pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Varškės spurgos su kefyru: receptas, kuris užburia

Varškės spurgos su kefyru - klasikinis lietuviškas desertas, kuris maloniai stebina savo paprastumu, purumu ir ypatingu skoniu. Šis tradicinis skanėstas ypač mėgstamas tiek vaikų, tiek suaugusiųjų, dažniausiai kepamas švenčių ar savaitgalio proga. Spurgos džiugina minkšta, kiek drėgna vidine struktūra, lengvu rūgštingumu, kuris gaunamas dėka varškės ir kefyro derinio.

Varškės spurgos su kefyru - puikus pasirinkimas norint pasilepinti naminiu, puriu ir švelniu desertu, kuris per kelias minutes užburia maloniu kvapu ir šilta tekstūra. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie nori greitai paruošti gardų užkandį ar desertą šeimai - net ir pradedantieji virtuvės entuziastai čia nesusidurs su sudėtingais žingsniais. Šis tradicinis lietuvių virtuvės skanėstas jau kelis dešimtmečius džiugina šeimas sekmadienio pusryčiais ar ypatingomis progomis.

Ko gero, kiekviena šeimininkė turi savą varškės spurgų receptą, tačiau spurgų su kefyru tešla išsiskiria ypatingu purumu ir drėgnumu: kefyras ne tik suaktyvina soda ar kepimo miltelius, bet ir praturtina varškės skonį, suteikdamas jam malonų lengvumą. Tokias spurgas paprasta gaminti net pradedantiems: nereikia laukti, kol tešla kils, nes jos pagrindą sudarantys produktai susijungia be mielių. Jei ieškote pasiteisinančio kiaurapadžių spurgų recepto su kvapniu vidumi - šis variantas kaip tik jums.

Varškės spurgos su kefyru - labai universalus desertas, todėl galite lengvai eksperimentuoti ir pagardinti jį pagal savo skonį. Jei norisi daugiau saldumo, į tešlą įdėkite razinų, smulkintų džiovintų abrikosų ar net šokolado gabalėlių - jie maloniai ištirps viduje ir suteiks papildomo skonio. Praturtinti spurgas galite ir nedideliu trintu obuolio kiekiu arba keliais šaukštais aguonų. Norint ypatingai išraiškingo skonio, pusę cukraus galima pakeisti rudojo tipo, kuris suteiks karamelės prieskonį.

Patiekimui tinka ne tik tradicinė cukraus pudra - išbandykite ir avietinę, mėlynių ar slyvų uogienę, šiek tiek tirpinto šokolado, uogų tyrę ar net krupūrus riešutų sviestą. Šios spurgos ne tik puikus popietės desertas: jos gali tapti šventinio pusryčio ar net ypatingo vakaro akcentu, kai norisi pamaloninti artimuosius ar svečius ką tik iškeptu, jaukiu gardėsiu.

Ingredientai

  • 450 g varškės (ne iš pakelių, sausesnės)
  • 6 valgomieji šaukštai cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • ~ 6 valgomieji šaukštai miltų
  • 0,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • Žiupsnelis vanilinio cukraus
  • Riebalų virimui
  • Miltinio cukraus spurgoms pabarstyti

Arba:

  • 1 kg varškės (9% riebumo)
  • 5 kiaušinių (L dydžio)
  • 200g kefyro
  • 6 v.š. cukraus
  • Vanilinio cukraus
  • Žiupsnelio druskos
  • 1 a.š. su kaupu kepimo miltelių
  • Miltų

Gaminimo eiga

  1. Dideliame dubenyje šakute arba šluotele ištrinkite varškę su cukrumi, vaniliniu cukrumi bei žiupsneliu druskos, kol neliks didelių gumulėlių.
  2. Įmuškite kiaušinius ir pilkite kefyrą.
  3. Viską išplakite iki vientisos masės.
  4. Įmaišykite kepimo miltelius arba soda (jei naudojate sodą, sumaišykite ją su keliais lašais citrinos sulčių ar acto, kad ji gerai suputotų), tada pamažu suberkite miltus.
  5. Masę maišykite šaukštu, kol tešla taps lipni, bet jau laikys formą.
  6. Giliame plačiame puode arba keptuvėje įkaitinkite aliejų iki maždaug 170-180 °C.
  7. Rankas lengvai apibarsčius miltais arba sudrėkinus, imkite po nedidelį gabalėlį tešlos (apie šaukštelio dydžio) ir suformuokite kamuoliukus.
  8. Atsargiai dėkite spurgas į įkaitintą aliejų.
  9. Kepkite nedidelėmis partijomis, kad nenukristų temperatūra.
  10. Spurgos turi laisvai plaukioti ir vartytis.
  11. Kepkite spurgas apie 3-4 minutes, kol jos taps gražiai auksinės.
  12. Prieš patiekiant, dar šiltas spurgas pabarstykite cukraus pudra.

Svarbūs niuansai

Gamindami varškės spurgas su kefyru, atminkite kelis pagrindinius niuansus. Pirma, rinkitės kuo riebesnę, drėgnesnę ir rupesnę varškę - ji ne tik pagerins spurgų skonį, bet ir gražiai “išpurens” tešlą. Jeigu varškė sausoka arba labai biri, galite pastovėti masę kelias minutes su kefyru - tuomet ji susigeria ir tampa vientisesnė.

Miltų kiekis priklauso nuo varškės ir kefyro drėgnumo - svarbu neperkrauti tešlos, kad spurgos išliktų minkštos bei orios. Jei abejojate - geriau įdėkite miltus dalimis: šaukštu sumaišykite, kol tešla bus lengvai lipni ir dar šiek tiek “klijuosis” prie rankų. Nepamirškite - gaminant su soda, ją visada neutralizuokite actu arba citrinos sultimis, kad neliktų nemalonaus poskonio.

Kepant labai svarbu neprikrauti puodo spurgomis, nes nuo to krinta aliejaus temperatūra ir jos sugeria daugiau riebalų, iškepa ne tokios purios ir traškios. Optimalu kepti nedideliais kiekiais ir nuolat stebėti aliejaus karštumą. Aliejaus temperatūra lemia, ar spurgos bus traškios išorėje ir nevandeningos viduje.

Spurgos ypatingai gardžios dar šiltos, bet puikiai išsilaiko ir kitą dieną, sandarioje dėžutėje. Tinkamai paruoštos spurgos išlieka minkštos net kitą dieną - laikykite jas sandariame inde. Patiekite spurgas tik šiek tiek pravėsusias - tuomet jų skonis ir tekstūra geriausia!

Neperkepkite spurgų - per ilgai kepant, jos gali išsausėti.

Patarimai

  • Nenaudokite per daug miltų - kuo daugiau miltų pridėsite, tuo spurgos bus kietesnės.
  • Eksperimentuokite! Varškės spurgos su kefyru - tai galimybė visai šeimai skaniai leisti laiką kartu. Svarbiausia - kokybiški ingredientai, trupinėlis kūrybiškumo ir gera nuotaika virtuvėje.

Ingredientų alternatyvos

  • Kefyras gali būti pakeistas naminiu rūgusiu pienu arba net graikišku jogurtu, jei norite kiek rūgštesnio skonio.
  • Pienas gali būti naudojamas tiek riebus, tiek liesas, arba net augalinis (avižų, migdolų, kokosų pienas).
  • Kiaušiniai gali būti pakeisti linų sėmenimis su vandeniu, jei norite augalinės alternatyvos.
  • Sviestas gali būti keistas kokosų aliejumi arba net neutraliu augaliniu aliejumi.
  • Mielės - jei neturite sausų mielių, galite naudoti šviežias (dvigubai didesnės proporcijos) arba kepimo miltelius.
  • Miltai - kvietinius miltus galima maišyti su speltos arba avižų miltais, kad spurgos būtų maistingesnės.