Kepta antis - senas Kalėdų vaišių patiekalas. Šio patiekalo receptų galima rasti Lietuvos dvaruose vykdavusių švenčių aprašymuose. Antis visada buvo toks lyg ir labai šventinis paukštis. Kepta, gardžiai įdaryta antis daug kam yra Kalėdos. Ir išties, šis paukštis labai tinka šventėms, bet kartais galime pasilepinti juo ir šiokią dieną.
Antiena yra vertinama ir dabar, nes yra sodraus skonio ir sultinga mėsa, riebesnė negu vištiena. Antiena turtinga baltymų ir geležies, taip pat joje yra B grupės vitaminų. Mitybos specialistai pastebi, kad antiena turtinga baltymų ir geležies, taip pat joje yra B grupės vitaminų. Ši mėsa išsiskiria savo skoniu, o keptos anties vaizdas - visada puikiai tinka kaip Kalėdų stalo iliustracija.
Antiena dažniausiai yra kepama, nes taip geriausiai atsiskleidžia mėsos skoninės savybės ir prie jos lengva priderinti garnyrą. Svarbiausia, kad antiena būtų gerai iškepta, bet neperkepta, nes tuomet ji taps sausa ir kietoka. Neretai antis yra perkepama, tada jis bus sausa ir stringanti gerklėje. Apskrudęs, traškus paviršius ir sultingas minkštas vidus - idealiausias variantas. Ir, žinoma, saldus padažas. Autorė garnyrui panaudojo salstelėjusius, karamelizuotus vaisius su apskrudusiomis daržovėmis.
Antienos populiarumas ir patiekalų įvairovė
„Prieš didžiąsias metų šventes antienos pardavimai išauga kelis kartus. Į namų virtuves iš parduotuvių dažniau iškeliauja tiek antienos filė ar kulšelių mėsa, tiek visa šviežia antis. Akivaizdu, kad antienos patiekalas daugybėje šeimų tampa pagrindiniu kalėdinių vaišių akordu. Tai, ką žino patyrę prancūzų gastronomai, pamažu atranda ir lietuviai. Virtuvės šefai pastebi, kad sveika, maistinga antienos mėsa vis dažniau mėgaujamasi ne tik per šventes, bet ir kasdienėmis progomis.
Anties patiekalai sutinkami daugelyje pasaulio virtuvių, tačiau populiariausi yra Prancūzijoje. Šios šalies kulinarinis paveldas sunkiai įsivaizduojamas be ančių kepenėlių pašteto, išskirtiniu būdu kepamos anties krūtinėlės Magret de Canard, Confit anties kulšelių ir daugybės kitų antienos receptų.
Patarimai, kaip paruošti antieną
Ančių mėsa garsėja sodriu, pikantišku skoniu ir švelnia tekstūra, puikiai dera su įvairiais garnyrais bei salotomis. Kiekvienas antienos receptas skirtingas: šią mėsą galima kepti, virti, troškinti, skrudinti ir dar daugiau. Anties ruošimui puikiai tinka ketaus indai. Jie padeda užtikrinti tolygų karščio pasiskirstymą, todėl mėsa puikiai iškepa, būna kvapni bei sultinga.
Pavyzdinis antienos kulšelių receptas:
- Pamarinuokite kulšeles: įtrinkite jas aliejaus ir druskos, pipirų mišiniu.
- Kulšeles pabarstykite čiobreliais ir gausiai užpilkite aliejumi.
- Uždenkite ir pašaukite į 130 laipsnių orkaitę.
- Ištroškintas kulšeles sudėti ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, tada aptepti medaus bei sojos mišiniu.
Antienos krūtinėlės paruošimas:
- Ančių krūtinėles nusausinkite, odą kelis kartus įpjaukite įstrižai.
- Dėkite į įkaitintą keptuvę oda į apačią.
- Kol viena pusė kepa, gausiai užberkite druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų.
- Įkaitinkite stipriai keptuvę, dėkite odele į apačią anties krūtinėlę ir kepkite 1 minutę.
- Pabarstykite keptuvėje ant krūtinėlės druskos ir pipirų.
- Apverskite anties krūtinėlę ir kepkite ją 1 min.
Pavyzdinis antienos šlaunelės receptas:
- Anties šlaunelę apkepkite keptuvėje iš abiejų pusių po 4-5 min. ant silpnos ugnies.
- Dėkite į skardelę ir pašaukite į 180°C temperatūros orkaitę.
Garnyras antienai:
- Obuolį perpjaukite pusiau ir atsargiai išimkite sėklalizdžius.
- Apelsinus supjaustykite riekelėmis ir sudėkite į anties vidų.