pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kiaušiniai nėštumo metu: nauda ir saugumo aspektai

Nėštumas - ypatingas metas moters gyvenime, kai mityba tampa itin svarbi. Besilaukianti moteris turi maitintis subalansuotai ir gauti visų reikalingų maistinių medžiagų, nes tai, ką ji suvalgo, patenka ir į vaisiaus organizmą. Tad verčiau pakalbėkime apie kiaušinio maistinę vertę mūsų organizmui.

Kiaušinis - unikalus maisto produktas. Labiausiai vartojami vištų, putpelių ir kalakutų kiaušiniai. Cheminė kiaušinio sudėtis nevienoda: ji priklauso nuo paukščio rūšies, pašarų rūšies, metų laiko, kada kiaušinis yra perimas. Taip pat skiriasi baltymo ir trynio cheminė sudėtis.

Kiaušinių maistinė vertė

Vištos kiaušinyje yra labai daug vitaminų ir mineralinių druskų. Viename kiaušinyje yra 0,65 mg vitamino A, 75-125 TV vitamino D, visi B grupės vitaminai (ypač daug vitamino B6 - 1 mg ir B2 - 0,44 mg), vitaminų E ir K, labai daug fosforo - apie 93 mg, kalcio - 27 mg, geležies - 1-3 mg.

Vienas kiaušinio trynys turi 250 mg cholesterolio, ir tai sudaro 1-2 proc. trynio. Lecitino trynyje yra 5 kartus daugiau negu cholesterolio, t.y. jis sudaro apie l0 proc. trynio. Lecitinas yra labai svarbus cholesterolio reguliavimo procese, nes neleidžia cholesteroliui nusėsti ant kraujagyslių sienelių.

Dėl šių priežasčių kiaušinių patartina visiškai nepašalinti iš dietos net ir sergant ateroskleroze ir esant padidėjusiam cholesterolio kiekiui kraujyje. Tokiais atvejais kiaušinių kiekis ribojamas iki 1-2 vnt. per savaitę. Kiaušinis beveik visiškai (iki 97 proc.) rezorbuojasi žarnyne, nepasilieka šlakų. Kiaušinio baltymą, jei nėra jam padidėjusio jautrumo, galima vartoti be ypatingų apribojimų.

Gyvulinės kilmės aminorūgštys, esančios baltyme, yra statybinė medžiaga mūsų raumenims. Lecitinas ir sieros turinčios aminorūgštys teigiamai veikia nervų sistemą. Todėl kiaušinius patartina valgyti sergant nervų ligomis, dirbantiems su kenksmingomis medžiagomis. Kiaušinyje esantis lecitinas ir geležis stimuliuoja raudonųjų kraujo ląstelių gamybą.

Kiaušiniai ir cholinas nėštumo metu

Besilaukiančios moterys per dieną turėtų suvartoti maždaug 480 mg cholino. Viename kiaušinio trynyje vidutiniškai yra apie 115 mg cholino. Mokslininkai nori pabrėžti, jog daugelis nėščiųjų nesuvartoja net rekomenduotinos šios medžiagos normos. Šios medžiagos taip pat galima aptikti raudonoje mėsoje, žuvyje, riešutuose, paukštienoje ir ankštiniuose augaluose.

Cornellio universiteto mokslininkai analizavo 26-ias trečią nėštumo trimestrą pasiekusias moteris. Pusė jų iki gimdymo kasdien suvartodavo 480 mg cholino, o kita dalis - 930 mg. Dalyvių kūdikiai, sulaukę 4-erių, 7-erių, 10-ies ir 13-kos metų amžiaus, atliko įvairius informacijos suvokimo ir atminties testus. Rezultatuose teigiama, jog motinų, kurios suvartodavo 930 mg cholino, vaikai turėjo geresnę reakciją, greičiau apdorojo informaciją. Svarbu pabrėžti, kad žmogaus intelekto koeficientas priklauso nuo jo atminties sugebėjimų.

„Prieš tai tuos pačius bandymus atlikus su graužikais, buvo nuspręsta, jog šios medžiagos vartojimas turi ilgalaikės naudos žmogaus kognityvinėms funkcijoms. Tokie pat rezultatai buvo gauti tiriant cholino poveikį žmonėms“, - sakė tyrimų autorė Marie Caudill.

Rekomendacijos dėl kiaušinių vartojimo nėštumo metu

Vaikelius įsčiose nešiojančios motinoms nereikia laikytis specialios mitybos. Svarbu atminti, jog visų naudingų ir reikalingų medžiagų kiekį gausite maitindamiesi subalansuotu maistu, vartodami kuo daugiau įvairių vaisių ir daržovių. Kiaušinius nėščiosioms valgyti rekomenduojama, tačiau reikėtų vengti ne iki galo paruoštų kiaušinių, kadangi juose gali būti salmonelės bakterijų.

Geriausiai virškinami skystai virti kiaušiniai, kai yra įvykusi pirminė baltymo denatūracija. Be to, valgant skystai virtus kiaušinius, geriau pasisavinami vitaminai, tačiau iškyla pavojus susirgti salmonelioze. Tad nėščiosioms negalima jokio skystai virto kiaušinio ar patiekalų su termiškai neapdorotais kiaušiniais, kaip tiramisu. Kiaušiniai turi būti virti ar kepti iš abiejų pusių.

Rizikos, susijusios su nepakankamai termiškai apdorotais kiaušiniais

Skystai virti ar kepti kiaušiniai gali turėti bakterijų, galinčių sukelti apsinuodijimą maistu ir pakenkti jūsų vaisiui. Taip pat venkite patiekalų, kuriems naudojami žali kiaušiniai: sausainių tešlos su žaliais kiaušiniais, Cezario salotų užpilo su žaliais kiaušiniais ar naminio tiramisu. Jei norite ir toliau mėgautis šiais patiekalais, vietoje žalių kiaušinių naudokite pasterizuotus arba rinkitės pirktines šių patiekalų versijas, kurios būna pasterizuotos.

Ką dar reikėtų žinoti?

  • Mėsos gaminiai: Jei ketinate užsisakyti jautienos kepsnį ar mėsainį išsinešti, prašykite visiškai iškeptos mėsos. Termiškai neapdorota arba dalinai apdorota mėsa ir tokie mėsos gaminiai, kaip vytintos ar rūkytos dešros, kumpis, saliamis ar mėsos užtepėlės, gali turėti parazitų, kurie gali pakenkti vaisiui.
  • Žuvis: Rūkyta ir termiškai neapdorota žuvis gali būti užkrėsta listerioze - mirtinai pavojinga liga nėštumo metu. Kad išvengtumėte kenksmingų mikrobų, venkite sašimių, sušių ir kitų patiekalų su termiškai neapdorota žuvimi.

Svarbu atminti, kad visos šviežios daržovės ir vaisiai turi būti kruopščiai nuplauti. Taip pat reikėtų vengti nepasterizuoto pieno gaminių ir sūrių su pelėsiu.