pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kiaulienos Smegenų Receptai: Tradiciniai ir Modernūs Patiekalai

Kiaulienos smegenys - neįprastas, bet vertingas produktas, kurį galima panaudoti įvairiems patiekalams gaminti. Šiame straipsnyje rasite keletą receptų, pradedant tradiciniais lietuviškais patiekalais ir baigiant moderniomis interpretacijomis.

Keptos Kiaulių Smegenys su Svogūnais

Keptos kiaulių smegenys su svogūnais - tradicinis lietuviškas patiekalas, kuriam reikės šių ingredientų:

  • Kiaulės smegenys
  • Svogūnai
  • Česnakas
  • Aliejus
  • Druska
  • Pipirai

Gaminimo Eiga:

  1. Kiaulės smegenys perplaukite, sudėkite į šiek tiek parūgštintą vandenį ir mirkykite 2-3 valandas.
  2. Svogūnus supjaustykite plunksnelėmis arba pusžiedžiais ir kepinkite keptuvėje su aliejumi ant vidutinės kaitros, kol suminkštės.
  3. Sudėkite į svogūnus smulkintą česnaką, kepkite dar kelias minutes.
  4. Įdėkite į keptuvę pusę šaukšto sviesto, pjaustytas smegenis ir kepkite maišydami, kol smegenys iškeps.
  5. Baigiant kepti pagardinkite druska, pipirais.

Kiaulienos Smegenys Džiūvėsėliuose

Šiam patiekalui reikės:

  • Kiaulienos smegenys
  • Miltai
  • Kiaušiniai
  • Džiūvėsėliai
  • Aliejus
  • Druska
  • Pipirai
  • Žolelės (lauro lapai, pipirai)

Gaminimo Eiga:

  1. Kiaulienos smegenis perplaukite šaltu vandeniu, užmerkite ir laikykite šaldytuve kelias valandas.
  2. Į puodą įpilkite vandens, sudėkite žoleles, lauro lapus, pipirus, druską ir užvirkite. Vanduo turi būti gerokai sūrus.
  3. Užvirus vandeniui, sudėkite į jį kiaulienos smegenis ir virkite ant silpnos kaitros 8-10 minučių. Graibykite virimo metu atsirandančias putas.
  4. Įkaitinkite keptuvėje arba puode aliejų iki 170 °C.
  5. Mirkykite kiaulienos smegenis į miltus, kiaušinio plakinį ir džiūvėsėlius.
  6. Keptos kiaulių smegenys džiūvesėliuose patiekiamos su sojos padažu pagardintu citrinos sultimis.

Kiaušinienė su Kiaulės Smegenimis

Tai puikus būdas paįvairinti tradicinę kiaušinienę. Šiam patiekalui reikės:

  • 6 dideli kiaušiniai
  • 30 g mažais kubeliais pjaustyto sviesto
  • 2 šaukštų grietinės
  • Druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • Svogūnų laiškų
  • 1 kiaulės smegenų
  • 0,5 nedidelio svogūno
  • 1 skiltelės česnako
  • Lydyto sviesto kepimui
  • Druskos, šviežiai maltų baltųjų pipirų
  • Citrinos sulčių
  • Žiupsnio smulkintų petražolių
  • Dviejų skrudintos ruginės duonos riekelių

Gaminimo Eiga:

  1. Į neįkaitintą keptuvę aukštais kraštais arba puodą įmuškite kiaušinius, įjunkite mažiausią viryklės kaitrą, sudėkite pusę sviesto ir maišydami mentele kaitinkite.
  2. Mišiniui pradėjus tirštėti, sudėkite likusį sviestą. Toliau kaitinkite maišydami dar 4 - 5 minutes. Jokiais būdais neperkaitinkite, jei matote, kad kiaušiniai prie dugno jau kepa t.y. darosi plutelė, nuimkite keptuvę nuo viryklės. Kai temperatūra sumažės, dėkite vėl ant viryklės. Kiaušinienė turi gautis tokia kaip kad tarkim verdant garuose - puri, minkšta, šilkinė.
  3. Baigiant kept į kiaušinienę sudėkite grietinę, druską, pipirus. Išmaišykite ir dar truputį pakaitinkite. Įmaišykite svogūnų laiškus.
  4. Kiaulės smegenis nuplaukite, susmulkinkite.
  5. Svogūną supjaustykite plunksnelėmis arba pusžiedžiais ir kepinkite keptuvėje su sviestu ant vidutinės kaitros, kol suminkštės. Sudėkite į svogūnus smulkintą česnaką, kepkite dar kelias minutes.
  6. Įdėkite į keptuvę šaukštelį sviesto, pjaustytas smegenis ir kepkite maišydami, kol smegenys sutvirtės ir iškeps. Baigiant kepti pagardinkite druska, pipirais. Prieš patiekiant įmaišykite petražoles.
  7. Patiekite kiaušinienę su keptomis smegenimis ir skrudinta duona.

Kiaulienos Galvos Vyniotinis

Tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuriam reikės šiek tiek daugiau laiko ir pastangų, bet rezultatas tikrai vertas. Reikės:

  • 2 kg kiaulės galvos
  • Liežuvis
  • 1 morka
  • 2 svogūnai
  • 1 salieras
  • 1 lauro lapelis
  • 4-5 pipirai
  • Druskos
  • Česnako

Paruošimas:

  1. Nuvalyta kiaulės galva sukapojama, išimamos smegenys, išplaunama, užpilama šaltu vandeniu, įdedamas nuvalytas liežuvis ir trumpai pakaitinama.
  2. Vanduo greitai nupilamas, mėsa nuplaunama šaltu vandeniu, sudedama atgal į puodą, užpilama vandeniu, kad semtų, greitai užvirinama ir toliau verdama ant mažos ugnies.
  3. Baigiant virti, sudedamos prieskoninės daržovės, prieskoniai, mėsa pasūdoma ir verdama, kol pradeda kristi nuo kaulų.
  4. Po to išgriebiama ir supjaustoma nemažais pailgais stačiakampiais gabalėliais, dar pasūdoma, apibarstoma maltais pipirais, pridedama truputis sutrinto česnako, supilama į išvalytą pūslę, akląją žarną arba į tankios medžiagos servetėlę, užrišama, sudedama atgal į sultinį ir dar virinama apie 30 minučių.
  5. Ataušinama skystyje iki kambario temperatūros, išimama, išnešama šaltai ir paslegiama.