pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Balandėlių receptas: nuo tradicijų iki šiuolaikinių interpretacijų

Atšalus orams vis dažniau norisi pastumti į šalį egzotiškus patiekalus ir sočiai pavalgyti šilto, paprasto, naminio maisto. Tokio, kokį sekmadieniais gamindavo mama ar močiutė. Pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, vaikystę primenančių patiekalų poveikis mūsų nuotaikai ir savijautai - milžiniškas, rašoma šio prekybos tinklo pranešime žiniasklaidai. Viena tokių: balandėliai - pakankamai sveikas pasirinkimas. Iš Graikijos kilęs patiekalas atitinka puikiai subalansuotos Viduržemio jūros virtuvės principus. Daržovės turi įvairiausių vitaminų ir yra skaidulų šaltinis, o ryžiuose nėra glitimo.

Kiekvienuose namuose balandėliai gaminami kiek skirtingai. Tačiau dažniausiai be kopūsto ir maltos mėsos, į juos dedama morkų, pomidorų bei aromatingų prieskoninių žolelių. „Balandėliai yra sąlyginai nebrangus patiekalas. Jiems paruošti nebūtina laikytis tikslios receptūros ir palieka daug vietos išmonei. Vienintelis balandėlių minusas - gana ilgas jų gamybos laikas. O kai kas nemėgsta ir verdamo kopūsto kvapo“, - sako V. Juodkazienė.

Ingredientai ir paruošimas

Receptu, kaip patiems pagaminti šį patiekalą, dalijasi Mo. Taip švelniai savo močiutę Birutą vadina net atskirą „Youtube“ kanalą „Romas and MO“ jos receptams sukūręs Romas Gaučas. Mo - buvusi virėja, tačiau jai vis dar labai patinka gaminti, o Romas tiesiog mėgsta ragauti naujus patiekalus.

Ingredientai

Pirmasis etapas:

  • 1 kg maltos kiaulienos
  • 1 šaukštelio druskos
  • 200 g šviežių pjaustytų kopūstų
  • 2 pjaustytų svogūnų
  • 0,5 puodelio ryžių
  • 1 šaukštelio prieskonių mišinio
  • 0,5 šaukštelio kiaulienos prieskonių
  • 0,5 šaukštelio džiovintų bazilikų
  • 0,5 šaukštelio pipirų
  • 3 kiaušinių

Antrasis etapas:

  • Pipirų
  • 2 lauro lapelių
  • 1 šaukštelio džiovintų žolelių (salierai, porai, pastarnokų šaknys, petražolių šaknys)
  • 200 g pjaustytų morkų

Padažas:

  • 50 g sviesto
  • 2 šaukštų miltų
  • 2 šaukštų pomidorų padažo
  • 1,5 puodelio kotletų skysčio/vandens (jei reikia)
  • 0,5 šaukštelio džiovintų salierų lapų

Paruošimas

  1. Visus ingredientus iš pirmojo etapo kruopščiai išmaišykite.
  2. Suformuokite kotletus iš mėsos ir kepkite juos keptuvėje su šiek tiek aliejaus. Kepkite apie 12 minučių arba kol jie bus iškepti.
  3. Perkelkite kotletus į puodą. Įdėkite pipirų, lauro lapų, morkų, vandens ir troškinkite virimo temperatūroje maždaug 15 minučių.
  4. Padažui pagaminti, ištirpinkite sviestą ir įpilkite miltų, pomidorų padažo. Įpilkite šiek kotletų skysčio ir sumaišykite. Jei reikia, įpilkite šiek tiek vandens.
  5. Užpilkite padažą ant kotletų. Ant viršaus užberkite džiovintų salierų šaknų. Gerai išmaišykite.
  6. Valgykite su virtomis bulvėmis ir daržovėmis arba kuo tik norite. Išbandykite naujus garnyrus!
  7. Mėgaukitės!

Kopūstų paruošimas

Kopūstą apipjauti aplink kotą, kad apverdant nusiimtų lapai. Į kotą įsmeigti šakutę, kopūstą panardinti į pasūdytą verdantį vandenį. Kas 2-3 min. atkabinti po apvirusį kopūsto lapą. Jei kopūsto lapas nepakankamai minkštas, jį dar pavirti. Kopūsto apvirimo galite išvis išvengti: įdėkite kopūsto galvą nakčiai į šaldiklį.

Yra ir daugiau būdų, kaip paruošti kopūstus: kopūstą galima pakaitinti 5 min. mikrobangų krosnelėje, tada lapai lengvai atsiskiria. Taip pat, lapus nuiminėti nuo nevirto kopūsto po tekančiu vandeniu, geriausia tokiu jau karštesniu, laiko truputėlį užima, bet likusią kopūsto dalį sekmingai panaudoti.

Įdaro gaminimas

100 g svogūno susmulkinti, apkepti alyvuogių aliejuje. Ryžius apvirti sūdytame vandenyje. Faršo įdarą dėti į kopūsto lapus ir suvynioti. Ant viršaus sudėti daržoves, pilti 250 ml vandens, berti kitą dalį druskos (10-12 g) bei ant viršaus uždėti prieskoninių žolelių (čiobrelių, peletrūnų ar kt.

Pavyzdžiui, įdarui: svieste pakepkite smulkintus svogūnus ir per burokinę tarką smulkintą morką, kol suminkštės. Išvirkite ryžius. Viską sumaišykite su kiaulienos ir jautienos faršu. Ant kiekvieno kopūstlapio dėkite įdaro, kraštus užlenkite ir suvyniokite. Suvyniotus balandėlius apkepinkite svieste ir dėkite į puodą. Atskirame inde sultinį arba verdantį vandenį sumaišykite su pomidorų tyre, pasūdykite ir užpilkite ant balandėlių. Troškinkite apie valandą ant mažos ugnies.

Pateikimas

„Patiekti su grietine, bet šiukštu be kečupo“, - sako virtuvės šefas L. Čeprackas. Tiekite su grietinės ar kitokiu mėgstamu padažu. Galite valgyti su virtomis bulvėmis, bulvių koše, o galite valgyti ir be jokių priedų, nes kukuliai ir daržovės - puikus savarankiškas patiekalas, be to, ir lengvesnis.

Variacijos ir patarimai

Kartais manoma, kad „jaukusis maistas“ turėtų būti riebus ar saldus, tačiau tradicinė virtuvė turi ir išimčių. Vienas iš variantų: as balandėlius darau su savojos kopustu, na mano seimai jis labai labai. kiauliena kai kada pakeiciu malta kalakutiena.

Alternatyvūs įdarai:

  • Avinžirnių įdaras: alyvų aliejuje pakepinkite smulkintą svogūną, įspauskite česnaką, sudėkite kapotas petražoles. Suverskite avinžirnius, apkepkite.
  • Grybų įdaras: aliejuje pakepkite pjaustytų svogūnų ir pjaustytų grybų ir 15 minučių patroškinkite. Virtus kiaušinius susmulkinkite ir sumaišykite su kapotais žalumynais, sudėkite grybus su svogūnais. Pasūdykite ir papipirinkite pagal skonį.
  • Varškės ir rikotos įdaras: varškę ir rikotą kelis kartus pertinkite per sietelį, sumaišykite su paruoštu prieskonių mišiniu, tarkuotu parmezanu, kepintais riešutais ir grietine.

Taip pat, musu seimoje nuo amziu amzinuju balandeliai, pries juos troskinant, yra apkepinami is abieju pusiu, kopusto lapo storoji dalis arba nupjaunama arba su mesos plaktuku susmulkinama, o viso kopusto smulkinti likuciai, pakaitomis su tarkuotomis morkomis, yra sluoksniuojami su balandeliais puode. As, kazkur pamaciusi ideja, neseniai pradejau juos det i orkaite apkepint - ant dideles skardos ipilu siek tiek aliejaus ir skarda i orkaite kisu (kad aliejus ten ikaistu gerai). Ant ikaitusio aliejaus surikiuoju susuktus balandelius ir ijungiu virsutine orkaites funkcija, kad jie apkeptu is virsaus, paskui apverciu.

Receptų įvairovė

Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai - sveiki atvykę!