pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Valgyti Persimoną: Patarimai ir Gudrybės

Persimonas yra vienas egzotiškiausių ir populiarėjančių vaisių, kurį žiemos sezonu galite rasti Lietuvos parduotuvėse. Ryškiai oranžinė spalva, nepakartojamas saldumas ir gausybė naudingų medžiagų daro šį vaisių tikru favoritų. Būtent taip jį vadina Azijoje, kur jis nuo seno ypač vertinamas dėl savo skoninių, simbolinių ir sveikatai palankių savybių.

Persimono Kilmė ir Populiarumas

Persimonai kilę iš Kinijos ir ten yra vadinami Rytų obuoliais. Kiek vėliau iš Kinijos jie pateko į Japoniją ir tapo svarbia japonų virtuvės dalimi, o vėliau pasklido po visą pasaulį.

Lietuvoje šaltąjį sezoną didieji persimonai patenka į populiariausiųjų vaisių TOP 5-uką, sudarydami rimtą konkurenciją netgi mandarinams. Parduotuvių lentynas pasiekę spalio mėnesį, jie lietuvių graibstyte graibstomi visą šaltąjį sezoną.

Persimono Nauda

Dietistė Živilė Dumbraitė pabrėžė: persimonuose esančios medžiagos mūsų organizmui teikia daug naudos. Persimonas yra tikras supermaistas, kuris ne tik skanus, bet ir sveikas.

Persimono nauda 100 g persimono gabalėlyje yra:

  • 66 mg vitamino C (visos paros norma);
  • 2,5 mg geležies (~8 proc.);
  • 310 mg kalio;
  • daug tirpių skaidulų, kurios gerina žarnyno mikrobiotą, o su tuo tampriai susijęs imunitetas, svoris, geras cholesterolio lygis ir net nuotaika;
  • įvairių flavanoidų ir kitų antioksidantų, pavyzdžiui, katechinų (angl. catechins). Pastarieji turi natūralių antibiotinių savybių, kas pravartu atvėsus orams, bei malšinančių uždegiminius procesus, taip pat stiprina kapiliarus;
  • gaokatechinų (angl. gallocatechins) ir betulininės rūgšties (angl. betulinic acid). Teigiama, kad jie padeda stabdyti navikų augimą;
  • beta-karotenų, likopenų, liuteino, kryptoksantino (angl. cryptoxanthin) bei zeaksantino (zeaxanthin). Visi jie teigiamai veikia regą ir padeda ją saugoti.

„Persimonuose gausu vitamino C ir net 50 proc. rekomenduojamos vitamino A paros normos. Be gausybės gerųjų savybių, minėti vitaminai stiprina imuninę sistemą, o tai mums ypač svarbu rudenį ir žiemą. Valgydami persimonus taip pat gauname virškinimą gerinančių skaidulų ir kalio - medžiagos, naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai“, - atkreipia dėmesį Ž.Dumbraitė.

  • Vitamino A gausa: vienas persimonas slepia daugiau nei 50 proc. vitamino A dienos normos.
  • Vitaminas C: užkandžiavimas persimonu ne tik skanus, bet ir sveikas - jame yra daugiau nei 20 proc. vitamino C dienos normos.
  • Vaisiuose gausu kitų vitaminų ir mineralų: vitamino E, B6, magnio, kalio, vario ir geležies.
  • Skaidulų šaltinis: vienas persimonas pasižymi apie 6 g skaidulų (paros skaidulų norma yra apie 20-25 g).
  • Persimonuose gausu bioflavonoidų, tokių kaip kvercetinas ir kempferolis.

Jeigu skubate į treniruotę ar ilgą darbo dieną pristigote jėgų, galite suvalgyti persimoną - būdamas natūralus angliavandenių šaltinis, šis vaisius padės palaikyti energiją. Ryškiaspalviuose persimonuose yra ir beta karoteno, kuris vertinamas kaip veiksmingas antioksidantas, organizme naikinantis laisvuosius radikalus, pažeidžiančius ląsteles. Beje, būtent beta karotenas suteikia vaisiui ir ryškią oranžinę spalvą.

Kaip Valgyti Persimoną

Ar reikia lupti žievelę? Prinokusio persimono žievelę galima valgyti. Persimonų žievelė yra ne tik valgoma, bet ir labai naudinga dėl joje esančių skaidulų. Prinokusio persimono žievelę galima valgyti, patikina vaisių žinovė.

„Sharon“ vaisių žievelė dėl mažesnio taninų skaičiaus yra minkštesnė ir lengviau virškinama. Persimono gabalėlius ragaukite su žievele, ji suteiks didesnį sotumo jausmą. Visgi ji turi gan savitą skonį, todėl nemažai žmonių mieliau renkasi jos nevalgyti.

Jeigu nusprendžiate persimoną valgyti be žievelės, elkitės kaip su obuoliu arba kiviu. Nulupkite aštriu peiliu arba vaisių perpjaukite perpus ir šaukštu išskobkite minkštimą. Pašalinkite kotelį, tada supjaustykite persimoną skiltelėmis - ir galite mėgautis“, - sako J. Sabaitienė.

Kaip sunokinti ir kaip tinkamai valgyti

Jei įsigijote sultingą ir tinkamą valgyti, vaisius ilgiau išsaugosite sudėję į šaldytuvą. Kietoką, dar pilnai nesunokusį persimoną laikykite kambario temperatūroje, kol sunoks. Greičiau sunokinti padeda įvyniojimas į popierinį maišelį kartu su obuoliais ar bananais, kurie natūraliai išskiria nokimo dujas.

Persimonai Virtuvėje

Kai švieži ir sunokę persimonai valgomi vieni - jie atstoja desertą. Tačiau prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė anksčiau pastebėjo, kad šie vaisiai gali papildyti ir salotų, pyragų, net makaronų, troškinių ar sriubų skonius.

Populiaru juos naudoti salotoms, ypač - derinti su kartesniais priedais ar sūriu su mėlynuoju pelėsiu. Persimonas taip pat gali virsti skaniu padažu prie mėsos ir paukštienos patiekalų. Tiesiog nuluptus ir supjaustytus vaisius trumpai apkepkite su aliejumi ar sviestu bei čili pipirais ir užpilkite daržovių sultiniu. Viską patroškinkite ant vidutinės ugnies su trupučiu kukurūzų krakmolo, ir gausite ypatingo skonio kreminį padažą“, - pataria G. Urbonavičiūtė.

Persimonas ypač tinka kokteiliams, nes pasižymi natūraliu saldumu. Dėl kreminės konsistencijos jį galima lengvai derinti su pienu ar augaliniais gėrimą. Saldus vaisius puikiai tinka desertams - jį skanu valgyti su pudingu, maskarpone, ledais, jogurtu, naudoti pyraguose ar iš jų gaminti džemą.

Receptai su persimonais

Persimonų ir avokadų salotos

Reikės:

  • 1 vidutiniškai sunokusio persimono;
  • 1 avokado;
  • 1 citrinos žievelės;
  • 2 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelio garstyčių miltelių;
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų;
  • ½ arbat. šaukšt. druskos;
  • žalumynų ar salotų lapų (pasirinktinai).

Gaminimas

  1. Nulupkite ir supjaustykite avokadą kąsnio dydžio kubeliais. Apšlakstykite arbatiniu šaukšteliu citrinų sulčių.
  2. Nulupkite persimonus ir supjaustykite tokio paties dydžio kubeliais.
  3. Plonai nuskuskite keletą citrinos žievelės juostelių.
  4. Indelyje sumaišykite likusias citrinų sultis, alyvuogių aliejų, garstyčių miltelius ir druską.
  5. Gautu padažu apšlakstykite avokado ir persimono kubelius.
  6. Pasiruoškite salotų dubenį, į jį dėkite mėgstamų salotų lapų, ant viršaus suberkite persimonų ir avokadų kubelius.
  7. Ant salotų berkite maltus juoduosius pipirus, gardinkite citrinos žievele ir trupučiu petražolių.
  8. Prieš patiekdami nesusigėrusį salotų padažą nupilkite.

Makaronai su persimonais ir gražgarstėmis

Reikės:

  • 250 g rigatoni ar kitos rūšies makaronų;
  • 2 puodelių tvirtų persimonų, nuluptų ir supjaustytų kubeliais;
  • 1 arbatinio šaukštelio žviežių čiobrelių;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. sviesto;
  • 1 svogūno;
  • 3 didelių saujų gražgarsčių lapų;
  • 1 puodelio susmulkinto čederio sūrio (geriau aštresnio);
  • pusės puodelio makaronų nuoviro;
  • druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
  2. Į dubenį pilkite alyvuogių aliejų, berkite persimonų kubelius, pamaišykite, kad pasidengtų aliejumi. Pagardinkite druska, pipirais ir čiobreliais. Dėkite į skardą, pašaukite į orkaitę ir skrudinkite, kol persimonai visiškai suminkštės ir juos lenvai galėsite gnybti šakute. Iškepusius atidėkite į šalį, kad atvėstų.
  3. Užvirkite didelį puodą vandens, pasūdykite ir išvirkite makaronus. Išvirus nupilkite vandenį, bet pusę puodelio makaronų nuoviro pasilikite ir atidėkite į šalį.
  4. Kitame puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą, suberkite griežinėliais pjaustytus svogūnus ir apkepkite, kol suminkštės.
  5. Per du kartus dėkite gražgarsčių lapus. Pakepinkite, kol gražgarstės suglebs. Nuimkite puodą nuo ugnies, dėkite ¾ puodelio čederio sūrio ir 3 valgomuosius šaukštus parmezano sūrio.
  6. Sudėkite paskrudintus persimonus ir išvirtus makaronus. Pamaišykite, kad visi ingredientai susimaišytų, o sūris pasilydytų.
  7. Įpilkite mažiau nei pusę puodelio atsidėto makaronų nuoviro, kad makaronus sudrėkintumėte. Pagardinkite druska ir pipirais. Po šaukštą pilkite likusį nuovirą, kol sūrio padažu pasidengs visi makaronai.
  8. Patiekite makaronus šiltus. Užtarkuokite parmezano sūrio ir apibarstykite likusiu čederio sūriu.

Pikantiški persimonų keksiukai

Reikės:

  • 3 puodelių miltų;
  • 2 arbatinių šaukštelių cinamono;
  • pusės arbatinio šaukštelio imbiero;
  • ¼ arbat. šaukšt. gvazdikėlių;
  • ¼ arbat. šaukšt. muskato riešutų;
  • 1 arbat. šaukšt. valgomosios sodos;
  • pusės arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 puodelio rapsų aliejaus;
  • 2 puodelių cukraus;
  • 3 kiaušinių;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 2-3 didžiųjų persimonų (priklausomai nuo dydžio);
  • pusės puodelio kviečių gemalų.

Gaminimas

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Keksiukų formą ištepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi.
  2. Į dubenį išsijokite miltus, cinamoną, imbierą, gvazdikėlius, muskato riešutą, kepimo sodą ir druską.
  3. Supilkite aliejų, cukrų, kiaušinius ir vanilę, plaktuvu plakite maždaug 4-5 minutes.
  4. Į gautą plakinį pilkite išsijotus birius produktus. Lengvai sumaišykite visus produktus.
  5. Nulupkite ir sutarkuokite persimonus. Juos berkite į tešlą.
  6. Galiausiai berkite kviečių gemalus, viską lėtai ir kruopščiai išmaišykite.
  7. Tešlą tolygiai paskirstykite formelėse. Kepkite apie 25 min., mediniu pagaliuku patikrindami, kada bus sausas.
  8. Išimtus iš orkaitės keksiukus palikite 5 min. atvėsti, tada išimkite iš formos ir palaukite, kol visai atvės.

Tirštas ir kvapnus persimonų kokteilis

Reikės:

  • 1 gerai sunokusio persimono;
  • 1 puodelio migdolų gėrimo;
  • ½ banano;
  • 4 besėklių datulių (jei mėgstate saldžiau);
  • ¼ arbat. šaukšt. vanilės miltelių;
  • ¼ arbat. šaukšt. cinamono;

Kam Reikėtų Vengti ar Riboti Persimonus

Dėl didesnio cukrų kiekio persimonus V. Kurpienė pataria riboti:

  • sergantiems diabetu;
  • sergantiems dilgėline;
  • turintiems bet kokių alergijų;
  • tiems, kas turi bėdų dėl GERL (rėmens), reikia vengti pernokusių vietų - jose daug histamino; pernokusias vietas reikėtų išpjauti, o likusį vaisių galite valgyti;
  • jei turite skrandžio opų ar kankina rėmuo, V. Kurpienė pataria nulupti odelę, o sunokusį vaisių valgyti drąsiai - jo skaidulos tirpios ir švelnios, tad jautrios gleivinės nesubraižys.

Sėkmės Paslaptis - Sezoniškumas

Atsižvelgiant į sezoniškumą, galima ne tik mėgautis šviežumu ir geriausiomis skoninėmis savybėmis, bet ir sutaupyti. Rudenį prasideda geriausių kainų figų, „Pomelo“ greipfrutų, slyvų, išskirtinių skonių vynuogių ir persimonų metas.