Ar žinote, tokį jausmą, kai norisi kažko kitokio, gardaus bei ypatingo? Šį kartą tik prabudusi mąsčiau ir galvojau apie labai skanias salotas pietums.
Gaivios Salotos Vasaros Dienoms
Vasaros daržovių salotos su burrata yra puikus pasirinkimas karštoms vasaros dienoms, kai norisi lengvo, tačiau sotaus patiekalo. Šios salotos yra ne tik skanios, bet ir maistingos, turinčios daug svarbių vitaminų ir mineralų.
Gaivios arbūzo salotos su feta - tai neįtikėtinai skanus ir gaivus vasaros užkandis, kuriame dera saldus arbūzo sultingumas ir pikantiškas fetos sūrio skonis.
Klementinai Salotose: Skonio Variacijos
Šaltasis metų laikas kvepia citrusiniais vaisiais: apelsinais, mandarinais ir klementinais, kurie ne tik pasižymi ypatingu skoniu, bet ir sveikatai naudingomis, imunitetą stiprinančiomis savybėmis.
„Klementinas - vienas mėgstamiausių šaltojo sezono vaisių, kuris tarp tinklo pirkėjų rikiuojasi populiariausių vaisių sąrašo viršuje. Nors klementinų ar mandarinų pardavimai labiausiai išauga prieš ir per Kalėdas, didelis susidomėjimas šiais vaisias jaučiamas jau dabar. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę platų šių vaisių asortimentą, kuris atsiduria ir kasdieniuose tinklo pirkėjų krepšeliuose: nuo šviežio derliaus paprastųjų iki natūraliai sunokusių klementinų. Abi šios vaisių rūšys į parduotuves atvyksta iš saulėtosios Ispanijos“, - teigia V.
Natūraliai sunokusių klementinų išskirtinumas, pasak komunikacijos vadovės, yra nepriekaištinga kokybė ir skonis. Natūraliai sunokę klementinai itin sultingi, nes juos nuskynus, jie tiesiai vežami į parduotuves, todėl išlieka šviežiausi.
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, pasakoja, kad nors klementinai išvaizda gali priminti ir mažus apelsinus, tačiau iš tikrųjų tai yra ne apelsinų, bet mandarinų rūšis.
Pasak jos, klementinai iš kitų mandarinų rūšių išskiria ryškesniu skoniu, apvalesne forma ir turi mažiau citrinos rūgšties nei apelsinai. Jų žievelė yra sodriai oranžinės spalvos, paviršius - glotnus ir blizgus. Beje, šie vaisiai lupasi itin lengvai ir turi vieną išskirtinį bruožą - juose beveik niekada nėra sėklyčių.
„Norint išsirinkti kokybiškus klementinus - dėmesį atkreipti reikėtų į keletą dalykų: dydį, svorį, kietumą, kvapą bei spalvą. Didesni klementinai įprastai būna saldesni, o mažesni turi daugiau rūgštumo. Renkantis klementinus dėmesį reikėtų atkreipti ir į svorį: sunkesnis vaisius bus sultingesnis. Tobulai prinokęs klementinas neturėtų būti nei per kietas, nei per minkštas. Lengvai spustelėjus jis turėtų šiek tiek pasispausti ir grįžti į pradinę formą“, - teigia J.
Anot ekspertės, renkantis klementinus, kaip ir visus kitus vaisius reikėtų atkreipti dėmesį į jo kvapą, kuris turėtų priminti mandarinus, bei spalvą - klementinai turėtų būti blizgios odos, ryškiai oranžiniai.
Venkite vaisių, ant kurių matomos blyškios dėmės ar žalios spalvos salelės šalia stiebo ar odos - žalia spalva rodo, kad klementinai dar nėra iki galo prinokę, pataria J.
Kaip teigia vaisių ir daržovių ekspertė, klementinai kulinarijoje labai mėgstamas ingredientas. Klementinai derinami su įvairiomis mėsos rūšimis, tačiau juos ypatingai mėgstama naudoti prie paukštienos: vištienos, kalakutienos ar antienos patiekalų. Visgi, pasak ekspertės, šie vaisiai puikiai tinka ir prie jautienos ar kiaulienos. Klementinai dažnai derinami ir prie baltos žuvies, tokios kaip menkė ar paltusas.
„Šie vaisiai puikiai dera su raudonaisiais svogūnais, žalumynais, tokiais kaip gražgarstės, špinatai ar bazilikai, avokadu, burokėliais, pankoliais. Salotas ar kitus užkandžius, kuriuose naudojami klemetinai, galima drąsiai gardinti mėlynuoju ar rikotos sūriu bei įvairiausiais vytintais ar rūkytais kumpiais, pavyzdžiui, parmos ar serano. Be to, klementinų sultys puikiai dera gaminant įvairiausius padažus.
Klementinų ir Burokėlių Salotų Receptas
Ingredientai:
- 4 vnt. klementinų
- 8-10 vnt. burokėlių
- 1 vnt. raudonojo svogūno
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus
- 3 valg. šaukšt. obuolių acto
- 3 valg. šaukšt. medaus
- 1 valg. šaukšt. garstyčių
Gaminimas:
- Burokėlius sudėkite į 160 laipsnių orkaitę ir kepkite 20-30 minučių arba kol suminkštės. Tada nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
- Klementinus nulupkite ir sumaišykite su burokėlių griežinėliais bei žiedais pjaustytais svogūnais.
- Padažui sumaišykite alyvuogių aliejų, obuolių actą, medų, druską ir pipirus. Užpilkite gautu padažu burokėlių salotas.
Klementinų, Špinatų ir Ožkos Sūrio Salotos
Ingredientai:
- Špinatai
- Klementinų skiltelės
- Raudonasis svogūnas
- Migdolai
- Ožkos sūris
Padažui sumaišykite alyvuogių aliejų, obuolių actą, medų, druską ir pipirus. Tuomet į didelį dubenį sudėkite špinatus, klementinų skilteles, raudonąjį svogūną, migdolus ir ožkos sūrį.
Žalumynų ir Klementinų Salotos
Į didelį indą sudėkite žalumynus, salierus, svogūnus ir klementinų skilteles. Viską gerai išmaišykite. Aliejų sumaišykite su citrinų sultimis, pipirais ir druska. Padažu užpilkite salotas ir apibarstykite riešutais. Salotas papuoškite likusiomis klementinų skiltelėmis.
Avinžirnių Salotos su Špinatais ir Feta
Avinžirnių salotos su marinuotais agurkėliais - tai gaivios ir maistingos salotos, puikiai derinančios švelnų avinžirnių skonį su aštriu marinuotų agurkėlių rūgštumu.
Ingredientai:
- Virti avinžirniai - 250 g
- Špinatų lapai - dvi saujelės
- Fetos sūris - 80 g
- Kapoti graikiniai riešutai - 1-2 valg. šaukštai
Užpilas:
- Alyvuogių aliejus - 3 valg. šaukštai
- Citrinos sultys - 1-2 valg. šaukštai
- Skystas medus - 1 arbat. šaukštelis
- Garstyčios - 1/2 arbat. šaukštelio
- Druska, malti juodieji pipirai
Gaminimas:
- Avinžirnius užmerkiame šaltame vandenyje ir paliekame išbrinkti per naktį. Išbrinkusius avinžirnius nukošiame, dedame į puodą, užpilame vandeniu, beriame šiek tiek druskos ir verdame apie 40-60 minučių, arba kol avinžirniai taps kramtomi.
- Salotų užpilas: Į dubenėlį dedame visus užpilo ingredientus ir sumaišome.
- Į kitą dubenį dedame virtus atvėsusius avinžirnius, špinatų lapus (galima pasmulkinti), stambia tarka tarkuotą fetos sūrų ir graikinius riešutus.