Artėjant šv. Kalėdų metui, daugelio namai pakvimpa meduoliais: meduoliniai sausainiai, meduoliniai nameliai, senoviniai meduoliai, tradiciniai meduoliai - įvairiomis formomis, įvairios receptūros - bet visada patys skaniausi, patys gražiausi. Meduolių kepimas - tai ne šiaip paprastas pyrago ar sausainių kepimas, tai stebuklingas, magiškas laikas, dažniausiai į kepimo procesą įtraukiantis visą šeimą. Meduoliai daugumai jau siejasi su šv.
Meduoliai Europoje žinomi jau daugiau nei tūkstantį metų, o gyvuoja turbūt dar daugiau. Pirmą kartą į Europą meduolius atvežė armėnų vienuolis Grigalius Nikopolietis. Jis mokė prancūzų vienuolius meduolių kepimo meno. Senieji meduoliai buvo gaminami iš maltų migdolų, senos duonos džiūvėsėlių, rožių vandens, medaus ir imbiero. Nuo XIII a. meduoliai plačiai paplito Europoje, vokiečių imigrantų buvo atvežti į Švediją, tad galime tik spėti, jog iš ten pamažu pasiekė ir Lietuvą.
Tikslių istorinių šaltinių, kada Lietuvoje buvo pradėti kepti meduoliai tikrai nerasime, tačiau jie tikrai buvo žinomi nuo senų laikų. Lietuvos rašytiniuose šaltiniuose meduoliai minimi tik nuo XIX a. Būtent iš tų laikų jau galime rasti ir meduolių receptų. Tradiciškai meduoliai buvo naudojami kelionėse, kadangi švieži gali išsilaikyti net metus laiko ar ilgiau. Taip pat juos nešdavo lankydami ligonį, kaip maistą suteikiantį energijos.
Ilgą laiką meduoliai Lietuvoje buvo visų metų laikų valgis: juos kepdavo ir kelionėms, ir sekmadieniams, ir šventėms. Ir tik ne taip seniai meduoliai pradėti sieti su šv. Laikui bėgant ištobulėjo ir meduolių receptai. Tradiciškai juose naudotas medus dažnai pakeičiamas cukrumi, pilamas specialus spalvą suteikiantis tamsusis arba karamelinis sirupas, naudojami prieskonių mišiniai meduoliams. Atsirado minkšti meduoliai, kieti meduoliai, kalėdiniai meduoliai.
Tradicinis Meduolinio Pyrago Receptas
Tai tradicinis meduolių receptas, skirtas kepti dideliam, stačiakampio formos meduoliui:
Ingredientai:
- 1 kg miltų
- 250 g medaus
- 250 g sviesto
- 5 kiaušiniai
- 1 stiklinė (250 ml) cukraus
- 3 stiklinės (750 ml) vandens
- 2 a.š. kepimo miltelių
- 2 a.š. prieskonių
Gaminimas:
- Cukrų, sviestą ir medų sudedame į puodą, įpilame vandens ir maišant kaitiname, kol visi ingredientai ištirpsta. Paliekame atvėsti.
- Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir prieskoniais.
- Į atvėsusią masę po truputį beriame miltus nuolat maišant mediniu šaukštu.
- Trynius atskiriame nuo baltymų.
- Į tešlą po vieną sudedame kiaušinių trynius, po kiekvieno vis išmaišant.
- Gerai išplakame kiaušinių baltymus ir atsargiai įmaišome į tešlą.
- Suberiame riešutus, razinas, apelsino žievelę ir išmaišome.
- Tešlą padalijame į tris lygias dalis. Kiekvieną dalį iškočiojame tradicine stačiakampio forma, dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir šauname į orkaitę. Orkaitę įkaitiname iki 180 °C laipsnių.
Patarimas: iš šios tešlos kepami kieti meduoliai, tad jie puikiai tiks tradiciniams kalėdiniams meduoliams, eglutei puošti, kalėdiniam nameliui statyti. Jeigu tešlos nesunaudosite vienam kepimui, įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite šaldytuve.
Minkšti Kalėdiniai Meduoliai
Skoniu artimi medaus tortui, minkšti ir purūs - tiems, kas mėgsta storesnius, minkštučius meduolius.
Ingredientai:
- 600 g miltų
- 2 dideli kiaušiniai
- 100 g cukraus (geriau rudojo)
- 130 g medaus
- 3 a.š. prieskonių (imbiero, kardamono, gvazdikėlių, muskato riešuto arba specialaus prieskonių mišinio meduoliams)
- 130 g sviesto
- 1 a.š. sodos
Gaminimas:
- Medų, cukrų ir sviestą dedame į puodą ir maišant kaitiname ant silpnos ugnies, kol cukraus pilnai ištirps. Atvėsiname.
- Įmušame kiaušinius, beriame prieskonius ir actu nugesintą sodą. Viską labai gerai išmaišome mediniu šaukštu.
- Suberiame miltus ir minkome rankomis. Tešla bus minkšta, gali būti kiek lipni. Miltų dėkite tik tuomet, kai esate tikri, kad tešla per skysta.
- Tešlą suspaudžiame į kamuoliuką, įvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą maždaug vienai valandai.
- Orkaitę įkaitiname iki 200 °C.
- Atvėsusią ir sutvirtėjusią tešlą iškočiojame maždaug iki 3-4 mm storio ir išspaudžiame norimas formeles.
- Meduolius dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame orkaitėje maždaug 7-10 min., kol meduoliai pakyla ir gražiai paruduoja.
Patarimas: meduoliai kepa labai greitai, todėl nurodytas orientacinis laikas, nuolat stebėkite. Be to, į kepimą galite įtraukti visą šeimą, nes meduoliams greitai kepant vieni gali spausti formeles, kiti dėti į skardą, dar kiti prižiūrėti kepimo procesą.
Senoviniai meduoliai - receptas, siekiantis XX a.
Ingredientai:
- 500 g miltų
- 150 g medaus
- 6 vidutinio dydžio kiaušiniai
- 250 g sviesto
- 400 ml grietinės
- 600 g cukraus
- 3 a.š. sodos
- 2 v.š. prieskonių
Gaminimas:
- Medų sudedame į puodą ir maišydami paverdame ant silpnos ugnies iki paruduos.
- Į medų sudedame 300 g cukraus ir 85 g sviesto. Išmaišome.
- Kiaušinių trynius mediniu šaukštu išsukame su likusiu cukrumi bei likusiu sviestu.
- Supilame grietinę ir gerai išsukame.
- Gautą masę pamažu pilame į karštą medaus masę. Nuolat maišome.
- Atvėsiname.
- Miltus sumaišome su nugesinta soda bei prieskoniais ir suberiame į medaus masę. Išminkome rankomis.
- Leidžiame tešlai pailsėti pusę valandos ar valandą, kad miltai gerai išbrinktų. Tuomet kočiojame tešlą iki norimo storio (nepamirškite, kad tešla kepdama kils ir pūsis) ir spaudžiame formeles.
- Paruoštus kepti meduolius dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 10 min.
- Stebėkite, kaip kepa meduoliai, nes kepimo laikas priklauso nuo tešlos storio ir meduolių dydžio. Meduoliai iškepę, kai gražiai paruduoja ir iškyla.
- Iškepusius meduolius atvėsiname skardoje.
Meduolinė tešla
Minkydami tešlą torto lakštams, nepadauginkite miltų. Vienu šaukštu mažiau bus geriau nei vienu šaukštu per daug. Kad minkštą tešlą būtų lengviau iškočioti, leiskite jai apie valandą pailsėti šaldytuve. Per šį laiką miltai išbrinks ir iki tol labai minkšta tešla taps kiek tvirtesnė. Kočioti bus dar lengviau, jei dar prieš dėdami į šaldytuvą išminkytą tešlą padalysite į aštuonias lygias dalis ir kiekvieną jų suvyniosite į nedidelį gabalėlį maistinės plėvelės.
Jei dar niekad nekepėte naminio medaus torto, galbūt jis galėtų tapti naujos jūsų šeimos istorijos pradžia?
Ingredientai
- 1 arb. š. cinamono
- ½ arb. š. muskato
- ½ arb. š. kvapiųjų pipirų
- ¼ arb. š. gvazdikėlių
- 1 arb. š. kepimo miltelių
- 1 litro riebios grietinės (30-40 proc.)
- 1 arb. š. vanilinio cukraus
- 2 valg. š. citrinos žievelės
- 1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės (35-36 proc.)
- citrinos sultys
Paruošimas:
- Į vidutinio dydžio puodą sudėkite sviestą, medų, suberkite rudąjį cukrų, maltą cinamoną, muskatą, kvapiuosius pipirus ir gvazdikėlius. Maišydami kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol sviestas ir cukrus ištirps ir gausite vientisą masę.
- Kitame dubenyje sumaišykite 4 puodelius miltų, kepimo miltelius ir žiupsnį druskos. Suberkite mišinį į plakinį ir išmaišykite. Jei matote, kad tešla per minkšta, įberkite dar miltų.
- Padalinkite tešlą į aštuonias lygias dalis ir kiekvieną jų suvyniokite į lakštelį maistinės plėvelės.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros.
- Iš šaldytuvo imkite po vieną gabalėlį tešlos. Išvyniokite iš maistinės plėvelės, dėkite ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus lakšto, apiberkite trupučiu miltų ir iškočiokite iki reikiamo dydžio (iškočioti tešlą turite labai plonai).
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 4-5 minutes. Iš karto, vos tik išėmę lakštą, išpjaukite iš jo 22 cm skersmens apkritimą (ant viršaus dėkite kepimo indo bortelius ir apipjaukite pagal jų kraštinę).
- Į dubenį sudėkite grietinę, suberkite cukrų, vanilinį cukrų, nutarkuotas citrinos žieveles ir supilkite citrinos sultis.
- Atskirame dubenyje iki standžių putų išplakite šaltą grietinėlę. Lengvais judesiais įmaišykite ją į grietinę.
- Pirmąjį lakštą dėkite ant lygios lėkštės ar padėklo - dėkite taip, kad pusė, lietusi kepimo popierių, būtų viršuje; taip tortas bus lygesnis. Apjuoskite torto formos borteliu, kuris leis tortui sustingti norimos formos. Ant torto lakšto paskirstykite maždaug aštuntadalį paruošto kremo. Dėkite ant jo antrą torto lakštą, lengvai paspauskite delnais. Vėl tepkite dar aštuntadalį kremo.
- Sustingusį tortą išimkite iš šaldytuvo. Biskvito trupiniais padenkite torto kraštus ir viršų.
Kiti Kalėdiniai Pyragai
Kalėdos - tai metas, kai namus užpildo jaukumas, šiluma ir kvapai. Ir kokios gi Kalėdos be gardžių pyragų? Štai keletas tradicinių kalėdinių pyragų receptų:
- Aguonų pyragas
- Šokoladinis pyragas
- Brandintas kalėdinis pyragas
- Pyragas su spanguolėmis ir baltu šokoladu
- Pyragas su kriaušėmis ir migdolais
Patarimai, Kaip Iškepti Tobulą Kalėdinį Pyragą
Štai keletas patarimų, kurie padės jums iškepti tobulą kalėdinį pyragą:
- Naudokite aukštos kokybės ingredientus. Kuo geresni ingredientai, tuo skanesnis bus pyragas.
- Tiksliai laikykitės recepto. Ypač svarbu tiksliai išmatuoti ingredientų kiekius.
- Neperkepkite pyrago. Perkeptas pyragas bus sausas ir kietas.
- Atvėsinkite pyragą prieš pjaustydami. Atvėsęs pyragas bus lengviau pjaustomas ir mažiau trupės.
- Papuoškite pyragą pagal savo skonį. Galite naudoti cukraus pudrą, glajų, šokoladą, vaisius, riešutus ar kitus dekoratyvinius elementus.