pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Ką Negalima Valgyti Viduriuojant: Patarimai Ir Rekomendacijos

Viduriavimas yra žarnyno sutrikimas, kurį lydi skystas, vandeningas tuštinimasis ne mažiau nei tris kartus per dieną. Viduriavimas taip pat gali turėti ir kitų simptomų, tokių kaip staigus noras tuštintis, pykinimas, pilvo skausmas ir spazmai.

Kas Sukelia Viduriavimą?

Viduriavimą gali sukelti daugybė priežasčių, kartais jis gali trukti vos keletą dienų, o kartais užsitęsti netgi kelias savaites. Viduriavimo trukmė ir sunkumas priklauso nuo jo priežasties. Taigi, kokios gali būti viduriavimo priežastys:

  • Infekcijos. Įvairūs patogenai (virusai, bakterijos ir parazitai) gali sukelti infekcijas, kurios sukelia viduriavimą. Dažniausia suaugusiųjų viduriavimo priežastis yra norovirusas, sukeliantis gastroenteritą. O rotavirusas yra dažniausia vaikų ūminio viduriavimo priežastis.
  • Apsinuodijimas maistu. Galite apsinuodyti toksinais ir kenksmingais mikroorganizmais iš užteršto maisto ar gėrimų. Jie patenka į jūsų žarnyną ir gali sukelti viduriavimą. Apsinuodyti tokiu maistu galima vietose, kuriose nesilaikoma higienos normų arba valgant maistą, kurio galiojimas pasibaigęs.
  • Vaistų vartojimas. Viduriavimas yra dažnas vaistų šalutinis poveikis. Vieni iš tokių vaistų gali būti antibiotikai. Kadangi antibiotikai naikina kenksmingas bakterijas, tačiau tuo pačiu jie gali sunaikinti naudingas bakterijas, kurios palaiko žarnyno mikroflorą. O tuomet gerųjų bakterijų trūkumas gali sukelti viduriavimą.
  • Maisto produktų netoleravimas. Jei netoleruojate laktozės, galite viduriuoti, nes jūsų kūnas sunkiai virškina laktozę (pieno produktuose esantį cukrų). Taip pat kai kuriems žmonėms sunku virškinti fruktozę. O sergant celiakija, galite viduriuoti, nes jūsų organizmas sunkiai skaido glitimą - kviečiuose esantį baltymą. Maisto netoleravimas ar alergija - tai dažna viduriavimo ir visos virškinimo sistemos sutrikimo priežastis. Dažniausiai netoleruojami maisto produktai yra laktozė, kiaušiniai, soja ar gliutenas. Jei pastebėjote, kad tam tikras maistas ar jo produktas sukelia viduriavimą, išimkite jį iš mitybos raciono.
  • Ligos, turinčios įtakos jūsų žarnynui. Viduriavimas taip pat gali būti simptomas tokių ligų, kurios sukelia žarnyno sudirgimą ir uždegimą. Viduriavimą gali sukelti tokios ligos kaip krono liga, opinis kolitas ar dirgliosios žarnos sindromas.
  • Viduriavimas po operacijų. Daugelis žmonių taip pat neretai viduriuoja po operacijų. Gali praeiti šiek tiek laiko, kol jūsų virškinimo trakto veikla normalizuosis ir šis sugebės pasisavinti maistines medžiagas iš valgomo maisto ir sudaryti tvirtas išmatas.
  • Keliautojų viduriavimas yra vienas iš labiausiai paplitusių negalavimų, kuris pasireiškia keliaujant. Su viduriavimu susiduriama nuvykus į tolimus kraštus, kur dėl pasikeitusios aplinkos, oro temperatūros ir maisto taip pat pasikeičia ir žarnyno mikroflora. Virškinamąjį traktą kolonizuoja neįprastos bakterijos ir todėl pradedama viduriuoti. Be to, keliaujant po egzotines šalis gali užpulti noro bei roto virusai, kurie taip pat sukelia viduriavimą, o kartais ir vėmimą.

Kas Padeda Nuo Viduriavimo Be Specialių Preparatų?

Neretai sumažinti viduriavimą galite ir nevartojant specialių preparatų. Taigi, kas gali padėti viduriuojant?

  • Gerkite daug vandens ir kitų skysčių, kad atkurti vandens ir elektrolitų pusiausvyrą. Didžiausias pavojus esant ūminiam viduriavimui yra skysčių netekimas, todėl pirmiausia reikia atkurti vandens ir elektrolitų pusiausvyrą. Veiksmingiausias būdas yra specialių rehidratacijai skirtų tirpalų vartojimas, kuriuose yra subalansuotas natrio citrato, natrio chlorido, kalio chlorido ir gliukozės mišinys. Tačiau be šių tirpalų galite gerti ir negazuotą mineralinį vandenį, ar džiovintų vaisių kompotą.
  • Viduriuojant reikėtų pakoreguoti mitybą. Turėtumėte iš raciono pašalinti dirginančius maisto produktus, tokius kaip - prieskoniai, konservai, marinatai, riebi bei rūkyta mėsa. Taip pat pieno produktus. Viduriuojant rekomenduojama valgyti maistą virtą garuose, troškintą ar keptą be aliejaus. Valgyti turėtumėte dažnai, bet mažomis porcijomis.
  • Venkite kofeino ir alkoholio. Maistas ir gėrimai su kofeinu gali turėti lengvą vidurius laisvinantį poveikį, kuris tik dar labiau sustiprina viduriavimą. Venkite kavos, energetinių gėrimų, stiprios arbatos/žaliosios arbatos. Venkite alkoholio, kadangi jis gali sukelti dehidrataciją.
  • Venkite maisto ir gėrimų, kurie skatina dujų susidarymą. Venkite pupelių, kopūstų, alaus ir gazuotų gėrimų, kad išvengtumėte skrandžio spazmų. Taip pat viduriavimo simptomams palengvinti dažnai naudojami liaudiški metodai, vartojant įvairius nuovirus ir užpilus, pavyzdžiui, ryžių vandenį, granatų žievelių užpilą, graikinių riešutų kevalų užpilą, ąžuolo žievės nuovirą. Nuovirus ir užpilus reikia gerti mažomis porcijomis visą dieną.

Tinkamiausias Maistas Esant Viduriavimui

Viduriavimas gali užeiti dėl daugybės priežasčių, pavyzdžiui pasireiškus Krono ligai arba prasidėjus kolitui (storosios žarnos uždegimas), todėl, jeigu simptomai nesiliauja dvi savaites, būtina kreiptis į gydytoją. Aišku, tiek laukti šiukštu negalima, jei atsiranda dehidratacijos požymių, taip pat tada, jei žmogus ne tik viduriuoja, bet ir karščiuoja, kraujuoja, jaučia skausmą, stiprų pykinimą arba vemia.

Stenkitės vartoti neįmantrius produktus: bananus, ryžius, obuolių tyrę, skrebučius. Tiks ir avižinė košė, orkaitėje keptos bulvės, sūrūs riestainiukai ir orkaitėje kepta vištiena arba kalakutiena be odelės. Galima valgyti tokias daržoves kaip morkos ir šparaginės pupelės, bet prieš vartojant jas būtina išvirti.

Į maisto racioną įtraukite daugiau baltymų turinčio maisto, pavyzdžiui: virta jautiena, kalakutiena, vištiena, virtais kiaušiniais, ryžiais. Mėsa turi būti ruošiama be odelės. Jei viduriuojate nestipriai, galima valgyti ir jogurtą.

Maisto Produktai, Kurių Reikėtų Vengti Viduriuojant

Svarbu žinoti, ką valgyti, kai viduriuojate, tačiau taip pat turėtumėte žinoti, kokių maisto produktų vengti. Tam tikri maisto produktai gali labai greitai keliauti žarnynu ir pabloginti virškinimą arba kitaip pabloginti viduriavimą ir su tuo susijusius kitus jūsų simptomus.

  • Riebaus maisto. Tai keptas, riebus ar padažu aplietas maistas, dėl kurio viduriavimas gali paūmėti. Netinkamais laikomi ir vidurių dujų kaupimąsi bei pilvo pūtimą skatinantys produktai, pavyzdžiui, paprikos, žirniai, brokoliai, kukurūzai ir pupelės.
  • Pieno ir jo produktų, tarp jų - ir ledų ar sviesto. Net jei viduriavimą sukėlė ne laktozės netoleravimas, sunkumai perdirbant laktozę, pieno produktuose esantį cukrų, viduriuojant šių maisto produktų nevartokite. Galite būti laikinai jautrūs pieno produktams, net jei paprastai su jais neturite problemų. Išimtis gali būti probiotikų turtingas jogurtas, nes kai kurie tyrimai parodė, kad probiotikai padeda atkurti žarnyno floros pusiausvyrą ir gali sutrumpinti viduriavimo trukmę.
  • Alkoholio ir gazuotų gėrimų. Kai viduriuojate, reikėtų vengti maisto produktų ir gėrimų, dėl kurių netenkate skysčių. Alkoholis gali veikti kaip diuretikas, t.y. jis dehidratuoja, todėl jo reikėtų vengti. Viduriuojant taip pat gali kilti problemų dėl gazuotų gėrimų su didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupu. Dideli fruktozės kiekiai gali apsunkinti virškinimo sistemą ir sukelti dujų, pilvo pūtimą ar viduriavimą.
  • Sorbitolio ir kitų dirbtinių saldiklių. Kai kurie žmonės mano, kad dirbtiniai saldikliai jų virškinimo sistemą veikia kaip vidurius laisvinančios kitos priemonės - arbatos, medikamentai. Jei viduriuojate, geriausia atsisakyti becukrių saldainių ir kramtomosios gumos, dietinių gaiviųjų gėrimų ir cukraus pakaitalų. Vartojant cukrų, įskaitant dirbtinį, žarnyne gaminasi daugiau vandens ir elektrolitų, kurie gali laisvinti žarnyno judesius ir sukelti arba padidinti viduriavimą. Viduriavimą kartais išprovokuoja becukriai ledinukai, kramtomoji guma ir kiti produktai, kuriuose yra gliucitolio arba kitų rūšių cukraus alkoholio.
  • Maisto produktų, sukeliančių dujų perteklių. Svarbu kasdien valgyti gausų vaisių ir daržovių kiekį. Tačiau, prasidėjus viduriavimui, reikėtų vengti tokių produktų, kurie gali padidinti žarnyno dujų kiekį: pvz., šviežių kopūstų, pupelių, brokolių ir žiedinių kopūstų, kol pasijusite geriau.
  • Maisto produktų, kurie gali būti sugedę. Laikykitės atokiau nuo maisto produktų, su kuriais galėjo būti netinkamai elgiamasi, įskaitant maisto produktus, kurie per ilgai nebuvo laikomi šaldytuve arba buvo netinkamai laikomi. Problemų gali kelti ir žalia mėsa ar žuvis. Vadovaukitės sena tiesa: „Jei kyla abejonių dėl kokybės, geriau išmesti“. Jūs tikrai nenorėtumėte dar rimčiau susirgti.

Viduriavimą gali pasunkinti ir pieno produktai, alkoholis, kofeinas, taip pat riebus ir keptuvėje keptas maistas.

Kada Kreiptis Į Gydytoją?

Viduriavimo priežasčių spektras yra labai įvairus: žarnyno infekcijos, maistas, alergija tam tikriems produktams, stresas, vaistai nuo vėžio, antibiotikai ar ligos. Jei viduriavimas tęsiasi daugiau nei 4 savaites, tuomet rekomenduojama kreiptis į gydytojus. Ilgai trunkantis viduriavimas gali būti tokių ligų kaip Krono, dirgliosios žarnos sindromo, opinio kolito ar net vėžio požymis.

Taip pat kreiptis į gydytoją reikėtų, esant karščiavimui, stipriam pilvo skausmui, vėmimui, dėl kurio negalima išgerti pakankamai skysčių, išmatose gausiau pasirodžius gleivėms, pūliams ar kraujui, esant gausiam ar dažnam viduriavimui. Taip pat esant ligą sunkinančioms gretutinėms būklėms, pvz., vyresniam amžiui, nėštumui, širdies, inkstų ligoms. Pas medikus reikėtų apsilankyti ir tada, kai simptomai užsitęsia ilgiau nei savaitę.

Vaikams, ypač mažiems, viduriavimas gali sukelti dehidrataciją. Tad pasitarkite su gydytoju, jei jūsų vaikas viduriuoja ilgiau nei 24 valandas ir būklė negerėja, arba jei jūsų vaikui pasireiškia dehidratacijos požymių. Taip pat kreiptis į gydytoją reikėtų jei vaikas stipriai karščiuoja (temperatūra aukštesnė nei 38,5 ° C), jei vaikas gausiai vemia, jei išmatos juodos spalvos arba jei pastebėjote, kad išmatose yra kraujo. Taip pat jei vaikas atrodo vangus, mieguistas ar irzlus.