Varškės pyragas yra vienas iš populiariausių desertų Lietuvoje. Jis, kaip ir visi varškės kepiniai, labai tinka artėjančioms Velykoms. Produktų pyragui įmantrių nereikia. Juos dažniausiai galima rasti kiekviename šaldytuve, na, gal tik varškės reikės daugiau nusipirkti.
Šis varškės pyragas labai skanus ir sotus, kiek primenantis prabangų varškės apkepą. Jis yra gardus ir maistingas pyragas, kurio pagrindinis ingredientas yra varškė. Varškės pyragas yra labai paprastas gaminti ir yra tinkamas tiek kasdienai, tiek šventei. Iš pieno produktų galime išsikepti ir nepaprastai skanų pyragą, kuris akimirksniu dings nuo lėkštės.
Varškės Pyrago Istorija ir Populiarumas
Varškės (arba sūrio, angl. cheesecake) tortai visais laikais buvo ir bus švenčių klasika, tobulieji kepiniai, kurie visiems visada pavyksta, juos mėgsta maži ir dideli. Vis dėlto, nors varškės pyragas yra labai populiarus Lietuvoje, jis yra žinomas ir kitose šalyse. Pavyzdžiui, JAV šis pyragas yra vadinamas „cheesecake” ir yra tapęs vienu iš populiariausių desertų.
Kodėl šis pyragas toks populiarus?
- Lengvai pagaminamas
- Gardus tiek šiltas, tiek atvėsęs
- Skonis puikus lieka ir kitą dieną
„Ne tik aš jau seniai gaminu šį pyragą - jį pamėgę ir mano draugai, pažįstami. Receptas paprastas ir nesudėtingas, o skonis - nuostabus! Todėl šis gražuolis patinka ne tik valgytojams, bet ir šeimininkėms, kurios nori pradžiuginti save, šeimą ar svečius, nes pyragas pagaminamas itin paprastai“, - pasakoja tinklaraščio „Maisto mėgėja“ kūrėja.
Klasikinis Varškės Pyrago Receptas
Vienas iš geriausių varškės pyrago receptų yra klasikinis varškės pyragas. Šis receptas yra paprastas ir lengvai pasiruošiamas. Pagrindiniai ingredientai yra varškė, kiaušiniai, cukrus, miltai ir sviestas.
Ingredientai:
- 500 g varškės (9 proc.)
- 4 kiaušiniai
- 10 v. š. cukraus
- 9 v. š. aliejaus
- 9 v. š. pieno
- 12 v. š. miltų
- 2 a. š. kepimo miltelių
- 0,5 a. š. druskos
Gaminimo Eiga:
- 2 kiaušinius įmušti į didesnį dubenį, berti 9 šaukštus cukraus ir plakti maišytuvu apie 2 minutes.
- Į suplaktą masę pilti 9 šaukštus aliejaus, 9 šaukštus pieno, plaku maišytuvu apie 1 min.
- 12 šaukštų miltų sumaišyti su 2 šaukšteliais kepimo miltelių ir įsijoti į suplaktą kiaušinių masę.
- Viską sumaišau mentele iki vientisos masės. Tešla paruošta!
- Į kepimo formą (24x32cm dydžio) įtiesti kepimo popierių.
- Pusę tešlos pilti į kepimo formą ir tolygiai paskirstyti. Kepti 180 laispnių orkaitėje apie 10 min. įjungus programą „viršus apačia“, be vėjelio.
- Tuo tarpu 500 g varškės versti į dubenį. Ten pat įberti šaukštą cukraus, 0,5 šaukštelio druskos, įmušti 2 kiaušinius ir viską sutrinti iki vientisos masės. Varškės masė paruošta!
- Ant iškepusio lakšto sudėti visą varškės masę ir tolygiai paskirstyti.
- Likusią dalį tešlos užpilti ant varškės sluoksnio, tolygiai paskirstyti ir šauti atgal į 180 laipsnių orkaitę. Kepti apie 30 minučių.
- Iškepusį pyragą traukti lauk iš orkaitės, palaukt, kol šiek tiek pravės. Tuomet pabarstyti cukraus pudra (nebūtinai), pjaustyti ir ragauti.
Varškės Pyrago Variacijos
Kepant varškės pyragus kaskart galima išgauti vis kitokius skonius, jei pabodęs klasikinis variantas. Varškės pyrago receptai gali skirtis priklausomai nuo to, kokiais ingredientais jie yra papildomi.
- Varškės pyragas su uogiene. Šis pyragas yra šiek tiek saldesnis, nes yra papildomas uogiene. Populiariausios uogos, kurios naudojamos šiam receptui, yra braškės, avietės ir mėlynės.
- Kakavinis varškės pyragas. Kakavinis varškės pyragas yra puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta šokoladą. Šis pyragas yra lengvas, bet kartu ir sotus, o kakavos skonis suteikia jam ypatingo aromato.
- Varškės pyragėliai su grybais. Varškės pyragėliai su grybais yra puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta sūrus skonius. Šie pyragėliai yra lengvi, bet kartu ir sotūs, o grybai suteikia jiems ypatingo aromato.
- Varškės pyragas su obuoliais. Varškės pyragas su obuoliais yra lengvai pagaminamas ir turi malonaus rūgštelėjimo skonį.
- Varškės pyragas su persikais. Varškės pyragas su persikais yra lengvai pagaminamas ir turi švelnų skonį.
- Varškės pyragas su ananasais. Sumaišius juos su varške ir cukrumi, gaunamas skanus ir švelnus pyragas.
Patarimai ir Gudrybės
Norint, kad varškės pyragas visada pavyktų, prisiminkite, jog varškę reikia pertrinti per sietelį - tuomet neliks stambių jos gabaliukų. Geriausiam varškės pyragui reikia kokybiškų ingredientų. Varškė turi būti riebi ir kietesnė, kad pyragas nebūtų per drėgnas.
Svarbūs aspektai gaminant varškės pyragą:
- Tešlos minkymas: Tešlą reikia minkyti atsargiai, kad nebūtų perdaug suminkšta arba perdaug kietėtų. Geriausia tešlą minkyti rankomis, kad būtų išlaikytas kontrolės jausmas.
- Kepimo temperatūra: Varškės pyragas turi būti kepamas tiesiogiai iš šaldytuvo, kad tešla nepasidarytų per minkšta. Pyragas turi būti keptas vidutinėje temperatūroje, kad vidus apsivestų, o paviršius nesudegtų.
Kaip Patiekti Varškės Pyragą
Vienas iš geriausių būdų patiekti varškės pyragą yra papuošti jį šviežiomis vaisių uogomis. Galima naudoti vaisius, tokiais kaip braškės, mėlynės, avietės ar vyšnios. Kita puiki varškės pyrago serviravimo idėja yra pagardinti jį šviežiai plakinta grietinėle. Visų pirma, varškės pyragas turi būti patiektas šiltas arba kambario temperatūroje. Galiausiai, svarbu atkreipti dėmesį į pyrago pristatymą. Geriausiai pyragą patiekti ant gražios lėkštės arba padėklų, kad jis atrodytų prabangiau.