pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Receptai 1 Metų Vaikui: Skanūs Ir Sveiki Patiekalai Mažyliui

Dauguma tokio amžiaus vaikų tėvų nerimauja dėl savo atžalų mitybos: pradedant nuo to, ar vaikas valgo pakankamai ir baigiant tuo, ar jo mityba yra subalansuota. Ką vaikas turėtų valgyti, kad gautų pakankamai visų jam reikalingų medžiagų? Mažyliai turi labai skirtingą skonio pojūtį, tad išlaviruoti tarp jo pomėgių ir sveikos mitybos gali būti išties sudėtinga.

Žvelgdama į jau praėjusius pieno ir tyrelių etapus, galiu pasakyti, kad anksčiau buvo gerokai lengviau! Su tyrelėmis neturėjome jokių problemų - juokdavausi, kad galiu išgarinti ir sublendinti bet ką ir Benas viską pasigardžiuodamas suvalgydavo. Visgi pradėjus valgyti gabaliukais, o ir Benui po truputį tampant maža asmenybe su savo norais ir pomėgiais, kartais jo maistas lieka išknibinėtas, o pilvukas - tuščias. Mažas direktorius puikiai žino, ką mėgsta ir ko ne.

Nors šis naujasis mitybos etapas atkeliavo su savais iššūkiais, visgi jis turi vieną labai didelį pliusą - patiekalus galima gaminti kartu visai šeimai. Aš esu už tai, kad nereikia vaikui kaskart gaminti atskirai. Kai tik galiu, visada stengiuosi palengvinti sau buitį, todėl tikrai labai dažnai Beno patiekalus priderinu prie mūsų, arba atvirkščiai - mūsų patiekalus priderinu prie Beno. Tariant paprasčiau - gaminu tą patį patiekalą, tik Benui atskirai vaikiška versija, kurioje vengiu druskos, cukraus, medaus, stambių gabalėlių, kuriais galima paspringti, nesveikų padažų ir pan.

Iš esmės subalansuota mažylio mityba niekuo nesiskiria nuo subalansuotos suaugusiojo mitybos. Joje turi būti gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų, angliavandenių, skaidulų, baltymų ir gerųjų riebalų. Svarbu užtikrinti didelę naudojamų produktų įvairovę ir kuo dažniau rinktis sezoninius, lokalius produktus iš šių kategorijų: vaisiai, daržovės, viso grūdo dalių kruopos, pieno produktai, baltymai.

Geriausia, jei maždaug pusę vietos lėkštėje užima daržovės, o likusią pusę perpus pasidalina baltymai (mėsa, kiaušiniai, žuvis, pupelės, ankštiniai, riešutai ir sėklos) ir angliavandeniai (viso grūdo miltų produktai, viso grūdo dalių kruopos arba tokios maistingos kruopos kaip grikiai, bolivinė balanda). Taip pat svarbu nepamiršti vaisių bei gerųjų riebalų šaltinių: kokybiško aliejaus, avokadų, sėklų, riešutų. Idealu, jei mažylio lėkštė atspindi aprašytą formulę.

Pagrindiniai Mitybos Principai 1 Metų Vaikui

  • Įvairovė: Užtikrinkite, kad vaikas gautų įvairių maisto produktų iš visų pagrindinių grupių.
  • Sezoniškumas: Stenkitės rinktis sezoninius ir lokalius produktus.
  • Sveiki užkandžiai: Tarp pagrindinių valgymų siūlykite sveikus užkandžius, tokius kaip vaisiai, uogos, jogurtas ar viso grūdo duona.
  • Venkite nereikalingų priedų: Ribokite druskos, cukraus, medaus ir nesveikų padažų naudojimą.

Receptai 1 Metų Vaikui

Omletas Su Daržovėmis

Omletas yra tas patiekalas, kurį gaminu Benui, kai niekam kitam nėra laiko ar noro. Man tai saugus variantas, nes Benas niekada neatsisako omleto. Kad būtų maistingiau, į jį įmaišau kuo daugiau ir kuo įvairesnių daržovių - taip Benas viską skaniausiai suvalgo. Jei daržovės būtų šalia - keliautų ne į burną, o ant žemės.

  • 4 “IKI Ūkis” putpelių kiaušinių arba 1 vištos kiaušinio
  • Šiek tiek tarkuoto sūrio
  • Žiupsnelio šviežių arba džiovintų krapų
  • “Clever” sviesto kepimui
  • 4 v.š. daržovių (pvz. smulkiai pjaustytų paprikų, morkų, cukinijų)

Kalakutienos (arba vištienos) kepsneliai su daržovėmis

Dar vienas apgaulingas, daržovėmis turtingas patiekalas. Sukurtas vaikams, bet patinkantis ir suaugusiems (tik jei valgysite patys, pridėkite druskos). Galima naudoti smulkintą kalakutieną arba vištieną, o daržoves visada renkuosi batatą ir dar ką nors, ko tuo metu turiu namuose. Tinka pačios įvairiausios daržovės, aš šį kartą pridėjau morkos. Beje, šiuos kepsnelius galima šaldyti.

  • 400 g. maltos kalakutienos arba vištienos
  • 1 didesnės saldžiosios bulvės
  • 1 vidutinio dydžio “IKI Ūkis” morkos
  • 1 kiaušinio
  • 1 v.š. CLEVER alyvuogių aliejaus
  • 2 v.š. viso grūdo kvietinių miltų | GF versijai - kukurūzų miltų
  • 1/2 a.š. česnako miltelių
  • 1 a.š. džiovintų žolelių (pvz., raudonėlio, baziliko)

Bananiniai blyneliai

Šiuos blynus kepdavau jau seniai, dar iki gimstant Benui. Džiaugiuosi, kad savo sudėtimi jie puikiai tinka ir labai patinka mažiesiems valgytojams.

  • 1 gerai prinokusio banano
  • 1/2 stiklinės (125 ml) pieno
  • 1 IKI kiaušinio
  • 50 ml grikių miltų
  • 100 ml viso grūdo avižinių miltų (galima susmulkinti viso grūdo avižinius dirbsnius)
  • 1/2 a.š. kepimo miltelių

Makaronai su moliūgų padažu

Nereikia net sakyti, tai dar vienas receptas su paslėptomis daržovėmis. Daržovių tyrės - puikus būdas integruoti daržoves išrankiems valgytojams. Pusė padažo šiuose makaronuose pagaminta iš moliūgų tyrės ir tai vienas mėgstamiausių Beno patiekalų!

  • 120 g ekologiškų BioVillage makaronų
  • 1 v.š. CLEVER sviesto
  • 1 v.š. miltų
  • 200 ml pieno
  • 100 g moliūgų tyrės
  • Prieskonių pagal skonį (pvz., šiek tiek muskato riešuto)

Gaminimo eiga:

  1. Išverdame makaronus.
  2. Keptuvėje ant vidutinės kaitros išlydome sviestą, dedame miltų, išmaišome.
  3. Po truputį pilame pieną, visą laiką maišydami, kad neliktų gumulėlių, o darytųsi vientisa masė.
  4. Kai visas pienas supiltas, dedame moliūgų tyrę, išmaišome.
  5. Suberiame prieskonius, išmaišome.

Sūrio sriuba (nuo 1 metų)

Ši sūrio sriuba paruošiama vos per 30 minučių, todėl tai puikus pasirinkimas greitai vakarienei. Subtilus ir sodrus, jis sušildo ir džiugina savo aromatu. Įdėkite šviežių žolelių ar traškių skrebučių, kad patiekalas būtų dar patrauklesnis.

  • bulvės - 3-4 vnt.
  • morka - 1 vnt.
  • svogūnas - 1 vnt.
  • lydytas varškės sūris - 2 vnt.
  • vermišėliai - pagal skonį
  • lauro lapas - 1 vnt.
  • petražolės - pagal skonį
  • druska - pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Imu 3 litrų keptuvę, dedu ant ugnies, užpilu augaliniu aliejumi.
  2. Pirmiausia pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną iki auksinės spalvos.
  3. Tada suberkite tarkuotas morkas, išmaišykite ir virkite dar 1-2 minutes.
  4. Supilkite vandenį ir suberkite kubeliais pjaustytas bulves.
  5. Lydytą sūrį supjaustau kubeliais ir dedu į puodą.
  6. Tada dedu vermišelius ir išmaišau.
  7. Įdėkite lauro lapą, druską, pipirus, išmaišykite.
  8. Užvirinkite ir suberkite kapotas petražoles.

Rikotos blyneliai su obuoliais ir cukinijomis

  • 120 g rikotos sūrio
  • 1 kiaušinis
  • 120 ml augalinio gėrimo / pieno arba vandens
  • 80 g kvietinių miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • žiupsnelis cinamono

Gaminimo eiga:

  1. Rikotos sūrį, kiaušinį ir augalinį gėrimą / pieną arba vandenį išplakti rankiniu plaktuvu iki vienalytės skystos masės.
  2. Sausąją ir šlapiąją blynų mases atsargiai išmaišyti iki vienalytės blynų masės.
  3. Įkaitinti keptuvę su šiek tiek rapsų aliejaus, šaukštu formuoti blynelius ir kepti iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos.

Blyneliai su obuoliais ir cukinijomis

  • 1 obuolys
  • 1 cukinija
  • 2 kiaušiniai
  • 50 g kokoso drožlių

Gaminimo eiga:

  1. Obuolius ir cukinijas sutarkuoti. Į obuolių ir cukinijų tarkės masę įmušti kiaušinius ir išplakti.
  2. Kokosų drožles galima ir sumalti, jei nesinori blynuose jų jausti.
  3. Visus ingredientus išmaišyti iki vienalytės blynų masės.

Ką Daryti, Jei Vaikas Išrankus Maistui?

Negaminkite vaikui specialiai - jis turi valgyti tai, ką valgo ir kiti šeimos nariai. Bet pasistenkite, kad maistas būtų kuo įvairesnis, o lėkštėje būtų bent vienas maisto produktas, kurį vaikas tikrai valgys. Tokiu būdu užtikrinsite sau ramybę, žinodami, kad jis tikrai neliks alkanas. Visa kita palikite jo valiai.

Pieno Produktų Svarba

Nuo vienerių metų vaikui galima duoti nenugriebto karvės pieno (sūrį vaikas turėjo pradėti valgyti 8-10 mėn., jogurtą - dar anksčiau). Be baltymų, piene yra ir kaulų augimui reikalingo kalcio, taip pat kitų naudingų medžiagų (fermentų, vitaminų, mineralinių medžiagų). Kalcį iš pieno ir jo produktų organizmas įsisavina žymiai lengviau, nei iš kitų gyvulinių ir ypač augalinių produktų. Jei vaikas yra labai išrankus maistui, galite vietoj pieno duoti jam pieno mišinuko, sukurto specialiai tokio amžiaus vaikams.

Kiek pieno ir pieno reikėtų vaikui duoti? Vieningų nuomonių šiuo klausimu nėra. Orientuokitės į apytiksliai 700 ml turį. Pradžioje pusę šio turio turėtų sudaryti geriamas pienas, kitą - kiti pieno produktai: jogurtas, sūris, varškė.

Mėsos, Žuvies Ir Augalinių Baltymų Šaltiniai

Šiai produktų grupei priklauso mėsa, žuvis, ankštinės daržovės, riešutai ir kiaušiniai. Jų mažylis turėtų gauti 1-2 kartus per dieną. Nebūtina, kad vaikas mėsą valgytų kasdien: pakanka jos duoti 3-5 kartus per savaitę po 40-60 gramų per dieną. Kartais mėsą galite pakeisti žuvimi (be kaulų), pupelėmis, lęšiais ar avinžirniais (pastarieji produktai tinka ir vegetarams bei mėsos kategoriškai nevalgantiems vaikams).

Pradžioje duokite vaikui švelnesnės virtos arba troškintos mėsos: vištienos, veršienos, triušienos, neriebios kiaulienos. Žiūrėkite, kad ji būtų minkšta, lengvai kramtoma - vaikai dažnai nemėgsta mėsos, nes pavargsta ją kramtyti. Aviena, riebi kiauliena, antiena ir žąsiena iki 2.5-3.5 metų nerekomenduojama.

Angliavandenių Šaltiniai

Bulvių, dribsnių, įvairių grūdų košių, duonos, makaronų, blynelių ir kitų miltinių patiekalų duokite vaikui kasdien kiekvieno pagrindinio maitinimo metu. Dalis užkandžių taip pat gali būti iš šios produktų grupės.