pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Charčio Sriubos Receptas: Tradicinis Gruziniškas Patiekalas

Aš net neįsivaizduoju rudens, be mano sriubos favoritės - “Charčio” sriubos. Jei už lango žvarbu ir šalta, o ant mano stalo nėra šio stebuklo, tai vadinasi ruduo dar neatėjo :). Na, bet jei šiandieną dalinuosi šio stebuklingo skonio, aštriosios sriubos “Charčio” receptu, tai reiškia, kad ruduo jau ir pas mane atkeliavo :).

Charčio - vienas tų patiekalų, dėl kurių „vienintelio teisingo ir autentiško” recepto vyksta aršūs ginčai. Tad iškart apsidrausdama sakau, kad savąją, per daug metų ir bandymų ištobulintą, verdu su nesunkiai pas mus randamais produktais ir būtent tokią, kokia skaniausia man. Lengvai rūgšti, pakankamai aštri, su daug jautienos ir šildanti tiek kūną, tiek sielą .

Klasikinė charčio sriuba visuomet verdama iš jautienos. Net jos pavadinimas, išvertus iš gruzinų kalbos, reiškia „jautienos sriuba“. Tai rūgštoka, aštroka ir aromatinga sriuba. Ją itin mėgstama valgyti šaltuoju metų laiku arba labai išalkus kelionėje.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Charčio receptas - įvairialypis, unifikuoto, galima sakyti, nėra. Tad šis receptas - vienas iš daugelio, kurį man papasakojo bičiulis iš Lagodechio miesto Sakartvele. Recepte nemažai improvizacijos, bet galų gale ant stalo garuos lėkštė su niekuo nesupainiojamu charčio sriubos aromatu.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Kai iš namų nesinori kišti nosies dėl darganoto oro, metas imtis kokio nors sotaus, šildančio patiekalo gaminimo. Charčio. Mėgstantiems aštriau - charčio sriuba. Tiršta, kvapni, joje netrūksta skonių.

Ingredientai

Tobulo skonio sriuba:

  • 400 g jautienos troškinimui
  • 3 svogūnai (jų turi būti panašus kiekis, kaip ir mėsos)
  • 1 litras vandens
  • 1 raudona paprika
  • 2 šaukšteliai malto kumino
  • 1 šaukštelis maltos kalendros
  • 1 šaukštelis džiovintos saldžios paprikos
  • 1 šaukštas ožragės
  • 3 lauro lapai
  • 3 skiltelės česnako
  • 50 g graikinių riešutų
  • 2 šaukštai pomidorų pastos
  • 400 g konservuotų pomidorų
  • 1 morka
  • 70 g ryžių
  • 3-4 čili pipirai
  • 100 ml geltonojo Tkemali padažo (gruziniškas slyvų padažas)
  • šiek tiek druskos ir pipirų
  • šiek tiek šviežios kalendros ir krapų

Arba:

  • 1 kg. jautienos su kaulu (geriausiai šonkaulių, bet tiks ir antrekotas ar kita minkštesnė dalis su kaulu)
  • 2,5 - 3 l. vandens
  • 5-7 sk. česnako
  • Mažos skardinės konservuotų pomidorų savo sultyse
  • 2 svogūnų
  • 1-2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 2-3 čili pipiriukų
  • 1 v. š. pomidorų pastos
  • Apie 80 g. ryžių
  • Apie 20 g. šviežios kaledros
  • Apie 50 g. šviežių petražolių
  • Maždaug 3-4 v. š. šviežių citrinos sulčių (galima keisti „Tkemali” padažu, jei tik pavyksta tokio rasti)
  • 2 - 3 a. š. druskos
  • 1 a. š. „Chmeli-suneli” prieskonių mišinio
  • 1 a. š. maltos saldžiosios paprikos

Gaminimo Eiga

  1. ✔Imame didelį puodą, pilame vandenį, dedame jautienos kauliukus ir pradedame virti ant aukštos temperatūros. Vandeniui užvirus, nuo vandens paviršiaus nugriebiame putas.
  2. Tada sumažiname temperatūrą iki vidutinės, dedame lauro lapus, pipirus, universalius prieskonius, morką, salierą ir svogūną (prieš tai - morką, salierą ir svogūną, pakepiname orkaitėje, įkaitintoje iki +200°C temperatūros, 15min) Verdame apie 1,5 - 2 val , kad mėsa lengvai atsikabintų nuo kauliukų. Baigus virti perkošiame sultinį per sietelį ir supilame atgal į švarų puodą✔
  3. Atskiriame mėsą nuo kauliukų, supjaustome smulkiais gabaliukais ir dedame atgal į puodą su sultiniu (daržovės jau atidavė savo skonį ir daugiau jos nebereikalingos).
  4. Keptuvėje įkaitiname alyvuogių aliejų, šiek tiek pakepiname kapotą česnaką (apie 1min), tada dedame jį į puodą su sultiniu ir mėsa, toliau dedame saldžiųjų paprikų kubelius, čili pipiriukus, džiovintus bazilikus, cukrų, pomidorų pastą ir verdame apie 30min vidutinėje temperatūroje.
  5. Beliko supilti ryžius, jeigu reikia, pasūdyti ir virti dar 15min.

Arba:

  1. Mėsą supjaustykite ir sudėkite į 3 litrus vandens. Suberkite pipirus, šaukštelį druskos, lauro lapus. Virkite apie 1 valandą.
  2. Mėsą išgriebkite, o sultinį nukoškite.
  3. Svogūnus smulkiai supjaustykite, morką sutarkuokite ir kepkite kartu su smulkinta jautiena ir išspaustais česnakais aliejuje apie 5-8 minutes.
  4. Išimkite sėklytes ir supjaustykite saldžiąją papriką.
  5. Pomidorus nuplikykite karštu vandeniu ir nulupkite. Smulkiai supjaustykite.
  6. Į puodą sudėkite keptus svogūnus su jautiena, paprikas ir pomidorus.
  7. Užpilkite sultinio, įberkite druskos, smulkintas kalendras ir petražoles. Įdėkite pomidorų tyrės, džiovintas aitriąsias paprikas ir virkite apie 20 minučių.
  8. Suberkite ryžius ir virkite dar 15 minučių.

Arba:

  1. Jautieną praskalaujame po tekančiu vandeniu, dedame į didelį puodą, užpilame vėsiu vandeniu ir užverdame. Užvirus nugriebiame pilkšvas putas, kurių pradžioje bus gan daug. Primažiname kaitrą, kad sultinys tik vos vos burbuliuotų. Kartkartėm užmetam akį dėl putų, jei atsiranda tamsesnių, nugriebiame. Verdame apie 1,5 - 2 valandas.
  2. Keptuvėje įkaitiname aliejų, beriame nedideliais kubeliais sukapotą svogūną ir vis pamaišydami kepiname, kol ims lengvai ruduoti (neprisvilinam). Suberiame smulkiai kapotus aitriuosius pipiriukus, kubeliais pjaustytus konservuotus pomidorus, pomidorų pastą, maltą kalendrą, paprikos miltelius, chmeli-suneli, viską išmaišome ir pakaitiname keletą minučių.
  3. Nuo sultinio paviršiaus nugriebiame 5 v. š. sultinio su riebalais ir supilame į keptuvę su kitais ingredientais. Pakaitiname dar apie 5 min.
  4. Tuo tarpu iš puodo ištraukiame mėsą, nukauliname, pasmulkiname kąsnio dydžio gabalėliais ir beriame į keptuvę su daržovėmis. Keletą minučių patroškiname ir visą keptuvės turinį supilame į puodą su sultiniu.
  5. Ryžius gerai perplauname ir suberiame į sriubą. Verdame apie 10 min., kol ryžiai bus išvirę maždaug iki al dente stadijos (labai svarbu nepervirti). Išjungiame kaitrą.
  6. Beriame smulkintus žalumynus, įspaudžiame trinto česnako, vis paragaudami sūdom ir pilam citrinos sultis. Išmaišome, uždengiame puodą ir palaukiame bent 10-15 min., kad skoniai susidraugautų.

P.s. Kadangi šios sriubos kiekis gaunasi tikrai nemažas, tai aš “susiporcijuoju” ir užsišaldau.