Jei jums (arba ypač jūsų vaikams) sunku pamilti pusrytinę košę, išmėginkite ją kitu pavidalu - avižinių sausainių forma! Nustebsite, kai perskaitysite šių sausainių sudėtį: avižiniai dribsniai, bananai, malti migdolai ir kokosai, džiovintos mėlynės, klevų sirupas ir šiek tiek alyvuogių aliejaus.
Šie avižiniai sausainiai su bananais yra be pridėtinio cukraus, pieno produktų, kvietinių miltų. Tad saldumas yra tik iš vaisių. Patys sausainiai nebuvo saldūs, bet man saldumo užteko. Svarbu naudoti gerai prinokusį bananą bei saldų obuolių (pvz. „Jonagold“, „Golden“).
Taip pat saldumo priduoda ir ant sausainių sudėti braškių, bananų ar šokolado gabaliukai. Man labiausiai patiko sausainiai su braškių gabaliukais.
Paįvairinimui šiandien noriu su Jumis pasidalinti avižinių dribsnių pyrago receptu, kuris yra ne tik gardus, bet ir sveikas, nes nėra naudojama jokio pridėtinio cukraus ar miltų! Po truputį vasaros sezonui artėjant, kai norisi kažko gardaus, rekomenduoju pamėginti šį desertą, o gi taip malonu skanauti be jokios sąžinės graužaties.
Pamenu, seniau galvodavau, kad sveika mityba yra kažkas labai nuobodaus ir nelabai skanaus, bet griaunam mitus! Štai dalinuosi nuostabiu blynelių receptu, kurie yra labai sotūs, skanūs ir be abejonės sveiki!
Ingredientai:
- Avižiniai dribsniai
- Bananai
- Varškė
- Kiaušiniai
- Miltai (nebūtinai)
- Priedai pagal skonį: riešutai, razinos, sėklos, vaisiai, šokoladas
Gaminimo eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180-190 C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Sviestą palaikykite kambario temperatūroje, kad šiek tiek atšiltų.
- Dubenyje šakute sutrinti bananą. Burokine tarka sutarkuoti obuolį (jei naudojate). Sudėti riešutų sviestą (jei naudojate), išmaišyti.
- Susmalame avižinius dribsnius iki miltinės masės (jei neturite tam skirto prietaiso, naudokite greito paruošimo smulkius avižinius dribsnius).
- Sublenderiuojame bananus, galite juos sutrinti ir šakute. Į bananų masę įmušame kiaušinius, sudedame varškę ir maišome/plakame kol masė taps vientisa.
- Po truputį dedame miltus (jei naudojate) ir viską gerai išmaišome. Jei naudojate nesmulkintas avižas palikite tešlą pastovėti 15-20 minučių. Blynų tešla turi gautis grietinės tirštumo.
- Suberti miltus. Išmaišyti. Tada suberti avižinius dribsnius. Tešlą palikti pastovėti apie 10 min.
- Viename dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, sausainių trupinius, miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską (jei naudojate).
- Kitame inde varškę ištrinkite su minkštu sviestu, suberkite cukrų (jei naudojate) ir atsargiai įmaišyti standžiai išplaktus baltymus (jei naudojate).
- Ant kiekvieno sausainio sudėti šokolado gabaliukus, braškes ar banano gabaliukus (jei naudojate).
- Kepkite 190 C apie 15-22 min. Kepant žemesnėje kaitroje, jie nebus traškūs, o labiau minkšti. Kepu tol, kol sausainių krašteliai būna apskrudę. Iškepę sausainiai turėtų būti kažkiek traškūs.
Sausainiams reikia naudoti glotnų riešutų sviestą, kuris būtų tirštas, bet ne kietas. Jeigu sviestas yra kietas, galima jį ištirpinti su gabaliuku kokosų aliejaus ar sviestu. Tik svarbu nesudeginti, nes riešutų sviestą gali lengvai sutraukti.
Beje, gaminant nėra būtina dėti chia sėklų, sėmenų bei sėlenų, vietoje jų galite dėti razinas, riešutus ar panašiai.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Šie avižiniai sausainiai tikrai ne dietiški, neapgaudinėsiu nei jūsų, nei savęs. Bet užtai jie TOKIE skanūs, kad velniai nematė tų kalorijų: verčiau jas išvaikščiokit kur nors mašiną toliau pasistatę arba šiaip į mišką išsiruošę.