Šiame straipsnyje rasite išsamų receptą, kaip pasigaminti gardžius koldūnus su varške ir peletrūnu. Tai puikus patiekalas, kuris puikiai tiks tiek kasdieniam stalui, tiek šventėms. Labai skanu su jogurtu, grietine ar uogiene! Skanaus!
Ingredientai
Tešlai (receptas Nr. 1):
- 1 stiklinė miltų
- 3/4 stiklinės kefyro
- 1 žiupsnelis druskos
Įdarui (receptas Nr. 1):
- 200 gramų varškės
- 1 kiaušinis
- 3 valgomieji šaukštai cukraus
Tešlai (receptas Nr. 2):
- 1 kiaušinis
- Šiek tiek druskos
- 1 stiklinė vandens
- 2 stiklinės miltų
Įdarui (receptas Nr. 2):
- 0.5 kilogramo varškės (arba varškės sūrio)
- Šiek tiek druskos
- Šiek tiek peletrūno (šviežio)
- Šiek tiek grietinės
Paruošimo laikas ir porcijos
- Paruošimo laikas (receptas Nr. 1): Apie 30 min.
- Porcijų skaičius (receptas Nr. 1): 4
- Paruošimo laikas (receptas Nr. 2): Apie 1 val.
- Porcijų skaičius (receptas Nr. 2): 6
Paruošimo būdas
Receptas Nr. 1
Iš miltų, kefyro ir žiupsnelio druskos minkykite tešlą.
Receptas Nr. 2
- Iš nurodytų produktų išminkyti tešlą, iškočioti lakštą, pasidaryti norimo dydžio skritulius.
- Įdarui - varškės sūrį sutarkuoti, o jei varškė - išminkyti, peletrūną - smulkinti ir berti į varškę, įmušti 1 kiaušinį, druskos, gerai išmaišyti.
- Ant kiekvieno paruošto skritulio dėti po šaukštelį įdaro, užlenkti tešlos kraštus norimai formai įgauti ir padaryti virtinuką.
- Virti pasūdytame vandenyje, dėti į verdantį vandenį.
- Patiekite su grietine.
Šaldyti Koldūnai su varške ir peletrūnu
Šaldyti rankų darbo virtiniai su VARŠKE IR PELETRŪNU yra šeimos verslas ir gaminami Lietuvoje. Naudojamas autentiškas šeimos receptas. Plona tešla ir gardus natūralių produktų įdaras, labai primena naminius virtinius. Tačiau neparagavęs niekada nepatikėsi!
Sudėtis:
Tešla 50% (KVIETINIAI miltai, geriamasis vanduo, joduota druska, alyvuogių aliejus). Įdaras 49% (VARŠKĖ 9% rieb. (86%), KIAUŠINIAI, joduota druska, peletrūnas. Miltai pabarstymui (1%). Gaminyje yra GLITIMO.
Naudojimo instrukcija:
Terminis apdorojimas prieš vartojimą
Paruošimo būdas:
Sušaldytus virtinius dėti į pasūdytą, verdantį vandenį. Lėtai maišykite, kol virtiniai iškils į paviršių. Virtiniams iškilus į paviršių sumažinkite ugnį ir virkite 5-6 min. Puikiai dera su mūsų parduodama grietine ir sviestu iš Lietuvos ūkininkų.
Laikymo sąlygos:
Laikymo temperatūra ne aukštesnė kaip -18°C. Produktas užšaldytas greito šaldymo metodu. Atitirpinus pakartotinai neužšaldyti. Atitirpinus iš karto paruošti pagal instrukciją ir suvartoti.
Papildoma informacija apie šaldytus koldūnus:
- Kilmės šalis: Lietuva
- Alytuje įsikūręs šeimos verslas, specializuojantis rankų darbo virtinių gamyboje.
- Įmonė „Milta“, valdoma Nedo Kavaliausko, veiklą pradėjo 2019 m.
- „Kavalio virtiniai“ siekia išlaikyti aukštą kokybę, naudodami autentiškus receptus ir natūralius ingredientus.
- Jų misija - pasiūlyti išskirtinio skonio rankų darbo produktus, kurie tiktų ir patiktų visai šeimai.
- Laikymo sąlygos: Laikyti ne aukštesnėje kaip -18 °C temperatūroje.
- Galioja iki: Tinka vartoti 6 mėnesius nuo užšaldymo datos.
- Pakuotė: Popierinis maišelis, su plastikiniu langeliu.
Patarimai ir gudrybės
Skanių varškėtukų esmė - kokybiška, riebi ir sausa varškė. Kuo varškė bus sausesnė, tuo varškėtukai gausis skanesni ir tuo mažiau miltų sunaudosite juos gamindami. Į tešlą neberkite cukraus, tik žiupsnelį druskos! Paskutiniais metais juos įgudau gaminti su savo pamėgtais šviesiais speltų miltais. Jei visgi norisi, kad varškėtukai būtų saldūs, geriau juos patiekite su saldumo suteikiančiais priedais: skystu medumi, klevų sirupu, šviežiomis arba šaldytomis uogomis.
Gaminimo eiga:
- Sausą varškę maišytuve ištrinkite su druska ir kiaušiniais. Nuo peletrūno šekelių nuskabykite lapelius ir juos kuo smulkiau sukapokite, suberkite į vientisą tešlą.
- Tada po truputį pilkite miltus ir minkykite toliau. Tešla turi beveik nelipti prie indo, kuriame minkote, sienelių.
- Paruoštą tešlą dėkite kelioms valandoms į šaldytuvą, atšalusi ir pabrendusi ji mažiau lips prie rankų ir patys varškėtukai formuosis gražesni.
- Ant stalviršio, kur gaminsite varškėtukus, paberkite kelias saujas miltų. Jų turi būti ne mažai, kiekvieną atplėštą gabalėlį tešlos gerai juose apvoliokite ir rankomis kočiodami formuokite "gyvačiukę", kurią peiliu supjaustykite į nedidelius varškėtukus. Kad tarpusavyje jie nesuliptų, papildomai apibarstykte miltais.
- Užvirkite didelį puodą vandens, jį pasūdykite ir suberkite paruoštus varškėtukus. Pradžioje jie nusės ant dugno, bet virdami sukils į paviršių. Tada dar kelias minutes pavirkite ir išgaudykite juos kiaurasamčiu į lėkštes. Apliekite lydytu sviestu, apibarstykite peletrūno lapeliais ir tarkuotu kietuoju sūriu, patiekite su grietine.
Pasiūlymas patiekimui:
Išvirtus virtinius su varške ir peletrūnu dedame ant saldžiarūgščio burokėlių piure padažo.
Burokėlių piure receptas:
- Keptuvėje apkepame burokėlius bei svogūnus (ant alyvuogių aliejaus).
- Iškepus sudedame į smulkintuvą, sutriname kuo smulkiau.
- Į gautą piure pilame grietinėlės, spaudžiame gausiai citrinos, pagal skonį druska ir pipirai.
- Jei norisi, kad piure būtų skystesnė, įpilkite verdančio vandens iš puodo, kuriame verda virtiniai.
Kavalio virtiniai
Šaldyti KAVALIO rankų darbo virtiniai yra šeimos verslas ir gaminami Lietuvoje.
Virtinių pasaulyje
Arba Lietuvoje, Sirutiškyje, Kėdainių rajone, yra tokia vieta su labai aiškia kryptimi: gaminti rankų darbo, kokybiškus virtinius iš vietinių produktų. Tiksliau 17 rūšių virtinių/koldūnų.
Taigi, miltus sumaišome su druska, vandenį sumaišome su aliejumi ir supilame po truputį į miltus. Suminkome tešlą ir leidžiame jai pastovėti, uždengtai švariu rankšluošiu ar įsuktai į maistinę plėvelę apie pusvalandį. Dabar nusiteikiame gan ilgam ir kruopščiam darbui. Tešlos gabalėlį iškočiojame plonai, stikline ar puodeliu išspaudžiame apskritimą, į jį dedame šaukštelį įdaro ir kruopščiai užlipdome ar suspaudžiame pirštais, šakute, tinka įvairūs būdai, kaip jums gražiau. Pabarstome šiek tiek miltų ant vienos pusės, kad nepriliptų prie lentelės/lėkštės ir dedame ant lentelės. Verdame dideliame puode su pasūdytu vandeniu tol, kol išplaukia į paviršių. Tada dar paverdame keletą minučių ir ištraukiame.
Naminiai virtiniai
- ✔ Tik natūralūs ingredientai.
- ✔ Lietuviška mėsa ar daržovės - iš patikimų ūkių.
- ✔ Pagal laiko patikrintus receptus.
Greitai paruošiami, sotūs ir švelnūs - vaikai valgo su šypsena, o suaugusieji prisimena, kaip gera buvo namie.