pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Varškės spurgos: tradicinis receptas

Lengvai pagaminamos, bet itin skanios spurgos patiks visiems!

Šios varškės spurgos - visai paprastos, bet galbūt jų paprastume ir slypi magija.

Varškės spurgos yra turbūt vienas nostalgiškiausių skanėstų, kuriam nėra abejingų.

Tinklaraščio „Samčio užrašai“ autorė Odeta Kudopčenkienė dalijasi savo močiutės varškės spurgų receptu, kurios jos šeimoje nuo stalo dingsta akimirksniu.

„Šios spurgos yra iš mano vaikystės, receptas iš močiutės skrynelės. Ji gamindavo tokias pačias, tik šiek tiek didesnes... 20 minučių meditacijos ir panirsite į savo vaikystės prisiminimus“, - pasakojo Odeta.

Ingredientai

  • 450 g varškės (ne iš pakelių, sausesnės)
  • 6 valgomieji šaukštai cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • ~ 6 valgomieji šaukštai miltų
  • 0,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • Žiupsnelis vanilinio cukraus
  • Riebalų virimui
  • Miltinio cukraus spurgoms pabarstyti

Gaminame

  1. Varškę mediniu šaukštu ištriname su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, dedame kiaušinius ir viską gerai išmaišome.
  2. Į miltus beriame kepimo miltelius ir persijojant beriame į varškę (ne visus iš karto). Maišome mediniu šaukštu ir vėl beriame miltų, kol maišyti tešlą šaukštu pasidarys gana sunku. Tešla turi gautis lipni.
  3. Giliame puode įkaitiname riebalus. Nustatome vidutinį ugnies kaitrumą, nes jeigu riebalai bus per karšti, spurgos greitai apkeps, o vidus liks neiškepęs.
  4. Šaukštą (šį kartą ne medinį :)) pamirkome šaltame vandenyje, juo atgnybiame nedidelį gabalėlį tešlos, drėgnomis rankomis formuojame rutuliukus ir metame juos į puodą.

Svarbiausias tešlos elementas čia varškė.

Spurgoms renkuosi DVARO 9% riebumo varškę.

Ji čia tinka tobulai, nes yra riebi, biri ir ne per daug drėgna.

Dėl jos birumo tešlą užmaišyti labai lengva, nes nebus didelių grumstelių, kurie trukdytų spurgoms tinkamai iškepti.

Dėl nedidelės varškės drėgmės spurgos pavyksta traškia plutele, drėgnu vidumi ir karštame aliejuje verda ramiai, be smarkaus spraigymosi.

Spurgų tešlai reikia paprastų produktų: varškės, kiaušinių, kvietinių miltų, cukraus, druskos, kepimo miltelių ir vanilės (galima rinktis tiek vanilinį cukrų, tiek vanilės esenciją.

Į dubenį mušu kiaušinius, dedu cukrų ir vanililinį cukrų arba vanilės esenciją.

Išplaku šluotele iki lengvo suputojimo.

Dabar į plakinį beriu varškę ir gerai išmaišau, pasmulkindama stambesnius gumulėlius, kad masė būtų tolygi.

Paskutiniai - sausieji ingredientai.

Beriu miltus, kepimo miltelius ir druską.

Spurgoms formuoti naudoju du šaukštus.

Tešla yra pakankamai lipni, todėl toks formavimo metodas nesusitepant rankų man labai patinka.

Beje, taip spurgos paviršius nėra labai išlyginamas ir jos būna dar traškesnės, nei formuojant rankomis.

Dar vienas privalumas!

Vienu šaukštu pakabinu maždaug norimo dydžio tešlos porciją ir gumulėlį skobdama perkeliu iš vieno šaukšto į kitą kelis kartus, kol jis tampa apytiksliai taisyklingos formos rutuliukas.

Nebūtinai pasiekti tobulą formą, nes kepant spurgos pūsis ir forma pasitaisys.

Suformuotą rutuliuką atsargiai įleidžiu tiesiai į karštą aliejų.

Spurgoms virti renkuosi ekologišką rafinuotą rapsų aliejų.

Jis pakelia karštą temperatūrą ir yra tinkamas virimui.

Spurgas vartau šakutės pagalba, kad iš visų pusių keptų tolygiai.

Virimas aliejuje yra procesas reikalaujantis atidumo ir atsargumo dėl galimo nusideginimo!

Kai spurgos iš visų pusių tampa viliojančiai auksinės, žnyplėmis arba kiaurasamčiu perkeliu jas ant grotelių (groteles padedu virš lėkštės), kad nuvarvėtų riebalų perteklius.

Rekomenduoju tokį būdą, nes jis ne tik sutaupo popierinių rankšluosčių ir yra draugiškesnis gamtai, bet ir spurgų plutelė išlieka labiau traški.

Spurgas ragaujam vos atvėsusias, dar karštas.

Tokios mums pačios skaniausios.

Spurgų plutelė traški, o vidus drėgnas ir minkštas.

Jas formuoju ne delnais, o dviem šaukštais, taip nesusitepdama rankų ir sau palengvindama virimo karštame aliejuje procesą.

Beje, toks formavimo būdas sukuria dar traškesnę plutelę!

Dubenyje iki suputojimo išplaku kiaušinius, cukrų ir vanilę.

Beriu varškę ir gerai išmaišau, susmulkindama didesnius varškės gumuliukus.

Beriu miltus, druską ir kepimo miltelius.

Išmaišau šaukštu iki vientisos masės.

Nedideliame puode įkaitinu aliejų.

Spurgas formuoju dviem šaukštais: vis perimdama tešlos gumuliuką iš vieno šaukšto į kitą, kol susidaro maždaug apvalus kamuoliukas.

Jį atsargiai įleidžiu tiesiai į aliejų.

Rutuliukas neturi būti tobulai apvalus, nes kepdamos spurgos pūsis ir jo forma pasitaisys.

Į puodą nedėkite per daug spurgų, nes joms išssipūtus gali pritrūkti vietos.

Spurgas verdu pavartydama šakute, kol iš visų pusių tampa tolygiai auksinės.

Tada jas kiaurasamčiu arba žnyplėmis perkeliu ant grotelių, kad nuvarvėtų riebalų perteklius ir plutelė nesuminkštėtų.

Skanaujam po poros minučių, kai jos vos atvėsta.

Vaikystės spurgų receptas

Ingredientai:
  • 500 g varškės (9 % riebumo);
  • 4 kiaušinių;
  • 250 g miltų;
  • 5 šaukštų cukraus;
  • 1 pakelio vanilinio cukraus;
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių.
Paruošimo būdas:
  1. Sutrinkite varškę, kiaušinius, cukrų ir vanilinį cukrų.
  2. Suberkite miltus sumaišytus su kepimo milteliais.
  3. Viską gerai išmaišykite.
  4. Drėgnomis rankomis formuokite nedidelius kamuoliukus ir virkite įkaitintame aliejuje ant vidutinės kaitros.
  5. Išvirusias spurgas dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų aliejaus perteklių.
  6. Apibarstykite cukraus pudra. Skanaus!

Jei norite, galite įleisti į aliejų tešlos tiesiai nuo šaukšto (nubraukite ją kitu šaukštu).

Jei vis dėlto norėsite vieną dieną varškės spurgų išvirti truputį kitaip, štai idėja: mano mama į jų vidų kartais įdėdavo po šaukštelį obuolienės.

Receptas su grietine

Ingredientai:
  • Varškė
  • Kiaušiniai
  • Grietinė
  • Cukrus
  • Miltai
  • Soda
Paruošimas:
  1. Didesniame dubenyje sumaišykite varškę, kiaušinius, grietinę ir cukrų.
  2. Kitame - miltus su soda.
  3. Tada įsijoti miltus į varškės masę ir išmaišyti - tešla nebus lengvai rankomis apdorojama…