Mūsų šeimoje šonkaulių ruošimas visuomet yra labai laukiamas. Dažniausiai juos kepame grilyje, tačiau šį kartą nusprendėme išmėginti kažką naujo ir tai pasiteisino 150%. Po sekmadienio pietų vienbalsiai nusprendėme, kad per šias Kalėdas šie šonkauliai atsidurs ant mūsų stalo kaip pagrindinis patiekalas.
Man patinka tokie vieno puodo receptai, kuriems reikia mažai pastangų, bet gauni „turbo“ rezultatą. Primenu visuotinai žinomą tiesą, kad jautienos troškiniai yra geresni kitą dieną, tai geriau gaminti iš vakaro.
Šis receptas tinka gaminti kiaulienos, avienos ar jautienos šonkaulius. Svarbiausia yra rasti kuo daugiau mėsos turinčius šonkaulius. Kadangi mūsų šeimyna didelė, todėl tenka gaminti išties didelį kiekį, tad jei Jūs norėsite gaminti mažiau, tiesiog sumažinkite proporcingai kiekius.
Ingredientai
Receptas:
- 2,5 kg šonkaulių
- 2 svogūnai
- 4 skiltelės česnako
- 4 morkos
- 2 saliero stiebai
- 2 raudonos paprikos
- 0,5l jautienos sultinio
- 0,5l raudono sauso vyno
- 2 skardinės smulkintų konservuotų pomidorų (800g)
- 100g miltų
- Alyvuogių aliejus
- Šonkaulių prieskonių mišinio
- Čili pipirai, druska, čiobrelis, grūsti pipirai
Gaminimo Eiga
- Šonkaulius apšlakstome alyvuogių aliejumi, įtriname šonkaulių prieskonių mišiniu ir druska, paliekame marinuotis bent kelias valandas, arba per naktį.
- Į puodą, kuriame troškinsime, įpilame truputėlį alyvuogių aliejaus ir jį įkaitiname. Šonkaulius negausiai apvoliojame miltuose ir apskrudiname puode iš visų pusių. Apskrudintus šonkaulius išimame iš puodo.
- Jei reikia įpilame dar truputį alyvuogių aliejaus ir pakepame svogūną, susmulkintą česnaką, supjaustytas morkas, salierą ir paprikas.
- Aliejuje gerai apkepiname jautienos šonkaulius. Sudedame juos į troškinimo indą. Apkepame šoninę, kuri irgi keliauja ant šonkaulių.
- Toliau toje pačioje keptuvėje, įpylę šiek tiek aliejaus, atskirai apkepame svogūnus, česnaką, morkas. Viską sudedame į troškinimo indą. Tuomet į keptuvę įpilame šiek tiek vyno arba sultinio ir su mentele nugramdome visus prikepusius likučius. Arba jei jau tiksliau, tai deglaze’inam keptuvę. Ir visą tą skystį supilame į troškintuvą.
- Supilame likusį aronijų vyną, vištienos sultinį, sudedame prieskonines žoleles ir įberiame druskos.
- Puodą uždengiame dangčiu ir ant mažos ugnies viską troškiname mažiausiai 2 val., jei reikia, tai ir daugiau. Mėsa turi būti visiškai minkšta ir lengvai kristi nuo kaulo.
Šiaip tai džiaugiuosi, kad jautiena tikrai jau ne deficitinė ir šios mėsos pasirinkimas tik auga ir didėja. Nors pastebiu, kad dar ne visiems iki galo aišku, kuo skiriasi brandinta jautiena, o jei brandinta, tai kuo skiriasi sauso brandinimo nuo šlapio.
Mėsos brandinimas tikrai nėra tas pats, kas padėti mėsą į savo šaldytuvo stalčių ir pamiršt ir kelioms dienoms. Kitas dalykas - jei perki belekokią jautieną gali ir nusivilti, mėsa bus kieta ir sunkiai paruošiama. Nieko nepadarysi, bet jei jau nori valgyti jautieną, tai geriau jau valgyt jos mažiau, bet užtat rinktis tik kokybišką.
Nors mėsą pirkom pačią paprasčiausią, nebrandintą - šviežius jautienos šonkaulius iš turgaus, bet labai gerai, skaniai apskrudo ir po to pilnai išsitroškino ✅Mėsa skaniai pjovėsi ir nėrėsi nuo kaulo 😋 O dar tas padažiukas...
Patarimai Patiekimui
Su kuo jį patiekti? Bulvių košė su daug sviesto, polenta ar saliero piurė dar niekada manęs nenuvylė. Šį kartą maišiau per pusę bulves su morkomis ir viską sugrūdau, užpyliau nemažai grietinėlės ir įmečiau nemažą sviesto gabalą. Buvo labai gerai.