Kol atostogauju Lietuvoje, bandau išnaudoti puikią progą gaminti iš lietuviškų produktų. Ypač džiaugiuosi lietuviška varške!
Šilauogės, kurių pilni krūmai sumėlynuoja jau rudeniop, pažadina mano širdy tylų ilgesį. Ilgesys ir pyragai kažkodėl puikiai dera, todėl kepu juos vieną po kito. Apie šį - su varške, šilauogėm ir trupiniais - noriu papasakoti truputį daugiau. Ar greičiau tiesiog paraginti išsikepti ir jus. Nes kada, jei ne dabar?
Saulės nubučiuotos šilauogės prisirpusios iki saldumo, o likusias vasaros dienas galima suskaičiuoti ant rankų pirštų. Trupininio pyrago sluoksniuose: minkštas pagrindas, kremiškas varškės sluoksnis, saldžios šilauogės ir traškūs trupiniai. Kai kitą kartą bėgsiu per vasaros prisiminimus, šis pyragas bus tarp jų.
Kai „PROMO Cash&Carry” pamačiau šią naują „Viejo Valle“ indų kolekciją, iškart žinojau - noriu iš jų ragauti desertą su šilauogėm. Sodriai mėlyna spalva išmargintas baltas porcelianas iškart padiktavo ir receptą, ir vasaros skonį.
Ingredientai varškės ir šilauogių pyragui:
- 100 g marcipano
- 50 g VILNIUS margarino „Kepiniams su sviestu“ (ištirpinto)
- 2 kiaušinių
- 1½ stiklinės miltų
- 1 citrinos žievelės
- 8 šaukštų DANSUKKER cukraus „Panevėžio Plius“
- 1 šaukštelio DR. OETKER kepimo miltelių
- 300-500 g varškės
- 300-500 g šilauogių
Keksiukų ingredientai:
- 360 gramų varškės
- 360 gramų miltai
- 6 vienetai kiaušinių
- 2 vienetai bananų
- 120 gramų jogurto (tinka ir graikiškas)
- 240 gramų cukraus
- 8 valgomieji šaukštai aliejaus
- 1 sauja šilauogių
- 1 sauja migdolų drožlių
- 3 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių
- 2 arbatiniai šaukšteliai krakmolo
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
- 1 žiupsnelis druskos
Gaminimo eiga:
- Į dubenį įmuškite kiaušinius. Suberkite DANSUKKER cukrų „Panevėžio Plius“. Įtarkuokite citrinos žievelės. Ir viską išplakite ELECTROLUX plakikliu.
- Suberkite DR. OETKER kepimo miltelius, miltus.
- Plakite ir po gabalėlį dėkite marcipaną, supilkite ištirpintą VILNIUS margariną „Kepiniams su sviestu“, įberkite miltų.
- Tešla turėtų būti tirštoka, kad sunkiai dribtų nuo šaukšto, tačiau marcipano gabaliukai tešloje turi matytis, o nebūti visiškai įsukti į tešlą.
- Į kepimo formą, išklotą VORTEX kepimo popieriumi, dėkite tešlą ir ją tolygiai paskleiskite.
- Ant tešlos berkite uogas, tada varškę, vėl uogas ir varškę, taip sluoksniuokite maždaug 2 kartus.
- Kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje su karšto oro apipūtimo funkcija apie 45-50 min.
- Patikrinkite mediniu iešmeliu keliose vietose, bet žinokite, kad marcipanas yra minkštas ir nesumaišykite jo su tešla.
Keksiukų gaminimo eiga:
- Bananus sutrinti šakute, sumaišyti su varške, 2 kiaušinių tryniais, vaniliniu cukrumi bei krakmolu. Pagardinti žiupsneliu druskos. Tai bus keksiukų įdaras.
- 4 kiaušinius ir 2 baltymus išplakti su cukrumi. Pamažu plakant supilti aliejų. Sukrėsti jogurtą ir gerai permaišyti.
- Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir suberti į skystąją masę. Viską išmaišyti, kad neliktų gumuliukų.
- Dėti į keksiukų formeles po du valgomus šaukštus tešlos, tuomet į vidurį įkrėsti po vieną arbatinį šaukštelį varškės ir bananų įdaro.
- Puošti šilauogėmis ir migdolo drožlėmis.
- Kepti 185 laipsnių temperatūroje apie 30 min.
Patarimai:
- Šilauoges galite keisti mėlynėmis, taip pat tinka avietės.
- Jei neturite marcipano, gaminkite be jo. Tačiau jis pyragui suteikia daugiau skonio ir tekstūriškumo.
- Pyragą galite valgyti tiek šaltą, tiek šiltą su ledais.
Lengvas receptas, todėl kepkite nedvejodami - pakels nuotaiką, suteiks jėgų ir privers nusišypsoti. Tai yra geros dienos receptas!