Jei darbo dieną retas kuris galime pasimėgauti neskubiais pusryčiais, savaitgalį yra tas metas, kai galime sau ir savo šeimai padovanoti ilgus ir malonius rytus virtuvėje.
Greiti Pusryčių Receptai
Pusryčiai yra svarbiausias dienos maistas, todėl šiandien mes pristatysime jums greitų pusryčių receptus. Paprastai rytais nėra daug laiko pusryčiams pagaminti. Paruošėme jums keletą saldžių ir pikantiškų pusryčių patiekalų variantų.
Sumuštinis su kepta duona, avokadu, plėšyta kiaušiniene ir silke
Sumuštinis su kepta duona, avokadu, plėšyta kiaušiniene ir silke yra tobulas derinys! Skirtingos tekstūros - nuo traškios iki minkštos, skirtingi skoniai - nuo švelnaus avokado ir kreminės kiaušinienės iki ryškesnės silkės ir lengvo česnako poskonio.
Ši, visų mėgstama žuvis yra ne tik labai skani, bet ir labai naudinga mūsų organizmui: didelis kiekis omega-3 riebiųjų rūgščių, vitamino D (ypač reikalingas žiemą, kai saulės itin mažai), baltymų, amino rūgščių, vitamino B 12 ir t.t.
Taip pat, silkė yra viena iš švariausių vandenyno žuvų beveik nekaupianti savyje gyvsidabrio. O žinant, kad ši žuvis yra dar ir viena iš pigiausių, tai tiesiog būtina ją dažniau įtraukti į savo racioną ir papildyti resursus naudingom medžiagom.
- Į keptuvę įpilkite saulėgrąžų aliejų (kad pasidengtų dugnas) ir įkaitinkite ant vidutinės aukštos ugnies.
- Į įkaitintą keptuvę sudėkite duonos riekeles ir kepkite iš abiejų pusių po 1 minutę arba, kol gražiai apskrus. Apkeptą duoną sudėkite ant rankšluostiniu popieriumi ištiestos lėkštės, kad sugertų riebalų perteklių. Kol riekelės dar karštos įtrinkite jas česanako skiltele iš vienos pusės.
- Avokadą perpjaukite per pusę, išimkite kauliuką, šaukštu išskobkite minkštimą ir supjaustykite griežinėliais. Avokado griežinėlius sudėkite ant duonos riekelių (pusės, kuri įtrinta česnaku), apšlakstykite citrinos sultimis, apibarstykite druska, pipirais ir vienu šaukštu svogūnų laiškų.
- Į švarią keptuvę įdėkite šaukštą sviesto ir įkaitinkite ant vidutinės mažos ugnies.
- Į dubenėlį įmuškite kiaušinius, įpilkite pusę šaukšto pieno, įberkite druskos ir gerai išplakite šluotele. Plakinį supilkite į keptuvę ir palikite 3 sekundėms.
- Praėjus laikui, mentele pradėkite stumdyti kiaušinienę po visą keptuvės plotą pirmyn ir atgal apsukdami ratą aplink keptuvės kraštus. Stenkitės, kad kuo daugiau skystos masės patektų į vidurį. Jokiu būdu nemaišykite kiaušinienės ratu ar kitais padrikais judesiais, lėtas bei švelnus stumdymas ir yra pagrindinė minkštos, kreminės kiaušinienės paslaptis. Kai keptuvėje nesimatys skystų kiaušinių, bet masė bus dar pakankamai drėgna ir atrodys, kaip nevisiškai iškepusi, mentele ją kelis kartus "perlankstykite" ir nuimkite nuo ugnies.
Originalūs skrebučiai
- Iš duonos išpjaukite apvalų vidurį.
- Tada įdėkite duoną į karštą keptuvę su sviestu.
- Kepkite originalius skrebučius 5 minutes iš kiekvienos pusės.
Sumuštinis su vištiena
- Vištienos filė supjaustykite juostelėmis ir kruopščiai sumaišykite su žolelėmis, paprika, druska.
- Dabar jums reikia surinkti sumuštinį. Duoną ištepkite kečupu, ant viršaus uždėkite sūrio, keptos vištienos, pomidorų.
Karšti sumuštiniai
- Pirmiausia pomidorus ir dešrą supjaustykite kubeliais, sūrį sutarkuokite.
- Tada įdėkite majonezo, raudonėlio ir grietinės.
- Duoną patepkite sviestu, o po to kečupu.
Sveiki Pusryčiai
Sveiki pusryčiai suteiks jūsų organizmui pakankamai energijos dienos pradžiai. Kad po kelių minučių vėl nesijaustumėte alkani, jūsų lėkštėje turėtų būti subalansuotas visų makroelementų: baltymų, angliavandenių ir riebalų derinys. Taigi, nebijokite į lėkštę įsidėti visko po truputį. Ir nepamirškite vaisių ar daržovių.
Riebalų šaltiniai: sviestas, kiaušiniai, riešutai ir riešutų sviestas, sėklos, avokadas
Skrudinta duonelė su sūriu ir kriauše
Viso grūdo duona ryte suteiks daug energijos, o kokybiškas sūris jūsų organizmą papildys reikalingais baltymais ir riebalais. Trumpai tariant, tai geri sveiki pusryčiai, net ir išsinešimui.
- Įkaitinkite sumuštinių keptuvę.
- Sumuštinio viršų aptepkite sviestu ir dėkite į įkaitusią keptuvę.
Obuolių keksiukai su avižų trupiniais
Speltų miltai suteikia nepakartojamo skonio ir daug energijos, o kiaušiniai ir grietinė yra baltymų ir riebalų šaltinis.
- Paruoškite trupinius.
- Kiaušinius ir cukrų maisto kombaine išplakite iki vientisos masės.
- Abu mišinius sumaišykite į vientisą tešlą ir sudėkite pjaustytus obuolius. Šaukštu perkelkite tešlą į paruoštą skardą.
- Pabarstykite trupiniais ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 20-25 minutes iki auksinės spalvos.
Ananasų glotnutis skubantiems
Jei reikia itin greitų sveikų pusryčių, glotnučiai yra akivaizdus pasirinkimas. Tačiau nepasitenkinkite vien vaisiais.
- Vaisius nulupkite ir supjaustykite mažesniais gabalėliais.
Migdolų pienas yra mažiau kaloringas nei karvės pienas, o jo konsistencija tinkama gėrimui skiesti. Kita vertus, avižų pienas padeda sutirštinti kokteilį.
Salotos Pusryčiams
Salotos su ridikėliais
- Salotų, špinatų ir kiaulpienių lapus švariai nuplaukite ir nuvarvinkite. Jei reikia, suplėšykite smulkesniais gabalėliais.
- Avokadą nulupkite, pomidorus nuplaukite. Supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
- Sūrį ir nuluptą obuolį sutarakuokite šiaudeliais.
- Paruoškite padažą. Išspauskite citrinų sultis. Į jas supilkite aliejų, sukrėskite garstyčias ir medų, suberkite sutrintą česnaką, pasūdykite. Gerai išmaišykite iki vientisos masės.
- Padažu apšlakstykite salotas ir patiekite.
Salotos su mandarinais ir paprika
- Avokadą perpjaukite pusiau ir šaukšteliu iš minkštimo išskobkite rutuliukus. Pašlakstykite juos citrinų sultimis, kad nepajuoduotų.
- Mandarinus nulupkite, o papriką ir salotas supjaustykite plonomis juostelėmis.
- Užpilui skirtus produktus suplakite, supilkite ant paruoštų produktų ir viską išmaišykite.
Salotos su mocarela ir pesto
- Rankomis suplėšykite ledo salotą ir sudėkite į dubenėlius. Ant viršaus išdėliokite kitus ingredientus ir viską apšlakstykite pesto padažu.
Keptos daržovės su gražgarstėmis ir avokadu
- Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių (režimas su vėjeliu).
- Supjaustome kalafiorą, papriką ir nupjauname šparaginių pupelių galus. Viską beriame į kepimo skardą, padengtą kepimo popieriumi. Apšlakstome alyvuogių aliejumi, beriame druskos ir prieskonių. Rankomis gerai išmaišome.
- Daržoves kepame apie 20 minučių.
- Į dubenėlį dedame ir sumaišome padažui reikiamus ingredientus.
- Kol kepa daržovės, į lėkštes pasmulkiname gražgarstes ir susipjaustome avokadą.
- Lėkštėse ant gražgarsčių paskirstome keptas daržoves, avokadą ir užpilame padažo. Galima dar šiek tiek užbarstyti žagrenio.
Neįprasti Pusryčių Receptai
Marinuoti ridikėliai
- Pirmiausiai paruoškite marinatą: vandenį sumaišykite su cukrumi, druska ir baltojo vyno actu. Jei skonis pasirodys per blankus, pagardinkite trūkstamu akcentu.
- Ridikėlius nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais. Juos sudėkite į nedidelį stiklainį, ten pat meskite lauro lapelius, berkite juodųjų pipirų grūdelius ir šaukštą garstyčių, sukapotus česnakus ir krapus.
- Viską užpilkite gerai išmaišytu marinatu, sandariai užsukite ir dėkite į šaldytuvą. Ragauti galima jau po paros!
Pastaba: Jei ridikėlius norite išsaugoti žiemai, užpilti reikia karštu marinatu. Vandenį užvirkite, berkite cukrų, druską ir maišykite, kol užvirs. Nukėlus vandenį nuo kaitros, supilkite actą ir šiuo marinatu užpilkite paruoštus ridikėlius. Sandariai užsukite, stiklainį atvėsti palikite dugnu į viršų.
Žiedinių kopūstų salotos
- Žiedinį kopūstą (apvirtą arba šviežią - kaip kam patinka) išskirstykite kuo mažesniais žiedynėliais.
- Salotas sluoksniuokite vienos porcijos salotinėse: iš pradžių agurkus, paskui - žiedinius kopūstus, ant viršaus - ridikėlius.
- Padažą geriausia gaminti elektriniu smulkintuvu arba kokteilių plaktuvu: visus jam skirtus produktus sudėkite į vieną indą ir sutrinkite iki vienalytės masės.
Dilgėlių padažas
- Česnakus susmulkinkite ir kartu su dilgėlių lapeliais sumeskite į elektrinį plakiklį.
- Supilkite aliejų, citrinų sultis ir klevų sirupą, sukrėskite garstyčias.
- Padažą iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, gerai atvėsinkite ir užpilkite ant paruoštų salotų.
Vištiena su daržovėmis ant grotelių
- Cukinijas, papriką, pomidorus nuplaukite, nusausinkite.
- Pomidorus perpjaukite per pusę, cukinijas supjaustykite storais griežinėliais, išvalytas paprikas - juostelėmis.
- Vištieną ir daržoves iškepkite ant grotelių, dėkite ant lėkštėje paskleistų kiaulpienių lapelių, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite rožinių pipirų grūdelių.
Smidrų salotos
- Smidrų galus nupjaukite, nuvalykite, koteliais žemyn sumeskite į puodą su vandeniu ir kelias minutes pavirkite.
- Paruoškite žalumynų padažą.
- Padažu apliekite salotas ir tiekite su skrudinta baltos duonos riekele.
Agurkai su kalendra
- Nupjaukite agurkų galus ir supjaustykite įstrižomis 5-10 mm storio riekelėmis.
- Dubenyje sumaišykite visus likusius ingredientus, sudėkite agurkus ir švelniai rankomis sumaišykite, padažą „įmasažuodami“ į agurkus. Paragaukite ir, jei trūksta, įdėkite daugiau druskos/cukraus/pipirų. Salotos turi būti saldžiarūgštės, aštrokos, kutenančios liežuvį.
- Tiekite iškart (o jei tenka kiek palaikyti, gali reikėti nupilti šiek tiek išsiskyrusio skysčio). Idealiai tinka prie keptos kiaulienos ar avienos.
Pyragai ir Keksiukai Pusryčiams
Varškės keksiukai su kumpiu ir sūriu
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Paruoškite 14 keksiukų kepimo formelių.
- Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kreminę varškę, kiaušinius, pieną, aliejų ir žalumynus. Suberkite miltų mišinį ir lengvai išmaišykite.
- Suberkite tarkuotą kietąjį sūrį, gabalėliais pjaustytą kumpį ir dar kartą lengvai išmaišykite.
- Paruoštą tešlą paskirstykite į kepimo formeles, pripildydami tris ketvirčius jų tūrio. Kepkite apie 30-35 minutes, kol paviršius gražiai apskrus.
- Patiekite šiltus, kambario temperatūros ar atvėsusius.
Pyragas su smidrais ir kumpiu
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens kepimo indą.
- Paruoškite pyrago tešlą. Į dubenį sudėkite sviestą, supilkite aliejų, vandenį, suberkite druską ir cukrų. Pakaitinkite dubenį mikrobangų krosnelėje (arba orkaitėje), kol masė ims burbuliuoti. Suberkite į dubenį miltus ir išmaišykite. Paruošta tešla išklokite pasiruošto kepimo indo dugną ir sieneles. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10-15 minučių, kol tešla taps gražiai auksinės spalvos.
- Pasiruoškite įdarą. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite smulkiai sukapotus svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį. Į tą pačią keptuvę sudėkite kubeliais pjaustytą kumpį ir pakepinkite, kol gražiai apskrus. Taip pat išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį. Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, grietinėlę, pieną, druską, juoduosius pipirus ir žoleles. Įmaišykite tarkuotą kietąjį sūrį.
- Kietuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Jei smidrai storesni, bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies. Sudėkite smidrus į sietelį, o šį uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu. Uždenkite dangtį ir pagarinkite smidrus apie 5-7 minutes, kol suminkštės. Tuomet perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite.
- Pyrago pagrindui iškepus, išimkite iš orkaitės. Ant dugno paskleiskite kepintus svogūnus ir kumpį. Ant viršaus užpilkite kiaušinių ir sūrio plakinį. Išdėliokite smidrus. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 minutes, kol pyrago įdaras sutvirtės ir gražiai apskrus. Išjunkite orkaitę ir palikite pyragą pastovėti dar apie 5-10 minučių.
Pyragas su dilgėlėmis ir kiaušiniais
- Didelę kepimo formą ištepkite sviestu ar aliejumi, joje ištieskite iškočiotą atšildytą sluoksniuotą tešlą pagal visą indo dydį. Prie kepimo formos kraštų užlenkite tešlą kuo aukščiau ir ją visą subadykite šakute.
- Dilgėles nuplaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu ir iš karto perliekite šaltu, kad neprarastų savo skaisčiai žalios spalvos.
- Varškę išsukite su grietine, prieskoniais ir smulkiai pjaustytomis nuplikytomis dilgėlėmis. Įmuškite vieną kiaušinį ir gerai išmaišykite. Šią masę vienodai paskleiskite ant tešlos ir pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę kepti 15 minučių.
- Apkepusį pyragą ištraukite iš orkaitės, atsargiai ant jo įmuškite 4 kiaušinius, apibarstykite juos maltais pipirais ir druska, bei vėl pašaukite į orkaitę kepti dar 10-15 minučių. Kai kiaušiniai iškeps, pyragą dar šiltą neškite į stalą.
Pynutė su špinatais ir sūriu
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 220 C.
- Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto, suberkite susmulkintą česnaką. Pakepinkite, kol pasklis aromatas. Tada į keptuvę dėkite špinatus, kepkite apie 2 minutes, kol išsiskirs sultys.
- Tešlos lakštą ištieskite ant stalo, įpjaukite iš abiejų pusių juostelėmis įstrižai - vidurį palikite nesupjaustytą.
- Vištienos gabaliukus paskaninkite druska ir pipirais, sudėkite į tešlos centrą. Ant jų užtrupinkite sūrio su mėlynuoju pelėsiu, suverskite pakepintus špinatus. Tuomet išdėliokite kamambero griežinėlius.
- Supinkite iš įpjautos tešlos pynutę, kryžiuodami tešlos juosteles iš abiejų pusių centro link.
- Pynutę guldykite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 12-15 minučių.
Kibinai
- Įkaitinti orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi.
- Pagaminti tešlą. Sviestą supjaustyti kubeliais, sumaišyti su miltais ir minkyti rankomis, kol virs trupinine mase. Grietinę išplakti su kiaušiniais ir druska, įmaišyti į miltų ir sviesto masę ir greitai išminkyti tešlą. Ją įsukti į maistinę plėvelę ir palaikyti šaldytuve apie 1 valandą.
- Pagaminti įdarą: svogūną supjaustyti kubeliais, sumaišyti su malta mėsa, prieskoniais, sūriu ir kefyru.
- Paruošti kibinus: tešlą padalyti į mažus gabaliukus - maždaug po 30 g. Visus plonai iškočioti skritulio forma. Ant kiekvieno gabaliuko ties viduriu dėti po 20 g įdaro. Gabalėlį sulenkti pusiau, gerai suspausti kraštus ir susukti virvelę. Taip pagaminti visus kibinus, sudėti juos į skardą, aptepti kiaušinio plakiniu, ant viršaus užberti migdolų drožlių.
- Dėti į orkaitę ir kepti apie 35 minutes. Kibinus atvėsinti ir sudėti ant padėklo.
Špinatų pyragas
- Mediniu šaukštu išsukame labai minkštą sviestą, cukrų ir žiupsnelį druskos iki purios masės. Įmaišome kiaušinių trynius, du šaukštus labai labai šalto vandens ir miltus. Suminkome į vieną rutulį - neperminkome, kai ingredientai „susikabina“, nebeminkome. Įpakuojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą 3-4 valandos, kad pilnai sušaltų, geriausia per naktį.
- Tešlą iš šaldytuvo išimame pusvalandis iki kočiojimo.
- Įkaitiname orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros.
- Špinatus nuplauname ir metaliniame sietelyje nuliejame verdančiu vandeniu.
- Lengvai sumaišome kiaušinį, varškę, pieną, tarkuotą parmezaną, nedidelį žiupsnelį druskos ir visai nemažai šviežiai tarkuoto muskato riešuto.
- Praėjus pusvalandžiui, kurį tešla pabuvo kambario temperatūroje, šiek tiek paminkome tarp rankų, kol ji taps kočiojama, bet ne per daug. Kočiojame tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų. Naudojame 24 cm skersmens šone atsegamą formą, kurią išklojame tešla, suformuojame ir kelių centimetrų aukščio kraštelį. Pilame įdarą ir ant viršaus išdėliojame špinatus. Dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame 30 minučių.
- Iškepusiam pyragui leidžiame šiek tiek pravėsti, valgome šiltą. Jei pyragą planuojate vežtis į pikniką ar į svečius, tuomet prieš kepant pirmiau į tartą sudėliokite špinatų lapelius, o tada užpilkite mišiniu. Tokiu būdu špinatų lapeliai neapdžius tartai stovint kambario temperatūroje.
Kiaušinių Patiekalai
Omletas su porais ir špinatais
- Porus ir svogūnų laiškus supjaustykite, tuomet viską kelias minutes patroškinkite keptuvėje su lašeliu alyvuogių aliejaus.
- Kiaušinius ir pieną išplakite bei pagardinkite prieskoniais.
- Sūrį supjaustykite mažais kubeliais ir suberkite jį kartu su porais, smulkintais špinatais ir svogūnų laiškais į kiaušinių plakinį.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, supilkite paruoštą mišinį ir pakepinkite apie 5 minutes. Omletą pašaukite į įkaitintą orkaitę bei kepkite tol, kol susiformuos auksinė plutelė.
Egzotiški Pusryčiai
Vištiena su daržovėmis "Wok" keptuvėje
- Pirmiausia smulkiai supjaustome čili, imbierą, česnaką ir svogūnų laiškų baltąją dalį - žaliąją svogūnų lapų dalį paliekame papuošimui.
- Įkaitiname „wok“ keptuvę ir pilame truputį aliejaus, dedame vištieną ir apkepiname iš abiejų pusių (viso kepame apie 4-5 minutes).
- Kol vištiena kepa, į dubenėlį pilame sojos, vandens, dedame šaukštą medaus ir viską gerai išmaišome.
- Supjaustome cukinijas.
- Vištienai apskrudus, blauzdeles dedame į lėkštę kol prireiks.
- Į tą pačią keptuvę pilame truputėlį aliejaus ir, jam įkaitus, dedame susmulkintus čili, imbierą, česnaką.
A. Ivanausko sumuštinis
Alfo Ivanausko pusryčių suvožtinis:
Reikės: Skrudinimo duonos su raugu („Toste Deli“), Mocarelos ar čederio sūrio, Keptos vištienos krūtinėlės, Šviežių mėgstamų salotų, Šviežių greipfrutų, apelsinų, Avokado, Šlakelio balzaminio acto
Paruošimas: Paskrudinkite duonos riekeles. Ant dar šiltų ką tik paskrudintų duonos riekelių dėkite plonais griežinėliais pjaustyto sūrio, kad šis spėtų šiek tiek pasilydyti. Tada sluoksniuokite plonai pjaustytą vištienos krūtinėlę, avokadą, šviežias salotas, prieš tai nuluptus šviežius vaisius: apelsinus ir greipfrutus. Tarp suvožtinio sluoksnių pašlakstykite šiek tiek balzaminio acto, kuris suteiks malonios rūgštelės.
Šiame straipsnyje pateikėme įvairių pusryčių receptų, nuo greitų ir paprastų iki sveikesnių ir įmantresnių. Tikimės, kad šie receptai įkvėps jus atrasti naujus skonius ir mėgautis skaniais pusryčiais kiekvieną dieną.