Jums nusibodo tradicinis obuolių pyragas? Obuolių pyragas - skanus pyragas, kurį mėgstame valgyti rudenį. Paprastai gaminame pagal klasikinį receptą. Tačiau retkarčiais pravartu keisti tradicinį receptą ir įtraukti naujų priedų. Šį kartą norėtume parodyti, kaip pasigaminti moliūgų pyragą.
Moliūgų pyragas - skanus rudens pyragas. Jei norisi ko nors saldaus, šis receptas puikiai tinka. Moliūgų pyragas pripildys jūsų virtuvę neįtikėtino aromato. Negalėsite nuo jo atsiplėšti.
Šis moliūgų pyragas labai populiarus JAV ir Kanadoje. Rudens sezonui įsibėgėjus jis kepamas itin dažnai. Be to, tai yra vienas iš pagrindinių amerikietiško šventinio Padėkos dienos stalo atributų. Na, man ilgą laiką knietėjo išbandyti šį pyragą ir pagaliau prisiruošiau.
Pyragą nusprendžiau pagardinti labai kvapniu ir rudeniškų prieskonių mišiniu, kurį pasigaminau sumaišęs gvazdikėlius, muskatą, cinamoną, kvapiuosius pipirus ir maltą imbierą. Gavosi tobula kombinacija, kuri puikiai tiko su moliūgu. Be to, šios savaitės LIDL amerikietiškų produktų asortimente radau aukščiausios klasės, Kanadoje pagaminto klevų sirupo, kuris idealiai papildė pyrago skonį.
Beje, klevų sirupas, įdomus tuom, kad be subtilaus skonio jis suteikia ir natūralaus saldumo, tad kepiniuose juo galima pakeisti įprastą cukrų. O šiaip pyragas gavosi tobulas. Jei atvirai, tai jaukesnio rudeninio pyrago negu šis net neįsivaizduoju! Skonis - tobulai harmoningas. Galvojau, kad gal bus truputį per saldus, bet gavosi pats tas - nei per saldus, nei per sūrus. Nesu valgęs skanesnio moliūgų pyrago, negu šis!
Ingredientai
Pagrindui:
- 240 g miltų
- 170 g sviesto
- 115 g šalto vandens
- 1 šaukštas obuolių acto
- 1 šaukštas cukraus
- 1 šaukštelis druskos
Įdarui:
- 460 g moliūgo piure
- 160 ml kondensuoto pieno
- 70 ml grietinėlės
- 4 šaukštai klevų sirupo
- 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
- 70 g cukraus
- 1 šaukštelis cinamono
- 3/4 šaukštelio druskos
- 1/2 šaukštelio malto imbiero
- 1/4 šaukštelio maltų gvazdikėlių
- 1/4 šaukštelio malto muskato
- 2 kiaušiniai + 1 papildomas trynys
Gaminimo eiga
- Pasigaminame sviestinę tešlą: Druską, cukrų, miltus ir mažais gabalėliais pjaustytą sviestą sumaišome (arba petriname blenderyje). Tada palengva supilame actą, vandenį ir sumaišome šakute. Suformuojame diską, įvyniojame į plėvelę ir palaikome šaldytuve bent 1 val.
- Gaminame įdarą: Inde išplakame kiaušinius su cukrumi, druska ir prieskoniais. Supilame visus likusius ingredientus.
- Pagrindo kepimas: Pagrindą užklojame kepimo popieriumi ar folija, pripilame sausų ryžių ar pupelių (kad prispaustų ir kepant tešla neiškiltų). Uždengtą pagrindą kepame 220 laipsnių orkaitėje 30 min. Tada atidengiame, vidų ištepame kiaušinio plakiniu ir kepame dar 15 min 180 laipsnių temperatūroje.
- Pyrago kepimas: Į šiek tiek pravėsusį pagrindą supilame įdaro mišinį ir kepame 1 valandą 160 laipsnių temperatūroje. Išėmę iš orkaitės leidžiame sustingti ir 'pailsėti' bent 3 valandas.
- Patiekiame: Patiekiame su plakta grietinėle.
Moliūgų pyragas - tikras gardėsis. Gamybos procesas greitas ir jau pyragas kaitinasi orkaitėje. O jau po valandos galima mėgautis kvapniu, minkštu ir drėgnu moliūgų pyragu.