pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip pasigaminti ghi sviestą namuose

Iš Indijos į Lietuvos virtuves atkeliavęs ghi sviestas gali patraukti ne vieno namų virėjo dėmesį, kurį dažniausiai atkreipia įdomūs faktai apie šio produkto gamybą, jo skonį bei įvairiapusę naudą žmogaus organizmui.

Ghi sviesto nauda ir panaudojimas

Prekybos tinklo „Maxima“ atstovai tikina, kad lydytą sviestą galima naudoti kaip pagalbininką kepant ne tik paprastoje keptuvėje, bet ir itin aukštoje temperatūroje, kas tampa vis aktualiau artėjant griliaus sezonui. Be to, šis produktas gali puikiausiai pagardinti košes, kepinius bei įvairius troškinius ar sriubas.

Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pasakoja, kad lydytą sviestą rekomenduojama išbandyti ne tik dėl naudos žmogaus organizmui, bet ir dėl jo išskirtinio bei su kitais aliejais nesulyginamo skonio. Anot jos, iš karvės pieno gaminamas sviestas pasižymi saldžiu, riešutiniu prieskoniu.

„Iš tikrųjų ghi sviestas yra labai vertinamas tarp sveikuolių. Kaip ir kokosų sviestas, jis pasižymi maistinių medžiagų įvairove, tačiau jame išskirtinai gausu naudingųjų omega-3 riebalų rūgščių, antioksidantų bei tokių vitaminų kaip A, E ir D, kurie pasirūpina bendra mūsų savijauta ar netgi imuniteto stiprinimu. Be to, dėl specialios sviesto gamybos, iš jo sudėties yra pašalinamas karvės piene esantis ir alergijas keliantis baltymas - kazeinas. Tai gali tapti tikru džiaugsmu laktozės netoleruojantiems žmonėms, kurie galbūt jau eilę metų nevartoja pieno produktų“, - pasakoja B. Baratinskaitė.

Pašnekovė priduria, kad lydytas sviestas gali praversti ir griliaus sezono metu. Gaminant jį, iš pieno riebalų yra pašalinamas visas vanduo - būtent dėl šio proceso vėliau sviestą galima naudoti, kepant daug aukštesnėje temperatūroje nei įprastai.

Lydytas sviestas vadinamas „skystu auksu", matyt, ne veltui. Tai „išvalytas“ sviestas, nes kaitinant išgaruoja vanduo, „nusėda“ baltymai, lieka tik organizmui naudingi riebalai, mineralai ir vitaminai.

Jau tūkstančius metų Ajurveda pripažįsta lydytą sviestą (ghee) kaip vieną sveikiausių riebalų, skirtų maisto gamybai. Šie natūralūs ir sveiki gyvuliniai riebalai labai tinka kepant tiek daržoves, tiek ir blynus. Lydytu sviestu gardinu košes arba įmaišau į kepinius.

Lydyto sviesto gamybos procesas

Reikalingi įrankiai ir ingredientai:

  • Storadugnis puodas
  • Marlės gabalas
  • Indas sviestui laikyti (geriausia neperšviečiamas stiklinis ar molinis)
  • 2 kg sviesto (jei perkate parduotuvėje rinkitės 82% riebumo)

Gamybos eiga:

  1. Visų pirma, supjaustykite sviestą nedideliais kubeliais.
  2. Sudėkite sviestą į puodą ir užkaiskite. Iš lėto ištirpinkite. Retkarčiais pamaišykite.
  3. Tuomet užvirinkite sviestą. Saugokite, kad neišbėgtų, šiek tiek primažinkite ugnį.
  4. Užvirusio sviesto paviršiuje susikaups sluoksnis baltų putų - šiuo metu iš sviesto garuoja vanduo ir pradeda atsiskirti baltymai. Putų nugraibyti nereikia.
  5. Sumažinkite ugnį. Pamatysite, jog po 5 min. nuo užvirimo jis po truputį pradės putoti, o po 7 min. jau didžiąją puodo dalį sudarys vien putos. Po 10 min. šiek tiek primažinkite ugnį ir toliau kaitinkite sviestą su putomis - kartas nuo karto viską pamaišykite.
  6. Kaitinkite toliau ir retkarčiais pamaišykite, tačiau dažnai maišyti nereikia, leiskite baltymams kristi ant dugno.
  7. Po maždaug 1 val. ant išlydyto sviesto paviršiaus susidarys pilkšvas sluoksnis, taip pat palei dugno apačią pasimatys nusėdę pieno baltymai. Tuomet viską pavirkite dar apie 15 min., tačiau atidžiai stebėkite, jog sviestas nesusviltų.
  8. Po 15 min. Palaukite kol sviestas atauš. Vėliau pasiruoškite indą, kuriame žadate laikyti ghi sviestą. Uždenkite jį marle ir tuomet pro ją prakoškite sviestą.

„Nors, kaip matote, pasigaminti ghi sviestą iš tikrųjų nėra taip sudėtinga, visgi tai gali pareikalauti ir papildomo atidumo. Jeigu abejojate, ar sviestas jau išvirė, galite į jį įmerkti šaukštą: jeigu ant jo nusėdęs sviestas yra šviesus - dar reikėtų jį šiek tiek pavirinti, o jeigu šis pasižymi sodria geltona spalva - tuomet jau yra paruoštas naudojimui.

Svarbūs patarimai:

  • Svarbiausia naudoti natūralų sviestą, o ne sviesto mišinį. Tad renkantis sviestą lydymui, riebalų kiekis, nurodytas ant pakuotės, turėtų būti apie 82 procentus ir netgi daugiau. Jokiu būdu ne mažiau.
  • Virimo laikas priklauso nuo paimto sviesto kiekio, puodo dydžio, temperatūros.
  • Kai Ghi spalva tampa šviesiai gintarine, įpilkite šaukštelį vandens (atsargiai), kad putos išsisklaidytų, dar truputį pavirkite.
  • Jei dega, - Ghi pagamintas (vanduo išgaravo), bet jei popierius „sproginėja“, neužsidega - vadinasi vanduo pilnai neišgaravęs.
  • Atvėsinkite iki 50 laipsnių tempoeratūros ir išpilstykite į švarius stiklinius indus.

Kaip atskirti kokybišką lydytą sviestą

Norėdami įsitikinti ar įsigijote sviestą, o ne riebalų mišinį, ištirpinkite gabaliuką produkto šiltoje vandens stiklinėje. Stiklinėje ištirpdžius Ghi, gausite patį skaidriausią mišinį.

Svarbu atkreipti dėmesį į šiuos kokybės rodiklius:

  • Pardavimo vieta. Sviestas negali būti paveiktas šviesos, todėl geriau rinktis sandariai supakuotą.
  • Išvaizda. Jei sviesto spalva išorėje ir viduje vienoda, tai - šviežias produktas.
  • Skonis ir aromatas. Šviežumo indikatorius - švelniai malonus saldumas ir turtingas aromatas be pašalinių kvapų.

Lydyto sviesto laikymas

Lydyto sviesto arba kitaip ghee sviesto nereikia laikyti šaldytuve. Jis puikiausiai išlieka šviežias kambario temperatūroje net pusę metų, ar dar ilgiau, o tinkamai laikomas - net iki 10 metų. Mūsų Lietuvos kaimuose šitaip buvo ruošiamas sviestas žiemai.

Lydyto sviesto panaudojimas

Lydytą sviestą (ghee) naudokite įvairiausiems karštiems patiekalams gaminti: blynams, duonoms, pyragams kepti. Taip pat bet ką kepti ant keptuvės. Išvalytas lydytas svietas nesudega jame kepant ar gruzdinant, dėl to gali būti naudojamas kelis ar net keliolika kartų. Jei nuo praėjusio kepimo ar gruzdinimo liko tešlos likučių, degėsių ar šiaip kokių trupinių, perkoškite “ghee” per sietą, įkloję į jį popierinę servetėlę, ir galėsite naudoti toliau.

El. Lydytas sviestas (ghee)Pagrindinė nauda, kad kepant ant lydyto sviesto nesusidaro kancerogeninių medžiagų ir transriebalų, ko negalime išvengti kepant ant alyvuogių ar kitų aliejų. Kaitinant sviestą, vanduo išgaruoja, baltymai sudega ir iškrenta ant indo dugno. Dėl šios priežasties nerekomenduojama kepti ant paprasto sviesto, nes tokie sudegę baltymai lieka maiste.

Lydyto sviesto palyginimas su kitais riebalais

Renkantis tarp paprasto sviesto, ghee sviesto ir margarino: kuris pasirinkimas yra sveikiausias? Pirmiausia, klausimas, kam ketinate naudoti šį produktą: ar tepsite ant duonos, ar kaitinsite. Mano manymu, nedažnam naudojimui geriausia alternatyva lieka natūralus sviestas, jeigu nekepame, o pagardiname jau paruoštus maisto produktus, patiekalus. Ir, žinoma, lydytas ghee sviestas, kai ketiname kepti aukštesnėje temperatūroje. Tačiau vėlgi į temperatūrą atsižvelgti būtina.

Riebalų rūšis Sotieji riebalai Panaudojimas
Taukai Mažai Retai naudojami dėl kvapo
Kokosų aliejus Daugiausiai Ribotas naudojimas
Lydytas sviestas (Ghi) Pieno riebalai (99,9%) Kepimui aukštesnėje temperatūroje
Sviestas (82%) - Košėms, duonai