pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kalėdiniai Migdoliniai Sausainiai: Receptai ir Idėjos Šventėms

Kalėdiniai sausainiai - jų pilnas visas gruodis! Juk progų, kur jie praverčia - apstu. Ir švenčių stalui, ir valgomoms dovanoms, ir jaukiems susibėgimams. Ir laiško užsukusiam nykštukui pavaišinti, ir žiemos arbatai pagardinti. Aš ir pati labai dažnai gaunu valgomas dovanas ir jos man labiausiai patinka.

Migdoliniai sausainiai - puikus pasirinkimas Kalėdoms

Užtai traškūs ir net šiek tiek tąsūs viduje migdoliniai sausainiai, kurie drąsiai išstovės savaitę ir ilgiau, - labai geras pasirinkimas. Jie ypač greit pagaminami ir prireiks vos 3 ingredientų (migdolų esencijos lašo net neskaičiuoju:)), o jūsų namai pakvips jaukumu. Iškepusius beliks tik supakuoti, užrašyti palinkėjimą, ir įteikti tiems, su kuriais jums gera.

Receptas: Itališki Amaretti migdoliniai sausainiai

Tai - nuostabiai skanūs itališki sausainėliai, plačiai žinomi Amaretti sausainių pavadinimu. Jie paruošiami labai paprastai, vos iš kelių ingredientų, net kelias dienas išlieka gardūs lyg ką tik iškepti, o apvolioti cukruje šiek tiek primena sniego gniūžtes. Gal todėl šie sausainiai tokie populiarūs Kalėdų laikotarpiu, o taip pat - puikiai tinka saldžioms dovanų dėžutėms pripildyti!

Ingredientai:

  • Malti migdolai
  • Cukrus
  • Kiaušinių baltymai
  • Migdolų esencija (nebūtina)

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Kiaušinių baltymus elektriniu plaktuvu išplakite iki lengvų baltų putų.
  3. Suberkite maltus migdolus, cukrų, nutarkuotas citrinos žieveles ir supilkite migdolų aromatą.
  4. Išmaišykite šaukštu, kol neliks sausų produktų ir gausite lipnią masę.
  5. Semkite po šaukštą tešlos ir tarp drėgnų delnų formuokite rutuliukus.
  6. Apvoliokite juos arba (1) cukruje, arba (2) plaktame kiaušinio baltyme, o tuomet - migdolų riekutėse.
  7. Paruoštus sausainius išdėliokite ant kepimo popieriaus.
  8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 25 minutes, kol sausainiai išorėje bus traškūs, o viduje - minkšti ir drėgni.
  9. Leiskite atvėsti, tuomet nuimkite nuo kepimo popieriaus. Atvėsintus sausainius sandariame inde laikykite 3-4 dienas.

Imbieriniai migdoliniai sausainiai

Nosį kutenantis mandarinų kvapas nepastebimai nustelbiamas mamos kepiniais. Tėtės parnešta eglutė kvepia nuostabiai, taip lyg namuose su sese užuostumėme mišką ir stebuklus.

Ingredientai:

  • Migdolų miltai
  • Cinamonas
  • Imbiero milteliai
  • Gvazdikėliai
  • Muskatai
  • Sviestas
  • Medus

Gaminimo eiga:

  1. Migdolų miltus sumaišome su cinamonu, imbiero milteliais, gvazdikėliais, muskatais.
  2. Sviestą išsukame su medumi ir gautą masę sumaišome su migdolų miltais.
  3. Kepame 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 4-5 minutes (priklauso nuo orkaitės).

„Linco“ sausainiai su džemu

„Linco“ sausainiai - klasikinis austriškas kepinys. Trapios tešlos sausainėliai, pertepti džemu, yra gardūs, dailūs ir itin šventiški. Jie puikiai tinkami ne tik Kalėdų desertui, bet ir saldžioms dovanoms. Naudokite mėgstamą tirštą džemą. Kalėdoms, žinoma, labiausiai dera raudona spalva - braškių, aviečių ar vyšnių džemas.

Ingredientai:

  • Miltus
  • Migdolų miltai
  • Kepimo milteliai
  • Cinamonas
  • Druska
  • Sviestas
  • Cukrus
  • Braškių džemas

Gaminimo eiga:

  1. Minkštą sviestą ir cukrų išplakite elektriniu plaktuvu iki purios masės.
  2. Dubenyje sumaišykite miltus, migdolų miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
  3. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
  4. Vieną tešlos dalį išimkite iš šaldytuvo. Leiskite atšilti kambario temperatūroje apie 10 minučių.
  5. Sausainių formele išspauskite sausainius ir perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
  6. Pusėje sausainių mažesne sausainių formele išspauskite „langelius“.
  7. Kepkite sausainius įkaitintoje orkaitėje 11-12 minučių, kol krašteliai ims pamažu rusti.
  8. Apatinius sausainius aptepkite braškių džemu.
  9. Suvožkite sausainius.

Patarimai ir idėjos

  • Daugelį kalėdinių sausainių galime išsikepti gerokai anksčiau. Šventėms atėjus, iš anksto paruoštos vaišės - tikra dovana.
  • Šaldytomis mėlynėmis, špinatais, burokėliais ir kakava galime puikiai nuspalvinti kalėdinių sausainių glajų.
  • Tirpintu šokoladu aplieti, pabarstukais padabinti - kalėdiniam variantui itin tiks žalių, baltų ir raudonų pabarstukų mišinys. Arba - baltas kokoso drožlių sniegas ar skrudinti ir pasmulkinti žemės riešutai.
  • Vietoje citrinų žievelių naudokite apelsinų, taip pat - atraskite, su kuriuo aromatu sausainiai jums yra gardžiausi. Gal ir tai bus migdolų, o galbūt - vanilės, apelsinų, citrinų, gal net romo? Mažas pokytis suteiks visai kitą aromatą bei skonį.

Kalėdinės dovanos iš širdies

Man valgomų dovanų ruošimas - malonus ritualas, kurio kasmet labai laukiu. Todėl man smagiausia prisipirkti maišą ingredientų, pakavimo priemonių - dėžučių, juostelių, maišelių, pakavimo popieriaus, - ir namuose skambant ramiai muzikai, žybsint eglutės lemputėms, stovėti valandų valandas virtuvėje, savo rankomis kuriant tai, kas tikrai pasaldins žmonių, kuriuos sveikinsiu, dienas.