Sujungti maisto produktų skonius taip, kad jie harmoningai derėtų tarpusavyje, tikras menas. Čia nėra jokių formulių ar griežtų taisyklių - viskas atrandama tik bandant ir ragaujant. Ilgiausiai veikiantis saldainių fabrikas Lietuvoje UAB „Rūta“ - vienas pirmųjų atrado liofilizacijos technologiją, kuri leidžia šalčiu išdžiovinti uogas ir vaisius bei taip išsaugoti vitaminus ir naudingąsias medžiagas ląstelienoje.
Pradėjusi gaminti naujos rūšies šokoladinius saldainius su liofilizuotomis uogomis ir vaisiais, „Rūta“ atvertė naują puslapį savo istorijoje.
Pasak D.Tamošiūnienės, aitriosios paprikos ir jūros druska kaip atsvara šokolado saldumui jau tapo įprastais priedais. Tačiau po trupučiui prigyja ir tokie prieskoniai kaip rožiniai pipirai, paprika, alyvuogės, bazilikas.
Dar vienas neįprastas derinys - aktinidijų uogos, padengtos baltuoju šokoladu. Levandas esame įpratę matyti ant palangių arba Provanso laukuose, tačiau jos puikiai dera su juoduoju šokoladu.
Mokslininkė labai vertina į sodus vėl grįžtantį vijoklinį augalą aktinidiją, kurio vaisiai vadinami mažaisiais kiviais. Vasaros pabaigoje subręstančiose uogose yra nepaprastai daug C vitamino ir kitų naudingų medžiagų.
Iš visų sodo ir daržo gėrybių A.Žebrauskienė verda saldainius. Gamindama natūralius, sveikus gardėsius mokslininkė deda ir pektino. Taip iš augalų išgaunama medžiaga, sutirštinanti uogienes, tyres.
Sudaryti natūralių saldainių receptus A.Žebrauskienei padėjo ASU Sodininkystės ir daržininkystės katedros lektorė Vitalija Jurevičienė.
Receptai
Saldainiai su aktinidijomis
Saldainiams reikės:
- 2 kg antaninių obuolių (jeigu obuoliai kitokios veislės, reikėtų įdėti truputį citrinos rūgšties)
- 1 l troškintos moliūgų tyrės
- 200 g troškintos aktinidijų tyrės
- 25 g pektino (jeigu gaminama ne iš antaninių obuolių)
- 0,5 kg cukraus
Gaminimas:
- Obuoliai supjaustomi skiltelėmis, ant jų užberiamas cukrus ir paliekama stovėti per naktį.
- Išsiskyrusios sultys nupilamos ir užvirinamos. Į jas vėl suberiamos obuolių skiltelės ir masė verdama tol, kol obuoliai ištyžta.
- Tada į ją sukrečiama moliūgų tyrė, po 10 min. aktinidijų tyrė. Masė pavirinama dar 5 min.
- Į mišinį pilamas ištirpintas pektinas ir kaitinama, kol užvirs.
- Tyrė supilama į formas ir džiovinama orkaitėje. Norimomis figūromis supjaustytus saldainius galima apvolioti cikorijų miltuose.
Moliūgai su džiovintais obuoliais
Saldainiams reikės:
- 1 kg moliūgo
- 3 citrinų sulčių
- 100 g džiovintų obuolių
- 750 g cukraus
- 500 ml vandens
- 56 g pektino
Gaminimas:
- Iš cukraus, vandens ir moliūgo verdamas sirupas, kol moliūgas visiškai suminkštėja.
- Tada moliūgas sutrinamas iki tyrės konsistencijos.
- Į paruoštą tyrelę pilama citrinų sulčių, dedama trintos citrinos žievelės ir verdama 30 minučių.
- Tada supilami džiovinti obuoliai ir vandenyje ištirpintas pektinas. Verdama 15 minučių.
- Gauta masė supilama ant maistinio popieriaus ir tolygiai paskirstoma 1 cm storiu. Džiovinama 40 laipsnių temperatūroje 48 val. Išdžiovintas produktas supjaustomas kvadratėliais.
Morkos su aktinidijomis
Patiekalui reikės:
- 1 kg morkų
- 220 ml vandens
- 440 g cukraus
- 2 citrinų sulčių
Gaminimas:
- Nuplautos ir nuskustos morkos sutarkuojamos, sumaišomos su vandeniu ir cukrumi.
- Masė verdama 15 minučių, tada pilamos citrinų sultys ir įberiama tarkuota citrinos žievelė. Verdama 1 val.
- Tada suberiamos aktinidijos ir dar 30 min. paverdama.
- Gauta masė pilama ant maistinio popieriaus ir tolygiai paskirstoma 1 cm storiu. Džiovinama 40 laipsnių temperatūroje 48 val. Išdžiovintas produktas supjaustomas kvadratėliais.