Dažnam iš mūsų kalafioras nėra ta daržovė, kuri sukelia susižavėjimą ir norą kuo greičiau imtis gaminimo vos tik pamačius pavadinimą. Bet visai neseniai viename restorane paragavau „Buffalo“ kalafioro kąsnelių ir buvau labai maloniai nustebinta jų skonio. Negalėjau patikėti, kad kalafioras taip dera su „Buffalo“ padažu, o ir jo skonis visai nenuobodus, net atvirkščiai - nuostabus!
Šiame straipsnyje rasite įvairių receptų ir idėjų, kaip paversti šią daržovę skaniu ir įdomiu patiekalu. Keptą kalafiorą galite tiekti kaip karštą užkandį, kaip garnyrą prie įvairiausių patiekalų ar netgi kaip pagrindinį patiekalą.
Pagrindiniai principai
Gaminimo eiga labai paprasta, o rezultatas neapsakomai skanus! Kas geriausia, kad tai be galo elementariai paruošiamas patiekalas. Paterliojai, papeckiojai ir pašoviai į orkaitę. VISKAS.
Internete sklando įvairių metodikų, kaip roastinti visą žiedinį kopūstą - vieni apverda, iki išskobia ir prikemša vidų, treti pašauna tiesiai į orkaitę… Aš visgi atradau, kad šiek tiek garų tikrai nepakenkia, gamybos procesui, tad į orkaitę dedu skardą su vandeniu. Pasiruošimas? Na jo beveik nėra: ištepate prieskoniais daržovę ir kepate. Viskas.
Norisi dar supaprastinti procesą? Naudokite kario pastą! Ji drėgna, lengvai tepasi ir ypatingai išraiškinga.
Kepto kalafioro receptas su parmezanu
Šis receptas yra itin paprastas, super greitai pagaminamas (paruošimui tikrai neužtruksite ilgiau nei 10 minučių) ir sveikas.
Ingredientai:
- 1 kalafioras
- 1 svogūnas
- Česnako skiltelės
- Čiobrelio šakelės arba džiovintas čiobrelis
- Druska
- Šviežiai malti juodieji pipirai
- Alyvuogių aliejus
- Parmezano sūris
Gaminimo eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 220'C.
- Kalafiorą nuplaukite, pašalinkite išorinius kietus lapus (mažus, švelnius lapelius galite palikti, kepti jie labai skanūs), išpjaukite kotą ir peiliu išskirstykite į nedidelius žiedynus.
- Svogūną nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite vidutinio dydžio (ne itin plonom) plunksnelėm.
- Į kepimo skardą sudėkite kalafioro žiedynus bei lapus (jeigu naudosite), svogūnus, česnako skilteles (neluptas), čiobrelio šakeles arba 1 arbatinį šaukštelį džiovinto čiobrelio. Viską apibarstykite druska, šviežiai maltais juodaisias pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir gerai išmaišykite (paprasčiausia tai padaryti rankomis).
- Skardą pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20-25 minutes. Kas 5-7 minutes pamaišykite. Orkaičių kaitra kaip ir įvairių funkcijų ypatumai dažnai skiriasi, todėl jeigu kalafioras per greitai skrunda, sumažinkite temperatūrą iki 210'C. Jeigu kartu kepsite ir kalafioro lapelius, juos stebėkite (dažniausiai jie iškepa greičiau), todėl apskrudusius išimkite iš orkaitės anksčiau.
- Po 20 minučių peiliu ar šakute patikrinkite kelis gabalėlius kalafioro, žiedynai jau turėtų būti minkšti, o koteliai dar šek tiek kietoki, jeigu kalafioras dar labai kietas, kepkite papildomas 5 minutes.
- Skardą išimkite iš orkaitės, viską apibarstykite smulkiai tarkuotu parmezano sūriu ir kepkite dar 10 minučių arba kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus.
- Keptus kalafioro žiedynus su svogūnais sudėkite į didelę lėkštę, česnako skiltelės, jeigu jos visiškai nesuskrudo ir viduje yra minkštos išspauskite ant viršaus.
„Buffalo“ kalafioro kąsneliai
Šie kąsneliai gali būti ir užkandis, ir garnyras. Tiesa, taip keptas kalafioras skaniausias karštas, ką tik ištrauktas iš orkaitės. Vėliau pašildytas taip pat skanus, tik jau būna suminkštėjęs. Prie „Buffalo“ kalafioro kąsnelių labai tinka jogurtinis arba grietinės ir svogūnų padažas „Ranch“.
Ingredientai:
- 1 kalafioro galva
- 0,5 stiklinės miltų
- 0,5 stiklinės vandens
- 2 a. š. česnako miltelių
- 1 a. š. saldžiosios paprikos miltelių
- Alyvuogių aliejaus
- Druskos, juodųjų pipirų
„Buffalo“ padažui reikės:
- 0,5 stiklinės aštraus skysto padažo
- 1 v. š. sviesto
- 1 a. š. citrinų sulčių
Grietinės ir svogūnų padažui „Ranch“ reikės:
- 3 v. š. grietinės
- 1 v. š. majonezo
- Trečdalio mažo svogūno
- Trečdalio a. š. česnako miltelių
- 2 v. š. pieno arba grietinėlės (riebios)
- 0,5 a. š. citrinų sulčių
- 2 žiupsnių druskos
- 1 žiupsnio juodųjų pipirų
Gaminimo eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 230 laipsnių. Ant skardos paklokite kepimo popierių, jį patepkite trupučiu alyvuogių aliejaus.
- Kalafiorą nuplaukite, supjaustykite didesniais gabalėliais ir gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Viename inde sumaišykite miltus, vandenį, česnako ir paprikos miltelius. Sudėkite kalafioro gabalėlius, gerai išmaišykite, kad tešla padengtų kiekvieną gabalėlį. Išdėliokite ant kepimo popieriaus, apibarstykite druska ir pipirais. Kepkite 10 minučių, tada apverskite ir kepkite dar 10 minučių.
- „Buffalo“ padažas: Sviestą ištirpinkite, palikite truputį atvėsti. Po to sumaišykite su aštriu padažu ir citrinų sultimis.
- Kalafioro gabalėlius aptepkite padažu ir kepkite orkaitėje dar 20 minučių, kol jie gražiai apskrus.
- „Ranch“ padažas: Labai smulkiai susmulkinkite svogūną. Viename dubenėlyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus.
Apkeptas žiedinis kopūstas su riešutų sviesto glajumi
Su nepaprastai skaniu ryškaus skonio riešutų sviesto glajumi apkeptas žiedinis kopūstas tiesiog NEATSIVALGOMAS. O kartu su traškiais avinžirniais paguldytas ant graikiško jogurto patalų ir apšlakstytas išraiškingu žolelių aliejumi sukurią išties nepaprastą skonių derinį. Net jei skamba kiek neįprastai, imkite ir pabandykite - man ir pačiai sunku patikėti, kad daržovė gali taip puikiai griežti pagrindiniu smuiku. O ten, kur išraiškingu skonio maistas, ten ir kokybiški prieskoniai.
Ingredientai:
- Žiedinis kopūstas
- Riešutų sviestas
- Prieskoniai (pagal skonį)
Gaminimo eiga:
- Žiedinį kopūstą supjaustome maždaug 1,5 cm pločio išilgais “kepsniais”, dedame ant kepimo popieriumi išklotos formos ir gausiai aptepame paruošta mase su riešutų sviestu.
- Pašoviau į 200C orkaitę maždaug 40min - valandai.
Tokie kepti kalafiorai gali būti puikus lengvas užkandis ar garnyras prie pietų ar vakarienės patiekalo.
Kol kepa mūsų pagrindinis patiekalas, pasiruošiame padažą. Galite gaminti kokį tik norite, tačiau man smagiai suderėjo jogurto ir tahini duetas.
Viso žiedinio kopūsto kepimas orkaitėje
Ingredientai:
- Žiedinis kopūstas
- Marinatas (pagal skonį)
Gaminimo eiga:
- Žiedinį kopūstą nuploviau, apverčiau, nupjoviau lapus, nupjoviau kotą (kad lygiai stovėtų). Nepažeiski žiedynų, viskas turi laikytis tvirtai tarpusavy.
- Visus marinato ingredientus sumaišiau ir tepiau apvertus kalafiorą aukštyn kojomis, kad padažas subėgtų į vidų (sunaudojau maždaug 2/3).
- Apverčiau žiedinį kopūstą iš karto ant sviestiniu popieriumi išklotos kepimo formos. Su teptukų aptepiau visą paviršių likusiu padažu.
- Pašoviau į 200C orkaitę maždaug 40min - valandai.