pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kepti Burokėliai su Feta: Receptai ir Variacijos

Kepti burokėliai su feta - tai puikus derinys, apjungiantis saldų, žemišką burokėlių skonį su sūriu, kreminiu fetos sūriu. Šis patiekalas yra ne tik skanus, bet ir vizualiai patrauklus, todėl puikiai tinka tiek kasdieniam stalui, tiek ypatingoms progoms. Be to, jis lengvai pritaikomas pagal individualius skonius ir mitybos poreikius.

Burokėlių nauda sveikatai

Prieš pradedant gaminti, verta atkreipti dėmesį į burokėlių naudą sveikatai. Burokėliai yra puikus vitaminų ir mineralų šaltinis. Jie turtingi folio rūgštimi, manganu, kaliu, geležimi ir vitaminu C. Burokėlių sudėtyje esantys nitratai gali padėti sumažinti kraujo spaudimą ir pagerinti kraujotaką. Taip pat, burokėliai pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, kurios padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų žalos. Reguliarus burokėlių vartojimas gali pagerinti fizinę ištvermę ir sumažinti uždegiminius procesus organizme.

Ingredientai

Norint pagaminti keptus burokėlius su feta, reikės šių ingredientų:

  • Burokėliai: Geriausia rinktis vidutinio dydžio burokėlius, nes jie greičiau iškepa ir turi intensyvesnį skonį. Galima naudoti tiek raudonus, tiek geltonus ar dryžuotus burokėlius.
  • Feta: Rinkitės kokybišką fetos sūrį, pagamintą iš avių arba ožkų pieno. Fetos sūris suteikia patiekalui sūrumo ir kremiškumo.
  • Alyvuogių aliejus: Aukštos kokybės alyvuogių aliejus suteikia patiekalui subtilų skonį ir padeda burokėliams tolygiai iškepti.
  • Prieskoniai: Druska, juodieji pipirai ir kitos žolelės (pvz., čiobreliai, rozmarinai) sustiprina burokėlių ir fetos skonį.
  • Papildomi ingredientai (nebūtini): Graikiniai riešutai, moliūgų sėklos, medus, balzaminis actas, citrinos sultys, švieži žalumynai (pvz., rukola, špinatai).

Burokėlių paruošimas kepimui

Prieš kepant burokėlius, juos reikia tinkamai paruošti:

  1. Nuplaukite burokėlius: Kruopščiai nuplaukite burokėlius po tekančiu vandeniu, pašalindami visus nešvarumus.
  2. Nupjaukite lapus ir šaknis: Nupjaukite burokėlių lapus (palikite apie 2 cm stiebą) ir šaknis. Lapus galima panaudoti salotoms arba sriuboms.
  3. Nulupkite (nebūtinai): Burokėlių lupti nebūtina, ypač jei jie jauni ir jų odelė plona. Jei norite, galite juos nulupti po kepimo, kai jie šiek tiek atvės. Tačiau jei lupate prieš kepimą, būtinai apšlakstykite aliejumi, kad neišdžiūtų.
  4. Supjaustykite: Burokėlius supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais (pvz., kubeliais, griežinėliais ar skiltelėmis), kad jie iškeptų tolygiai. Priklausomai nuo burokėlių dydžio, pjaustykite juos storesniais arba plonesniais gabalėliais.

Kepimo būdai

Burokėlius su feta galima kepti keliais būdais:

Orkaitėje

Kepimas orkaitėje yra vienas populiariausių būdų, nes leidžia burokėliams tolygiai iškepti ir išlaikyti savo skonį.

  1. Įkaitinkite orkaitę: Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
  2. Paruoškite burokėlius: Sumaišykite supjaustytus burokėlius su alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir kitais pasirinktais prieskoniais.
  3. Kepkite: Išdėliokite burokėlius vienu sluoksniu ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Kepkite 30-45 minutes, arba kol burokėliai suminkštės. Kepimo laikas priklauso nuo burokėlių dydžio ir orkaitės.
  4. Patiekite: Iškepusius burokėlius apibarstykite fetos sūriu ir kitais pasirinktais ingredientais.

Grilyje

Kepimas ant grilio suteikia burokėliams dūmo skonį.

  1. Įkaitinkite grilį: Įkaitinkite grilį iki vidutinės temperatūros.
  2. Paruoškite burokėlius: Apšlakstykite supjaustytus burokėlius alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir kitais pasirinktais prieskoniais.
  3. Kepkite: Dėkite burokėlius ant grilio ir kepkite 20-30 minučių, arba kol jie suminkštės. Kepimo metu reguliariai apverskite burokėlius, kad jie nepridegtų.
  4. Patiekite: Iškepusius burokėlius apibarstykite fetos sūriu ir kitais pasirinktais ingredientais.

Folijoje

Kepimas folijoje leidžia burokėliams išlikti sultingiems ir išlaikyti savo natūralų skonį.

  1. Įkaitinkite orkaitę: Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
  2. Paruoškite burokėlius: Kiekvieną burokėlį atskirai suvyniokite į foliją su šlakeliu alyvuogių aliejaus, druska ir pipirais.
  3. Kepkite: Dėkite suvyniotus burokėlius ant kepimo skardos ir kepkite 45-60 minučių, arba kol jie suminkštės.
  4. Patiekite: Atvėsinkite burokėlius, nulupkite ir supjaustykite. Apibarstykite fetos sūriu ir kitais pasirinktais ingredientais.

Fetos sūrio paruošimas

Fetos sūrį galima naudoti keliais būdais:

  • Apibarstykite: Tiesiog apibarstykite keptus burokėlius trupintu fetos sūriu prieš patiekiant.
  • Sumaišykite: Sumaišykite fetos sūrį su burokėliais po kepimo. Šis būdas leidžia fetos sūriui šiek tiek ištirpti ir apgaubti burokėlius.
  • Padažas: Paruoškite fetos sūrio padažą, sumaišydami fetos sūrį su jogurtu, citrinos sultimis ir prieskoniais. Šis padažas puikiai tinka keptų burokėlių ir fetos salotoms.

Papildomi ingredientai ir patiekimo būdai

Kepti burokėliai su feta puikiai dera su įvairiais papildomais ingredientais:

  • Riešutai ir sėklos: Graikiniai riešutai, moliūgų sėklos, saulėgrąžų sėklos suteikia patiekalui tekstūros ir papildomo skonio.
  • Švieži žalumynai: Rukola, špinatai, salotų mišinys suteikia patiekalui gaivumo ir vitaminų.
  • Vaisiai: Obuoliai, kriaušės, apelsinai suteikia patiekalui saldumo ir rūgštumo.
  • Medus ir balzaminis actas: Šlakelis medaus ar balzaminio acto suteikia patiekalui subtilaus saldumo ir rūgštumo.
  • Citrinų sultys: Citrinų sultys suteikia patiekalui gaivumo ir subalansuoja skonius.

Keptus burokėlius su feta galima patiekti kaip:

  • Užkandį: Puikiai tinka prieš pagrindinį patiekalą.
  • Salotas: Sumaišykite keptus burokėlius su feta, šviežiais žalumynais ir kitais pasirinktais ingredientais.
  • Garnyrą: Patiekite keptus burokėlius su feta kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų.
  • Pagrindinį patiekalą: Patiekite keptus burokėlius su feta kaip lengvą vegetarišką patiekalą.

Variacijos

Štai keletas keptų burokėlių su feta variacijų:

  • Kepti burokėliai su ožkos sūriu: Vietoj fetos naudokite ožkos sūrį.
  • Kepti burokėliai su graikiniais riešutais ir medumi: Apibarstykite keptus burokėlius graikiniais riešutais ir apšlakstykite medumi.
  • Kepti burokėliai su rukola ir balzaminiu actu: Sumaišykite keptus burokėlius su rukola ir apšlakstykite balzaminiu actu.
  • Kepti burokėliai su apelsinais ir fetos padažu: Sumaišykite keptus burokėlius su apelsinų skiltelėmis ir apšlakstykite fetos sūrio padažu.

Krapų ir agurkų derinys su burokėliais ir feta

Krapai ir agurkai - visų ragautas derinys, burokėliai ir feta - daugelio. O kas atsitinka, kai visi šie ingredientai susitinka viename patiekale? Iš viso to išeina puikios salotos, kuriose pinasi saldumas (burokėlis) ir sūrumas (feta), agurkas įneša gaivos, o krapai papildomo skonio ir aromato.

Ingredientai:

  • Virti burokėliai
  • Agurkai
  • Feta
  • Krapai
  • Alyvuogių aliejus
  • Citrinos sultys
  • Druska

Padažo paruošimas:

  1. Mažame indelyje sumaišykite citrinos sultis ir druską, pamaišykite, kol druska ištirps.
  2. Supilkite aliejų ir paplakite, kad viskas tolygiai susimaišytų.

Salotų paruošimas:

  1. Virtus burokėlius supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais.
  2. Suberkite burokėlių kubelius į didelį dubenį, supilkite ant jų pusę padažo, išmaišykite ir leiskite 15 min. pastovėti (tuo metu kaip tik galite pjaustyti ir kapoti likusius ingredientus).
  3. Prieš pat patiekiant salotas ant stalo, ant burokėlių sudėkite agurkus, fetą, suberkite krapus ir supilkite likusį padažą.

Šiltos salotos su keptais burokėliais, kriaušėmis ir mėlynuoju pelėsio sūriu

Tai salotos, kurios patiks saldesnių skonių mėgėjams - tiek kepti burokėliai, tiek kriaušės yra saldūs, tuo tarpu padažas bei mėlynojo pelėsio sūris suteikia pikantiškumo. Tarp ingredientų eilučių nepraleiskite moliūgų sėklų ir būtinai jas paskrudinkite. Sėklos praturtina salotas tiek maistingumu, tiek skoniu, be to, „šis tas traškaus“ galėtų būti daugelio puikių salotų paslaptis. Špinatus galite keisti ir kitomis mėgstamomis salotomis, o burokėlius galite kepti ir žalius, tik kepimas tuomet užtruks gerokai ilgiau.

Ingredientai:

  • Virti burokėliai
  • Kriaušės
  • Moliūgų sėklos
  • Špinatai
  • Mėlynojo pelėsio sūris
  • Alyvuogių aliejus
  • Prieskoniai

Paruošimas:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros.
  2. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  3. Virtus burokėlius supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais.
  4. Sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir prieskoniais.
  5. Suberkite vienu sluoksniu ant kepimo skardos.
  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, kol gražiai apskrus.
  7. Kriaušes supjaustykite nedidelėmis skiltelėmis, moliūgų sėklas paskrudinkite sausoje keptuvėje iki traškumo, kol ims spragsėti.
  8. Į lėkštes paskirstykite špinatus, ant jų dėkite šiltus keptus burokėlius, kriaušes.
  9. Apšlakstykite padažu, apiberkite kepintomis moliūgų sėklomis ir trupintu mėlynojo pelėsio sūriu.
  10. Patiekite iš karto.

Salotos su burokėliais ir figomis

Ar Jums burokėliai ir figos skamba taip pat skaniai kaip ir man? Man, tai dar vienas iš tų tobulų derinių, kurie tinka pačiomis įvairiausiomis savo formomis. Įvairūs užkandžiai, sumuštinukai, desertai ir žinoma salotos! Burokėliai ir figos, man taip pat siejasi su rudens skoniais. Tikriausiai jau daugelis pastebėjo, kokios dabar skanios, sunokusios ir minkštos figos. Tokios figos būtent ir tinka į šias salotas. Tad neverta daugiau atidėlioti, o geriau laiką skirti skanioms akimirkoms ir šioms salotoms.

Ir nors jos puikiai tinka valgyti, kai šviečia saulė ir viskas taip gaivu bei skanu. Bet kas mums draudžia pasigaminti šiltas salotas, kurių šiluma gali pasidalinti burokėliai? Barstykite moliūgų sėklomis, užberkite trupintos fetos, gausiai apšlakstykite kokybišku alyvuogių aliejumi ir balzamiko kremu.

Apie receptą: viskas labai lengvai paruošiama, jei tik turite paruoštų burokėlių. Jau daugelį kartų esu minėjęs kaip man patinka derinys saldu-sūru, tad būtent tai ir galima rasti šiose salotose.

  • Salotos gali būti ir šiltos, jei tik naudosite ką tik paruoštus, virtus arba keptus, burokėlius. Aš valgiau tai kaip šaltą užkandį.
  • Galima naudoti tiek virtus, tiek keptus burokėlius.

Patarimai ir gudrybės

  • Naudokite vienkartines pirštines: Kepant burokėlius, naudokite vienkartines pirštines, kad nenusidažytų rankos.
  • Kepkite didesnį kiekį: Iškepkite didesnį kiekį burokėlių ir laikykite juos šaldytuve.

Burokėlių ir avokado salotos su fetos sūriu

Ilgą laiką nemėgau burokėlių jokiame pavidale, išskyrus šaltibarščius. Koks praradimas, juk tiek vitaminų juose! Salotos ar mišrainė su burokais? Oi, ne, ačiū…

Ingredientai:

  • Gražgarstės
  • Saulėgrąžų daigai
  • Burokėliai
  • Avokadas
  • Feta

Užpilas:

  • Alyvuogių aliejus
  • Agavų sirupas
  • Balzamiko actas
  • Druska

Paruošimas:

  1. Sumaišykite gražgarstes su saulėgrąžų daigais.
  2. Sudėkite plonais griežinėliais pjaustytus burokėlius ir riekelėmis pjaustytą avokadą.
  3. Sutrupinkite fetos sūrį.
  4. Pagaminkite užpilą, sumaišydami alyvuogių aliejų, agavų sirupą, balzamiko actą ir druską.