pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Ar žemės riešutų sviestas yra sveika?

Žemės riešutų sviestas ne tik sveikas, bet ir puikus pasirinkimas sportuojantiems. Jis vadinamas kone idealiu užkandžiu, kurį galime valgyti net prieš miegą! Ar riešutų sviestas tikrai sveika? Riešutų sviestas tikrai gali būti sveikas - juk sveiką ir subalansuotą mitybą sudaro įvairūs maisto produktai.

Švieži, spalvingi ir naudingi maisto produktai suteiks jūsų organizmui angliavandenių, riebalų, baltymų ir mineralų, kad patenkintų jo poreikius. Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į valgomų maisto produktų maistinę kokybę.

O žemės riešutų sviestas turi privalumų:

  • Nesočiosios riebalų rūgštys
  • Augalinės kilmės baltymai
  • Kalis ir magnis
  • Vitaminas E ir argininas

Visos šios maistinės medžiagos dalyvauja gyvybiškai svarbiose jūsų organizmo funkcijose ir visų jų yra žemės riešutų svieste. Riešutų sviestas tinka kaip užkandis, užtepėlė arba padažas, be to, jame gausu baltymų, jis paskanins ir kokteilius - belieka atrasti skaniausią jums tinkantį būdą jį vartoti.

Kodėl reikėtų suvalgyti žemės riešutų sviesto prieš miegą

Sudėję visas teigiamas riešutų sviesto savybes, pamatysite, kad tai puikus užkandis prieš miegą. Kas nutinka, kai prieš miegą suvalgote žemės riešutų sviesto?

  • Jūsų raumenys visą naktį aprūpinami baltymais.
  • Skatinamas raumenų augimas ir užkertamas kelias jų pažeidimams.
  • Visą naktį gaunate reikalingų maistinių medžiagų.

Žemės riešutų sudėtyje esantys baltymai gali skatinti termogenezę. Kaip rašoma healthline.com, žemės riešutų sviestas yra labai maistingas ir mažina potraukį užkandžiauti. Jame taip pat yra triptofano, kuris gali pagerinti miego kokybę.

Well+Good rašoma, kad prieš miegą galima suvalgyti žemės riešutų sviesto su bananu. Bananuose yra daug magnio ir kalio, kurie gali padėti atsipalaiduoti. Be to, bananai ir žemės riešutų svieste esantis jau minėtas triptofanas gali padėti jums nurimti ir gerai pailsėti. Jeigu bananų nemėgstate, valgykite riešutų sviestą su viso grūdo duonos riekele.

Kaip rašoma eatthis.com, joje yra B grupės vitaminų, padedančių pasisavinti triptofaną. Žemės riešutų svieste yra daug nesočiųjų riebalų rūgščių, mažai angliavandenių, daug baltymų, sveikų riebalų ir skaidulų.

Palyginti su migdolais, makadamijomis ir panašiais riešutais, žemės riešutai pirmauja - 100 g jų yra 26 g baltymų. Juose esantis natūralus argininas ir magnis palaiko darbingumą, o kalis padeda papildyti glikogeno atsargas po treniruotės. Tikinama, kad žemės riešutų svieste esantys baltymai skatina termogenezę.

Tai reiškia, kad jūsų kūnui reikia daugiau energijos riešutų sviestui suvirškinti. Vos jį suvalgius, pradeda veikti bazinė medžiagų apykaita ir riebalų deginimo procesai. Tai naudinga - ypač per naktį.

Taisyklės, kurių patariama laikytis

Kaip tinkamai valgyti žemės riešutų sviestą?

Pirma, stebėkite kiek valgote. Nuo jūsų tikslų - noro sulieknėti ar užsiauginti raumenis - priklauso ir suvartojamas kiekis. Patariama riešutų sviestą vartoti saikingai. Turėkite galvoje, kad 2 valg. š. riešutų sviesto yra net 190 kcal!

Antra, saugokitės cukraus, transriebalų ir priedų. Atidžiau įsiskaitykite į jūsų mėgstamo žemės riešutų sviesto sudėtį. Į žemės riešutų sviestą dažnai dedama cukraus. Todėl būkite atidūs ir rinkitės žemės riešutų sviestą be papildomų priedų.

Ko gero jau ne kartą girdėjote, kad būtent riešutų sviestas (pavyzdžiui, pagamintas iš žemės, migdolų, lazdyno, makadamijų ir t.t.), turėtų būti įtrauktas į kasdienį sportuojančių žmonių racioną. Ir iš tiesų - tikrai netrūksta priežasčių, kodėl riešutų sviestą būtina vartoti kiekvienam profesionaliam sportininkui arba mėgėjiškai sportuojančiam žmogui.

Visų pirma, reikia akcentuoti, kad riešutų sviestas (ypač žemės riešutų sviestas), turi labai didelį kiekį baltymų, o jie, kaip žinia, yra ypač reikalingi sportuojančio žmogaus organizmui, padeda greičiau atsigauti net po labai įtemptų treniruočių. Taip pat reikia pabrėžti, kad tai yra visiškai natūralus baltymų šaltinis, gaunamas tiesiai iš gamtos; tinka vegetarams bei veganams. Tad žmogaus organizmas šiuos baltymus įsisavina ypač puikiai.

Dar keli svarbūs aspektai: riešutų sviestai yra vieni tų produktų, kurių jūsų organizmui suteikia daug energijos bei papildo jį ypač vertingomis maistinėmis medžiagomis, tokios, kaip: magnis, fosforas, varis, manganas, cinkas, niacinas, vitaminas E ir t.t.

Ypač džiugina ir tai, kad riešutų sviestas tikrai nėra tas specifinis gaminys, kurį vertėtų naudoti tik profesionaliai ar mėgėjiškai sportuojantiems žmonėms. Drąsiai galima sakyti, kad riešutų sviestai tikrai turėtų atsirastų kiekvieno žmogaus, kuris rūpinasi savo sveikatai bei nori gerai jaustis, virtuvėje.

  • Ne paslaptis, kad širdies bei kraujagyslių sistemos ligos yra ypač paplitusios visame pasaulyje. Na, o, kas antra mirtis, kuri įvyksta mūsų šalyje, kyla būtent dėl šios priežasties.
  • Nereikia ir sakyti, kad atminties sutrikimai ar Alzchaimerio liga gerokai pablogina ne tik sergančiojo gyvenimo kokybę, bet ir apsunkina kasdienybę artimiesiems.
  • II tipo cukrinis diabetas bei tulžies akmenligė - mūsų šalyje taip pat labai paplitusios ligos, kurios blogina pacientų gyvenimo kokybę.
  • Na, ir, žinoma, nereikia pamiršti, kad įvairiuose riešutuose yra ypač daug vitamino E. Jis ypač naudingas plaukams, odai bei nagams.

Visiems aiškus dalykas - jei norime, kad gaminys mums atiduotų visą jame slypinčią naudą, pirmiausia turime jį reguliariai bei gausiai vartoti. Na, o tai padaryti yra kur kas lengviau, kai gaminys universalus, t.y., toks, kai galima sugalvoti dešimtis jo panaudojimo būdų. Būtent tai ir galima pasakyti apie riešutų sviestą.

Kita vertus, nors riešutų sviesto panaudojimo būdų yra labai daug, visada reikėtų prisiminti ir svarbų dalyką - tai, jog vienas arbatinis šaukštelis šio puikaus gardėsio turi maždaug 100 kalorijų.

Atsižvelgiant į tai, kad riešutų sviestas turi tiek daug gerų savybių (sportuojantiems žmonės jis yra labai naudingas dėl didelio baltymų kiekio, suteikia energijos ir aprūpina organizmą įvairiomis maistinėmis medžiagomis), o taip pat ir nesportuojantiems (mažina širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, II tipo cukrinio diabeto, tulžies akmenligės tikimybę; padeda palaikyti normalią plaukų, odos, nagų būklę ir pan.), nesunku suprasti, kodėl šio gaminio populiarumas ypač išaugo visame pasaulyje. Na, o išaugus pasiūlai, didėja ir paklausa.

Taigi, riešutų sviestą šiandien gamina šimtai kompanijų, siūlomos įvairios šio gaminio variacijos. Tad, natūraliai kyla klausimas: kokį riešutų sviestą rinktis?

Kaip išsirinkti tinkamą riešutų sviestą?

Daugėjant riešutų sviesto gamybos receptų, šiandien jau nebeapsiribojama vien tik riešutai - neretai gaminį papildo ir kitos sudedamosios dalys. Vis dėlto, jei tik turite galimybę, jūsų pirkinių krepšelį turėtų atsidurti visiškai natūralus riešutų sviestas, kuris buvo pagamintas iš 100 proc. riešutų. Toks gaminys pasižymės didžiausia maistine verte ir, žinoma, didžiausiu baltymų kiekiu, kas yra ypač aktualu sportuojantiems žmonėms.

Be to, natūralus riešutų sviestas turi ir dar vieną privalumą - juose nerasime palmių aliejaus, kuris šiandien vertinamas kaip sveikatai nepalankus produktas. Tokios sudedamosios dalys kaip palmių aliejus apskritai nėra nei naudingo, nei reikalingos: bet kurios rūšies riešutuose - žemės, lazdyno, migdolų, anakardžių ir pan., yra daug aliejų, kurie išskiria smulkiai malant riešutus ir užtikrina švelniai aksominę gaminio tekstūrą.

Prekyboje netgi galima rasti tokių riešutų sviestų, kurių net 30 - 40 proc. sudaro ne riešutai, o kitos sudedamosios dalys - palmių aliejus, hidrinti riebalai, cukrus ir t.t. Savaime suprantama, toks gaminys tikri nebus toks naudingas jūsų organizmui, kaip 100 proc.

  • Tekstūra: dar vienas kriterijus, kurio taip pat negalima pamiršti, jei norite išsirinkti visiškai jūsų lūkesčius atitinkantį gaminį, yra jo tekstūra. Dėmesį verta atkreipti į tai, kad itin smulkaus malimo riešutų sviestas pasižymės ypač švelnia, tolygia, aksomine tekstūra ir tiesiog tirps burnoje.
  • Skonis: pasirinkusieji visiškai natūralų riešutų sviestą, galės mėgautis sodriu tos rūšies riešutų skoniu, iš kurių jis ir buvo pagamintas. Pasirinkusieji riešutų sviestą su pridėtiniu cukrumi, galės mėgautis maloniu saldumu. Na, o tie, kurie pasiilgo įvairovės, gali rinktis įvairių skonių - vanilės, karamelės, šokolado ir pan.
  • Kiekis: na, ir, žinoma perkant tikrai vertėtų atkreipti dėmesį ir į gaminio pakuotę. Jei riešutų sviestą naudojate ypač įvairiems patiekalams gaminti; skanaujate kelis kartus per dieną, o galbūt jūsų šeimoje yra ir daugiau žmonių, kurie jau nebeįsivaizduoja savo kasdienio raciono be šio gaminio, tokiu atveju verta iš karto įsigyti didelę pakuotę.

Na, o pabaigai belieka tik pridurti, kad riešutų sviestą verta pirkti internetu. Visų pirma, toks sprendimas jums padės sutaupyti laiko - patikusį gaminį galėsite įsigyti net neišeidami iš savo namų. Galimybė rūšiuoti gaminius pagal prekės ženklą, kainą ir pan. garantuos, kad greitai atrasite tą, kuris atitinka visus jūsų lūkesčius. Na, ir, žinoma, ne ką mažiau svarbi yra akcijos, kurios, kad ypač aukštos kokybės, skanūs ir svarbiausia - jūsų organizmui itin naudingi rieuštuų sviestai bus parduodami pigiau.

Žemės riešutų sviestas - puikus pakaitalas džemui ar įprastiems sumuštiniams. Daugiausiai žemės riešutų sviesto eksportuoja Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) ir Kinija. 1884 metais kanadietis Marcellus Edson‘as patentavo savo žemės riešutų sviestą, kurį gamindavo kaitindamas ir skrudindamas riešutus. JAV per metus suvalgoma daugiau nei 340 mln. kilogramų žemės riešutų sviesto, o sausio 24 d. Žemės riešutų sviestas būna dviejų rūšių: „tolygus“ ir traškus.

Papildoma informacija apie riešutų sviestą

Riešutai yra puikus baltymų šaltinis, o riešutų sviestas lengvai suteikia energijos pliūpsnį ir padeda organizmui įsisavinti širdžiai sveikus riebalus. Didžioji dalis riešutų sviestų iš tikrųjų nėra gaminami iš riešutų. Žemės riešutai, migdolai, anakardžiai, pistacijos, makadamijos ir pekano riešutai yra vaisiai bei sėklos. Vieninteliai tikri riešutai yra lazdynų riešutai. Tačiau klaidinga laikoma ir pati sąvoka „riešutų sviestas“, nes šio produkto sudėtyje nėra sviesto.

Riešutų sviestas ne tik skrebučiams

Riešutų sviestai gali praversti ir rimtesnės kulinarijos eksperimentuose: jie puikiai pakeis gyvulinės kilmės riebalus, sūrį. Taip nė neskrudindami riešutų patiekalams suteiksite stiprų riešutų prieskonį ir praturtinsite padažus. Lazdyno riešutų sviestą naudokite ėrienos troškiniui sutrištinti, o žemės riešutų sviesto nepamirškite gamindami vištienos ar jautienos troškinius.

Populiarėjantys kitų riešutų sviestai nėra nepasiekiami. Neprivalote būti gurmė, kad įsigytumėte riešutų sviesto, kuris nebūtų gaminamas iš populiariųjų žemės riešutų. Dėl išaugusio populiarumo ir plintančių organiško maisto idėjų gaminti ne tokius įprastus riešutų sviestus imasi ir didžiosios kompanijos.

Pasigaminkite riešutų sviestą patys

Riešutų sviestą labai lengva pasigaminti ir pačiam. Tai - dviejų žingsnių procesas: paimkite riešutų ir sudėkite juos į trintuvą. Galite įpilti ir šiek tiek gazuoto vandens, kuris palengvins smulkinimo procesą ir išgrynins riešutų skonį.

Riešutų sviesto stiklainėlio (450 ml) gamybai reikia maždaug 372 riešutų. Žinoma, tai priklauso nuo riešutų ir produkto gamintojų. Pavyzdžiui, vienam vidutinio dydžio „Nutella“ stiklainėliui prireikia vos 50 lazdynų riešutų, nes produkto sudėtyje yra cukraus, pieno ir kitų riešutų balansą keičiančių ingredientų.

Orai gali pakeisti riešutų sviesto kainą. Kokybiškas riešutų sviestas yra gaminamas iš kuo mažiau ingredientų ir kuo daugiau riešutų. Tai reiškia, kad mažiausios sausros ir potvyniai gali nulemti riešutų derlių ir padaryti įtaką jo pasiekiamumui, kainai ir kokybei.

Kiekvienas riešutas turi savo charakterį. Maistinės vertės atžvilgiu migdolai, žemės riešutai ir lazdynų riešutai yra labai panašūs, tad didžiausias jų skirtumas yra skonis. Pavyzdžiui, lazdynų riešutai turi labai stiprų skonį, todėl norint jį sušvelninti į sudėtį gali būti įtraukiami saldesni migdolai. Kad migdolai nebūtų pernelyg saldūs, jie gali būti maišomi su graikiniais riešutais. Kaloringiausiais yra laikomi makadamijų riešutai - jų sudėtyje yra netgi 75 proc. riebalų.

Visi gali turėti savo mėgstamiausią riešutų sviestą. Netgi manę, kad nemėgsta riešutų sviesto, gali atrasti jį pavergsiantį produktą: mišinį su medumi, šokoladu, baltuoju šokoladu, cinamonu, razinomis, vanile, klevų sirupu.

Riešutų sviesto nauda

  • Migdolų sviestas gali padėti numesti svorio. Šis sviestas turi mažiausiai kalorijų ir daugiausia skaidulų. Žurnalo „Journal of Nutrition and Metabolism“ duomenimis, pusryčiams valgomi migdolai stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje, todėl turėsite pakankamai energijos ir mažiau užkandžiausite.
  • Kovos su bloguoju cholesterolio herojai. Per dieną suvalgytas riešutų sviesto šaukštas gerina širdies veiklą ir mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.
  • Žemės riešutų sviesto ir džemo kombinacija yra ypač sveika moterims. Žurnalo „Breast Cancer Research and Treatment“ atliko tyrimą, kuris stebėjo 9 tūkst. moterų.

Žemės riešutų kremas yra puikus sveikų riebalų, kalio, B6, vitamino E, skaidulų ir kalio šaltinis, rašo portalas „The Healthy“. Be to, jis yra labai labai sotus ir gali padėti kontroliuoti ne tik apetitą, bet ir cukraus kiekį kraujyje.

Kaip išsirinkti kokybišką žemės riešutų kremą?

Tačiau ne visas žemės riešutų sviestas gaminamas vienodai, o kai kuriuose produktuose yra sudedamųjų dalių, mažinančių bendrą jo naudą sveikatai. Tai į ką atkreipti dėmesį?

  • Palyginkite kalorijų skaičių: dviejų šaukštų žemės riešutų kremo porcijoje yra apie 190 kalorijų. Jei matote didesnį kalorijų kiekį, tai gali reikšti papildomus ingredientus, pvz., cukrų, kurie prideda tuščių kalorijų.
  • Venkite „lengvo“ arba neriebaus žemės riešutų kremo: Jei produktas pažymėtas „lengvas“ arba „mažo riebumo“, tai dar vienas požymis, kad žemės riešutų kreme yra pridėto cukraus. Kai gamintojai pašalina natūralius žemės riešutų kremo riebalus, jie prideda cukraus, kad kompensuotų prarastą skonį - ir tai nėra sveikatai palankus sprendimas. Žemės riešutų kreme esantys nesotieji riebalai turi didelę naudą sveikatai, pavyzdžiui, padeda sumažinti cholesterolio kiekį.
  • Pirkite natūralų žemės riešutų kremą: Tai toks, kurio sudėtyje yra tik žemės riešutai. Be pridėtinio cukraus, aliejų, kvapiųjų medžiagų ar konservantų. Būtinai perskaitykite etiketę, kad patikrintumėte maistinę vertę: dviejų šaukštų natūralaus žemės riešutų kremo porcijoje turėtų būti apie 16 gramų riebalų, 3 gramai sočiųjų riebalų, 2 gramai cukrų, 0 gramų pridėtinio cukraus, 3 gramai skaidulų ir 8 gramai baltymų.
  • Venkite kremo, kuriame yra daugiau nei 140 mg natrio: Žemės riešutų kreme esanti druska gali suteikti papildomo skonio, o „The Healthy“ ekspertų teigimu, jis paprastai yra tinkamas, bet svarbu ne per daug. Jie siūlo 140 miligramų ribą ar mažiau. Jei jums reikia apriboti natrio kiekį maiste dėl sveikatos problemų, tokių kaip aukštas kraujospūdis, širdies nepakankamumas ar inkstų liga, gali tekti naudoti nesūdytą žemės riešutų kremą arba produktą, kuriame yra mažiau druskos.
  • Žemės riešutų kremas su aliejumi ant viršaus: Jei matote, kad aliejus atsiskyrė, tai reiškia, kad pasirenkate tinkamą žemės riešutų kremo rūšį. Paprastai tai yra ženklas, kad žemės riešutų kreme nėra pridėtų hidrintų aliejų, nes tai neleistų atsiskirti. Namuose galite laikyti stiklainį apverstą, kad būtų patogiau vartoti.
  • Stop patobulinimams: Kai kurie žemės riešutų kremo produktai parduodami kaip turintys papildomų skaidulų, baltymų ar kitų maistinių medžiagų, tačiau ekspertai teigia, kad šie priedai tikriausiai nėra verti. Natūralus žemės riešutų kremas turi daug skaidulų ir baltymų.
  • Ar traškus toks pats geras?: Parduotuvėse galima pamatyti dvi riešutų kremo rūšis - lygų (angl. „smooth“) kuris yra lyg sviestas ir traškų (angl. „crunchy“), kuriame yra likę smulkių riešutų gabaliukų. Ekspertai teigia, kad mitybos požiūriu jie yr lygiaverčiai, tad rinkitės, kuris jums skaniau.

Svarbu nepamiršti, kad riešutų sviestas nors ir sveikas, bet labai maistingas - t.y. Ar esate didelis riešutų sviesto mėgėjas? Ar jaučiatės kaltu, kuomet nuolat norite valgyti riešutų sviestą, ir tuo pat metu baiminatės, jog tai pakenks jūsų dietai? Juk ten daug riebalų!

Geros žinios - jums daugiau nebereikės bijoti. Du valgomieji šaukštai žemės riešutų sviesto turi 190 kalorijų ir 16 gramų riebalų - tai vargu ar skamba kaip tinkamas maistas dietos metu, tačiau yra keletas geros naudos sveikatai.

Tik prisiminkite, kad naudingas yra natūralus žemės riešutų sviestas.

Kodėl riešutų sviestas naudingas sveikatai?

  1. Jame pilna įvairiausių gerų dalykų: Žemės riešutų sviestas yra mono-nesočiųjų riebalų ir turi daug vitaminų, skaidulų ir baltymų (ne mažiau kaip 7 gramai). Baltymai skatina ilgesnį sotumo jausmą, beto tai yra pagrindinė statybinė raumenų masės medžiaga.
  2. Riešutų sviestas yra naudingas širdžiai: Tyrimai rodo, kad riešutų sviestas sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
  3. Tai nuostabus energijos šaltinis: Nenuostabu, jog žmonės mėgsta riešutų sviestą valgyti ryte. Jame esančios kalorijos puikiai veikia kaip energijos užtaisas iš pat ryto.
  4. Turi daug skaidulų: 2 šaukštuose žemės riešutų sviesto yra 2 gramai skaidulų. Pastarosios padeda išlaikyti gerą virškinimo sistemos veiklą.
  5. Jame yra kalio: Riešutų sviesto užtepėlė yra puikus kalio šaltinis. Kalis padeda kepenims filtruoti kraują, išlaikyti gerą centrinės nervų sistemos veiklą, ir padeda palaikyti normalų kraujospūdį.
  6. Tai gali sumažinti diabeto riziką: Vartojant maždaug du šaukštus riešutų sviesto ne mažiau kaip 5 dienas per savaitę, diabeto rizika gali sumažėti beveik 30%.
  7. Riešutų sviestas naudingas kaulams: Žemės riešutų sviestas turi apie 49 gramus magnio, kuris yra naudingas raumenų atstatymui po sunkios treniruotės, psichinei sveikatai ir puikiai tinka besiformuojantiems kaulams.
  8. Riešutų sviestas puikiai tinka kaip pagalbininkas mažinant svorį: Valgant riešutų sviestą, sotumo jausmas išlieka ilgiau, kadangi jame yra nesočiųjų riebalų kompleksas, naudingas sveikatai.
  9. Turi daug maistinių medžiagų: Žemės riešutų sviestas turi daug baltymų, skaidulų, kalio, sveikų riebalų, taip pat antioksidantų, magnio ir vitamino E.
  10. Tai padeda stiprinti imunitetą: Nedideli vitamino B6 ir cinko kiekiai riešutų svieste gerina imuninę sistemą.

Maistinė vertė 2 šaukštuose (32 gramai) natūralaus žemės riešutų sviesto:

Maistinė medžiaga Kiekis
Kalorijos 190
Riebalai 16 gramų
Sočiųjų riebalų 3 gramai
Cukrus 2 gramai
Pridėtinio cukraus 0 gramų
Skaidulos 3 gramai
Baltymai 8 gramai
Natris 140 mg arba mažiau