Topinambai (žieminės bulvės arba bulvinės saulėgrąžos) - daugiametės daržovės, kurių gumbus jau dabar galima kasti. Tai daržovė, turinti daug naudingų medžiagų, neturinti krakmolo. Švieži ar virti topinambai tinka salotoms ir mišrainėms.
Kas yra topinambas?
Topinambai, dar kitaip vadinami bulvinėmis saulėgrąžomis (užsienyje juos vadina Jeruzalės artišokais, nors jie niekaip nesusiję su Jeruzale) yra šakniagumbiai, primenantys imbiero šaknį.
Topinambas (Helianthus tuberosus), rečiau vadinamas bulvine saulėgrąža, yra kilęs iš Šiaurės Amerikos rytų. Tai daržovė, kuri vaisius brandina po žeme - tai netaisyklingos formos gumbai.
Šie gumbai gali būti įvairių spalvų: nuo šviesiai rudos ar baltos iki raudonos ar violetinės. Topinambai gali būti valgomi žali arba virti.
Valgomi tiek žali, tiek, kepti, virti, troškinti; spaudžiamos sultys; iš sudžiovintų gaminama kava. Žali yra traškūs, sultingi ir primena riešutus, virtų skonis panašesnis į artišokų.
Topinambų nauda sveikatai
Topinambai yra ypatingai naudingi: turi daug įvairiausių vitaminų bei mineralinių medžiagų, didelį kiekį geležies. Nauda sveikatai didžiulė: galimai teigiamai veikia virškinimo sistemą, palaiko imunitetą, yra naudingi plaukams, padeda atsinaujinti kraujui, padeda reguliuoti cholesterolio kiekį.
Topinambuose gausu inulino (homopolisacharidas), tai yra prebiotinė maistinė skaidula, kuri pamaitina gerąsias žarnyno bakterijas. Inulinas skatina bifidobakterijų augimą, kurių yra storojoje žarnoje. Bifidobakterijos kovoje su kenksmingomis žarnyno bakterijomis, padeda išvengti vidurių užkietėjimo ir padeda imuninei sistemai.
Topinambuose gausu B vitaminų, ypač tiamino. 100 gramų šviežių topinambų yra 0,2 mg tiamino (12% rekomenduojamos dienos normos). Tiaminas labai svarbus nervų sistemai ir raumenims. Taip pat jis reikalingas angliavandenių metabolizmui ir gaminti druskos rūgštį skrandyje.
Druskos rūgšties trūkumas gali trukdyti baltyminio maisto virškinimą ir slopindamas fermentą pepsiną sukelti skrandžio skausmus. Druskos rūgšties trūkumas gali padaryti įtaką bakterijų atsiradimui skrandyje, o tai gali sukelti viduriavimą ir prastesnį maistinių medžiagų pasisavinimą.
Taip pat topinambai gali padėti sulieknėti. Angliavandeniai, esantys maiste, sukelia gliukozės kiekį kraujyje, o mūsų kūnai atsako į tai išskirdami hormoną insuliną. Insulinas skatina gliukozės pasisavinimą ir kaupimą kepenyse, raumenyse ir riebaliniame sluoksnyje, kur ji saugoma vėlesniam panaudojimui energijai. Kuo didesnė gliukozės koncentraciją kraujyje, tuo daugiau energijos bus saugoma riebalų pavidalu.
Maistinės skaidulos randamos topinambuose, gali padėti sumažinti mažo tankio lipoproteinų (blogojo cholesterolio) kiekį kraujyje. Taip pat, atlikti tyrimai leidžia manyti, kad skaidulos gali sumažinti kraujo spaudimą ir slopinti uždegiminius procesus, o tai be galo svarbu siekiant išlaikyti sveiką širdį.
Topinambuose yra gana nedidelis kiekis antioksidantų - vitamino A, vitamino C ir vitamino E bei flavonoidų.
Topinambuose yra dar daugiau kalio nei bananuose. 100 gramų šviežių topinambų yra 429 mg kalio (bananuose 358 mg). Kalis yra labai svarbus mineralas gerai širdies ir raumenų sveikatai. Valgydami maisto produktus, kuriuose gausu kalio, pagerinsite savo kaulų sveikatą ir sumažinsite tikimybę susirgti osteoporoze, kadangi kalis kartu su kalciu veikia sinergetiškai ir sustiprina vienas kito poveikį.
Topinambuose yra svarbių elementų kraujui - geležies ir vario. Šie elementai yra be galo svarbūs naujų kraujo ląstelių susidarymui. Šiomis dienomis geležis yra vienas iš labiausiai trūkstamų elementų žmonių organizmuose, dėl to daug žmonių yra kamuojami anemijos.
Topinambuose gausu maistinių medžiagų, naudingų sveikiems plaukams, pavyzdžiui, vario, geležies ir vitamino C. Geležis perneša deguonį į plaukus ir palaiko plaukų folikulus sveikus. Tyrimai rodo, kad geležies trūkumas yra vienas iš pagrindinių plaukų slinkimo priežasčių, ypač tarp moterų, iki susergant menopauze.
Varis padeda užkirsti kelią plaukų slinkimui ir skatina plaukų augimą. Taip pat varis kartais naudojamas gydyti suplonėjusius ir išretėjusius plaukus, jis padeda išvengti ankstyvo pražilimo ir paryškina natūralią plaukų spalvą.
Kaip valgyti topinambus?
Topinambus galima valgyti žalius, virti arba kepti.
Dažniausiai topinambai valgomi švieži ir naudojami salotoms. Galima valgyti gumbus šviežius, virtus, keptus, troškintus, džiovintus, valgomi lapai ir žiedai. Liaudies medicinoje siūloma gumbus valgyti šviežius su luobele. Daržovę užtenka gerai nuplauti tekančiu vandeniu.
Galima pasidaryti labai skanią topinambų mišrainę su anakardžių majonezu, česnako skiltelėmis ir žaliu salotos lapu, arba špinatais. Galima pasigaminti ir salotas su pomidorais.
Žali topinambai dera su daugybe kitų daržovių, variantų gali būti daug. Paruošti topinambai pjaustomi griežinėliais, dedami į keptuvę su sviestu, uždengus troškinama ant lengvos ugnies kol suminkštės. Pabarsčius džiūvėsėliais ir krapais tiekiama kaip garnyras.
Topinambų receptai
Topinambų sriuba
Paimkite puodą ir ant vidutinės ugnies ištirpinkite 2 šaukštus sviesto. Suberkite svogūną ir salierus, virkite maždaug 5 minutes kol suminkštės. Sudėkite topinambus ir supilkite sultinį į puodą ir užvirkite. Kai sriuba išvirs, nukelkite nuo ugnies ir sutrinkite ją trintuvu (blenderiu). 1 arbat. šaukšt.
Kepti topinambai
Įkaitinkite orkaitę iki 190°C laipsnių. Paimkite dubenį ir sudėkite topinambus, apšlakstykite juos 3 šaukštais rapsų aliejaus, įdėkite čiobrelio šakeles ir žiupsnelį druskos. Viską išmaišykite ir sudėkite į kepimo formą bei įdėkite į įkaitintą orkaitę. Iškepusiems topinambams leiskite šiek tiek atvėsti.
Į tą laiką paimkite likusį šaukštą rapsų aliejaus ir sumaišykite jį su lazdyno riešutų aliejumi ir pašlakstykite šiuo aliejų mišiniu topinambus. Pavartykite topinambus švelniai kepimo formoje, kad aliejus ir prieskoniai pasiskirstytų tolygiai.
Orkaitėje kepti sūrūs topinambai
Topinambus nuplauname ir nušveičiame šepetėliu. Supjaustome plonais griežinėliais, juos sumaišome su šlakeliu alyvuogių aliejaus, žiupsniu druskos ir pipirų.
Viską paskleidžiame ant kepimo popieriumi patiestos skardos vienu sluoksniu, stengiamės griežinėlių neglausti vienas prie kito.Dedame į 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepame apie 20 minučių, kol griežinėliai karamelizuosis.
Pikantiškos keptų topinambų salotos su lapiniais kopūstais ir riešutais
Salotos bus į saldžiąją pusę, jas mielai valgyčiau vienas arba derinčiau su balta žuvimi. Topinambus nuplauname, nušveičiame šepetėliu, supjaustome plonais griežinėliais.
Juos sumaišome su šlakeliu alyvuogių aliejaus, žiupsniu druskos ir pipirų. Viską paskleidžiame ant kepimo popieriumi patiestos skardos vienu sluoksniu, stengiamės griežinėlių neglausti vienas prie kito. Dedame į 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepame apie 20 minučių, kol griežinėliai karamelizuosis.
Stambiai suplėšome lapinio kopūsto lapus, kotelius išmetame. Lapus sumaišome su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir žiupsniu druskos, dedame į orkaitę 5 minutėms.
Kol lapiniai kopūstai kepa, susmulkiname lazdyno riešutus ir juos šiek tiek paskrudiname keptuvėje.
Dubenyje sumaišome keptus topinambus, lapinį kopūstą, paskrudintus lazdyno riešutus, razinas. Įpilame šlakelį klevų sirupo ir alyvuogių aliejaus.
Žieminių bulvių (topinambų) tyrė
INGREDIENTAI: šiek tiek topinambų
PARUOŠIMO BŪDAS: Nulupame žievelę nuo žieminių bulvių. Jas sudedame į pasūdytą vandenį ir paverdame kol jos suminkštės. Vandens virimui reikia tik tiek, kad šios žieminės bulvės būtų apsemtos. Nuoviras supilkite į kitą indą ir sutrinkite trintuve vis įpildami tų pačių virimo sulčių. Įdedame porą šaukštų grietinės, druskos pagal skonį ir gerai išmaišome. Masė turi gautis tiršta. Tinka prie mėsos patiekalų. Skanaus!
Kiti receptai ir patiekalai
- Pupeles ir žirnius išvirti (galima imti konservuotus), pertrinti, suberti maltus riešutus ir gerai išmaišyti.
- Bulvę bei salierą išvirti, atskirai patroškinti ir sununkt kopūstus, svogūnus pakepinti. Biriai išvirtus ryžius ir daržoves sumalti mėsmale, sumaišyti su pupelių mase, sudėti trynius, iki putų išplaktus baltymus, prieskonius, gerai išmaišyti.
- Fermentinis sūris tarkuojamas stambiai, svogūnas - smulkiai, tiks malta ar tarkuota virta dešra, įplakamas kiaušinis, gardinama.
- 5 kietai virti kiaušiniai sukapojami, dedama pora išmirkytų batono riekelių, šaukštas grietinės, įplakamas kiaušinis, sūdoma, dedama kapotų svogūnų laiškų ir krapų, gardinama, gerai išmaišoma.
- 400 g aliejaus suplakti su 60 g obuolių acto arba citrinos sulčių, 75 g skysto medaus, druska, išspaustu česnaku, malta saldžiąja paprika, 1 g maltų aitriųjų kajeno arba čilės paprikų. Pagaminsime kiek daugiau nei 0,5 l užpilo. Supilame į užsukamą butelį, laikome šaldytuve iki trijų savaičių.