pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Paruošti Tobulą Vistienos Troškinį Puode

Lengvai paruošiama vakarienė

Vieno indo patiekalus pamėgo ir maisto tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ įkūrėja Asta Černė, kone kasdien stebinanti naujais receptais. Ruošdama įvairius patiekalus, ji prisipažįsta prikaupianti nemenkas stirtas indų, todėl vieno indo patiekalai jai ne tik išsigelbėjimas nuo prailgėjusios namų ruošos, bet ir malonus atradimas.

„Tikriausiai visi sutiks, kad dar svarbesni už indų skaičių yra visai kiti dalykai: geras skonis, ingredientų bei pagaminimo paprastumas ir greitis“, – pastebi A.Černė ir dalinasi lengvai paruošiamo vieno indo patiekalo, pagardinto slaptu ingredientu, receptu.

Barbekiu vištienos, ryžių ir daržovių troškinys su sūriu

Ingredientai (6 asm.):
(gaminimo laikas: 1 val.)

Gaminimas:

1. Didesniame puode ar gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite druska ir pipirais pagardintus šlaunelių mėsos gabalėlius ir apkepkite po kelias minutes iš abiejų pusių, kol apskrus. Kepančius gabalėlius dosniai aptepkite BBQ padažu (neturite sunaudoti jo viso – tik tiek, kad apteptumėte vištieną iš visų pusių). Kol viena pusė kepa, aptepkite kitą pusę; tuomet apverskite ir aptepkite jau apkepusią pusę. Išimkite iš puodo (ar keptuvės), perkelkite į lėkštę ir atidėkite į šalį.

3. Supilkite vištienos sultinį, sudėkite likusį BBQ padažą ir gerai išmaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais. Leiskite užvirti, tuomet sumažinkite ugnį iki vidutinės. Sudėkite apkeptus vištienos gabalėlius, įsprauskite juos tarp ryžių. Uždenkite puodą (ar keptuvę) dangčiu ir kaitinkite apie 30 minučių, kol ryžiai sugers skystį, o vištiena bus visiškai iškepusi.

4. Ant viršaus suberkite tarkuotą sūrį ir dar kartą uždenkite dangčiu – pakaitinkite tiek, kad sūris išsilydytų.

Kaip troškinti vištieną?

Kaip taisyklė, kuo labiau raumuo dirba, tuo bus kietesnė jo mėsa, tačiau tuo pačiu ir daug stipresnio skonio. Gyvūnų kojų raumenys nuolat dirba, todėl tarkim jautienos kumpis yra daug kietesnis ir intensyvesnio skonio, nei pvz. filė. Filė, esanti šalia stuburo, yra palyginti nedaug naudojamas raumuo, todėl yra minkštutė ir labai blankaus skonio.

Minkštos mėsos dalys labiau tinka kepimui, o kietos – troškinimui, kadangi lėtas troškinimas suskaido jungiamąsias medžiagas ir mėsa tampa trapi bei suyra vos prilietus šakute.

Troškinta vištiena su grybais

4 asmenims:

  • 4 vištos ketvirčių;
  • 50-100 g miltų sumaišytų su druska ir pipirais;
  • Alyvuogių aliejaus kepimui;
  • 1 didelio svogūno;
  • 2 morkų;
  • 100 ml balto sauso vyno;
  • 800 ml vištienos sultinio;
  • 250 ml riebios grietinėlės;
  • Druskos, pipirų;
  • 200 g nedidelių pievagrybių.

Paruošimas:

  1. Perpjaukite ketvirčius per pusę, atskirkite šlaunelę nuo blauzdelės. Apvoliokite vištą miltuose, nupurtykite miltų perteklių ir kepkite ant vidutinės aukštos ugnies įkaitintame aliejuje, kol šlaunelės gražiai apskrus. Išimkite šlauneles iš keptuvės.
  2. Jei keptuvėje bus daug riebalų, didesnę dalį nupilkite, į tą pačią keptuvę sudėkite stambiai supjaustytą svogūną bei morkas ir pakepkite 5 minutes ant nedidelės ugnies, kol daržovės suminkštės. Supilkite baltą vyną ir kepkite, kol pusė vyno nugaruos.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Sudėkite vištieną atgal į keptuvę ir viską užpilkite sultiniu. Kaitinkite keptuvę ant aukštos ugnies kol sultinys užvirs, uždenkite dangčiu, įdėkite į orkaitę ir troškinkite šlauneles 25-30 minučių.
  4. Ištraukite kojeles ir padėkite šiltoje vietoje. Perkoškite sultinį į puodą ir išmeskite daržoves. Virinkite sultinį, kol didžioji dalis skysčio nugaruos ir padažas sutirštės, taps panašus į sirupą. Supilkite grietinėlę, sudėkite pievagrybius ir pavirkite 5 minutes.
  5. Sudėkite į padažą šlauneles, pagardinkite druska bei pipirais ir patiekite.

VIENO PUODO JAUTIENOS TROŠKINYS

Vieno puodo patiekalais vadinami tokie patiekalai, kurie pagaminami viename puode nuo A iki Z. T.y. nereikia kažko atskirai virti / atskirai kepti / atskirai troškinti – jie labai patogūs ir lengvai pagaminami. Man tokie patiekalai asocijuojasi su šaltuoju metų laikų, kai norisi šilto ir jaukaus maisto. Būtent toks yra šis jautienos troškinys. Gamybai užtruksite ne daugiau kaip 20 minučių, bet norint, kad jautiena būtų tokia minkšta, kad palietus šakute subyrėtų reikės kiek ilgiau patroškinti (bet prie puodo stovėti nereikės!).

6 – 8 porcijoms reikės:

Gaminame:

  1. Pasiruošiame produktus: jautieną supjaustome stambesniais kubeliais ir pabarstome druska ir pipirais. Susmulkiname svogūną ir česnaką, morkas, salierus ir bulves.
  2. Puode ar keptuvėje gerai įkaitiname aliejų, dedame jautieną taip, kad gabalėliai per daug nesiliestų ir gerai apskrudiname iš visų pusių. Reikia apskrudinti taip, kad mėsa neiškeptų, tik išorė stipriau paruduotų. Kai mėsa baiginėja skrusti, suberiame miltus ir imaišome, kad mėsa jais apliptų. Mėsą atidedame.
  3. Į puodą pilame aliejaus, beriame svogūną, česnaką, morkas, salierą, maltą papriką ir čiobrelį. Kepame maišydami kelias minutes. Tuomet grąžiname mėsą į puodą.
  4. Supilame vyną, pakaitiname kelias minutes, kol išgaruoja alkoholis.
  5. Supilame vorčesterio padažą, pomidorų padažą, sultinį.
  6. Sudedame bulves taip, kad jas apsemtų skystis.
  7. Uždengiame puodą ir perkeliame į orkaitę, kepame 150 laipsnių orkaitėje 3 valandas, kas valandą pamaišydami.
  8. Patiekiame pabarsčius šviežiomis petražolėmis.

Gaminkite šį troškinį, kai norėsite jaukaus, šildančio maisto. Jautiena iškepa itin minkšta, o padažas tirštas ir malonios tekstūros.

Jei vieno puodo patiekalų idėja Jums artima, tai apsirūpinkite tinkamu puodu. Aš negaliu atsidžiaugti savo Tramontina Lyon bronziniu gražuoliu. Nuoširdžiai, tai rimčiausias, geriausias ir universaliausias mano turimas puodas. Visų pirma, jame galima kepti (ir galima puikiausiai tai daryti be riebalų), tuomet galima virti /troškinti ant viryklės arba orkaitėje. Tai čia mano puodas visada #1, kai gaminu vieno puodo patiekalus.

O dabar įdomiausias dalykas – puodo technologija tokia, kad jame sukuriamas orkaitės efektą (kai oras cirkuliuoja puodo viduje, jame palaikoma vienoda temperatūra kaip orkaitėje). Believe it or not, jame net pyragą iškepsite ant viryklės. Jeigu kartais namie neturite orkaitės ir jums jos trūksta, tai toks puodas yra A MUST ir jame pagaminsite daug receptų, kurių aprašymuose reikia kepti orkaitėje.

Vištiena Cacciatore arba labai greitas itališkas vištienos troškinys

Galite viską apkepti atskirai keptuvėje arba viename puode. Greičiau bus, jei atskirai keptuvėje apskrudinsite vištienos gabaliukus. Vištieną pasūdome ir pabarstome pipirais. Į keptuvę pilame šiek tiek aliejaus ir apskrudiname vištienos gabaliukus iš visų pusių.

Supjaustome svogūnus, morkas, česnaką susmulkiname. Į puodą, kuriame viską troškinsime, pilame aliejų, dedame svogūnus ir lengvai juos pakepiname. Lengvai apskrudusią vištieną taip pat dedame į šį puodą. Dabar tik suberiame ant viršaus morkas, cukijinas, sudedame česnako gabaliukus. Pilame padažą „Tikras italas” ir dar papildomai vandens. Dedame į puodą lauro lapą ir supjaustytas bulves (ant viršaus).

Uždengiame puodą ir viską troškiname ant silpnos ugnies apie valandą arba dedame į orkaitę (160C) ir troškiname ten 1,5 valandos. Pabaigai papildomo aromato ir grožio suteiks sauja smulkiai supjaustytų petražolių ir baziliko.

Reklama41011IngredientaiBeata Nicholson

Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!

Reklama41003Komentarairima parašė:Dingo cukinijos eigoje 😉 Ar nuo manęs tik pasislėpė?Vilma parašė:Gerb. Beata o kodėl neprekiaujate savo el. parduotuvėje šiais padažais? kaip būtu patogu……..Vida parašė:O Mazeikiuose, ar prekiaus kas nors Beatos padazais? Taip knieti isbandyti.Jurgia parašė:O cukiniją reikia apkepti ar ne? Ar ją tiesiog su visomis sviežiomis daržovėmis sudedame?Ingrida parašė:

Sveiki, Beata. Norėjau paklausti ką galima naudoti vietoje padažo, nes deja nėra galimybės jo įsigyti, nes gyvename ne Lietuvoje?

Zivile parašė:

Sveiki, as taip pat noreciau suzinoti kaip butu galima padaza pakeisti nes deja ne Lietuvoje gyvename? Gal yra kas panasaus UK? ACIUKAS

ausra parašė:Indre parašė:

Miela Beata, Kodel neprekiaujate siais nuostabiais padazais ir kituose prekybos centruose? Norisi dazniau isigyti, bet gyvename labai toli nuo visu cia isvardintu IKI 🙁

irma parašė:

Man nuotrauka sukele itarimu. Ar patroskinus 1.5 val orkaiteje mes turesime taip atrodancias cukinijas? Cia nuotraukoje jos atrodo kad patroskintos 5 min…