pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kiek laiko virti salierą: patarimai ir receptai

Salierai - tai daržovė, kurią galima valgyti įvairiais būdais: žalią, virtą, keptą, troškintą. Jie pasižymi stipriu aromatu, salsvu, kiek kartoku skoniu.

Salierų nauda sveikatai

Salierai ne tik skanūs, bet ir labai naudingi sveikatai. Juose gausu:

  • Antioksidacinių ir priešuždegiminių medžiagų
  • Eterinių aliejų
  • Vitaminų A ir C
  • Mineralų: magnio, kalio, kalcio ir natrio

Tyrimai rodo, kad salierų sėklų ekstraktas, žinomas kaip L-3-n-butilftalidas, gerina pažinimą ir atmintį.

Manoma, kad ftalidai, gausiai esantys salierų sėklose, atpalaiduoja arterijų sienelių audinius, skatina kraujotaką ir tokiu būdu mažina kraujospūdį.

Salieruose yra augalinio junginio, vadinamo apigeninu, kuris tradicinėje kinų medicinoje vertinamas kaip priešuždegiminis, antibakterinis, antivirusinis ir antioksidantas.

Salieruose esantys flavonoidai ir specifiniai antioksidantai mažina uždegimus ir lėtinių ligų atsiradimą.

Ar salieras - lieknėjimo daržovė?

Dažnai sakoma, kad salierų sultys skatina svorio mažėjimą. Ypač metų pradžioje pasklinda gandas apie stebuklingus saliero kokteilius ir sultis, kurie tiesiog „tirpdo“ riebalines ląsteles. Deja, šiam teiginiui trūksta mokslinių įrodymų, bet salieras yra naudinga daržovė ir gali paskatinti svorio metimą kitais būdais. Jūsų svoris priklauso nuo to, kiek kalorijų suvartojate per dieną, o salieras mažai kaloringas: vos 15 kcal 100 g!

Salieruose yra daug natrio ir gali pakeisti valgomąją druską. Tarkim, dedant salierą į tam tikrus patiekalus, kurie yra nepasūdyti arba mažai pasūdyti, visiškai nesijaučia druskos trūkumo.

Salierus aš, tikriausiai, tik prieš 12 metų pradėjau valgyti, iš pradžių patiko salierų gumbas, o dabar ir stiebą valgau. Kai žinai su kuo skanu, tai skanu ir būna!

Kur tinka naudoti ir su kuo valgyti saliero stiebus

  • Dėkite į troškinius, sriubas.
  • Labai gardžios salotos su salierais.
  • Valgykite kaip užkandį, pavyzdžiui, su riešutų sviestu.
  • Įdėkite tarp kitų daržovių užkandžiui supjaustę pagaliukais: morkas, salierus, kaliaropes, cukiniją.
  • Tinka „kabinti“ iš indelio užtepėles, pavyzdžiui, humusą (avinžirnių).
  • Valgykite priešpiečiams su vaisiais, labai dera su obuoliu.
  • Galima dėti į grūdų košes (soras, grikius, miežius) ar net pagaminti desertą su datulėmis!

Salierai gali pakeisti bulves, druską bei salotos lapą su pomidoru žiemos metu.

Kaip virti salierą

Štai kiek laiko reikia virti salierą:

Daržovė Virimo laikas
Saliero gumbas (supjaustytas kubeliais) 20-30 minučių
Saliero stiebai 10-15 minučių

Jeigu nusprendėte virti salierus, virkite juos garuose lygiai tiek, kiek reikia, kad suminkštėtų ląsteliena, arba virkite keletą minučių gerai uždengtame puode. Vandens prireiks visai nedaug.

Salierai labai pagardina sriubas ir apskritai beveik visus virtus patiekalus.

Virtoms salierams suvirškinti pakanka maždaug trijų valandų.

Ypatinga salierų savybė - jie gali pavaduoti valgomąją druską.

Kaip išsirinkti ir laikyti salierus

Saliero stiebai turėtų būti vidutinio ilgio, storio ir kietumo. Jų lapkočiai turėtų būti trapūs: lenkiant stiebą, jie turėtų nelinkti, o lūžti. Tokie salierai yra skaniausi ir turi didžiausią maistinę vertę.

Jeigu salieras nėra stipriai apdorotas chemikalais, daržovė ganėtinai greitai genda ir todėl ją reikėtų laikyti šaldytuve.

Norint kuo ilgiau išlaikyti salierų stiebus šviežius, parsinešus namo juos kuo greičiau įdėkite į šaldytuvą, kad nesuglebtų. Apvyniokite salierų stiebus sausu rankšluosčiu ir įdėkite į plastikinį maišelį arba sandariai suvyniokite į foliją ir laikykite šaldytuve. Salierai taip gali išsilaikyti švieži ir tinkami vartoti iki dviejų savaičių. Norint, kad salierai būtų dar traškesni ir sultingesni, galima juos pamerkti į vandenį.

Svarbu neplauti saliero šaknies, kol nesiruošiama iš jos gaminti. Tai padės išsaugoti jų aromatą, skonį ir naudingas medžiagas.

Salierų šaknys šaldytuve turėtų būti laikomos sandariame (geriausia plastikiniame) maišelyje.

Kada ir kam salierus riboti?

Valgomi dideliais kiekiais salierai gali sukelti pilvo pūtimą. Taip gali būti dėl didelio daržovėse esančio manitolio kiekio, kuris, siejasi su virškinimo trakto problemomis.

Jei nemėgstate saliero kvapo - gali dėl to nevirškinti, bet pabandykite ragauti termiškai apdorotą salierą, virškinimas ir jausmas - visai kitas.

Pasitaiko alergija salierams, tad tokiu atveju reikia vengti ir mažų kiekių.

Receptai su salierais

Salierų karis su kardamono ryžiais

Ingredientai:

  • 500 ml kokosų pieno
  • 1 svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 25 g šviežio imbiero šaknies
  • 1 didelis saliero šakniagumbis
  • 2 pomidorai
  • 3 šaukštai aliejaus (kepimui)
  • 1 arbat. šaukšt. kario miltelių
  • 1 arbat. šaukšt. geltonojo kario pastos
  • 1 raudonoji paprika
  • 150 g basmati ryžių
  • žiupsnelis kardamono
  • druskos
  • pipirų

Gaminimas:

  1. Ryžius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės. Virdami įberkite kardamono.
  2. Svogūną, česnaką ir imbierą nulupkite ir labai smulkiai supjaustykite. Saliero šaknį nulupkite, nuplaukite ir susmulkinkite. Pomidorus taip pat smulkiai supjaustykite.
  3. Įkaitinkite gilią keptuvę su 2 šaukštais aliejaus, sudėkite kario pastą, suberkite smulkintus svogūnus, česnaką ir imbierą. Viską išmaišykite ir pakepkite apie 3 minutes. Sudėkite supjaustytus pomidorus, susmulkintą saliero šaknį, papriką, patroškinkite kelias minutes. Supilkite kokosų pieną, įberkite kario miltelių, druskos ir pipirų. Patroškinkite apie 20 minučių.
  4. Salierų karį patiekite su kardamoniniais ryžiais.

Vištienos apkepas su salierais

Ingredientai:

  • 500 g vištos krūtinėlės
  • 1 l pieno
  • 600 g saliero šaknies
  • 5 valgomųjų šaukštų lazdyno riešutų arba migdolų
  • druskos, mėgstamų prieskonių (puikiai tinka krapai ir maltos kmynų sėklos, rozmarinų milteliai)
  • Vištos krūtinėlei virti: 2 galvučių česnako, 10 laurų lapelių, 20 kvapiųjų pipirų
  • Apkepui užpilti: 4 kiaušinių, 3 valgomųjų šaukštų grietinės, 100 ml pieno
  • Sviesto formai ištepti, 2 šaukštų džiūvėsėlių formai pabarstyti

Gaminimas:

  1. Išvirti saliero šaknį. Vištos krūtinėlę supjaustyti plonomis riekelėmis.
  2. Į puodą supilti 0,5 l pieno, įdėti 5 laurų lapelius, 10 kvapiųjų pipirų ir 1 nuluptą bei išdalytą skiltelėmis česnako galvutę. Pavirti 5 min., ataušinti ir sudėti vištos krūtinėlę. Laikyti per naktį.
  3. Ryte į puodą supilti 0,5 l likusio pieno, dėti 5 laurų lapelius, 10 kvapiųjų pipirų ir 1 nuluptą bei išdalytą skiltelėmis česnako galvutę, užvirti, įdėti išmirkytą vištos krūtinėlę ir virti, kol taps minkšta.
  4. Apkepo indą ištepti sviestu, pabarstyti džiūvėsėliais ir sudėti sluoksniais šiaudeliais supjaustytus virtus salierus, šiaudeliais pjaustytą vištos krūtinėlę, suberti nuluptus riešutus. Viską užpilti kiaušinių, grietinės bei pieno plakiniu ir pabarstyti rozmarinų milteliais.
  5. Pašauti į įkaitintą orkaitę ir kepti 190 laipsnių temperatūroje 45 min.