Švenčiant Užgavėnes daugelio namuose pakvimpa blynais - nuo lietinių ir čirvinių su įvairiais saldžiais pagardais, iki bulvinių, gardintų rūkyta lašiša, varškės ir grietinės užtepėle ar tradicinių mielinių blynų. Anot prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, norint pasigaminti purius blynelius į tešlą reikia įmaišyti šiek tiek kepinių kildinimo medžiagų, iš kurių dažniausiai naudojamos mielės arba kepimo milteliai.
Pagrindiniai Ingredientai ir Jų Poveikis
Mielės ir kepimo milteliai - dažniausiai naudojami priedai, padedantys išpūsti įvairių kepinių bei blynų tešlas. Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, naudojant šiuos ingredientus labai svarbu nepersistengti. „Saldiems blynams, pyragams ar bandelėms „iškelti“ ir purumui suteikti dažniausiai naudojami kepimo milteliai bei mielės.
Kadangi kepiniai ir tešlos yra labai skirtingos, šiuos kildinimo ingredientus visuomet vertėtų pasirinkti pagal receptą. Jei kepinių kildinimo medžiagų naudosite saikingai, tik tiek, kiek reikia, galutiniam kepinio skoniui tai turės labai neryškų, beveik nepastebimą skonį. Tačiau į tešlą jų įbėrus per daug kepinio skonis gali nemaloniai pasikeisti. Kartumas gali atsirasti ir tuomet, kai tešla yra per mažai išmaišyta ar kildinimo ingredientai joje pasiskirstė netolygiai. Tai - dažniausiai pasitaikanti problema kepant su kepimo milteliais“, - įspėja L.
Patarimai Naudojant Kepimo Miltelius ir Mieles
Tad kepiniuose naudojantiems kepimo miltelius ekspertė turi vertingą patarimą: „Miltus persijokite kartu su kepimo milteliais, nes taip jie tolygiau pasiskirstys tešloje. Tuo tarpu kepinių kildinimui naudojant mieles L. Barčaitė rekomenduoja atkreipti dėmesį į tešlai naudojamų skysčių temperatūrą. „Mielių ląstelės žūsta prie 50 °C, todėl į tešlą nepilkite per karšto vandens ar pieno. Geriausia temperatūra - 38 °C. Jei į gautą mielių ir skysčio mišinį dar supilsite ir cukrų - gausite geriausią kildinimo efektą, nes cukrus veikia kaip mielių maistas.
Be to, labai svarbu su mielėmis užmaišytai blynų ar kitų kepinių tešlai duoti šiek tiek laiko. „Užmaišyta mielinė tešla, uždengta medvilniniu rankšluostėliu ar maistine plėvele, turi šiltai pastovėti kambario temperatūroje bent 30 minučių, kad tešla spėtų iškilti. Todėl neskubėkite kepti mielinių kepinių ir blynų“, - primena L. Blynai - universalus patiekalas, kurį kiekvienas gali pasigaminti pagal savo skonį ir pagardinti norimais priedais.
Tačiau net ir laikantis visų gamybos instrukcijų bei ingredientus naudojant tiksliomis proporcijomis, kartais blynai negražiai apskrunda, o vietoje traškumo įgauna per didelį drėgnumą. „Blyneliai neturėtų virti riebaluose, todėl kepimui nenaudokite per daug aliejaus ar sviesto. Prisigėrę riebalų blynai tiesiog praras savo traškumą, taps minkšti ir patežę. Šiek tiek aliejaus ar išlydyto sviesto geriausia dėti į maišomą tešlą, o gautą masę kepti specialiose ar įprastose keptuvėse bei vaflinėse, nenaudojant papildomų riebalų. Taip pat nerekomenduoju kepimo metu blynų stipriai spausti mentele, nes taip jie gali prarasti savo purumą“, - atkreipia dėmesį L.
Paprastas Mielinių Blynelių Receptas su Džiovintomis Uogomis
„Rimi“ kulinarijos technologė L. Barčaitė per Užgavėnes siūlo išbandyti paprastą purių mielinių blynelių receptą su džiovintomis uogomis.
- 2 vnt.
- 3 v. š.
- 0.5 a.š.
- Į didelį bei gilų dubenį suberkite visus birius produktus: miltus, mieles, cukrų ir druską.
- Į blynų tešlą įberkite saujelę razinų, džiovintų spanguolių arba kitų džiovintų vaisių.
- Į keptuvę su įkaitintu aliejumi pilkite blynų masę bei formuokite blynelius.
- Apkepkite juos iš abiejų pusių.
- Skanaus!
Mielinių Blynų Receptas su Sausomis Mielėmis
Šie mieliniai blynai su sausomis mielėmis. Sausų mielių nusiperku daugiau, kad prireikus visada turėčiau stalčiuje. Pašildykite pieną iki 35°C. (Jeigu pienas bus per karštas, sunaikins mieles. Mielėse yra mikroorganizmų, kurie jautrūs karščiui). Į dubenėlį suberkite cukrų, sausas mieles(jei šviežios sutrinkite šakute su cukrumi) ir užpilkite šiltu pienu. Išmaišykite ir palikite pastovėti kol viršuje atsiras daug putų.
Išplakite kiaušinius, suberkite druską, supilkite ištirpintą kambario temperatūros sviestą. Kai tešla dubenyje padvigubėja įkaitinu keptuvę ir dedu po šaukštą tešlos kepti. Vienu šaukštu paimu tešlą, kitu šaukštu atkabinu tešlą. Taip darau todėl, kad tešla gaunasi tąsi ir limpa prie šaukšto.
Tešlos Kildinimo Svarba
Milelinių blynų tešlos kildinimas - svarbus momentas, nes jei tešla nebus pakankamai iškilusi, blynai nebus tokie minkšti ir purūs. Tačiau jei perkildinsite tešlą, blynuose jausite mielių kartumą, o kartu jie neteks ir dalies saldumo, nes mielės „suvalgys“ visą cukrų. Todėl geriausia blynus kepti tada, kai tešla padvigubės.
Klasikinis Mielinių Blynų Receptas
- Miltai - 480 g
- Džovintos mielės - 7 g
- Kiaušinis - 1 vnt.
- Šiltas pienas - 240 ml
- Šiltas vanduo - 240 ml
- Cukrus - 1 valgomasis šaukštas
- Druska - 1/2 arbatinio šaukštelio
- Augalinis aliejus kepimui
Gaminimo Eiga
- Miltus persijojame ir sumaišome su mielėmis.
- Į didelį dubenį mušame kiaušinį, išplakame, beriame cukrų, druską, viską išmaišome. Pieną ir vandenį pašildome, supilame į dubenį su kiaušinio plakiniu ir išmaišome. Tada dalimis dedame su mielėmis sumaišytus miltus ir užmaišome mielinių blynų tešlą. Dubenį apdengiame maistine plėvele, ant viršaus rankšluosčiu ir pastatome šiltai vienai valandai. Prieš kepant blynus, pakilusios tešlos nebemaišome!
- Į keptuvę pilame aliejaus, užkaitiname (ne per daug, kad blynai nesudegtų, geriau kepti lėtai). Sudrėkiname šaukštą, juo atgnybiame gabalėlį tešlos ir dedame į keptuvę. Kepame iš abiejų pusių, kartais uždengiant keptuvę dangčiu.
Mielinius blynus patiekiame dar šiltus su mėgstama uogiene, džemu ar jogurtu. Šiais gardžiais blynais pasilepinti galite bet kada, nesvarbu ar pusryčiai, ar pietūs, ar savaitgalio brunch‘as - jų įdaras vilios ragauti dar ir dar kartą.