pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kvapnūs imbieriniai sausainiai: receptai ir patarimai

Artėjant žiemos šventėms, daugelis mūsų ieškome būdų, kaip sukurti jaukią ir šventišką atmosferą. Vienas iš puikių būdų tai padaryti - kepti imbierinius sausainius. Tai ne tik skanus desertas, bet ir puiki pramoga visai šeimai.

Receptai ir gaminimo eiga

Pavyko labai skanūs, traškūs ir šventiškai kvepiantys sausainiai, todėl nusprendžiau pasidalinti receptu! Šįkart nefotografavau tešlos gaminimo eigos, bet ji išties nesudėtinga. Naudojome įvairias sausainių formeles. Jei neturite formelių, nieko tokio. Galima iškočiotą tešlą tiesiog supjaustyti kvadratėliais ar bet kokiomis kitomis formomis. Ši tešla gan nelipni, gan elastinga ir su ja dirbti visai nesunku. Net vaikams! Mes turėjome smagią vakaro pramogą ir išssikepėm visą kalną imbierinių žvėrelių, žvaigždelių, širdelių ir žmogeliukų.

Ingredientai:

  • 600 g miltų
  • 200 g kambario temperatūros sviesto
  • 200 g skysto medaus
  • 2 kiaušiniai
  • 2 valg. š. medaus su imbieru ir citrina
  • Prieskonių mišinio meduoliams
  • 1 arbat. š. kepimo miltelių
  • 1 arbat. š. druskos
  • 1 arbat. š. vanilinio cukraus

Gaminimo žingsniai:

  1. Dideliame dubenyje kiaušinius ištrinkite su kambario temperatūros sviestu.
  2. Sudėkite medų ir dar kartą išmaišykite.
  3. Kitame dubenyje sumaišykite likusius sausus produktus.
  4. Juos po truputį dėkite į kiaušinių, sviesto bei medaus masę ir suminkykite tešlą.
  5. Ją bent kelias valandas palaikykite šaldytuve.
  6. Tuomet plonai iškočiokite, išspauskite norimos formos sausainius ir kepkite iki 190 ºC įkaitintoje orkaitėje 7-10 minučių.

Tešlos paruošimas

Padarius tešlą svarbu ją palaikyti šaldytuve bent valandėlę. Kitaip ji bus per minkšta ir sunkiai seksis kočiojimo ir formavimo procesas. Mes tešlą palaikėm šaldytuve ilgokai - gal tris valandas. Todėl iškart išėmus ji buvo per kieta. Tai ne bėda, nes galima tiesiog palaukti pusvalandį ir jus bus šiek tiek suminkštėjusi. Arba, kaip darėme mes, imti po gabalėlį tešlos ir rankomis minkant ir šildant delnais ją suminkštinti iki tinkamo kietumo. Beje, ją galite laikyti šaldytuve ir visą savaitę ar net užšaldyti ir turėti pasiruošus iš anksto tokią sausainių kepimo šventinę pramogą sau ir vaikams.

Kepimo patarimai

Kepimo laiko ilgis ir sausainių traškumas dar priklauso ir nuo iškočiotos tešlos storio. Kuo ploniau iškočiosite, tuo trumpiau reikės kepti ir tuo traškesni bus sausainiai. Turėkite omenyje, kad jei tešla bus itin plona, gali būti sunku išgauti sudėtingesnes formas (pavyzdžiui briedį, cha!) ir išlaikyti juos nesulūžusius, kai iškepsite. Man atrodo, kad mūsų iškočiota tešla buvo apie 3-4 mm storio.

Kočiojimui naudojom miltų gan gausiai, kad tešla neliptų prie stalo ir prie kočėlo. Kepti vienoje skardoje geriausia panašaus dydžio sausainius, kad visi iškeptų vienodai. Mūsų tešlos porcija buvo gan didelė. Iškepėm daugiau nei kilogramą sausainių!

Dekoravimas

Kai sausainiai atvėsta, galima dekoruoti paruoštu glaistu. Išspaudžiame pusės citrinos sultis. Į sultis beriame cukraus pudrą ir gerai maišome. Pudros beriame tiek, kol glaistas tampa pakankamai tirštas ir klampus.

Glajaus receptas:

  • Kiaušinio baltymas
  • Miltelinis cukrus
  • Citrinų sultys

Kiaušinio baltymą išplakite šluotele iki minkštų putų. Dalimis berkite miltelinį cukrų ir vis plakite, kol gausite tirštą, glotnios tekstūros glajų. Įmaišykite citrinų sultis. Glajus turi būti tokios konsistencijos, kad galėtumėte „piešti” ant sausainių. Jei jis atrodo per tirštas, įmaišykite dar lašelį citrinų sulčių; jei per skystas - įberkite ir įmaišykite dar šiek tiek miltelinio cukraus.

Laikymas

Iškepti sausainiai nesuges labai ilgai. Jei norite tokių dovanoti kažkam Kalėdų proga, jau drąsiai galite kepti kad ir dabar! Jie nesuges. Jei norite, kad sausainiai išliktų traškūs, uždarykite į sandarų indą, kai jie (būtinai!) visiškai atvės ir laikykite iki švenčių. Šiuo atveju laikymui geriausiai tiks užspaudžiamas sandarus stiklainis, nes plastikiniame ar silikoniniame maišelyje sausainiai turėtų kaip tik suminkštėti.

Imbierinius sausainius kepti galite dar gerokai prieš Kalėdas - sandariame indelyje jie puikiai išsilaikys net kelias savaites. Svarbiausia, saugokite sausainius nuo didelės drėgmės, kad nesuminkštėtų.