Šios gardžios mielinės bandelės su mėsa, faršu ir pievagrybiais yra puikus pasirinkimas jaukiam šeimos vakarui ar draugų susibūrimui. Minkšta mielinė tešla apgaubia sultingą mėsos ir pievagrybių įdarą, sukurdama tobulą skonių harmoniją. Tradicinis lietuviškas patiekalas žavi savo paprastumu ir neprilygstamu skoniu. Šis receptas atkeliavo iš mano močiutės virtuvės, kur jis buvo tobulinamas dešimtmečiais. Bandelės puikiai tinka tiek karštos, tiek atvėsusios, jas galima valgyti kaip užkandį ar pagrindinį patiekalą. Jeigu ieškote sotaus ir skanaus patiekalo, kuris pradžiugins visą šeimą, šios bandelės tikrai neapvils.
Ingredientai
Mums reikės:
- 0,5 kg miltų
- 30 g mielių
- Stiklinės pieno
- Vandens
- 4 šaukštų aliejaus
- 1 šaukštelio druskos
- 1 šaukšto cukraus
Įdarai
Taigi, pradėkime nuo įdarų:
Įdaras su mėsa
Sumaišome apie 200 gr maltos kiaulienos ir 200 gr. maltos jautienos. Keptuvėje apkepame smulkiai pjaustytą svogūną, sudedame maltą mėsą. Kepame maišydami, kol mėsa šiek tiek paruduos. Įpilame pusę stiklinės vandens ir šiek tiek patroškiname. Vėl pagardiname mairūnais, druska ir pipirais. Viską atidedame į šalį kol atšals.
Įdaras su grybais
Gerą saują džiovintų grybų (geriausiai baravykų) apverdame puode, nukošiame ir sumalame. Keptuvėje pakepiname smulkiai pjaustytą svogūną, suberiame maltus grybus. Palaikome ant ugnies maišydami kokias 2-3 minutes. Ant viršaus krauname virtus ryžius ir gerai išmaišome. Ryžių turėtų būti tiek pat, kiek grybų. Ryžiai sugeria drėgmę, kurią išskiria grybai, tai išgelbėja bandeles nuo sugriuvimo. Pagardiname druska ir pipirais. Viską atidedame į šalį kol atšals.
Įdaras su kopūstais
Ant aliejaus pakepiname vieną susmulkintą vidutinio dydžio svogūną, kol jis taps „permatomu”. Ant viršaus verčiame smulkiai tarkuotą morką ir supjaustytą puselę nedidelio kopūsto. Dar šiek tiek pakepiname, tada įpilame stiklinę vandens ir patroškiname, kol daržovės suminkštės. Pagardiname juodaisiais pipirais, druska ir mairūnu. Viską atidedame į šalį kol atšals.
Tešlos paruošimas
- Šiltame piene ištirpiname mieles ir cukrų. Palaukiame, kol mielės ims putoti.
- 400 gr. miltų sumaišome su druska, aliejumi bei pieno ir mielių mišiniu. Įpilame vandens tiek, kad tešla pasidarytu tiršta.
- Suberiame likusius miltus ir pradedame minkyti. Tešla turi nustoti lipti prie pirštų ir pasidaryti vienalytė.
- Iš tešlos padarome rutulį ir dubenyje pastatome tamsioje šiltoje vietoje valandai (kol tešla iškils).
Bandelės formavimas ir kepimas
- Iškildintą tešlą iškočiojame į 2-3mm storio blyną.
- Supjaustome nedideliais kvadratukais (maždaug delno dydžio).
- Į kvadratuko vidų dedame šiek tiek įdaro ir gerai užlankstome. Neturi likti skylių.
- Bandeles statome ant miltais pabarstytos skardos, patepame kiaušinio plakiniu.
- Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20-25min.
- Pateikiame su sultiniu, arba vienas. Valgome.
Galimos ingredientų alternatyvos
Šį receptą galima pritaikyti pagal savo skonį ir turimus produktus. Vietoj kiaulienos faršo galima naudoti jautienos, kalakutienos ar vištienos faršą, arba jų mišinį. Pievagrybius galima pakeisti kitomis grybų rūšimis - voveraitėmis, baravykais ar šitake grybais. Jeigu neturite šviežių mielių, galite naudoti sausas (apie 11 gramų), tik tuomet reikės ilgesnio kildinimo laiko.
Patarimai
- Tešlos konsistencija turėtų būti minkšta, bet nelipni.
- Formuojant bandeles, įdarą dėkite į tešlos centrą ir kruopščiai užspauskite kraštus, kad kepant įdaras neištekėtų.
- Kepant bandeles keptuvėje, naudokite vidutinę kaitrą, kad tešla spėtų iškepti ir nepridegtų.
- Bandelės bus iškepusios, kai taps gražiai auksinės spalvos.
- Patiekiant galite papuošti šviežiomis žolelėmis arba patiekti su grietine ar jogurto padažu.
Maistinė vertė
Bendras patiekalo kalorijų kiekis yra apie 3200 kcal. Vienos bandelės porcijoje (skaičiuojant, kad iš šio kiekio gaunasi 8 bandelės) yra apie 400 kcal.