Tarp daugybės skirtingų kiaulienos patiekalų verta atkreipti ypatingą dėmesį į kiaulienos šonkauliukus su bulvėmis. Labai laimėjęs patiekalas tiek šventiniam stalui, tiek sotiems pietums. Kiaulienos šonkaulius mėgsta jei ne visi, tai tikrai daugelis.
Ingredientai
- Kiaulienos šonkauliukai - 1 kg
- Bulvės - 1 kg
- Morkos - 2 vnt.
- Svogūnas - 1 vnt.
- Česnakas - 4-5 skiltelės
- Druska, malti juodieji pipirai - pagal skonį
- Lauro lapai - 2 vnt.
- Augalinis aliejus kepimui
Gaminimo eiga
- Kiaulienos šonkaulius supjaustykite, nuplaukite ir, jei reikia, supjaustykite.
- Nuluptas morkas supjaustykite griežinėliais arba mažesniais griežinėliais.
- Nuluptą svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais.
- Šonkauliukus apkepkite keptuvėje ant stiprios ugnies, kol iš abiejų pusių susidarys gardi plutelė. Sudėkite juos į puodą storu dugnu.
- Dabar apkepkite morkas ir svogūnus ant vidutinės ugnies.
- Į šonkaulius suberkite svogūnus ir morkas, užpilkite virintu vandeniu, pasūdykite ir troškinkite uždengę apie 20 min.
- Bulves nulupkite, supjaustykite mažais gabalėliais ir sudėkite į mėsą. Suberkite prieskonius pagal skonį ir viską kartu troškinkite dar 20-25 minutes.
- Suberkite susmulkintą česnaką ir troškinkite su bulvėmis dar 10 minučių.
- Patiekite su smulkiai pjaustytomis šviežiomis žolelėmis.
Jautienos šonkauliukai su bulvėmis - tai patiekalas, turintis daug privalumų. Be to, kad šonkauliuose yra daug kolageno, vitaminų ir mineralų, šis patiekalas taip pat įgauna skonį ir naudą dėl kitų ingredientų. Ilgai troškinant šonkauliukai ir visas patiekalas tampa minkšti ir švelnūs, todėl pasižymi puikiu skoniu.
Paimkite keptuvę aukštais kraštais. Šonkauliukus sudėkite į katilą arba storadugnį puodą ir užpilkite vandeniu. Troškinkite po uždaru dangčiu valandą, kol mėsa atsiplėš nuo kaulo. Į troškinimo pabaigą sudėkite griežinėliais supjaustytas morkas. Supjaustykite bulves ir sudėkite jas į mėsą. Pagardinkite druska ir pipirais, įdėkite lauro lapą.
Taip pat galite pasigaminti kiaulienos šonkauliukus su raugintais kopūstais ir bulvėmis. Tai ir skanu, ir sotu.
Reikės:
- griežinėliais pjaustytų kiaulienos šonkaulių;
- sultinio kubelių su rūkytų šonkauliukų skonio “Maggi Kostilija” - 4 vnt;
- grietinėlės 30% - 600 ml.
Gaminimas:
- Kiaulienos šonkaulius nuplauti, nusausinti, nuimti plėvelę ir, supjausčius porcijomis, pamarinuoti su “Santa Maria” prieskoniais, atidėti 1 val. į šoną.
- Per tą laiką pasiruošti likusius produktus. Vėliau šonkauliukus apkepti keptuvėje su įkaitintu aliejumi tik taip gerokai, kad susidarytų plutelė. Toliau gaminant plutelė suminkštės, bet tai patiekalui suteiks “tą patį” skonį.
- Į greitpuodžio dugną dėti perplautus kopūstus, ant viršaus dėti bulves, berti druskos/pipirų, dėti lauro lapus ir pomidorų pastą.
- Užpilti vandeniu, kad vos apsemtų, dėti svogūną. Gaminti uždengus dangčiu ant didelės kaitros. Užvirus (kai pradeda “šnypšti”) troškinti vos 5 min.
- Išjungę atleiskite slėgį, atidarykite dangtį ir išimkite svogūną , suberkite apkeptus šonkauliukus, cukrų ir sultinio kubelius. Dar kartą uždaryti dangtį, užvirti ir troškinti ant stiprios kaitros dar 7 min.
- Pasibaigus laikui, vėl išjungti, išleisti slėgį ir nuimti dangtį.
Kad kiaulienos šonkauliukai būtų tobuli - sultingi bei mažiau riebūs, iš pradžių juos apvirsime sūrime, o po to apkepsime orkaitėje. Man toks paruošimo būdas visada pasiteisina ir niekada nenuvilia. Mėsa tiesiog krenta nuo kaulų ir būna be galo minkšta.
Geriausi šonkauliai (6-8 porcijos)
Reikės:
- 2-3 kg kiaulienos šonkaulių
- druskos
- įvairių pipirų
- kelių lauro lapelių
- 1-2 svogūnų
Padažui:
- 1 šaukšto medaus
- 2 šaukštų pomidorų padažo
- 2 šaukštų sojų padažo
- 1 šaukšto grūdėtų garstyčių
- po 2 šaukštelius raudonėlių ir saldžiosios paprikos
- 1 šaukštelio džiovinto česnako
- ½ svogūno
- 2-3 cm tarkuoto imbiero šaknies
Kiaulienos šonkaulius pasūdykite ir dėkite į sūdytą vandenį. Į puodą taip pat dėkite į ketvirčius padalintą svogūną, kelis lauro lapus ir įvairių pipirų. Puodą užvirkite ir leiskite ant mažos ugnies virti apie valandą.
Išvirus šonkaulius išimkite iš puodo, gerai nuvarvinkite, leiskite pravesti. Paruoškite šonkauliukų marinatą: dubenėlyje išmaišykite medų, pomidorų, sojos padažus, garstyčias ir prieskonius.
Į kepimo formą dėkite apvirtus šonkaulius, juos ištepkite dalimi marinato ir pašaukite į 190-200 laipsnių orkaitę, kepkite apie 15 min. Joms praėjus šonkaulius reikia apversti, vėl ištepti marinatu ir kepti dar 15 min., procedūra vėl pakartoti. Iš viso šonkauliai kepa 45 min.
Kepti brokoliai ir žiediniai kopūstai (6-8 porcijos)
Reikės:
- 1 žiedinio kopūsto
- 1 brokolio
- kelių šaukštų alyvuogių aliejaus
- druskos
- šviežiai maltų pipirų
Žiedinį kopūstą ir brokolį supjaustykite stambiais gabalėliais, dėkite į kepimo formą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite žiupsnelį druskos ir pipirų. Dėkite kepti kartu su šonkauliais.