patinka visiems šeimos nariams), o likučiai puikiai tinka į pietų dėžutę arba kitos dienos vakarienei.
Apibūdinčiau štai taip - tai Tex Mex skoniai iš vakarėlių maisto transformuoti į šeimos vakarienę.
Ingredientai:
- lazanijos lakštų (šviežių arba sausų, apvirtų ir atvėsintų)
- 500-600 g virtos ar keptos vištienos, smulkiai supjaustytos
- 200 g rikotos sūrio
- 2 mocarelos sūrio rutuliukai, sutarkuoti
- 150 g parmezano sūrio, sutarkuoto
- žiupsnis džiovintų raudonėlių
- 2 didelės saujos špinatų, susmulkintų
Padažas:
- 2 valg. šaukšt. sviesto
- 3 skiltelės česnako, sutraiškytos
- 220 g kreminio sūrio
- 1 stiklinė plakamosios grietinėlės
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos
- didelis žiupsnis juodųjų pipirų
Viršui:
- 2 mocarelos sūrio rutuliukai, supjaustyti griežinėliais
Gaminimas:
- Pirmiausiai pasiruoškite visas lazanijos sudėtines dalis.
- Špinatus berkite į keptuvę, užpilkite šaukštą vandens, užkaiskite, uždenkite dangčiu ir pakaitinkite apie porą minučių, kol sukris. Atvėsinkite ir smulkiai sukapokite.
- Susmulkintą mėsą suberkite į dubenėlį.
- Dubenyje išsukite rikotos sūrį, skirtą įdarui. Tuomet šalia jo suberkite ir supilkite kitus įdarui skirtus ingredientus, išskyrus vištieną. Gerai išmaišykite ir atidėkite.
- Pagaminkite padažą. Nedideliame prikaistuvyje išlydykite sviestą, suberkite česnakus, pakepinkite, kol pakvips, sudėkite ir supilkite likusius padažo ingredientus, įberkite druskos pipirų. Pakaitinkite kelias minutes, kol taps vientisu padažo, tačiau neleiskite pernelyg sutirštėti. Nukaiskite.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
- Formuokite lazaniją. Imkite nedidelį kepimo indą aukštesniais kraštais, patepkite jo dugną pagamintu padažu (maždaug trečdaliu jo). Tuomet užklokite dugną lazanijos lakštais, ant jo dėkite įdaro, o ant viršaus paskleiskite šiek tiek vištienos. Vėl užklokite lazanijos lakštų sluoksniu, jį aptepkite padažu, tada vėl dėkite lazanijos lakštų sluoksnį, o ant jo pakartokite įdaro ir vištienos porciją. Viršutinis sluoksnis vėl turėtų būti lazanijos lakštų, tuomet padažo, o galiausiai viršų apdėliokite mocarelos sūrio griežinėliais.
- Dėkite į orkaitę ir kepkite apie pusvalandį, kol viršus bus gražiai apskrudęs ir burbuliuojantis. Leiskite kiek atvėsti ir ragaukite.
Moliūgų lazanija su vištiena
Iškepkite moliūgų lazanijos su vištiena - tai ne tik gardus, bet ir sotus, nebrangus, nesudėtingai paruošiamas patiekalas šeimos vakarienei ar savaitgalio pietums.
Moliūgai lazanijos sluoksniams suteikia švelnumo, kremiškumo, gardaus aromato, o skonių derinys su vištiena ir špinatais - išties puikus!
Moliūgų tyrę galite pasiruošti iš anksto.
Vištienos įdarą galite papildyti tarkuotomis morkomis ar riekelėmis pjaustytais pievagrybiais. Apkepkite juos su kitomis daržovėmis.
Lazanijos lakštų apvirti nereikia - kepimo metu jie suminkštės nuo padažo.
Moliūgų tyrės paruošimas:
- Iš pradžių paruoškite moliūgų tyrę.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
- Sviestinį moliūgą perpjaukite perpus, išskobkite sėklas.
- Dėkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, pjūviu į apačią.
- Kepkite apie 40-60 minučių, priklausomai nuo moliūgo dydžio.
- Ar moliūgas jau iškepė, patikrinkite peiliu - jis turi itin lengvai smigti į moliūgą.
- Šiek tiek atvėsusį moliūgo minkštimą išskobkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos tyrės.
- Jei nenaudojate iš karto, kelias dienas laikykite sandariame indelyje šaldytuve arba užšaldykite.
Moliūgų padažo paruošimas:
Paruoškite moliūgų padažą.
Dar šiltą moliūgų tyrę, grietinėlę, druską, muskatą ir pipirus sutrinkite iki visiškai vientisos masės.
Atidėkite į šalį.
Vištienos įdaro paruošimas:
- Paruoškite vištienos įdarą.
- Keptuvėje virš vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų.
- Suberkite smulkintą svogūną, smulkiai kapotas česnako skilteles.
- Kepkite, kartais pamaišydami, kol svogūnai suminkštės.
- Į keptuvę sudėkite nedideliais gabalėliais supjaustytą vištos šlaunelių mėsą.
- Kepkite, kol vištiena pabals ir bus iškepusi.
- Pagardinkite druska, pipirais.
- Suberkite špinatų lapelius.
- Pakaitinkite kelias minutes, kol špinatais sukris.
- Nuimkite nuo ugnies.
Susluoksniuokite lazaniją:
- Fermentinį ir mocarelos sūrius sutarkuokite.
- Susluoksniuokite lazaniją.
- Ant kepimo indo (20×30 cm) dugno paskleiskite porą samčių moliūgų padažo.
- Išdėliokite lazanijos lakštus taip, kad neliktų tarpelių (jei reikia, perlaužkite juos į kelias reikiamo dydžio dalis).
- Ant lazanijos lakštų paskleiskite maždaug trečdalį moliūgų padažo ir maždaug pusę vištienos įdaro.
- Užberkite apie 100 g tarkuoto fermentinio sūrio.
- Ant sūrio išdėliokite lazanijos lakštus ir dar kartą pakartokite tuos pačius sluoksnius: moliūgų padažo, vištienos įdaro, tarkuoto fermentinio sūrio.
- Išdėliokite paskutinį sluoksnį lazanijos lakštų, tolygiai aptepkite paskutiniu likusiu moliūgų padažu.
- Užberkite tarkuotu mocarelos sūriu ir likusiais 50 g tarkuoto fermentinio sūrio.
Iškepkite:
- Iškepkite.
- Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
- Kepimo formą uždenkite folija ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 25 minutes.
Ingredientas | Kiekis |
---|---|
Fermentinis sūris | 100 g |
Mocarelos sūris | 50 g |
Grietinėlė | 100 ml |
Moliūgų tyrė | 500 g |
Vištiena | 50 g |
Špinatai | 50 g |
Moliūgų padažas | 600 ml |
Aliejus | 100 ml |
Sviestas | 50 g |