pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Pomidorų ir raudonųjų svogūnų salotų receptai

Pateikiame gerai žinomų salotų kitokį - gaivesnį - variantą. Vasara suteikia mums gausų šviežių daržovių pasirinkimą, o dubuo vėsių ką tik iš daržo priskintų salotų gali būti tikra atgaiva. Šios pomidorų ir svogūnų salotos puikiai tiks prie įvairiausių mėsos patiekalų.

Klasikinės pomidorų ir svogūnų salotos

Ingredientai:

  • 500 g pomidorų
  • 1-2 raudonieji svogūnai
  • 25 ml raudonojo vyno acto
  • 50 ml alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštas baziliko lapelių arba smulkintų svogūno laiškų
  • 1 nedidelė česnako skiltelė
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų

Gaminimo eiga:

  1. Nuplaukite daržoves. Nulupkite svogūnus ir išpjaukite pomidorų kotelių pagrindus.
  2. Pomidorus supjaustome griežinėliais. Jeigu pomidorai vyšniniai - puselėmis.
  3. Į dubenėlį pilame aliejų, vyno actą, dedame smulkiai sukapotą česnaką, pusžiedžiais arba plonais žiedeliais pjaustytą svogūną, druską, pipirus.
  4. Dubenėly uždengiame ir gerai sukratome.
  5. Plačios lėkštės dugną išklojame pjaustytais pomidorais, apliejame marinatu ir paliekame pastovėti 15-20 minučių.
  6. Pomidorų ir svogūnų salotas galite papuošti šviežiais baziliko lapeliais.

Pomidorų salotos su mėtomis ir česnakais

Reikia:

  • 300 g pomidorų
  • 2-3 šakelių šviežių mėtų
  • 1 skiltelės česnako
  • Druskos

Gaminimo eiga:

  1. Pomidorus supjaustykite vid. dydžio kubeliais, sudėkite juos į indelį.
  2. Smulkiai sukapokite mėtas ir suberkite ant pomidorų.
  3. Česnaką pasmulkinkite, pabarstykite druska.
  4. Suberkite prie pomidorų, sumaišykite.

Patarimai: Rinkitės kuo įvairesnius pomidorus - juoduosius, geltonuosius slyvinius, avietinius, vyšninius ar kitus. Į šias salotas galite dėti ir saliero lapkočių, ir agurkų ir kitokių daržovių.

Brusketos su pomidorais ir karamelizuotais svogūnais

Brusketos su karamelizuotais svogūnais

Reikės:

  • 3 vnt. raudonųjų svogūnų
  • Probiotinės ląstelienos sirupo “Nick’s Fiber Syrup Maple”
  • Kreminio balzamiko padažo
  • 2 v.š. sviesto
  • Tepamo varškės sūrelio (apie 60g.)
  • Prancūziško batono

Gaminimo eiga:

  1. Nulupame svogūnus ir supjaustome plonais pusžiedžiais.
  2. Keptuvėje ištirpiname sviestą ir pakepiname svogūnus ant silpnos ugnies apie 10min.
  3. Tuomet į svogūnus pilame apie 50g. sirupo, šlakelį balzamiko padažo, žiupsnelį druskos ir pipirų.
  4. Maišydami viską pakepiname dar apie 10min (kol svogūnai visiškai suminkštės).
  5. Kol svogūnai vėsta supjaustome prancūzišką batoną, jį paskrudiname keptuvėje be aliejaus, orkaitėje arba gruzdintuvėje.
  6. Ant batono riekelių tepame varškės sūrelį ir dedame karamelizuotus svogūnus.

Brusketos su pomidorais

Reikės:

  • 4 vnt. pomidorų
  • Kalendros
  • Druskos
  • Pipirų

Gaminimo eiga:

  1. Perpjauname pomidorus pusiau, išimame sėklytes ir supjaustome kubeliais.
  2. Sumaišome pomidorus su 2 v.š.

Marinuoti svogūnai

Reikia:

  • 2 nedidelių raudonųjų svogūnų
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio DANSUKKER cukraus „Panevėžio Plius“
  • 1 šaukšto baltojo vyno acto

Gaminimo eiga:

  1. Supjaustykite raudonuosius svogūnus.
  2. Pasūdykite, pabarstykite DANSUKKER cukrumi „Panevėžio Plius“ ir užpilkite baltojo vyno acto.
  3. Pamaigykite ir palikite marinuotis kelioms minutėms.

Patarimas: Jeigu svogūnas aitrus, užplikykite jį verdančiu vandeniu, palaikykite minutę, nupilkite ir perplaukite lediniu vandeniu.

Gruziniškos salotos

Gruzijos virtuvėje yra daug skanių sezoninių patiekalų. Vienas garsiausių iš jų - daržovių gruziniškos salotos su graikinių riešutų padažu. Jos ruošiamos lengvai ir paprastai. Tai labai skanus tradicinis patiekalas, puikiai tinkantis vasarai ir leidžiantis paįvairinti mitybą.

Daržoves ir prieskonines žoleles reikia nuplauti, o česnakus ir svogūnus nulupti. Agurkus, pomidorus ir svogūnus supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais. Į blenderį sudedame kalendras, riešutus, česnaką. Į jį išspaudžiame citrinos sultis. Ingredientus sutriname iki pastos - tai bus salotų padažas. Jį perkeliame į daržoves, tada pasūdome ir išmaišome.

Verta paminėti, kad kai kurie žmonės negali valgyti kalendros. Tai ne priežastis atsisakyti salotų - ją galite pakeisti petražolėmis. Tai dar vienas šio patiekalo variantas. Jame yra daugiau daržovių, be to, pridėta salotų lapų, kad salotos būtų puresnės. Svogūną nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais. Sudėkite jį į atskirą indą, pasūdykite ir užpilkite actu. Agurkus, saldžiąsias paprikas ir pomidorus supjaustykite gabaliukais, perkelkite į dubenį. Riešutus išdžiovinkite keptuvėje ir smulkiai sukapokite. Sudėkite visus ingredientus į dubenį, pagardinkite prieskoniais ir aliejumi.

Pomidorai su mocarela sūriu ir marinuotais svogūnais

Ši skonių kombinacija gali pasirodyti šiek tiek neįprasta, bet galutinis rezultatas - fantastiškas. Saldūs sunokę pomidorai, malonų rūgštelės poskonį turintys marinuoti svogūnai, minkštas, švelnus sūris, traškūs riešutėliai ir gaivios žolelės sukuria nuostabią skirtingų skonių bei tekstūrų dermę.

Ingredientai:

  • 2-3 sunokusių pomidorų
  • apie 125 g mocarelos sūrio
  • Raudonasis svogūnas
  • Sumac prieskonių
  • Druskos
  • Citrinos sultys
  • Alyvuogių aliejus
  • Skrudinti riešutai ar sėklos (nebūtina)
  • Baziliko ir rukolos lapeliai

Gaminimo eiga:

  1. Raudonąjį svogūną nulupkite, nuplaukite ir perpjaukite per pusę. Svogūno puseles supjaustykite plonais pusžiedžiais ir sudėkite į dubenėlį.
  2. Ant viršaus suberkite sumac prieskonius, žiupsnelį druskos, supilkite citrinos sultis, 1 šaukštą alyvuogių aliejaus ir rankomis viską gerai išmaišykite. Labai stipriai ir ilgai minkyti svogūnų nereikia, tik tol, kol visi žiedai pasidengs prieskoniais.
  3. Dubenėlį su svogūnais (neuždengtą) dėkite į šaldytuvą ir palikite 30 minučių marinuotis. Jeigu norite, svogūnus galite paruošti iš anksto, bet tuomet praėjus 30 minučių perdėkite juos į sandarų indelį ir laikykite šaldytuve, kol prireiks (iki 3 dienų).
  4. Į didelę lėkštę sudėkite griežinėliais pjaustytus pomidorus ir apibarstykite juos druska bei šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  5. Ant griežinėlių išdėliokite marinuotus svogūnus.
  6. Ant svogūnų sudėkite gabalėliais suplėšytą mocarelos sūrį.
  7. Viską apibarstykite skrudintais riešutais ar sėklomis (jeigu naudosite) ir baziliko bei rukolos lapeliais.
  8. Užkandį apšlakstykite likusiu šaukštu alyvuogių aliejaus, druska bei šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

Padažai salotoms

Majonezo ir krienų padažas

Reikia:

  • 50 g DAUMANTŲ švelnaus skonio majonezo „Karališkas“
  • 1 šaukštelio krienų

Gaminimo eiga: DAUMANTŲ švelnaus skonio majonezą „Karališkas“ sumaišykite su krienais.

Aštrusis grietinės padažas

Reikia:

  • 50 g grietinės
  • Aštraus padažo (sriracha, tabasco ar kt.) pagal skonį

Gaminimo eiga: Sumaišykite grietinę su aštriu padažu. Vietoje grietinės galite naudoti ir jogurtą.

Panzanella salotos

Vienos nuostabesnių vasarinių salotų yra jau ne vieną šilmtmetį skaičiuojančios Panzanella. Pats žodis Panzanella susideda iš „pane“ (duona) ir zanella (siubos dubuo). O kilo šios nuostabios salotos iš Toskanos, tiksliau iš Toskanos kaimiečių pomėgio mirkyti pasenusią bedruskę duoną vandenyje ir vėliau maišyti ją su svogūnais, agurkais, actu ir alyvuogių aliejumi.

Pats receptas bėgant metams keitėsi ir mirkytą, pasenusią duoną pakeitė skrudintos duonos skrebučiai, svogūnai tapo tik nedidelis šių salotų papildinys, o pagrindinės daržovės vietą užėmė sultingieji raudonskruosčiai pomidorai, kurie į Italiją buvo atvežti tik 16a.

Receptas:

  • 500g pomidorų
  • Dvi saujos skrudintų baltos duonos gabalėlių
  • Du nedideli šalotiniai svogūnai (arba raudonieji)
  • Truputis petražolių ir šviežių bazilikųų
  • 100g mocarelos sūrio

Gaminimo eiga:

  1. Pomidorus supjaustome sudedame į indą, pabarstome druska ir paliekame 15-20 min.
  2. Pomidorų išskirtas sultis perpilame į kitą indą, kuriame gaminsime padažą.
  3. Sudedame likusius supjaustytus ingredientus. Taip pat galime įdėti agurkų, paprikos ar špinatų.

Padažui:

  • 60ml alyvuogių aliejaus
  • 30ml raudonojo vyno acto
  • Šaukštelis dižono garstyčių
  • Dvi sutrintos skiltelės česnako
  • Čiobrelių, pipirų

Viską supilame į indelį su pomidorų išskirtomis sultimis ir gerai suplakame.