Klasikinis vištienos sultinys su vermišeliais
Tarp švenčių ir po visų šventinių vaišių man labiausiai norisi gero naminio vištienos sultinio. Tokio, kuris ilgai virtas ir aromatingas, kad galima būtų gerti net ir vieną iš puodelio. Skaniausią vištienos sultinį verdu iš viso paukščio, aišku, svarbu pasirinkti kokybišką, mažame ūkyje, laisvėje augusį ir natūraliais pašarais lesintą nedidelį viščiuką.
Tokį sultinį įpratau virti kelis kartus per mėnesį naujame multifunkciniame InstantPot puode, naudodamasi lėtpuodžio funkcija. Šiame puode lėtai per 12 valandų sultinys išverda skaidrut skaidrutėlis, išsaugodamas pačias geriausias savo savybes. Jei multifunkcinio puodo neturite, virkite sultinį kuo didesniame puode ir kuo žemesnėje temperatūroje, kad vos burbuliuotų ir bent 3-4 valandas. Taip vištienos sultinį virdavo ir mano močiutė. Taip verdant didelė dalis vandens nugaruos ir sultinio liks tik kiek daugiau nei pusė. Naminį vištienos sultinį močiutė visada pateikdavo atskirai – į lėkštę įpildavo skaidraus sultinio, įmesdavo kiekvieno mėgstamiausią vištienos gabaliuką (man visada atitekdavo šlaunelė) ir šalia pateikdavo didelę lėkštę garuojančių, lydytu sviestu aplietų, vermišelių. Makaronus, kiekvienas sau pagal poreikį, įsidėdavome į sriubos lėkštę. Šią tradiciją – makaronus pateikti šalia sultinio atsinešiau ir į savo šeimą. Vaikystėje tokią sriubą ir aš ir mano vaikai vadinome “Ko-ko sriubytė”, o atskirai išvirtų vermišelių niekada neatlikdavo, nes būdavo pats paklausiausias sultinio ingredientas. Dabar sultiniui dažniausiai renkuosi La Molisana kokybiškus Italijoje pagamintus vermišelius Capellini Spezzati. Jei norite daugiau sužinoti apie atskiras itališkų makaronų rūšis ir formas, rekomenduoju apsilankyti La Molisana paskyroje, kur labai gražiai aprašoma kiekviena makaronų rūšis. Svarbiausia vermišelių nepervirti, nes išverda jie labai greitai, vos per 4 minutes. Skanaus ir sveiko sultinio!
Spausdinti
SEGEBUTĖS UŽRAŠAI
Paprasti, skanūs ir akiai patrauklūs patiekalai, prie kurių norisi grįžti vėl ir vėl. Čia pateikiami šeimos receptai, draugų virtuvės paslaptys, nauji kulinariniai bandymai. Anksčiau aprašyti receptai nuolat tobulinami ir tikslinami, todėl "pasenusių" receptų čia nėra.
Vištienos buljonas
Buljonas, - tai ne vien atskiras patiekalas, jo būtinai prireiks ruošiant padažus, troškinius, greitą sriubą, atšildant vakarykštį maistą. Aš buljonui naudoju 10 litrų talpos puodą ir niekad nebūna paruošto buljono perdaug. Pripildau juo mažiausiai 2-3 ledo ruošimo formeles, jas sušaldau, - pagal šaldiklio aprašymą buljono ledo kubeliai išliks švieži 6-18 mėnesių; aš juos sunaudoju padažams ir troškiniams per 1-2 mėnesius. Būtinai vieną ar du litrinius indelius steriliai pripildau buljonu ir pastatau į šaldytuvo gilumą, mat labai mėgstu greitas sriubas ruošti, tas 1 valandos mėsos virimas man visada prailgsta. Na, o trečia priežastis turėti vištienos buljono atsargų, - tai juk yra pirmas vaistas nuo peršalimo, išsekimo, pervargimo, virškinimo reikalų streikavimo, galvos skausmo ir t.t.
Buljono skonio kubeliai, arba tiksliau - druskos, geltono dažiklio ir MSG koncentratas, - jokiais būdais nepakeičia tikro buljono skonio bei paskirties. Čia mano didelis "NE ir NE!"
Paruošimui reikia turėti didelį puodą ir koštuvą.
Produktai:
Burokėlių striuba
Į gilią lėkštę įdedame tarkuotus burokėlius (virtus arba konservuotus), apliejame karštu buljonu, pasūdome, pabarstome žalumynais, pateikiame.
Žirnelių sriuba su makaronais
Lėkštėje susmulkiname vakarykščius virtus makaronus, pridedame saują šaldytų arba konservuotų žirnelių / kukurūzų (virti nereikia). Viską apliejame karštu buljonu, pabarstome susmulkintų žalumynų ir pateikiame.
Svogūno sriuba
Keptuvėje ištirpiname sviestą, jame pakepiname smulkiai supjaustytą svogūną, pasūdome, pridedame mėgstamų prieskonių. Apliejame buljonu, užviriname ir pateikiame pabarstę tarkuoto sūrio, šalia džiuvesėlių.
Tiršta vištienos ir kukurūzų sriuba su makaronais
Vis dar tęsiasi žiema, tęsiasi ir jaukių sriubų sezonas. Būtent tokias – tirštas ir sočias – mėgstu labiausiai. Jos yra lyg tas mylimas šiltas megztinis, lyg minkštutės spalvotų vilnos siūlų kojinės, lyg apkabinimas, kuriame norisi paskęsti. Dubenėlis gardžios sriubos yra meilė ir laimė, ir visiškas jaukumas.
Šįkart sriubą viriau iš daržovių, vištienos ir saldžiųjų kukurūzų, gardinau „Santa Maria“ kokosų gėrimu, saldžiu aitriųjų paprikų padažu ir azijietiškais makaronais. Kas galėjo pagalvoti, kad švelnūs Azijos skoniai puikiai dera net su mūsų mylimomis lietuviškomis bulvėmis? Išties dera!
- keletą šaukštų pilu į verdama avižinę košę,
- brinkinu chia pudingą,
- plaku glotnučius,
- naudoju desertams,
- gaminu štai tokias sriubas, taip pat – įvairius troškinius, vištienos ir kruopų patiekalus.
Iš esmės, kokosų gėrimu galite pakeisti grietinėlę ar pieną – jis suteiks švelnumo, glotnumo ir švelnaus salsvo skonio.
Nepriekaištingoje „Santa Maria“ kokosų gėrimo sudėtyje – tik kokosų riešutų ekstraktas ir vanduo. Nors tai produktas, atkeliavęs iš tolimosios Azijos, patikėkite – gardžiai pritaikomas ir lietuviškoje virtuvėje. Norite įsitikinti? Kviečiu pradėti nuo šios sriubos, šypt.
Vistienos buljonas su makaronais
Porcijų skaičius: 4
Paruošimo laikas: Apie 20 min
Autorius apie receptą: Greitai paruošiamas patiekalas. Improvizuoti galima į valias. Greitai paruošiamas patiekalas. Improvizuoti galima į valias. Milda
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 4
6 vienetai | mažoji vištienos filė |
300 gramų | makaronai |
20 gramų | sviestas |
1 valgomasis šaukštas | grietinė |
1 žiupsnelis | džiovintų krapų |
1 žiupsnelis | džiovintas bazilikas |
1 žiupsnelis | druska |
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 20 min
Išvirti makaronus.
Į įkaitintą troškintuvą dėti sviestą ir sudėti pasūdytą, gabaliukais supjaustyta vištienos filė. Patroškinti 10 – 15 minučių ir sudėti grietinę bei prieskonius ir dar patroškinti.
Po to suberti virtus makaronus ir viską gerai išmaišyti bei patroškinti apie 5 minutes. Skanaus.
- Pradžia
- Receptai
- Makaronai ir ryžiai
- Kepsniai, antrieji