pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Blynų Receptai: Nuo Tradicinių Iki Šiuolaikinių

Blynai yra bene universaliausias patiekalas pasaulyje, jie gaminami iš daržovių, įvairių pieno produktų, valgomi su įvairiausiais priedais. Beveik visos kultūros turi tradicinių blynų receptą, nuo lietuviškų žemaičių blynų iki prancūziškų lietinių.

Istorija

Pirmą kartą blynus raštu paminėjo graikų poetas apie 600 m. pr. Kr. Šis skanėstas, kuris šiek tiek skiriasi nuo mums šiandien pažįstamų įprastų blynų, buvo gaminamas naudojant kvietinius miltus, alyvuogių aliejų, medų ir rūgpienį. 1100 m. po Kr. atsiranda Užgavėnės, jos tampa tradiciniu būdu sunaudoti pieno produktus prieš gavėnią.

Blynų receptai šiais laikais jau yra gerokai pasikeitę, bet šis patiekalas lyg šiol lieka vienu populiariausių patiekalų pusryčiams visame pasaulyje. Belgija garsėja savo vafliais visame pasaulyje. Jie buvo pristatyti dar 1958 m., tačiau Lietuvoje mes turime ne ką prastesnę versija - čirvinius blynus. Daugeliui iš mūsų tai neabejotinai sukelia nostalgija, čirviniai blynai yra vaikystės klasika.

Neatsiejama nuo Užgavėnių šventės tradicija - valgyti blynus, atėjo iš slavų kultūros. Tradicinis lietuvių maistas buvo riebi mėsa (lašiniai ar pan.) ir šiupinys, net pačios užgavenės buvo vadinamos šiupinio švente. Lietinių blynų legenda siekia net XIII a. Sakoma, kad viename Prancūzijos regionų, namų šeimininkė netyčia užpylė plonos košės ant karštos, plokščios keptuvės. Kadangi anuomet žmonės nebuvo linkę švaistyti net menkiausių gaminimo klaidų, ji tai valgė.

Realesnė, tačiau sunkiai patvirtinama teorija, jog lietiniai blyneliai buvo sukurtas dėl klaidos, kurią 1895 m. padarė 14 metų padavėjo padėjėjas Henry Carpentier kavinėje „Cafdé Paris“ Monte Karle. Gerai mums visiems žinomi ir mėgstami cukinijų blynai iš tiesų yra tradicinis graikiškas patiekalas (angl. zucchini fritters). Tie, kurie esate lankėsi Graikijoje, sutiksite, kad šie cukinijų blynai yra gerai žinomi visoje šalyje. Jie atsirado Kretos saloje, tačiau šiais laikais jų rasite kiekviename Graikijos restorane ar tavernoje. Cukinijų paplotėliai dažniausiai patiekiami su grietine arba marinara padažu.

Bulviniai blynai daugeliui žmonių asocijiojasi su žydišku maistu, tradiciškai pateikiamų su obuoliene, tačiau jų kilmė yra gerokai platesnė. Jie kilę iš Rytų Europos šalių - Vokietijos Austrijos, Rusijos ir Lenkijos ir buvo paplitę kaip valstiečių maistas. Bulvės buvo pigios ir lengvai laikomos, todėl jos buvo pagrindinis maisto produktas, todėl reikėjo išradingų bulvių receptų, jog netektų valgyti to paties kasdien.

Blynų Įvairovė

Blynai su obuoliais yra jau klasika tapusi šio patiekalo variacija. Geriausiai derantis prieskonis obuoliams žinoma yra cinamonas, kuris tūkstančius metų buvo vertinamas dėl savo gydomųjų savybių. Cinamonas yra daug antioksidantų ir kitų naudingų junginių. Kai kurie tyrimai rodo, kad jis gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, apsaugoti nuo širdies ligų ir sumažinti uždegimą.

Kefyras yra labai lengvai pritaikomas kaip gaminimo ar kepimo ingredientas, kuris, naudojamas vietoj pieno, pasukų ar vandens, suteikia skanaus ir maistingo akcento prie bet kurio recepto. Nemažai blynų receptų jau ir šiaip nereikalauja daugybės ingredientų, tačiau ką jūs manote apie tokius, kuriems pakanka vos 3-ų? Šis patiekalas pirmiausia įdomus savo dvilypumu: vieni jį mena dar nuo vaikystės, kai per Kūčias ragaudavo šių blynelių pas močiutę, kiti nėra apie tokį patiekalą nė girdėję.

Varškės blyneliai - dažnų namų pusryčių, o gal ir vakarienės klasika. Jei varškę pertrinsite per sietelį (arba naudosite rikotą) bei pagardinsite citrina, patiekalą kilstelėsite į naują lygį. Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Šį receptą man parodė Bolivijos kečujai (indėnų gentis), vyras ir žmona Guido ir Ines. Tradicinių Bolivijos patiekalų, kuriais jie vaišino, buvo dar bent dešimt, bet šie blyneliai man buvo skaniausi.

Cukinijų naikinimas kai kuriems žmonėms kelia nemenkų iššūkių, tačiau tik ne tiems, kas jas mėgsta ir nepatingi paieškoti naujų receptų! Vieną tokių siūlo tinklaraščio „Bulvių košė“ autorė ir hotdogų meistrė Laura. Panorus paruošti skanią vakarienę keturių asmenų šeimai nebūtina išleisti daug. Nida Degutienė ( Nidos receptai): Jei iki šiol kepėte tik bulvinius blynus ir juos tarkavote smulkia trintuve, pats laikas išmėginti ir kitas daržoves.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Tai nekasdieniškas blynų patiekalas, bet jis puikiai tiktų šventiniam savaitgaliui. Didelius, per visą keptuvę iškeptus, amerikietiško stiliaus blynus sutepkite vaniliniu varškės kremu ir apliekite sūria karamele. Burokėliai mėnesių mėnesius išbūna tvirti, sultingi ir pilni skonio, jais galime mėgautis ir žiemos viduryje, ir net pavasarį. Gal visai neprošal būtų pasižadėti kiekvieną savaitę leisti sau bent po mažą pasilepinimą? Siūlome išsikepti didelių ir skanių olandiškų blynų.

Graikiškas jogurtas puikiai tinka ne tik salotoms gardinti ar padažams maišyti, bet ir blynų tešlai užmaišyti. Dangira Šimašiutė („Prancūzijos virtuvė“): Šie blynai yra su viso grūdo avižų miltais ir maltais linų sėmenimis, visai be cukraus, nes juose esantys bananai ir taip labai saldūs.

Blyneliai, kurių kviečiame išsikepti, savo ingredientais nenustebins, stebinti gali tik jų paruošimo būdas, mat pirmiausia reikia apkepti tarkius, o tada juos maišyti su kitais priedais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad lietuviai aktyviai švenčia Užgavėnes - šiuo laikotarpiu išauga jau paruoštų blynų ir blynams ruošti skirtos produkcijos pardavimai, o pastaruosius keletą metų ypač populiarėja alternatyvūs produktai, skirti gaminti veganiškus ar be glitimo blynus.

„Jau kurį laiką stebime, kad pirkėjai ieško alternatyvų įprastiems produktams, iš kurių taip pat galima pasigaminti blynų. Pavyzdžiui, kvietinius miltus keičia į be glitimo, karvės pieną keičia migdolų, avižų ar kokosų gėrimais“, - teigia V. Budrienė.

Užgavėnių Tradicijos

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad istoriškai Užgavėnių pagrindiniu patiekalu iš tikrųjų buvo laikomi ne blynai, o valgiai iš mėsos. „Pats senoviškiausias Užgavėnių maistas nėra mieliniai blynai. Lietuviai dažniau rinkdavosi ruošti šiupinį, pagaminta iš žirnių, virtų su kiaulės galva ir kojomis. Dar kartais vietoje jo, kaip patiekalą, ruošdavo mėsos ir bulvių troškinį kiunkę. Populiaru buvo ruošti ir spurgas, virtas taukuose. Na, o tradiciniu Užgavėnių valgiu buvo laikoma šaltiena, kuri būdavo verdama iš kiaulės ausų, kojų ir galvos“, - pasakoja V. Juodkazienė.

Tikima, kad jei per Užgavėnės pavalgysi sočiai - būsi stiprus ir sotus visais metais. Pagal tradicijas per Užgavėnes turi būti valgoma 7-12 kartų.

Alternatyvūs Blynų Receptai

Pasak V. Juodkazienės, šiais laikais per Užgavėnes kepami mieliniai arba bulviniai blynai. Taip pat ir įvairūs lietiniai blynai, kuriuos galima įdaryti smulkinta mėsa, kumpiu ir sūriu, lašiša, varške ar bananais. Tačiau jau kuris laikas populiarėja blynų ruošimas iš veganams ar netoleruojantiems glitimo skirtų produktų.

„Žmonės, kurie domisi sveika gyvensena, dažnai ieško alternatyvų tam tikroms maisto grupėms. Pavyzdžiui, tie, kurie netoleruoja glitimo, renkasi ne kvietinius ar ruginius, o migdolų, kukurūzų, avinžirnių ar grikių miltus. Veganinę mitybą besirenkantys žmonės gyvūninės kilmės produktus keičia kitomis alternatyvomis, todėl vietoje įprasto pieno renkasi augalinės kilmės gėrimus ir nenaudoja kiaušinių. Maišant blynų tešlą, kiaušinius galima pakeisti trimis šaukštais riešutų sviesto, 3 šaukštais avinžirnių skysčio arba vienu šaukštu sodos, sumaišytos su šaukštu obuolių actu“, - pasakoja V. Juodkazienė ir dalijasi trimis blynų receptais, kurie tiks skirtingų skonių mėgėjams ir Užgavėnių stalui.

Japoniški blyneliai su uogomis

Reikės: 2 kiaušinių ½ a. š vanilės ekstrakto ¼ puodelio universalių miltų 3 v. š pieno ¼ a. š kepimo miltelių ½ a. š baltojo acto (arba citrinos sulčių) 2 v. š cukraus alyvuogių aliejaus ½ puodelio plaktos grietinėlės saujos šviežių arba šaldytų uogų klevų sirupo

Gaminimas: Kiaušinių baltymus ir trynius atskirkite į skirtingus dubenius. Į kiaušinių trynius supilkite pieną, vanilės ekstraktą ir elektriniu maišytuvu gerai išmaišykite. Persijokite miltus ir kepimo miltelius. Atidėkite į šalį. Į kiaušinių baltymus supilkite actą arba citrinos sultis. Masę išplakite, kol ji pradės putoti. Tada po mažu berkite cukrų, miltus, kepimo miltelius ir maišykite, kol masė susijungs. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite alyvuogių aliejaus ir dėkite blynų tešlą. Kepkite iš abiejų pusių po 3-4 minutes, kol blynai įgaus auksinę spalvą. Patiekite su plakta grietinėle, uogomis ir klevų sirupu. Skanaus!

Purūs veganiški blyneliai

Reikės: 1 puodelio universalių miltų 1 v. š kepimo miltelių ¼ a. š druskos 1 puodelio avižų augalinio gėrimo 2 v. š ištirpinto veganiško sviesto ½ a. š vanilės ekstrakto

Gaminimas: Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Likusius ingredientus (augalinį avižų gėrimą ir vanilės ekstraktą) įmaišykite į miltus. Į įkaitintą keptuvę įpilkite ištirpinto veganiško sviesto ir blynų tešlos. Kepkite, kol blynų tešlos viršus ims burbuliuoti, o apačia taps auksinės spalvos (apie 3-4 minutes) iš abiejų pusių. Patiekite su veganišku jogurtu arba su klevų sirupu. Mėgaukitės!

Blynai be glitimo su bananais

Reikės: ¾ puodelio migdolų gėrimo 1 v. š. acto (arba citrinos sulčių) 1 puodelio miltų be glitimo ¾ v. š. sodos ½ a. š. druskos 2 v. š. ištirpinto kokosų aliejaus 2 v. š. klevų sirupo ½ a. š. vanilės alyvuogių aliejaus 1 prinokusio banano

Gaminimas: Nedideliame dubenyje sumaišykite migdolų gėrimą ir actą. Atidėkite į šalį bent 15 minučių. Kol laukiate, atskirame dubenyje sumaišykite sausus ingredientus (miltus be glitimo, kepimo sodą ir druską). Kitame dubenyje sumaišykite ištirpintą kokosų aliejų, klevų sirupą, vanilę ir trintą bananą. Viską sudėkite į sausus ingredientus ir supilkite migdolų gėrimą. Jei tešla gaunasi per tiršta, įpilkite dar šiek tiek migdolų gėrimo. Keptuvę įkaitinkite ant vidutinės ugnies ir įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Pilkite tešlą. Kepkite kelias minutes iš vienos ir kitos pusės arba kol blynų apačia taps auksinės spalvos. Bananus supjaustykite plonai griežinėliais ir patiekite šalia blynu. Apšlakstykite klevų sirupu.

Dietistės Patarimai, Kaip Iškepti Sveikesnius Blynus

Netrukus minėsime Užgavėnės, per kurias, varydami žiemą lauk, tradiciškai kepame blynus. Blynus galima iškepti vertingesnius, kai žinome, kaip tai padaryti. Dietistės Vaidos Kurpienės patarimai ir trys blynų receptai. Tokiais blynais galėsite mėgautis ne tik per Užgavėnes, bet savaitgaliais, kai pusryčiams ruošti galime skirti daugiau laiko.

Kas svarbu, norint išsikepti sveikesnius blynus:

  1. Miltai. Blynų tešlai šiais laikais galime pasirinkti įvairius vertingus miltus. Jei norisi kvietinių, rekomenduoju naudoti pilno grūdo, kuriuose yra daugiau skaidulų, o kai kurių medžiagų net 80 procentų daugiau nei įprastiniuose baltuose miltuose. Galime kepti blynus iš avižinių, grikių ar kitų grūdų miltų, tik lietinių nepagaminsite, nes šie grūdai neturi glitimo, taigi blynai - trapesni. Miltus galite pamaišyti ir tarpusavyje. Nesaldiems blynams galime rinktis avinžirnių, lęšių ar žirnių miltus, juos maišydami su daržovėmis. Tik tuomet į tešlą pilkite ne karvės pieną, o kefyrą ar jogurtą, blynai bus minkštesni. Jei nevartojate pieno produktų (esate alergiški ar maitinatės veganiškai) - pilkite ekologišką sojos pieną, jis kupinas baltymų, kalcio ir geležies. Miltų skyriuose galima rasti ir morkų, špinatų ir burokėlių miltelių. Įprastai 10 g jų atitinka 100 g daržovių. Daržovių milteliai suteikia gražią spalvą, o burokėlių ar morkų - dar ir natūralaus saldumo. Drąsiai juos maišykite į kitus miltus - bus vertingesnis ir spalvingesnis patiekalas.
  2. Kepimo temperatūra. Stenkitės kepti blynus kuo žemesnėje temperatūroje ir nesukepinti iki sausumo. Visada venkite ne tik skrudėsių, juose onkologinius susirgimus sukeliančios medžiagos, bet ir tamsiai rudų vietų, nes akrilamidų (šios kancerogeninės medžiagos susidaro, kai aukštoje temperatūroje skyla krakmolas) - ir ten gausu. Kai kepame blynus iš daržovių, akrilamidų beveik nesusidaro, nes tokiuose blynuose daug drėgmės, kuri neleidžia pakilti temperatūrai. Taip pat jų išvengsime, jei turėsime kantrybės kepti blynus žemesnėje temperatūroje ir su mažu kiekiu riebalų. Tada blynai bus gražios gelsvos spalvos, be rudų dėmių.
  3. Riebalai. Kuo jų mažiau - tuo geriau. Mažiausiai riebalų prireiks blynus kepant specialiose nelimpančios dangos bei čirvinių blynų keptuvėse. Visais atvejais galime keptuvę patepti riebalais, o ne juos pilti tiesiai iš butelio į keptuvę. Kitas variantas - dėkite mažą riebalų kiekį tiesiai į tešlą ir gerai išmaišykite. Nemažam kiekiui tešlos užtenka vieno-dviejų valgomųjų šaukštų riebalų. Tik tuomet pirmus blynus kepkite ant vėsios keptuvės, prieš tai ją patrynę servetėle, suvilgyta riebaluose. Kai kepimo temperatūra žemesnė, daugiau galimybių naudoti įvairesnius riebalus, nes ne visi riebalai atlaiko aukštą temperatūrą, be to, juose išlieka dauguma vertingų medžiagų, taigi iš blynų dar daugiau naudos. Kepimui žemesnėje temperatūroje geriausiai tinka šalto spaudimo aliejus - nuo kokosų (atlaiko iki 177 °C temperatūrą) iki ypač tyro šalto spaudimo, mažo rūgštingumo alyvuogių. Skanu ir su sviestu ar, kaip mano vaikystėje, kai keptuvė patepama lašiniais.
  4. Cukrus. Kuo mažiau cukraus jo pakaitalų dėsite į tešlą - tuo geriau. Dabar įprasta sakyti, kad cukrus blogai, bet negailime jo pakaitalų, kuriuos beriame dideliais kiekiais. Tai - klaidingas pasirinkimas. Visi saldūs priedai turi neigiamos įtakos, net ir tie patys dabar išpopuliarėję saldikliai, dauguma jų neigiamai veikia žarnyno mikrobiotą, nujautrina skonio receptorius. Rekomenduoju pagudrauti. Jei įprastai gaminate saldžius blynus į juos įberkite vos šaukštelį cukraus dubeniui tešlos - jis suteiks traškumą, o žala bus minimali. O šalia galima paruošti saldesnį padažą ir saikingai jo pateikti. Burnoje saldumą jaučiame daugiausia liežuviu, tad blyną, kad ir mažai pamirkius į saldų padažą ir ta puse dedant į burną - bus labai saldu. Cukraus ar jo pakaitalų suvalgysime mažiau, bet saldumo patirsime daug. Kai pažįstame savo kūną, maistu galime mėgautis kur kas labiau.
  5. Baltymai. Svarbu blynus praturtinti baltymais. Tinka varškė, minkštas sojos pieno sūris (silken tofu), kiaušiniai. Bus ir skanu, ir sotumas ilgiau truks. Be to, ir cukraus ar sirupų žalą šiek tiek sumažiname dėdami baltymus.

Mielių geriau nenaudoti ir blynų nekildinti, nes mielės skatina greitą maisto pasisavinimą bei alkį. Blynus patariu valgyti pirmoje dienos pusėje, įtraukiant pietus, ir mėgautis jais saikingai. Kas planuoja per Užgavėnes valgyti daug blynų, pagalvokite, ar tikrai iki Velykų griežtai pasninkausite? Jei ne, siūlau pasigaminti pačių skaniausių ir ragauti saikingai, bet pasimėgauti kiekvienu kąsneliu.

Vafliniai blynai su ciberžole

Šis blynų receptas man gimė netikėtai, kai reikėjo pabaigti šaldytuve laukiančius varškę ir kokoso gėrimą (pieną). Buvo taip skanu, kad netrukus kartojau vėl! Patiko ir skonis, ir tai, kad jie buvo tokie sotūs.

Raugintų kopūstų blynai

Raugintus kopūstus galima naudoti ir blynams. Šaltuoju sezonu rekomenduoju valgyti raugintas daržoves, kuriose gausu gerųjų bakterijų - probiotikų. Tad jas valgant gerinama žarnyno veikla, nuo kurios didele dalimi priklauso organizmui svarbių medžiagų įsisavinimas, stiprus imunitetas ir gera savijauta. Tiesa, pakaitinus didžioji jų dalis sunyksta, bet prebiotikai - tirpios skaidulos ir didžioji dalis vertingų medžiagų išlieka. Bet kokiu atveju daug geriau nei miltiniai blynai.

Lietiniai su riešutų sviestu

(2 asm.) Gaminimas 5 min. / Zzz 30 min. / Kepimas 15 min.

  • 150 ml pieno
  • 50 ml vandens
  • 20 g ištirpinto sviesto
  • 1 kiaušinio
  • 80 g miltų
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio cukraus
  • Aliejaus (kepti)

Visus produktus, išskyrus aliejų, skirtą kepti, suplakite kokteilinėje arba plakikliu. Tešlą būtinai palikite 30 min. pastovėti. Įkaitinkite keptuvę, plonu sluoksniu patepkite ją aliejumi (taip pat patogu ją apipurkšti specialiu aliejaus purkštuvu), įpilkite tešlos. Pakreipdami keptuvę į vieną ir kitą pusę paskirstykite tešlą lygiu sluoksniu. Kepkite atidžiai stebėdami ir nustatę gana didelę kaitrą. Jei matote, kad lietinis pradeda degti, sumažinkite kaitrą. Apverskite lietinį ir kepkite iš kitos pusės.

Riešutų sviestas

Gaminimas 5 min. Kepimas 10 min. Orkaitės t-ra 180 °C

  • 100 g lazdynų riešutų
  • 50 g juodojo šokolado

Riešutus trumpai pakepkite orkaitėje. Nuvalykite luobelę. Suberkite riešutus į smulkintuvą ir trinkite, kol pasidarys tepi ir glotni masė. Šokoladą ištirpinkite ir sumaišykite su riešutų mase.

Lietiniai su lęšių įdaru

(4 asm.) Gaminimas 20 min. / Kepimas 15 min. Lietiniuose - šiek tiek grikių miltų, įdare - šiek tiek lęšių. O sąjunga gardi.

  • 150 ml pieno
  • 150 ml vandens
  • 2 kiaušinių
  • Žiupsnelio cukraus
  • Žiupsnelio druskos
  • 100 g grikių miltų
  • 50 g kvietinių miltų
  • 40 ml ištirpinto sviesto

Įdarui:

  • 1 stiklinės virtų raudonųjų lęšių
  • 1 svogūno
  • 1 šaukšto aliejaus
  • 100 g fetos
  • 1 šaukštelio džiovintų mėtų

Į didelį dubenį supilkite pieną, vandenį, įmuškite kiaušinius, įberkite druskos ir cukraus. Viską gerai sumaišykite. Į kitą dubenį persijokite grikių bei kvietinius miltus ir nuolatos maišydami šluotele plona srovele pilkite pieno ir kiaušinių mišinį. Taip pat galite maišyti plaktuvu, bet lėtais apsukimais. Kai tešla bus lygi ir glotni, supilkite sviestą ir vėl išmaišykite. Tešlą būtinai palikite 30 min. pastovėti, o po to kepkite lietinius.

Įdarui smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite aliejuje, kol taps gražios gintarinės spalvos. Suberkite džiovintas mėtas bei virtus lęšius ir apkepkite kartu. Kai masė atvės, suberkite trupintą sūrį ir viską sumaišykite. Paruoštu įdaru įdarykite lietinius. Prieš patiekdami įdarytus lietinius pakepkite.

Spalvotieji lietiniai

  • 300 ml pieno
  • 1 kiaušinio
  • 1 trynio
  • 40 g ištirpinto sviesto (špinatų blyneliams - 40 ml aliejaus)
  • 140 g miltų
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio cukraus
  • Aliejaus (kepti)

Papildomai:

  • 1 virtas burokėlis arba
  • 50 g šviežių špinatų arba
  • 1 šaukštas tamsios nesaldintos kakavos arba
  • 1 šaukštas aguonų

Pieną, kiaušinį, trynį, miltus, cukrų ir druską suplakite kokteilinėje arba plakikliu, arba tiesiog sumaišykite šluotele. Jei tai ne špinatų blyneliai, supilkite ir ištirpintą sviestą. Tešlą būtinai palikite 30 min. pastovėti.

Burokėlių blyneliai: Į paruoštą tešlą įmaišykite taškuota smulkia tarka virtą burokėlį. Gerai pamaišykite, leiskite pastovėti. Galite perkošti, bet mes kepėme nekošdami - su burokėlių gabaliukais. Puikiai tiks sūrio įdaras su žolelėmis ir česnakais.

Špinatų blyneliai: Špinatus sutrinkite trintuvu kartu su aliejumi. Gautą masę įmaišykite į tešlą, leiskite pastovėti. Pageidaujant galite perkošti, bet blyneliai gražiai atrodo ir su špinatų gabaliukais. Pagaminkite troškintų daržovių įdarą.

Kakavoiniai blyneliai: Imkite du šaukštus pastovėjusios tešlos ir sumaišykite su persijota kakava. Gautą tešlą maišykite į pagrindinę lietinių tešlą.

Aguonų blyneliai: Tešlą tiesiog sumaišykite su aguonomis. Taip pat galite berti kitų mėgstamų sėklų.

Įkaitinkite keptuvę, plonu sluoksniu patepkite ją aliejumi (taip pat patogu ją apipurkšti specialiu aliejaus purkštuvu), įpilkite tešlos. Pakreipdami keptuvę į vieną ir kitą pusę paskirstykite tešlą lygiu sluoksniu. Kepkite atidžiai stebėdami ir nustatę gana didelę kaitrą.

Kiti Blynų Receptai

Dažnas mano savaitgalio rytas prasideda nuo blynų kepimo. Esu jų išbandžiusi pačių įvairiausių: nuo įprastų iki sveikų, su pieno produktais ar be jų, su kvietiniais ar kokosų miltais. Šie blynų receptai yra ne kartą išbandyti, ištestuoti. Geriausia kepti blynus keptuvėje su nesvylančia danga. Visi produktai turėtų būti kambario temperatūros. Kai nenoriu naudoti kvietinių miltų, vietoj jų naudoju avižinių ir kukurūzų miltų derinį. Taip pat galite kokius nors miltus maišyti su šaukštu kokosų miltų.

  • Amerikietiški blynai
  • Blynai su pudingu
  • Blynai su varške
  • Blynai su kefyru
  • Jogurtiniai blynai
  • Rikotos blyneliai
  • Ukrainietiški blynai su kefyru
  • Blynai su varške ir bananais
  • Bananiniai avižinių dribsnių blynai
  • Suomiški blynai orkaitėje