pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Gilių Kava: Nauda, Istorija ir Receptai

Vis dažniau pasvarstoma apie tai, ar sveika gerti kavą. Siūlau pabandyti tikrai sveiko gėrimo - gilių kavos, kurią kadaise virė mano močiutė. Ši kava turi nemažai naudos sveikatai ir dažnai vartojama kaip natūrali alternatyva tradicinei kavai. Tad gilių kava savo nauda tikrai stebina!

Gilių Kavos Atsiradimo Istorija

Istorikai sutinka, kad nėra tikslaus atsakymo kada ir kur pirmą kartą buvo pagaminta gilių kava. Tačiau yra keletas teorijų ir legendų, kurios galėtų paaiškinti šio gėrimo kilmę.

  • Viena iš teorijų teigia, kad žmonėms kilo idėja gaminti gilių kavą stebint laukinius briedžius, kurie maitinosi ąžuolo gilėmis ir buvo ypač sveiki bei stiprūs. Žmonės pamanė, kad jei gilės padeda briedžiams, tai galbūt jos taip pat turi naudingų savybių žmonėms. Todėl jie pradėjo eksperimentuoti su gilėmis ir tuomet suprato, kad iš jų galima pagaminti skanų ir puikiai sušildantį gėrimą.
  • Kita teorija sieja gilių kavos atsiradimą su kariniais konfliktais ir ekonominiais sunkumais. Kai Lietuvoje trūko kavos pupelių ir kitų importuojamų produktų, žmonės ieškojo vietinių alternatyvų, kurios galėtų pakeisti jų mėgstamus gėrimus. Gilės buvo lengvai prieinamos ir pigios, todėl lietuviai išmoko jas paruošti taip, kad jos primintų tikrąją kavą.
  • Dar viena legenda pasakoja, kad gilių kavos išradėjas buvo vienas senas ąžuolyno sargas, kuris gyveno vienišas gyvenimą. Jis buvo didelis kavos mėgėjas, bet jo pensija buvo per maža, kad galėtų nusipirkti pakankamai kavos pupelių. Todėl jis sugalvojo sumalti ąžuolo giles ir išbandyti jas kaip kavos pakaitalą. Jis buvo maloniai nustebintas rezultatu ir pradėjo dalintis savo atradimu su draugais ir artimaisiais. Netrukus gilių kava tapo populiari visoje Lietuvoje.

Ąžuolo Gilių Kavos Nauda

Gilių kava yra ne tik skanus, bet ir sveikas gėrimas. Ji turi daug naudingų savybių, kurios padeda gerinti žmogaus organizmo būklę. Pirmiausia reikia prisirinkti ąžuolo gilių. Rinkdami gilias, stenkitės rinkti sveikus ir nepažeistus vaisius. Be to, rinkdami pasivaikščiosime, o tai jau savaime sveika. O vėliau galėsime pasimėgauti puikiu ir natūraliu gėrimu. Tai labai skanus, šiek tiek riešutų ir karamelės skonio turintis, lengvas ir gaivus virškinimą gerinantis gėrimas. Atšaldytas gerai numalšina troškulį.

Gilių kava ne tik skani, primenanti pienišką karamelę, riešutus, bet ir itin naudinga. Šie ąžuolo vaisiai itin maistingi, juose daug sveikų angliavandenių, baltymų ir skaidulinių medžiagų, gausu amino rūgščių ir vitaminų - gausiausiai A ir C grupės. Dar B12, B6, niacino, riboflavino, folatų ir tiaminų. Taip pat jos gausios mineralinių medžiagų - geležies, kalcio, magnio, natrio, fosforo, vario ir cinko. Gilės - puikus augalinių baltymų šaltinis.

Gilių kava tinka diabetikams, nes mažina cukraus kiekį kraujyje. Net ir nedidelis kiekis suvartojamų kartumynų stimuliuoja virškinimą, šalina riebalus ir toksinus. Beje, ši kavos rūšis unikali dar ir tuo, kad ją gali gerti visa šeima kartu, net ir vaikai. Taip pat ir prieš naktį. Seniau ją atnešdavo kaip raminantį gėrimą prieš miegą.

Kiek daug naudingų savybių turi kava pagaminta iš gilių. Ja gydoma mažakraujystė, gerinamas apetitas ir aprūpinamas organizmas vitaminais bei mikroelementais. Tai puiki priemonė sustiprinti sveikatą bet kokio amžiaus žmonėms. Ji turi teigiamą poveikį ir vaikams. Bet juk kava iš gilių neturi kofeino, todėl ja gali mėgautis tiek jauni, tiek ir vyresnio amžiaus žmonės, kuriems jo reikia vengti. Gilių kava yra puikus būdas pakeisti natūralią kavą, kuri gaminama iš kavos pupelių. Pikantiškas skonis ir aromatas suteiks malonių emocijų, o teigiama nauda organizmui padės sustiprinti sveikatą.

Gilių Kavos Privalumai:

  • Be kofeino, todėl tinka vaikams ir nėščioms moterims.
  • Turi daug antioksidantų, vitaminų ir mineralų.
  • Gerina virškinimą.
  • Mažina cukraus kiekį kraujyje.
  • Tinka diabetikams.

Gilių Paruošimas

Pirmiausia prisirinkite prinokusių, ligos ir kenkėjų nepažeistų (be skylučių) ąžuolo gilių be kepurėlių. Ką tik nukritusios gilės dar gali būti žalios spalvos, bet šiek tiek palaikius jos visos paruduoja. Bet kuriuo atveju, jei giles rinkote nuo žemės, vadinasi, jos jau yra prinokusios, nesvarbu, kokios spalvos bebūtų. Po to nuo branduolių pašalinkite ploną rudą luobelę. Geriausia tai padaryti daržovių peiliuku, tačiau efektyviausia - užpilti giles verdančiu vandeniu ir porą minučių palaikyti. Bet neperlaikyti! Pripilkite į puodą pieno ir virkite jame giles, kol jos suminkštėja (giles piene galima iš pradžių 12-24 val.

Ąžuolo vaisiai turi nemažai taninų. Taninai - tai natūralios medžiagos, esančios daugelyje augalų. Kad gėrimas būtų malonesnis, patartina taninus pašalinti. Vienas iš būdų, kaip sumažinti taninų kiekį, - prieš giles paskrudinant, mirkyti jas šaltame vandenyje. Jei norite pasiekti geresnių rezultatų, galite kelis kartus pakeisti vandenį, kai jis tik paruduoja. Po to užpilame švariu šaltu vandeniu ir maišydami verdame atidengtame puode apie 30 minučių. Išvirusias giles nusausiname, sausai paskrudiname ir sumalame kavamale.

Skrudinimas

Bene svarbiausias gilių kavos gaminimo etapas yra skrudinimas. Tai lemia gėrimo skonį, aromatą ir spalvą. Skrudinimas taip pat padeda pašalinti taninus - natūralias medžiagas, esančias ąžuolo gilėse ir suteikiančias joms kartų skonį. Skrudinimo procesas yra paprastas, bet reikalauja šiek tiek kantrybės ir dėmesio. Pirmiausia reikia nulupti ąžuolo giles ir paskleisti jas ant sausos skardos. Tada reikia įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių Celsijaus ir įdėti skardą su gilėmis į vidų. Giles reikia keletą kartų pamaišyti, kad jos tolygiai skrustų.

Skrudinimo laikas priklauso nuo gilių dydžio ir norimo rezultato. Paprastai jis svyruoja nuo 15 iki 30 minučių. Kai gilės įgauna rudos spalvos ir išskiria malonų kvapą, tai reiškia, kad jos yra paruoštos, tad liks jas sumalti. Paskrudinimas taip pat padeda sumažinti taninų kiekį, tačiau per ilgai skrudinti nereikėtų. Rekomenduojama skrudinti giles tik tol, kol jos įgaus švelnų riešutų kvapą, bet nebus pernelyg apdegusios. Gilių kavos milteliai paruošti, belieka tik ją išvirti.

Gilių Kavos Receptas

Norint pasigaminti gilių kavą namuose, reikia turėti šiuos ingredientus:

  • 1 puodelis skrudintų ąžuolo gilių
  • 4 puodeliai vandens
  • 1/2 puodelio pieno
  • Cukraus ar medaus pagal skonį

Paruošimas:

  1. Sumalkite skrudintas giles kavamale arba smulkintuvu.
  2. Užvirkite vandenį ir sudėkite maltas giles.
  3. Maišykite ir virkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių.
  4. Nukoškite kavą per ploną marlę arba kavos filtrą į kitą indą.
  5. Pridėkite pieno ir cukraus ar medaus pagal savo skonį.

Kavą naudojame kaip paprastą pupelių kavą. Geriausia yra jau paruoštą gilių kavos mišinį sudėti į verdantį vandenį ir dar pavirti kelias minutes (vien užplikius verdančiu vandeniu gali būti nepakankamai stipri). Puodeliui kavos imame 1-2 šaukštelius miltelių, beriame į verdantį vandenį ir verdame 2-3 minutes. Užbaliname, užverdame ir paskaniname cukrumi ar medumi. Galite paruošti kavos ir su priedais, pridedant cinamono, gvazdikėlių ar vanilės, kad suteiktumėte gėrimui išskirtinį skonį.

Alternatyvūs Kavos Pakaitalai

Žmonės dėl įvairių priežasčių nusprendžia atsisakyti ir riboti kavos suvartojimą. Galima rasti daug kavos pakaitalų, iš kurių vieni yra skanesni negu kiti. Tačiau tikrai skani kavos alternatyva gaminama, maišant skirtingas sudedamąsias dalis. Gilių kava yra tikriausiai geriausio skonio iš visų kavos alternatyvų. Šį gėrimą ne tik skanu gerti, bet ir labai sveika. Teigiama, kad gilių kava gerina skydliaukės funkciją, gerina kraujodarą ir gydo mažakraujystę, mažina sąnarių skausmą.

Cikorijų Kava

Cikorijos šaknis yra vienas geriausių inulino šaltinių, prebiotikas. Cikorija taip pat yra svarbus antioksidantų šaltinis. Ji taip pat naudinga ir tuo, kad gerina virškinimą. Natūraliojoje medicinoje cikorijos naudojamas gerinti kepenų veiklą. Cikorijų kava - viena populiariausių kavos alternatyvų. Ji suteikia gėrimui išskirtinį skonį.

Mūsų kraštuose cikorijos žinomos šimtmečius, o ypač išpopuliarėjo XVIII amžiuje. Tiesa, labiau iš vargo, kai kava buvo virtusi prabanga. Mūsų kraštuose cikorijos žinomos šimtmečius, o ypač išpopuliarėjo XVIII amžiuje. Tiesa, labiau iš vargo, kai kava buvo virtusi prabanga. Cikorijų kava - ne tik pigi, bet ir naudinga alternatyva kavai. Ji be kofeino, be glitimo, be riebalų ar cukraus, o 100 gramų yra vos 3 kcal. Augaluose yra magnio, mangano, kalio, cinko, fosforo, geležies, B grupės vitaminų, vitamino C, skaidulų, cholino ir inulino, tad ji pastaraisiais metais populiarėja Europoje ir JAV kaip sveikas pasirinkimas.

Kiaulpienių Šaknų Kava

Kiaulpienių šaknų nauda sveikatai yra neginčijama. Jos dažnai naudojamos tradicinėje kinų medicinoje. Kiaulpienių šaknys gerina kepenų veiklą, gydo mažakraujystę, nes turi daug geležies ir cinko, gerina virškinimą, mažina cholesterolį, valo organizmą, gražina odą ir padeda numesti svorio. Daug žmonių teigia, kad pradėjus vartoti kiaulpienių kavą, sumažėjo cukraus kiekis kraujyje. Natūraliojoje medicinoje kiaulpienės naudojamos gydyti kepenų ir tulžies sutrikimus. Kiaulpienių šaknų skonis panašus į cikorijų, nors šiek tiek turtingesnis, nes juose yra daugiau įvairių mineralų.

Kitos Alternatyvos

  • Miežiai: Skrudintų miežių skonis primena riešutų ir kavos.
  • Raudonieji burokėliai: Sumažina kraujo spaudimą ir turi daug mineralų.
  • Saldžiavaisio pupmedžio milteliai: Gerina virškinimą ir mažina cholesterolį.
  • Avinžirnių kava: Turi daug geležies ir magnio.