pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Tradicinis Airijos Jautienos Troškinys

Jautienos ir daržovių troškinys 4 asm.

Mėsą nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite nedideliais kubeliais, sumeskite į gilesnį dubenėlį, apibarstykite atskirame indelyje sumaišytais prieskoniais (druska, pipirais, imbieru ir paprika) ir bent pusvalandį marinuokite. Visas daržoves.

Žymės: troškinys, mėsa, jautiena, daržovės, receptai, Jautienos troškinys

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: airiškai lėtai troškinta jautiena

Šis airiškas patiekalas dar skanesnis, jei pagaminamas dieną prieš valgymą. Patiekiamas su bulvių koše. O ir lietuviški rauginti agurkai labai dera. Gaminamas jis lėtai ir ilgai. Gali būti nekantru, todėl gal pravers keli airiški anekdotai. Grynai airiški, nes dažnai jų humoras gan storžieviškas.

Vytaras RadzevičiusŠaltinis:Vytaras Radzevičius ir jo ruoštas airiškas jautienos troškinys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.A a A + A - AtstatytiSkaitykite vėliauPranešti klaidą

Murphy prisiminė esąs katalikas ir po ilgos pertraukos nuėjo išpažinties. Jis įėjo į klausyklą už užuolaidos ir nustebo – priešais save pamatė puikiai įrengtą barą su gėrimais, cigarais ir gražuolių nuotraukomis. Murphy išgirdo atėjus kunigą.

„Šventas tėve, atleiskite, labai seniai buvau išpažinties ir matau, kad klausyklos dabar kur kas geresnės nei buvo anksčiau…“.

Kunigas atsakė: „Eik lauk, idiote. Tu užėjai į mano pusę!“.

Taip pat skaitykite:

4-6 valgytojams reikės:

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Airiškai lėtai troškinta jautiena

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 120 laipsnių temperatūros.

2. Pusę sviesto ištirpinkite troškinimo inde ant viryklės ir pakepinkite su svogūnais ir česnakais, kol šie suminkštės.

3. Tuo tarpu mėsą suvoliokite su miltais. Keptuvėje ištirpinkite likusį sviestą ir jame apkepinkite mėsą, kol paruduos. Sudėkite į troškinimo indą „pas svogūnus su česnakais“.

4. Įdėkite morkas, salierą, muskatą, kvapniuosius pipirus, pasūdykite ir įdėkite juodųjų pipirų pagal skonį ir supilkite „Guinness“ alų. Troškinimo indą sandariai uždenkite (geriausiai tam tinka ketaus troškinimo puodas) ir pašaukite į orkaitę. Troškinkite apie 4-6 valandas, priklausomai nuo mėsos, kol ji bus visiškai minkšta. Supilkite apelsinų sultis ir tarkuotą žievelę ir palikite vėsti pernakt.

Su šaukštu aplink pasaulį

Prieš porą mėnesių Protų kovose laimėję kvietimus atvykti į Žaislų muziejų, ne per seniausiai ten išsiruošėme - ir, patikėkite, išties tuo džiaugiamės. Tiesą sakant, prieš apsilankant man asmeniškai buvo sunku įsivaizduoti, kaip toks muziejus galėtų būti sutvarkytas, kad nevirstų chaotišku žaislų sandėliuku. Ogi pasirodo, kuo puikiausiai. Istoriniai žaislai čia eksponuojami atskiruose stenduose (karybos, muzikiniai, sportiniai, stalo ir t.t. žaislai/žaidimai), o pagal senuosius modelius atkurti jų "antrininkai" skirti visiems, kurie šiuos neįprastus, o neretai ir mįslingus mūsų istorijos liudininkus užsimano palaikyti savo rankose. Beje, iš pirmo žvilgsnio kukli ekspozicija atgyja akyse vos tik apie žaislus ima pasakoti muziejininkai. Tiek Blaževičių šeima, įkūrusi šį muziejų, tiek ir kiti jo darbuotojai ne tik išmano savo darbą, bet, svarbiausia, spinduliuoja aistra tam, ką daro. Štai kodėl muziejui netrūksta nei lankytojų, nei puikios nuotaikos, o dvi-trys valandos prabėga, regis, nespėjus nė apsidairyti. Taigi, nebuvusieji, o ypač tie, kurių šeimose auga mažyliai, neapsiriks atvėrę Žaislų muziejaus duris: tarp kitko, čia būna daug renginių, edukacinių užsiėmimų ir kitų pramogų, tik reikia nepatingėti paskaityti skelbimų muziejaus puslapyje.

O kai dėl maisto, tai šiandien nusprendžiau parašyti apie jaučių uodegų troškinį; mat kaip tik vakar jį valgėme su Protų kovų bendražygiais ir, regis, nė vienas nebuvo juo nusivylęs. Ko gero mūsuose patiekalus su jaučių uodegomis gamina nedaug kas, užtai daug kam kyla klausimas: o iš tų jaučio uodegų įmanoma pagaminti ką nors valgomo? Be abejo, galima! Jautiena šiaip jau gana liesa mėsa, tačiau jaučio uodegose yra ir riebalų, ir kremzlinio audinio, todėl jų troškinys būna kitoks palyginti su įprastu jautienos troškiniu (švelnesnė mėsa, tirštesnis padažas, tamsesnė troškinio spalva). Ne veltui jaučio uodegos daugelyje šalių laikomos delikatesu.

Mūsų parduotuvėse jaučio uodegų matyti neteko, norint jų įsigyti, reikia eiti į mėsos turgų, ir patartina kuo anksčiau, nes jaučių uodegas žvitrios, su aušra besikeliančios močiutės labai mėgsta pirkti savo šuneliams (uodegų kaina demokratiška). Tad iš savo patirties galiu pasakyti - jeigu į turgų išsiruošite gerai įdienojus, iš visų jautienos pardavėjų išgirsite "uodegų buvo, bet jau visas išpirkos". Dar vienas dalykas: uodegų didesnė tikimybė rasti pavasarį ar rudenį, kai ūkininkai skerdžia veršelius ir jautukus, o ne, pavyzdžiui, vidurvasarį. Taigi, šiuo metų laiku turguje rasti jaučių uodegų tikimybė bene pati didžiausia. Na, o radę, būtinai paprašykite mėsininko, kad sukapotų jas į nedidelius gabaliukus, nes uodegas padalinti į porcijas namų sąlygomis gali būti sudėtinga.

Jautienos ir daržovių troškinys greitpuodyje

Apkabinti galime rankomis. Žodžiais. Akimis. Apkabinti galime darbais – išvirę katilą troškinio ir tiesdami kupinas lėkštes tiems, kurie pripildo mūsų namus ir širdis meilės.

Sotus ir šildantis, jaukus ir gardus – toks yra šis troškinys. Paprastas namų maistas, galintis pasotinti skrandį ir akimirkai nuraminti mintis. Lyg apkabinimas.

Jautienos gabalėliai, pilnos saujos daržovių, trinti pomidorai ir sodri pomidorų pasta, sultinys, aromatingi čiobreliai, lauro lapelis, druska ir pipirai, ir dar – šlakelis „Vorčesterio“ padažo, kuris man pačiai yra „šiaip sau“, bet čia dera nuostabiai gardžiai. Visiems šiems produktams sukritus į puodą, ištroškinus juos iki minkštumo ir gardaus sultingumo, patiekus su šilkinės tekstūros bulvių koše – dievaži, koks skanus ir šildantis yra toks… ūkiškas maistas.

Troškinį ruošiau greitpuodyje. Tai išradimas, sukurtas visiems, kuriems laiko gyvenime truputį per maža, o buities – per daug. Dėl sandarumo ir puodo viduje sukuriamo didelio slėgio bei cirkuliuojančių garų, maistas tokiame puode paruošiamas keliskart greičiau. Tai idealus sprendimas vieno puodo valgiams: troškiniams, sriuboms, kruopų patiekalams. Jautienos gabalėliai iki visiškai minkštų greitpuodyje išsitroškina per pusvalandį, kai įprastame puode tai truktų bent keliskart ilgiau.

Mano greitpuodis – ispaniškasis „Alza Melisa“; oficialus šio gamintojo atstovas Lietuvoje yra „Bohemia.lt“. Šie puodai pagaminti iš nerūdijančio plieno, tinka visų tipų viryklėms (įskaitant indukcines), yra penkių dydžių (nuo 4 iki 12 litrų), turi trigubą apsaugos sistemą. Gera žinia: nuolaidos kodas GREITAI33 el. parduotuvėje www.bohemia.lt suteiks 33% nuolaidą visiems „Alza Melisa“ greitpuodžiams iki pat balandžio 15 d. Jei kada svarstėt įsigyti, dabar turite progą tą padaryti pigiau.

O PER KIEK LAIKO PAGAMINSIU GREITPUODYJE?

Tikrai greičiau nei įprastame puode ar keptuvėje! Sandarus dangtis sulaiko garus puodo viduje, todėl kyla slėgis ir greitpuodžio viduje temperatūra pakyla virš normalaus virimo taško (100 ᵒC) – iki 121 ᵒC.