Žuvis yra labai skanus ir naudingas produktas. Jos kainos, priklausomai nuo rūšies, gali būti labai demokratiškos. Be abejo, pirmiausia turite išimti ikrus iš žuvies. Šiame straipsnyje apžvelgsime, kaip marinuoti žuvų ikrus, pateiksime įvairius receptus ir patarimus, kad galėtumėte pasigaminti šį gardų delikatesą namuose.
Ikrų paruošimas marinavimui
Sudėkite juos į dubenį ir praplaukite šaltu vandeniu. Praplovę šaltą vandenį nupilkite. Tada ant ikrų užpilkite karštą, maždaug 70 - 80° temperatūros vandenį. Palaikykite 3-5 min., šitaip ikrai lengviau atsiskirs nuo juos jungiančių audinių. Jokiu būdu nepilkite verdančio vandens, nes ikruose esančius baltymus tiesiog išvirsite ir jie praras savo skonį. Atskirtus ikrus kelis kartus perskalaukite dideliu kiekiu šalto vandens. Kad nebūtų sulipę, ikrus persijokite per kiaurapuodį, nusausinkite, suberkite į dubenį ir, įpylę tris sklidinus virtuvinius šaukštus druskos, atsargiai, kad nesutrintumėte minkštų ikrelių, išmaišykite. Tokį ruošinį įdėkite į šaldytuvą. Maždaug po 15 min. ikrus reikia išraukti ir dar kartą perkošti, šitaip nuo jų nubėgs sūrus skystis. Po to, jau kiaurapuodyje paliktus ikrus apiberkite dar šaukštu druskos ir vėl įdėkite į šaldytuvą.
Marinuotų ikrų receptai
Manau, kad ne vienas esat gamines ir gaminat delikatesą iš žuvies ikrų. Mano receptas labai jau paprastas:
- Išimu ikrus su visa plėve.
- Nuplaunu, po to dedu ant lentutės ir perpjaunu plėvę išilgai ikrų "kasos".
- Atsargiai su peiliu nubraukiu ikrus nuo plėvės.
- Dedu į stiklainiuką, puslitriniam stiklainiui ikrų dedu desertinį šaukštą druskos, truputį juodųjų maltų pipirų ir su šakute plaku apie 15 min.
- Po to įpilu 2 arbatinius šaukštelius alyvuogių aliejaus, pamaišau ir į šaldytuvą.
- Kitą rytą tepu ant batono sviestuko ir dedu ikrus.
Kitas receptas
Atskiriame ikrus nuo plėvių (anksčiau jau rašyta kaip tai padaryt), padruskiname ir įpilame šiek tiek acto (nedaug). Visa tai verčiame į ikrus, gerai išmaišome. Ikrus atskiriame nuo plėvių, papiriname, padruskiname, užpilame šaukštą-kitą aliejaus, ir vieną kitą šaukštą acto. Pridedame smulkiai (smulkiai) pjaustyto svogūno. Patiekiam taip - batoną aptepame sviestu, užtepame ikrų, dedame truputį majonezo ir jei norite, kad gražiau atrodytų - uždedame petražolės lapelį.
Dar vienas būdas marinuoti ikrus
O padariau taip. Ikros ,druska, česnakas, krapai, pipirai malti ir dar kažkokiu maltu grudeliu... Šaukštas saulegražu alejaus. Suplakiau vakar o jau šiandien ryte ....TIKRAI LABAI SKANU, o jei dar ir grama ....
Patarimai ir gudrybės
- Jei ikrus užpilsi ne verdančiu, o šaltu vandeniu, jie sukietės.
- As nepatarciau plauti ar nuplikyti verdanciu vandeniu,negalima,isvis ju plaut nereik nuo vandens greiciau rugt pradeda,jeigu jau britku valgyt neplautus ir greit ruosiates suvalgyt ,perplauk saltu ir gerai nuvarvink,dedi druskos ,kad suru butu,geriausia juros arba rusiska kamenaja ,smulki su jodu negerai,sakute paemus isplaki ,kad uzputotu ,skanaus.
Receptai su marinuotais ikrais
Raudonieji ikrai japoniško ridikėlio lizdelyje (1 porcija)
Ingredientai:
- Japoniški ridikėliai (daikonas) - 0,5
- Raudonieji ikrai - 100g
- Citrina - 0,5
- Trys šviežios mėtos lapeliai
Gaminimas:
- Japonišką ridikėlį supjaustyti plonomis, plačiomis juostelėmis.
- Įdėti į karštą vandenį su citrinos sultimis ir druska 30 sekundžių.
- Ištraukti ir nusausinti ant servetėlės. Lėkštės viduryje iš juostelės susukti lizdelį.
- Į vidų įdėti ikrų ir papuošti mėtos lapeliais.
Sluoksniuotos tešlos krepšeliai su ikrais
Ingredientai:
- Sluoksniuotos tešlos krepšeliai - 12vnt.
- Raudonieji ikrai - 100g
- Sviestas - 100g
- Kapersai - 30g
- Laimai - 1/2vnt.
- Petražolių lapeliai - 1 šaukštas
Gaminimas:
- Sviestą išmuškite su kapersais ir petražolėmis.
- Krepšelius pripildykite sviestu.
- Viršų apdėliokite ikrais.
- Prieš paduodant į stalą, papuoškite laimu.
Sumuštinukai sluoksniuoti ikrais
Ingredientai:
- Mielinė tešla
- Grietinė
- Raudonieji ikrai
- Juodieji ikrai
Gaminimas:
- Iš mielinės tešlos iškepkite mažus blynelius.
- Su specialia formele formuokite sumuštinuką: apačioje blynelis, užtepkite grietinės, tada ikrus (sluoksnis juodų, sluoksnis raudonų).
- Puoškite bet kokiais žalumynais.
Blyneliai su ikrais
Ingredientai:
- Kefyras 3,2 % - 0,7l
- Pienas - 200ml
- Soda - 1a.š.
- Cukrus - 1 stiklinė
- Kiaušinis - 1
- Raudonieji ikrai - 140g
- Miltai
- Sviestas
- Druska
Gaminimas:
- Kefyrą supilame į dubenį kartu su pienu.
- Į dubenį įmušame kiaušinį, suberiama cukrų, sodą, žiupsnelį druskos ir viską gerai išmaišome.
- Tada beriame miltų tiek, kad tešla būtų šiek tiek skystesnė nei tiršta grietinė.
- Dubenį uždengiame dangčiu ir paliekame nakčiai šaldytuve.
- Keptuvę su aliejumi įkaitinti ir iškepti norimo dydžio blynus. Aptepti juos plonu sluoksniu sviesto ir tol, ko tieksite, palaikyti sudėtus uždarame puode.
- Šiek tiek atvėsusius blynus pasitiesti ant stalo.
- Ant kiekvieno uždėti vienodą sluoksnį ikrų ir susukti.
- Įstrižai perpjovus per pusę, gražiai sudėlioti lėkštėje, papuošus žaliu baziliku.
Makaronai su ikrų padažu (4 porcijos)
Ingredientai:
- Makaronai „vamzdeliai“ - 500g
- Grietinėlė 33% - 300ml
- Citrinos sultys ir žievelė - 0,5vnt.
- Raudonieji ikrai - 2 š.
- Sviestas - 10g
- Žiupsnelis malto muskatinio riešuto
Gaminimas:
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir supilkite grietinėlę. Masę užvirkite ant silpnos ugnies.
- Supilkite citrinos sultis, tarkuotą žievelę ir muskatinį riešutą. Virkite kol sutirštės (apie 1min.). Sudėti raudonuosius ikrus ir atsargiai išmaišyti.
- Makaronus virti 3 min. mažiau, nei nurodyta ant pakuotės.
Kaip tinkamai patiekti ikrus
Pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pataria, kaip ikrus patiekti ir valgyti, kad geriausiai atsiskleistų jų skonio savybės. Ikrai turi savybę sugerti metalo skonį - todėl jiems valgyti verta rinktis porcelianinius ar medinius įrankius. Jos teigimu, norint išties pajusti, kodėl šis produktas taip vertinamas, reikėtų ikrus patiekti atšaldytus ir ne metaliniame indelyje.
„Ikrai užšąla tik žemesnėje nei -2 laipsnių temperatūroje, todėl galima be baimės dėti juos į šalčiausią šaldytuvo kampelį ir patiekti, kaip rekomenduojama, itin šaltus. Tiesa, užšaldyti ikrų nepatartina, nes tai gali atsiliepti jų tekstūrai ir skoniui. Gerai atšaldyti ikrai paprastai patiekiami ne metaliniame indelyje, kuris dedamas į didesnį ledukų pripildytą dubenį - taip išlaikoma žema ikrų temperatūra. Be to, ikrai turi savybę sugerti metalo skonį - todėl jiems valgyti verta rinktis porcelianinius ar medinius įrankius“, - sako B.Baratinskaitė.
Kai kurie gurmanai tikina, kad ikrus apskritai geriausia ragauti vienus - tiesiai iš indelio, kuriame jie buvo parduoti. Visgi, jei tokiai degustacijai dar reikia pribręsti, ikrais kuo puikiausiai galima mėgautis dedant juos ant skrudintos duonos gabalėlių ar neutralaus skonio krekerių, taip pat sviestu užteptos juodos duonos.
Ikrų nauda sveikatai
Pašnekovė pažymi, jog ikrus verta valgyti ne tik išskirtinėmis progomis, bet ir įtraukti juos į savo kasdienį racioną. Juose gausu vitamino A, B12, D ir E, taip pat nervų sistemai ir smegenų veiklai svarbios medžiagos lecitino.
„Skaičiuojama, kad suvalgius du sumuštinius su ikrais galima gauti visą paros normą šių organizmui reikalingų mikroelementų. Be to, ikrai pasižymi dideliu kiekiu jodo, kalcio ir fosforo. Ikrų baltymuose taip pat esama didelių kiekių omega-3 ir omega-6 polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios yra svarbios imuniteto stiprinimui, smegenų veiklai ir daugeliui kitų organizmo funkcijų“, - sako B.Baratinskaitė.