pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vyšnių pyragas: receptai ir gaminimo būdai

Vyšnių pyragas - tai puikus desertas, kuris visada primena močiutės virtuvę, kai stalą nuklodavo miltų debesėlis, o dubenys būdavo pilni ką tik iš sodo parsineštų vyšnių.

Klasikinis vyšnių plokštainis

Šis receptas leis jums pasimėgauti tradiciniu vyšnių pyrago skoniu.

Ingredientai:

  • 4 vienetai kiaušinių
  • 150 gramų sviesto
  • 1 stiklinė miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • 150 gramų grietinės
  • 400 gramų vyšnių (šaldytos arba šviežios (be kauliukų))
  • Pabarstymui: šiek tiek cukraus pudros

Paruošimas:

  1. Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi, plakant sudėkite grietinę ir suminkštėjusį sviestą.
  2. Sudėkite vyšnias ir išmaišykite.
  3. Tada suberkite miltus ir kepimo miltelius, gerai išmaišykite.
  4. Sudėkite tešlą į formą, pateptą riebalais ir kepkite 175°C temperatūroje 50 minučių.
  5. Iškepusį pyragą, apibarstykite cukraus pudra. Skanaus!

Trapios tešlos vyšnių pyragas

Šis pyragas pasižymi trapiu pagrindu ir sultingu vyšnių įdaru.

Ingredientai:

  • Miltai
  • Druska
  • Cukrus: 50 g (tešlai, 100 g įdarui ir 1 valg. š.)
  • Šaltas sviestas
  • Kiaušiniai: 1 vnt.
  • Vanduo: 1-2 šaukštai
  • Vanilinis cukrus: 1 arbat. š. (tešlai ir 1 valg. š.)
  • Krakmolas: 2 valg. š. (po 1 valg. š.)
  • Vyšnios

Paruošimas:

  1. Į dubenį suberkite miltus, druską, cukrų ir įpjaustykite šaltą sviestą.
  2. Pirštais trinkite, kol gaunasi trupiniai.
  3. Įmuškite kiaušinį, supilkite 1-2 šaukštus vandens ir greitai užminkykite tešlą - tik tiek, kad susijungtų.
  4. Jei vyšnios šaldytos - atšildykite ir gerai nusausinkite.
  5. Iškočiokite tešlą plonu lakštu (apie 3-4 mm), išklokite kepimo formą, pakelkite kraštelius.
  6. Ant tešlos pagrindo paskleiskite vyšnias su visu cukraus ir krakmolo mišiniu.
  7. Iškočiokite likusią tešlą, supjaustykite juostelėmis ir išdėliokite ant pyrago „grotelėmis“.
  8. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
  9. Kepkite apie 1 valandą. Pyragą palikite šiek tiek pravėsti, kad įdaras sustingtų.
  10. Valgykite dar šiltą su stikline pieno arba šaltą su plakta grietinėle.

Smėlinis vyšnių pyragas be miltų

Šis receptas tinka tiems, kurie nori išvengti miltų naudojimo.

Ingredientai:

  • Sausainiai: 400 g (trapūs, pvz., Gaidelis)
  • Sviestas
  • Kondensuotas pienas
  • Kiaušiniai: 2 vnt. (tryniai)
  • Citrinos: 1 vnt. (sultys)
  • Krakmolas
  • Vyšnios

Paruošimas:

  1. Sausainius sumalkite iki miltų.
  2. Sviestą (gal būt ką tik ištrauktą iš šaldytuvo) sutarkuokite burokine tarka ir suminkykite su sumaltais sausainiais. Jei masė per biri, įpilkite lašelį vandens.
  3. Paruoštą smėlinę pyrago masę sudėkite į šarnyrinę kepimo formą, ir tolygiai paskirstykite dugne (ne daugiau nei 1-2 cm storio) bei suformuokite šonus.
  4. Pastatykite kepti 15 minučių orkaitėje, įkaitintoje iki 160-180 laipsnių karščio.
  5. Giliame inde išmaišykite kondensuotą pieną su kiaušinių tryniais, citrinos sultimis bei krakmolu. Lengvai išplakti šluotele.
  6. Iškepusį pyrago pagrindą (bus šiek tiek paskrudęs) ištraukite iš orkaitės, palikite trumpam atvėsti. Tada supilkite paruoštą įdarą.
  7. Ant viršaus sudėkite vyšnias.
  8. Pastatykite kepti 15-20 minučių.
  9. Ištraukite iš orkaitės, palikite pilnai atvėsti kambario temperatūroje, vėliau perkelkite į šaldytuvą ir palikite kelioms valandoms, o dar geriau per naktį.
  10. Iš šaldytuvo ištraukite 15-20 min. prieš patiekiant ant stalo - bus lengviau įpjauti (mažiau trupės pyrago sienelės).

Dviejų tešlos lakštų vyšnių pyragas

Šis pyragas gaminamas iš dviejų tešlos lakštų, tarp kurių dedamas vyšnių įdaras.

Ingredientai:

  • Miltai
  • Cukraus pudra
  • Druska: 0.5 arbat. š.
  • Sviestas
  • Kiaušiniai: 1 vnt. (trynys)
  • Vanduo: 2 valg. š.
  • Vyšnios
  • Kukurūzų miltai

Paruošimas:

  1. Į didelį dubenį suberkite abiejų rūšių miltus, cukraus pudrą, druską ir gerai išmaišykite.
  2. Sviestą supjaustykite kubeliais, berkite į miltų mišinį ir trindami sviestą su miltais pirštų galiukais, paverskite mišinį šlapią smėlį primenančiais trupiniais. Dirbkite sparčiai, kad sviestas neimtų tirpti.
  3. Atskirkite kiaušinio trynį nuo baltymo (pastarąjį atidėkite), tuomet trynį išplakite su šaltu vandeniu, supilkite į gautus trupinius ir greitai suminkykite tešlą.
  4. Suformuokite iš jos 2 vienodus rutulius ir suvynioję juos į maistinę plėvelę, dėkite valandai į šaldytuvą.
  5. Praėjus valandai, įkaitinkite orkaitę iki 180 C temperatūros. Neaukštą kepimo formą dantytais kraštais patepkite sviestu.
  6. Išimkite vieną rutulį iš šaldytuvo ir ant gerai miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite skritulį, kuris būtų tokio skersmens, jog padengtų formos dugną ir kraštus. Labai atsargiai perkelkite jį į kepimo formą, paspaudydami išklokite ją, o dugną subadykite šakute.
  7. Dėkite kepti į orkaitę 15 min.
  8. Kol dugnas kepa, pasiruoškite įdarą. Dubenyje vyšnias sumaišykite su cukrumi ir kukurūzų miltais.
  9. Iškočiokite likusį tešlos rutulį į tokio pat dydžio skritulį, kaip ir pirmasis.
  10. Ant iškepusio pyrago pagrindo berkite vyšnių įdarą ir ant viršaus klokite antrąjį iškočiotą tešlos skritulį. Gerai apspaudykite kraštus, kad dugnas ir viršus šonuose susijungtų, jei lieka šioks toks tešlos perteklius, nupjaukite. Viršuje pyrago „dangtį“ keliose vietose įpjaukite, kad išeitų garai.
  11. Aptepkite pyrago viršų kiek paplaktu atidėtuoju kiaušinio baltymu ir pabarstykite cukrumi.
  12. Vėl dėkite į orkaitę ir kepkite dar 25-30 min.
  13. Traukite iš orkaitės, leiskite kelias mintes atvėsti, o tada pjaustykite porcijomis ir tiekite su ledais.

Tortas su vyšniomis

Šis tortas puikiai tiks šventiniam stalui.

Ingredientai:

  • Šviežios vyšnios
  • Sviestas
  • Cukrus
  • Kiaušiniai: 2 vnt.
  • Miltai
  • Bulvių krakmolas
  • Mielės

Paruošimas:

  1. Šviežias vyšnias nuplaukite, nusausinkite ir pašalinkite kauliukus tam skirtu įrankiu. Padalinkite į tris dalis ir vieną dalį susmulkinkite elektriniu smulkintuvu.
  2. Į dubenį suberkite gabaliukais supjaustytą minkštą sviestą (prieš pjaustant patariama 1-2 valandas palaikyti kambario temperatūroje, kad suminkštėtų), cukrų ir maišykite elektriniu plaktuvu, kol gausite vientisą masę.
  3. Į gautą masę įmuškite kiaušinius ir plakite vidutiniu greičiu.
  4. Per sietelį į dubenį suberkite miltus, bulvių krakmolą ir mieles ir maišykite, kol gausite vientisą masę.
  5. Paimkite torto kepimo formą (maždaug 20 cm skersmens), ištepkite ją sviestu, supilkite pusę tešlos masės ir ją tolygiai paskirstykite. Ant masės tvarkingai išdėliokite trečdalį vyšnių, o ant viršaus supilkite susmulkintų vyšnių masę.
  6. Į torto kepimo formą supilkite likusią masę, išlyginkite ją šaukštu, ant viršaus išdėliokite likusias vyšnias. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 55 minutes.
  7. Iškepusį tortą palikite atvėsti ir tik tada išimkite iš torto kepimo formos.

Apverstas vyšnių pyragas

Šis pyragas pasižymi karamelizuotu paviršiumi ir sultingomis vyšniomis.

Ingredientai:

  • Sviestas: 50 g + 120 g
  • Rudasis cukrus
  • Actas
  • Vyšnios
  • Miltai
  • Kukurūzų miltai
  • Kepimo milteliai
  • Druska
  • Kiaušiniai: 3 vnt. (baltymai ir tryniai atskirai)
  • Pienas
  • Cukrus

Paruošimas:

  1. Storadugnėje keptuvėje, kurią galima dėti į orkaitę, ištirpinkite 50 g sviesto, suberkite rudąjį cukrų ir supilkite actą. Pakaitinkite maišydami, kol cukrus visai ištirps, suberkite vyšnias, dar kelias minutes pakaitinkite ir nukelkite keptuvę nuo ugnies.
  2. Dubenyje sumaišykite miltus, kukurūzų miltus, kepimo miltelius ir druską.
  3. Kitame dideliame dubenyje iki standumo išplakite baltymus.
  4. Trečiame dubenyje išsukite 120 g sviesto, cukrų ir kiaušinių trynius iki baltumo.
  5. Miltus ir pieną nedidelėmis porcijomis supilkite į trynių-cukraus-sviesto masę kiekvienąsyk gerai išsukdami. Galiausiai į gautą masę per 3 kartus sudėkite plaktus baltymus, atsargiai, tačiau gerai juos įmaišydami.
  6. Gautą tešlą sudėkite ir tolygiai paskirstykite ant keptuvėje esančių vyšnių.
  7. Dėkite keptuvę į iki 180C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 45 min. arba kol į pyrago vidurį įsmeigtas pagaliukas ištraukus bus sausas.
  8. Leiskite pyragui ramiai pabūti 5 min., o tada apipjaukite kraštus, kad nebūtų prikibę prie keptuvės kraštų, ant keptuvės uždėkite didelę plokščią lėkštę ir, būtinai apsimovę storas pirštines, staigiai apverskite keptuvę dugnu aukštyn, prilaikydami lėkštę, palaikykite taip kelias minutes, o tada nukelkite keptuvę, kuri dabar bus pyrago viršuje.
  9. Leiskite pyragui atvėsti bent pusvalandį, o tada ragaukite. Idealiai tinka su plakta grietinėle ar vaniliniais ledais.

Greitas vyšnių keksas

Šis receptas puikiai tinka, kai norite greitai pasigaminti skanų desertą.

Ingredientai:

  • Kiaušiniai: 3 vnt.
  • Pienas
  • Aliejus
  • Miltai
  • Kepimo milteliai
  • Druska
  • Cukrus
  • Vyšnios

Paruošimas:

  1. Dubenyje šakute ar konditerine šluotele lengvai išplakti kiaušinius, supilti pieną, aliejų ir sumaišyti iki vientisos masės. Atskirame dubenyje sumaišyti miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų.
  2. Atsidėkite porą šaukštų šio mišinio į šoną ir juo apibarstykite vyšnias, kad jos visos aplipusios miltais. Jeigu naudojate šaldytas vyšnias, jų neatitirpinkite - naudokite tiesiai iš kameros. Jeigu šviežias - nuplaukite, nusausinkite ir išimkite kauliukus.
  3. Sausus produktus berkite į kiaušinių masę, gerai išmaišykite, tuomet atsargiai įmaišykite miltuose apvoliotas vyšnias.
  4. Tešlą pilkite į riebalais pateptą kekso formą ir kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių arba tol, kol į keksą įsmeigtas ir ištrauktas medinis pagaliukas bus sausas.

Varškės krepšeliai su vyšniomis

Šie krepšeliai yra puikus užkandis arba desertas.

Ingredientai:

  • Migdolai
  • Miltelinis cukrus
  • Krakmolas: 2 arbat. š.
  • Varškė
  • Kiaušiniai: 2 vnt. (baltymai)
  • Margarinas: 2 valg. š.
  • Grietinė: 2 valg. š.
  • Vyšnios

Paruošimas:

  1. Migdolus sugrūskite, išmaišykite su milteliniu cukrumi, krakmolu. Sudėkite varškę ir mediniu šaukštu trinkite, kol pasidarys vientisa masė.
  2. Kiaušinių baltymus plakite, kol suputos, ir atsargiai įmaišykite į masę.
  3. Tešlą padalykite į aštuonias dalis, iš kiekvienos iškočiokite 12 cm skersmens skritulius. Metalines 10 cm skersmens krepšelių formeles patepkite margarinu, pabarstykite miltais. Į kiekvieną įklokite tešlos skritulį taip, kad kraštai užkiltų. Tešlą pabadykite šakute, kad kepdama nesutrūkinėtų.
  4. Varškės masę lygiomis dalimis sudėkite į apkepusius krepšelius. Kiekvieną aptepkite grietine ir įspauskite po kelias vyšnias.
  5. Krepšelius vėl pašaukite į orkaitę ir kepkite 20 minučių.

Šokoladinis vyšnių pyragas su prieskoniais

Šis pyragas pasižymi šokoladiniu skoniu ir aromatingais prieskoniais.

Ingredientai:

  • Kiaušiniai
  • Cukrus
  • Grietinė
  • Kepimo milteliai: (0,5 - pagrindui) 1 arbat. š.
  • Vynas: 3 valg. š.
  • Karšto vyno prieskoniai 1 valg. š.
  • Citrinos: 1 vnt.
  • „Dansukker“ šokolado skonio cukraus milteliai 1 arbat. š.
  • Miltai
  • Vyšnių uogienė
  • Kakava

Paruošimas:

  1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, grietinę su kepimo milteliais ir viską išmaišykite. Vyno prieskonius pakaitinkite vyne (neužvirkite), supilkite į vyšnių uogienę ir išmaišykite.
  2. Tuomet nedideliame kiekyje miltų išmaišykite kakavą ir įmaišykite į uogienės masę. Toliau maišant atsargiai, pilkite miltus. Sunku nurodyti tikslų miltų kiekį, nes nelygu kokio skystumo būna uogienė. Bet jų pilti reikia tiek, kad tešla būtų dar maišoma šaukštu, skystoka.
  3. Supilkite į aliejumi pateptą skardą ir pašaukite į pakaitintą orkaitę. Kepkite apie per 20 min.
  4. Tuomet pravėsusį kepinį aptepkite „Dansukker“ šokolado skonio cukraus miltelių mase, paruošta pagal instrukciją, nurodytą ant pakuotės.

Jogurtiniai keksiukai su vyšniomis

Šie keksiukai yra puikus pasirinkimas pusryčiams arba desertui.

Ingredientai:

  • Miltai
  • Kepimo milteliai
  • Sviestas
  • Jogurtas
  • Džiovinti vaisiai
  • Migdolo drožlės

Paruošimas:

  1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais.
  2. Sviestą ištirpinkite ir supilkite į jogurto masę. Tada suberkite miltus, gerai išmaišykite, sudėkite džiovintus vaisius.
  3. Supilstykite į kepimo formeles, ant viršaus užberkite migdolo drožlių.
  4. Kepkite 190 laipsnių karščio temperatūroje 30-40min, kol gražiai paruduos.

Tortas su vyšniomis ir maskarpone

Šis tortas pasižymi švelniu maskarponės kremu ir sultingomis vyšniomis.

Ingredientai:

  • Sausainiai: 400.00 g (trapūs (pvz.
  • Sviestas
  • Želė: 1 vnt.
  • Grietinėlė: 200.00 ml (33-35 proc.
  • Maskarponė
  • Cukrus: 5.00 valg. š.
  • Vyšnios

Paruošimas:

  1. Užpilkite ant želatinos 100 ml šalto virinto vandens ir palaukite 40-60 min.
  2. Torto pagrindui reikalingus sausainius sumalkite mėsmale. Paskui ištiprinkite sviestą, sumaišykite su sausainių trupiniais. Turi gautis biri, drėgna masė.
  3. Sausainių masę suberkite į 24-26 cm torto formą nuimamais kraštais.
  4. Želatiną kaitinkite tik iki užvirimo.
  5. Išplakite grietinėlę su cukrumi, sudėkite maskarponę ir gerai viską sumaišykite.
  6. Dėkite įdarą ant torto pagrindo, paskirstykite tolygiai. Ant torto išdėliokite vyšnias ir iš lėto pilkite ištirpintą želė.
  7. Dėkite skanėstą 3-4 val.

Atviro tipo vyšnių pyragas

Šis pyragas pasižymi atviru viršumi, leidžiančiu matyti sultingą įdarą.

Ingredientai:

  • Miltai
  • Druska
  • Sviestas
  • Vanduo
  • Vyšnios
  • Cukrus
  • Krakmolas
  • Citrinos žievelė ir sultys
  • Cinamonas
  • Kiaušinis
  • Rudasis cukrus

Paruošimas:

  1. Miltus sumaišome su druska. Sviestą supjaustome mažais kubeliais ir sudedame į miltus. Maišydami šakute po truputį pilame vandenį. Nebepilame vandens, kai tešlos trupiniai pradeda kibti, tuomet darbuojamės rankomis. Kai tik tešla sulimpa į vieną kamuolį ir nebetrupa, ji paruošta - minkyti nereikia. Jei vis dar matome sausų trupinių, dar įpilame šaukštą vandens.
  2. Tešlos kamuolį padalijame į dvi dalis. Palaikome 30 min.
  3. Pasiruošiame vyšnių įdarą: sumaišome vyšnias, cukrų, krakmolą, tarkuotą citrinos žievelę ir sultis bei cinamoną.
  4. Orkaitę įkaitiname iki 200 ℃.
  5. Tešlai atvėsus, vieną tešlos dalį išimame, iškočiojame ir įklojame į skardą. Paruoštą įdarą dedame ant pyrago tešlos. Likusią tešlą iškočiojame ir dengiame ant pyrago viršaus. Galime dėti visą lakštą ir išpjauti kelias skylutes, kad būtų vietos išeiti garams.
  6. Kiaušinį lengvai paplakame su vandeniu, aptepame pyrago viršų. Galime pabarstyti keliais žiupsniais rudojo cukraus.
  7. Kepkite orkaitėje, kol gražiai paruduos.

Patarimas: Jei nerandate pirkti šviežių vyšnių, tortą galima gaminti ir su konservuotomis vyšniomis. Tokiu atveju svarbiausia jas gerai nusausinti.