pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vištienos Marinatas Kepimui Ant Grotelių: Receptai Ir Patarimai

Ant grilio keptą vištieną mėgsta daugelis, ir prasidėjus grilio sezonui ji sulaukia didelio susidomėjimo. Visgi, švelnią šios rūšies mėsą nesunku perkepti. O perkepta vištiena greitai išsausėja, todėl tam, kad paruoštumėte burnoje tirpstantį patiekalą, reikėtų pasidomėti, kiek laiko ir kokią vištienos dalį kepti.

„Vištiena patenka į populiariausių mėsos rūšių trejetuką. Be to, pirkėjai vištieną dažnai renkasi kepti ir ant grilio. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę didelį specialiai kepti ant žarijų skirtos vištienos asortimentą: nuo vištienos petelių „piri piri“ marinate iki sparnelių švelniame marinate. Pastebime, kad specialiai kepimui ant grilio skirta vištiena sulaukia didelio pirkėjų susidomėjimo“, - teigia V. Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Kaip tinkamai supjaustyti vištą?

„Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas sako, kad vištą ar įvairiausias jos dalis iškepti nesudėtinga. O jeigu įsigijote visą vištą, prieš raitojantis rankoves ir kuriant grilį svarbu tinkamai ją supjaustyti.

„Grįžę iš parduotuvės vištą tuoj pat įdėkite į šaldytuvą. Kai prisiruošite ją supjaustyti, visų pirma, pasiruoškite tinkamą darbo vietą: pakankamai erdvės darbui, didelę pjaustymo lentelę, aštrų peilį arba specialias žirkles“, - sako mėsos technologas ir dalijasi tolesne vištos pjaustymo eiga.

Pirmiausia laikant už kulšelės nuo ketvirčio reikėtų nulupti odelę. Maždaug toje vietoje, kur ketvirtis jungiasi su kūnu, patariama įpjauti mėsą, kad pasimatytų kremzlė ir būtent per šią vietą peiliu atskirti ketvirtį nuo kūno. Tą patį padaryti ir su kitu ketvirčiu. Tuomet čiuopiant pirštais galima surasti kremzlę, jungiančią šlaunies ir blauzdos kaulus. Ketvirčius per šią kremzlę reikėtų perpjauti.

Tuomet vištą apversti ir, patempus sparnelį į šoną, per kremzlės vietą peiliu atskirti jį nuo kūno. Tą patį padaryti ir su kitu sparneliu. Jeigu norite, galite nupjauti sparnelių galus.

„Galiausiai vištos kūną, laikydami krūtinėle į apačią, per kremzles perpjaukite išilgai, kad atskirtumėte kaulą nuo minkštosios vištos dalies. Kaulą galite užšaldyti ir, kai reikės, panaudoti virdami sultinį. Nuo vištos krūtinėlės nulupkite odelę. Ją taip pat galėsite panaudoti sultiniui ar sriubai.

Vištos krūtinėlės viduryje yra krūtinkaulis. Švelniai įpjaukite vištos paviršių iš abiejų jo pusių. Atsargiai prilaikydami vieną krūtinėlės pusę, pjaukite mėsą išilgai palei kaulą, kol nusipjaus visa minkštoji dalis. Tą patį padarykite ir su kita krūtinėlės puse“, - pataria G. Bačkovas.

Kepimo Laikas

Kai višta supjaustyta, dar vienas itin svarbus dalykas norint pasigaminti burnoje tirpstantį patiekalą - kepimo laikas. Kad vištiena iškeptų tobulai, svarbu išsiaiškinti, kiek laiko, kurią vištienos dalį kepti.

Pavyzdžiui, vidutinio dydžio vištienos krūtinėlę reikėtų kepti apie 15 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje kepsninėje. Pusė kilogramo vištienos sparnelių iškepti turėtų per 20 minučių, o kepsninėje kepant visą vištą - nelygu jos dydis - nuo 1 val. 45 min. iki 3 val.

Pasak G. Bačkovo, kepant vištą ar viščiuką kepsninę įkaitinti reikėtų maždaug iki 180-200 laipsnių temperatūros.

„Jeigu renkatės kepti vištos ketvirčius, iki 180 laipsnių įkaitintame grilyje juos iškepti užtrunka nuo 40 iki 55 minučių. Na, o jeigu kepate šlauneles ar blauzdeles - joms iškepti užteks ir 10-15 minučių.

Kad žinotumėte, jog vištiena tikrai yra gerai iškepusi, geriausia yra naudoti specialiai mėsai skirtą termometrą. Kai mėsa puikiai iškepta, tačiau neperkepusi, termometru įdūrus į storiausią gabalėlio vietą šis turėtų rodyti apie 74-75 laipsnius“, - sako prekybos tinklo atstovas.

Vištienos dalis Kepimo laikas (180 laipsnių temperatūroje)
Vidutinio dydžio krūtinėlė Apie 15 minučių
0,5 kg sparnelių Apie 20 minučių
Ketvirčiai 40-55 minutės
Šlaunelės ir blauzdelės 10-15 minučių
Visa višta (priklausomai nuo dydžio) 1 val. 45 min. iki 3 val.

7 Marinatų Idėjos

Pasigaminti vištienos marinatą iš principo nėra sunku. Norint, jog vištiena stebintų skoniu, reikėtų pasigaminti geriausiai jos skonį atskleisiantį marinatą.

„Ruošdami marinatą įsitikinkite, ar jo pakaks tolygiai padengti mėsą. Geriausia indą, kuriame marinuojasi mėsa, uždengti folija ir padėti į šaldytuvą. Praėjus pusei marinavimo laiko mėsą apverskite. Marinavimo trukmė taip pat priklauso nuo vištienos dalies. Pavyzdžiui, visai vištai pakaks nuo 3 iki 6 valandų, vištienos krūtinėlei, sparneliams ar petukams - vos 30 minučių“, - sako G. Bačkovas.

Citrinos ir pipirų

Citrina, vienas tų ingredientų, puikiai derančių prie vištienos, todėl šį marinatą išbandyti verta kiekvienam. Sumaišykite citrinos sultis ir tarkuotą citrinos žievelę, įspauskite kelias skilteles česnako, viską paskaninkite druska, aliejumi, grūstais juodųjų pipirų grūdeliais ir prieš marinuojant vištieną, marinatą palikite pastovėti mažiausiai 30 minučių.

Įkvėptas Jamaikos

Jeigu norite egzotiškesnių skonių - verta išbandyti Jamaikos įkvėptą marinatą vištienai: į indelį sumaišykite juoduosius ir kajeno pipirus, čili, ciberžolę, tarkuotą imbierą, šiek tiek šviežių čiobrelių, paprikos miltelių, druską ir žiupsnelį cukraus. Galiausiai į gautą mišinį sudėkite supjaustyto svogūno, pasmulkinto česnako ir įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus.

Terijaki

Dar vienas marinatas, kuris patiks įmantresnių skonio mėgėjams - terijakio. Jį pasigaminti taip pat yra labai nesudėtinga. Tereikia sumaišyti sojų padažą ir baltojo vyno actą, kelis šaukštelius medaus, sezamų aliejų, kmynų miltelius, susmulkintą imbierą bei česnaką. Gauta padažą prieš dedant ant vištienos šiek tiek palaikykite šaldytuve.

Medaus ir Dižono garstyčių

Dar vienas paprastai pagaminamas marinatas, kuriam tereikia vos 5 ingredientų - medaus ir garstyčių. Medų ir susmulkintą česnaką sumaišykite su obuolių actu, Dižono garstyčiomis ir alyvuogių aliejumi. Šis marinatas ne tik suteiks vištienai ypatingo skonio, bet ir paminkštins mėsą.

Pesto

Jeigu mėgstate lengvesnio skonio vištieną - derinkite ją su pesto marinatu. Jį pasigaminti itin paprasta, tereikia į trintuvą pridėti bazilikų, kelias skilteles česnako, alyvuogių aliejaus, parmezano ir kedro riešutų. Galiausiai viską sutrinti iki vientisos masės ir dėti ant vištienos.

Tandoori

Indijos įkvėptame tandoori marinate vienas pagrindinių ingredientų yra jogurtas. Toliau jis sumaišomas su susmulkintu imbieru, garam masala prieskoniais, kmynais, druska, pipirais, šviežia susmulkinta kalendra, žiupsneliu cinamono, paprikos milteliais ir kajeno pipirais. Galiausiai į marinatą dedama susmulkintų svogūnų, česnakų, aliejaus bei citrinos sulčių.

Saldžiarūgštis su kokosų pienu

Dar vienas ypatingo, Azijos įkvėpto skonio vištienai suteikiantis, tačiau itin lengvai pagaminamas marinatas - saldžiarūgščio čili padažo ir kokosų pieno. Kaip jį gaminti - padiktuota pavadinime. Tereikia saldžiarūgštį padažą sumaišyti su kokosų pienu ir įspausti žaliosios citrinos sulčių.

Kiti Receptai Ir Patarimai

Vištienos Iešmeliai

Reikės:

  • 500 g vištienos filė
  • 2 saldžiųjų paprikų
  • 2 nedidelių čiabatos bandelių
  • 1 raudonojo svogūno
  • 30 g šviežių sultenių
  • 6 vynuoginių pomidorų

Marinatui:

  • 200 g natūralaus jogurto
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 žaliosios citrinos sulčių
  • 1 a. š. balzaminio acto
  • 2 g šviežių kalendrų
  • 4 skiltelių česnako
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Kaip gaminti:

  1. Smulkiai supjaustykite arba išspauskite česnaką, susmulkinkite kalendrų lapelius ir sumaišykite su kitais marinatui skirtais ingredientais.
  2. Vištienos filė supjaustykite nedideliais gabalėliais ir suberkite juos į dubenį su marinatu. Viską gerai išmaišykite ir 1 valandai įdėkite į šaldytuvą.
  3. Paprikas supjaustykite didesniais kubeliais, mėlynąjį svogūną - storesniais griežinėliais. Ant medinio iešmelio paeiliui suverkite vištieną, papriką, svogūną, tuomet vėl vištieną, papriką ir svogūną.
  4. Kepkite grilyje, kol mėsa ir daržovės apskrus. Neperkepkite, kad vištiena išliktų minkšta ir sultinga.
  5. Tuomet grilyje pašildykite pusiau perpjautas čiabatos bandeles. Kai sušils, perkelkite jas į lėkštę minkštimu į viršų. Kiekvieną duonos puselę užklokite sultenės lapais, išdėliokite pusiau perpjautus vynuoginius pomidorus, o ant viršaus padėkite iešmelį su kepta mėsa ir daržovėmis.

Aštrios Vištienos Krūtinėlės

Reikės:

  • kelių vištienos krūtinėlių
  • kelių šaukštelių paprikos miltelių
  • kelių šaukštelių česnakų miltelių
  • šaukšto druskos
  • kelių susmulkintų šviežių aitriųjų paprikų
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • barbekiu padažo

Kaip gaminti:

  1. Dubenyje sumaišykite paprikos miltelius, česnakų miltelius, druską, smulkintas aitriąsias paprikas ir alyvuogių aliejų.
  2. Krūtinėles padalinkite į keturias dalis ir gerai apvoliokite prieskonių mišinyje.
  3. Kepkite ant grotelių virš įkaitusių žarijų apie 8 min. kartkartėmis apversdami.
  4. Aptepkite barbekiu padažu ir kepkite dar apie minutę.
  5. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Viščiuko Išklotinė Su Čiobreliais Ir Citrina

Reikės:

  • 1 viščiuko (apie 1 kg)
  • 2 česnako skiltelių
  • 1 citrinos
  • 1 v. š. sviesto
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 a. š. čiobrelių
  • 2 a. š. druskos
  • šviežių pipirų

Kaip gaminti:

  1. Išpjaukite viščiuko stuburą taip, kad mėsos dalys neatsiskirtų.
  2. Delnais spauskite abi viščiuko puses, kad jos prasivertų ir išsiskleistų.
  3. Pagardinkite vištą druska, pipirais, įtrinkite grūstu česnaku, čiobreliais ir apšlakstykite citrinos sultimis bei alyvuogių aliejumi. Vidinę mėsos pusę ištepkite sviestu.
  4. Padėkite viščiuką odos puse žemyn ant įkaitinto grilio, uždėkite ant jo groteles ir prispauskite plyta ar kitu sunkiu daiktu. Viską uždenkite aliuminio folija.
  5. Kepkite viščiuką apie 20 minučių, tada nuimkite groteles ir plytą, apverskite jį, vėl uždėkite svorį ir kepkite dar 15-20 minučių. Įsitikinkite, kad mėsa gerai iškepė, jeigu reikia, kepkite dar ilgiau.
  6. Iškepus patiekite iš karto.

Patarimai, Kaip Iškepus Vištieną Išlaikyti Sultingą Ir Skanią

Vienas iš svarbiausių vištienos pranašumų yra jos universalumas. Ją galima ruošti įvairiai - nuo kepimo grilyje ar orkaitėje iki troškinimo ar dėjimo į įvairias salotas ar sriubas. Grilyje kepta vištiena išlaikys sultingumą, jei jos neperkepsite.

Neretai ji tiesiog perkepa, nes yra per ilgai paliekama kepti arba temperatūra būna pernelyg aukšta. Taigi, jei norite sultingos grilyje keptos paukštienos, nepamirškite šių taisyklių:

  • Geriausia rinktis vištienos krūtinėlę be kaulų ir be odos. Kepant ant grotelių tokią vištos dalį, ją daug lengviau išlaikyti sultingą, nes gabaliukai yra liesi ir iškepa tolygiau nei šlaunelės ar kitos dalys.
  • Marinatas suteikia ne tik skonį, bet ir drėgmę. Naudokite tokį marinatą, kuriame yra rūgščių ingredientų (pvz., citrinos sultys, actas ar jogurtas), nes jie minkština mėsą. Marinavimas turėtų trukti bent 30 minučių, tačiau geriausia vištieną palikti šaldytuve per naktį, nes taip marinatas labiau įsigeria į mėsą ir gaunamas geresnis skonis.
  • Svarbiausia neperkepti vištienos, nes ji taps sausa ir ne tokia skani. Jei nežinote kaip neperkepti mėsos, tiesiog naudokite mėsos termometrą. Vištienos krūtinėlėes iš šlaunelių vidinė temperatūra turėtų pasiekti 74 C. Kepamą paukštieną reikia išimti iš grotelių, kai ji pasiekia norimą temperatūrą, nes kitu atveju ji pradės džiūti.
  • Nepamirškite iš anksto įkaitinti grilį. Prieš dedant vištienė į grilį, visada įsitikinkite, jog grotelės yra pakankamai įkaitusios. Tai padeda vištienai, jog ši iškeptų greitai, bet drauge išlaikytų natūralias savo sultis.
  • Kvapnus padažas ar lydytas sviestas kepimo metu padeda pagerinti skonį ir suteikti drėgmės. Tad paskutinėmis kepimo minutėmis nepamirškite užtepti padažo ar sviesto.
  • Po kepimo vištienai reikia poilsio. Palikite iškeptą vištieną ramybėje ir pjaustykite ją tik po kelių minučių. Per tą laiką natūralios sultys gali persiskirstyti, todėl vištiena tampa sultingesnė ir kvapnesnė.

Kiti Vištienos Marinatų Receptai

1. Marinatas su persikais

Ingredientai:

  • Aliejus: 2.00 valg. š.
  • Rozmarinai: 1.00 arbat. š.
  • Čiobreliai: 1.00 arbat. š.
  • Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
  • Actas: 1.00 arbat. š.
  • Persikai: 1.00 vnt.
  • Čili pipiras: (gabalėlis šviežio - padažui) 1.00 vnt.
  • Imbieras: 1.00 vnt.
  • Šafranas: 0.50 arbat. š.
  • Petražolės: 4.00 valg. š.
  • Svogūnai: 2.00 vnt.

Padažas:

  • Persikus supjaustykite, sudėkite į puodą ir šiek tiek pakepinkite, sudėkite smulkintą imbierą, čili ir garam masala, supilkite brendį, alkoholiui išgaravus, viską sutrinkite elektriniu smulkintuvu.

Gaminimo eiga:

  1. Visus marinato ingredientus sumaišykite ir gautu marinatu užpilkite vištieną, palikite marinuotis per naktį.
  2. Vištieną apskrudinkite ant grilio ir dar 7-10 minučių kepkite 200 laipsnių orkaitėje kol visiškai iškeps.

2. Marinatas „Jakitori“

Ingredientai:

  • Šafranas: 0.50 arbat. š.
  • Petražolės: 4.00 valg. š.
  • Imbieras: 1.00 valg. š.
  • Svogūnai: 2.00 vnt.

Gaminimo eiga:

  1. Pirmiausia visus marinato ingredientus gerai sumaišykite, tuomet užpilkite vištienos gabaliukus, lengvai išmaišykite ir palikite šaltai marinuotis 12 valandų.
  2. Prieš kepant, vištieną išimkite iš marinato, nuvalykite nuo jos svogūnų gabaliukus ir nusausinkite.
  3. Šitaip marinuotą vištieną kepkite ant tiesioginės ugnies 200 laipsnių temperatūroje, karts nuo karto apverčiant ir aptepant išlydyto sviesto, citrinos sulčių, druskos ir grūstų juodųjų pipirų glazūra. Tinkamai iškepusioje vištienoje jausis ir dūmų skonis.

3. Žemės riešutų sviesto glazūra

Ingredientai:

  • Aliejus: 1.50 valg. š.
  • Imbieras: 0.50 arbat. š.
  • Mandarinai: 3.00 vnt.
  • Marinatas: 2.00 valg. š.
  • Medus: 1.00 valg. š.

Gaminimo eiga:

  1. Vištos krūtinėlę supjaustykite pailgais griežinėliais;
  2. Dideliame dubenyje sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus;
  3. Vištienos gabaliukus verkite ant medinių iešmelių ir įdėkite į indą (galima marinuoti ir maišeliuose, tada marinatas geriau laikosi);
  4. Į indą su vištiena įpilkite paruoštą marinatą, uždenkite indą dangčiu ir suplakite, kad vištiena gerai apliptų marinatu. Įdėkite į šaldytuvą ir marinuokite mažiausiai 15 min.
  5. Išėmus vėrinukus iš marinato supilkite likusį marinatą į mažą puodą, kadangi jį dar naudosite padažo paruošimui - žemės riešutų sviesto glazūrai.
  6. Į puodą su marinatu, dėkite žemės riešutų sviestą ir virkite maišydami maždaug 10 minučių arba kol sutirštės. Į atvėsusią glazūra įlašinkite porą lašų natūralaus terapinės klasės mandarinų eterinio aliejaus, ištirpinto meduje;
  7. Ant grilio iškepkite paruoštus vėrinukus, iškepus dėkite į foliją ir užpilkite paruoštą glazūrą palaikykite apie 10 minučių.
  8. Vėrinukus galite patiekti su ryžiais ar daržovėmis.

4. Marinatas su citrina

Ingredientai:

  • Imbieras: 1.00 vnt.
  • Aliejus: 2.00 valg. š.

Gaminimo eiga:

  1. Vištos krūtinėles perpjaukite skersai pusiau, kad turėtumėte 4 panašaus dydžio puseles. Kiekvieną jų dėkite tarp dviejų kepimo popieriaus ar maistinės plėvelės sluoksnių ir šiek tiek paspausdami kočėlą pakočiokite, kol storis sieks apie 1,5 cm.
  2. Nemažame inde sumaišykite sojos ir žuvies padažus, sudėkite imbierą bei česnaką, įtarkuokite vienos citrinos žievelę ir išspauskite sultis, supilkite aliejų, gerai išmaišykite.
  3. Į pagamintą marinatą sudėkite vištos krūtinėlės puseles, pavartykite jas, kad pasidengtų skysčiu. Uždenkite dubenį ir dėkite bent valandai į šaldytuvą (galite laikyti ir 2-3 val., ilgiau nereikia).
  4. Įkaitinkite grilių (galite naudoti ir grilio keptuvę). Iš marinato išimtą mėsą nuvarvinkite ir patepkite aliejumi. Dėkite ant grotelių ir kepkite kiekvieną pusę po 3-5 min., kol taps auksiškai rusva, apskrus.
  5. Patiekite vištieną pašlakstę sezamų aliejumi (tinka ir kepintos sezamo sėklos), išspaustomis likusios žaliosios citrinos sultimis, pabarstę kalendra. Derinkite su virtais ryžiais, azijietiškais makaronais, lengvomis salotomis.

5. Balzaminis marinatas

  1. Balzaminį actą, medų bei aštrų padažą sumaišykite dubenyje.
  2. Vištos sparnelius įkaitintame grilyje pakepkite apie 15 minučių, tuomet juos ištepkite padažu ir apverskite. Tepkite padažu ir vartykite juos tol, kol vištienos sparneliai pasieks norimą traškumą bei spalvą.

6. Majonezo marinatas

Ingredientai:

  • 3 kilogramai vištiena ( kulšelės be kauliukų)
  • 3 valgomieji šaukštai prieskonių (vištienai)
  • 2 valgomieji šaukštai druskos
  • 200 gramų majonezo (,,MangoMajo'')
  • 1 vienetas citrinų

Paruošimo laikas: Apie 1 val.

Paruošimo būdas:

  1. Majonezą su maišyti su druska, prieskoniais ir citrinos sultimis.
  2. Supilti ant vištienos, išmaišius palaikyti per naktį ir kepti ant grotelių.

7. Kepsnelių marinatas

Ingredientai:

  • farino cukrų
  • actą
  • garstyčias
  • česnaką
  • prieskonius
  • aliejų

Paruošimo būdas:

  1. Dubenėlyje sumaišykite farino cukrų, actą ir garstyčias. Įspauskite česnaką. Galite ir susmulkinkite jį peiliu ar naudoti česnako granules.
  2. Suberkite prieskonius, pilkite aliejų ir gerai išmaišykite.
  3. Ištepkite šia mase mėsą. Leiskite jai pasibūti bent pusvalandį ar geriausiai -pernakt.
  4. Kepkite ant karšto griliaus apie 15-30 min. vis pavartant, kad mėsa gražiai apskrustų. Kepimo laikas priklauso ir nuo gabalėlių dydžio.

Patarimai Kepant

Patarimas nr. 1: Kepimo laiką reguliuokite pagal tai, kokias paukštienos dalis kepate. Vištieną galima skirstyti maždaug į 3 dalis - tai krūtinėlė, kuri jautriausia perkepimui, nes tada išsausėja; šlaunelės, blauzdelės (kitaip - raudona mėsa), kurios kepa ilgiau, yra turtingesnio skonio, ne taip bijo perkepimo; sparneliai, kurie neturi daug mėsos, tačiau labai mėgstami kepti ant gyvos ugnies, jų taip pat svarbu nekepti pernelyg ilgai, kad neimtų degti, ypač jei sparnelius marinuojate saldžiarūgščiais marinatais, turinčiais cukraus, medaus.

Patarimas nr. 2: Iškepusiai mėsai leiskite pailsėti. Kai apskrudę vištienos kepsneliai ar iešmeliai viliote vilioja savo aromatu, gali būti sunku susilaikyti ir iškart jų negriebti. Tačiau pravartu turėti kantrybės ir bent 10-15 min. leisti mėsai ramiai pailsėti. Po tokio poilsio mėsa bus minkštesnė ir sultingesnė.

Patarimas nr. 3: Jei norite apskrudusios, traškios odelės, vištieną geriausiai marinuoti sausai, įtrynus prieskonių su druska mišiniu. Kad druskos ištraukiama drėgmė būtų kompensuota, prieš pat kepant galite pakišti po paukštienos odele kelis gabaliukus sviesto.

Patarimas nr. 4: Kai turite galimybę, rinkitės vištienos dalis su kaulu. Būtent gabaliukai su kaulu padeda tolygiau pasiskirstyti karščiui, mėsa ne taip greitai išsausėja, tad blauzdelės, šlaunelės, sparneliai šiuo atveju tikrai laimi prieš patogią valgyti, bet ne tokią skanią ir sultingą krūtinėlę be kaulų.

Patarimas nr. 5: Nemarinuokite per ilgai. Jei grilyje kepate visą vištą ar viščiuką, žinoma, galite marinate laikyti nors ir per naktį. Tačiau jei kepsite marinuotas vištos dalis, skystame marinate (jogurto, kefyro ar kitame) pakaks palaikyti 2-3 val., o marinuojant sausai - 4-5 val.