Kartais atrodo, kad virtuvėje sutelpa visas pasaulis. „Šiandien iškepsiu lietinių su varške“, - sakydavo mama, o žodžius lydėdavo šypsena. Šiandien, po ilgų derybų, ko gi norėtųsi pietums, kepu šiuos blynelius savo sūnui.
Lietinių blynų gaminimo paslaptys
Kaip iškepti gardų ir tobulą lietinį blyną? Dalinamės tešlos ir kepimo subtilybėmis.
Tešla
Klasikinių lietinių recepte bus vanduo, pienas, kiaušiniai, miltai, sviestas, druska. Tešlos ingredientai: vanduo, kiaušiniai, pienas, grietinėlė, sviestas, aliejus, miltai, druska, cukrus.
- Vanduo: Jeigu esate griežtai įsitikinę, kad lietinių tešla turi būti vien su pienu, vis dėlto pabandykite įpilti bent 10 proc vandens nuo pieno kiekio.
- Šiek tiek gazo: Ypatingi, ažūriniai, lietiniai išeis tuomet, jei pasirinksite receptus su gazuotu mineraliniu vandeniu, vaisvandeniais arba sidru, putojančiu vynu.
- Proporcijos: Idealios lietinių tešlos proporcijos: 4 kiaušiniai, 350 ml pieno, 150 ml vandens, 220 g kvietinių miltų, 50 g ištirpinto sviesto, žiupsnelis druskos.
- Cukrus: Žiupsnelis cukraus į tešlą lietinius padarys labiau „įdegusius“ ir intensyvesnės spalvos.
- Be gumuliukų: Jeigu tešla su gumuliukais - tiesiog perkoškite ją per sietą.
Tešlą palikite pastovėti 20-30 min. Po to pabandykite iškepti lietinį ir pažiūrėkite, ar konsistencija atitinka jūsų lūkesčius. Lygios tekstūros tešlą išplaksite kur kas lengviau, jei naudosite vienodos kambario temperatūros produktus. Paruoštą tešlą sandariai uždengtame inde galite laikyti pernakt, o rytojaus dieną prieš kepant permaišyti.
Tirštesnė tešla - storesni blynai. Skystesnė tešla - lietiniai plonesni, su traškiais krašteliais. Jei tešla per tiršta, tiesiog įpilkite šiek tiek pieno. Jei tešla per skysta, nupilkite apie 150 ml tešlos į dubenėlį ir pamaišykite su miltais, ir tik po to sujunkite su visa tešla. Jei bersite miltus tiesiai į visą kiekį tešlos, susidarys gumuliukai ir bus sunku jais atsikratyti.
Keptuvė
Be tinkamos keptuvės gerų lietinių nebus. Keptuvė neturi būti lengva, bet nuo sunkios, špižinės, gali skaudėti ranką: kepant lietinius keptuvė tampa kone teniso rakete. Tad įsivertinkite savo jėgas. Geriausia yra tokia keptuvė, kurios svorį švelniai jaustumėte rankoje. Taip pat svarbu, kad paviršius būtų nepridegantis. Keptuvė lietiniams neturi būti užmezgusi pažinties su indaplove ir žinoti, kad yra šiurkštus plovimas. Idealiausia, kad namuose būtų atskira keptuvė lietiniams, įvairiems blynams, blynukams, sklindžiams ir kiaušinių patiekalams. Patogiausia kepti lietinius keptuvėje storu 20 cm skersmens dugnu.
Prieš pildami tešlą, keptuvę gerai įkaitinkite. Nes silpnai įkaitintoje keptuvėje lietiniai džius, o ne keps.
Kepimo procesas
Blyninės keptuvės dugną ištepame augaliniu aliejumi, įkaitiname ir pilame samtelį lietinių tešlos.
Gardūs priedai
Kepdami saldžius lietinius į tešlą galite įmaišyti aguonų, čija sėklų, cinamono, tarkuotos apelsinų arba citrinų žievelės, vanilės, kakavos, liofilizuotų uogų. Jei norite užkandinių lietinių - galite įberti įvairiausių žolelių, liofilizuotų burokėlių, špinatų, dilgėlių, moliūgų etc. Taip pat prieskonių arba jų mišinių, sezamų, kanapių branduolių.
Įvairūs miltai
Eksperimentuokite su miltais - puikūs lietiniai išeina su ryžių miltais, avižiniais miltais, grikių miltais. Kad grikių lietiniai būtų elastingesni, reikėtų įberti šiek tiek kvietinių miltų - apie 10-15 proc. nuo bendro miltų kiekio.
Universalūs blynai
Lietinius galima užkepti padaže, surišti į ryšulėlį, kepti su įdarais, troškinti padažuose, vynioti vyniotinius, daryti tortus.
Su ar be riebalų?
Dažnai girdimas patarimas, kad nereikia tepti keptuvės riebalais, jei į tešlos sudėtį įeina sviestas arba aliejus. Pabandykite iškepti ir sausoje keptuvėje, ir keptuvėje su trupučiu riebalų. Pasirinkite sau tinkamesnį varinatą, nes, patikėkite, skirtumas akivaizdus.
Šaldymas
Likusius lietinius galima sušaldyti. Būtinai perklokite kiekvieną kepimo popieriaus gabalėliu.
Lietiniai blynai su obuolių įdaru: receptas
Receptas visiems, kurie mėgsta lietinius… ir tiems, kam pirmas blynas visada prisvyla. Garantuoju, kad šį kartą Jums pavyks! Pagaminti labai lengva, o blyneliai gaunasi plonyčiai, su apskrudusiais krašteliais, kvepiantys ir visai neriebalingi.
Ingredientai
- Lietiniams blynams reikės:
- Kiaušiniai - 3 vnt.
- Pienas - ~ 500 g
- Miltai - ~240 g
- Augalinis aliejus - 2 valgomieji šaukštai
- Druska - 1/4 arbatinio šaukštelio
- Soda - 1/4 arbatinio šaukštelio
- Cukrus - 2 valgomieji šaukštai
- Augalinis aliejus lietinių kepimui
- Obuolių įdarui:
- Obuoliai
- Rudasis cukrus
- Cinamonas
- Alyvuogių aliejus
- Vanduo
Gaminimo eiga
- Paruoškite tešlą: Prieš gaminant lietinius blynus, kiaušinius ir pieną išimame iš šaldytuvo ir palaikome kambario temperatūroje, kad atšiltų. Į dubenį mušame kiaušinius, suplakame, beriame druską, cukrų ir vėl plakame, kol cukrus ištirps. Pilame apie 100 g pieno, beriame persijotus miltus, sodą ir gerai išmaišome. Kai tešloje nebeliks gumuliukų, pilame likusį pieną ir užmaišome lietinių tešlą. Baigiant maišyti pilame du šaukštus aliejaus, išmaišome ir paliekame pastovėti pusvalandį. Lietinių tešla turi būti skystoka.
- Iškepkite lietinius: Visus lietiniams skirtus produktus sudėkite į dubenį ir gerai išplakite šluotele ar elektriniu plaktuvu, kol tešla bus lygios tekstūros. Leiskite tešlai pastovėti 30 minučių, tuomet dar kartą lengvai permaišykite šluotele. Keptuvę įkaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies. Patepkite trupučiu alyvuogių aliejaus. Pilkite samtelį tešlos ir švelniai paverskite keptuvę taip, kad pasiskirstytų per visą dugną plonu sluoksniu. Kepkite porą minučių, tuomet atsargiai apverskite. Kepkite dar minutę, o tuomet išimkite iš keptuvės į lėkštę. Taip iškepkite visus blynelius.
- Paruoškite obuolių įdarą: Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Sumaišykite su ruduoju cukrumi ir cinamonu. Alyvuogių aliejų įkaitinkite keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies. Suberkite obuolių kubelius ir maišydami kepkite apie minutę. Įpilkite šiek tiek vandens (apie ketvirtį puodelio) ir leiskite obuoliams troškintis atidengtoje keptuvėje. Vandeniui išgaravus, kepkite dar porą minučių, kol minkšti obuoliai gardžiai apskrus.
- Patiekite: Šaukštą obuolių gabalėlių dėkite ant ketvirčio lietinio ir sulankstykite jį taip, kad obuoliai liktų viduje.
Kitas lietinių blynų receptas
Ingredientai:
- 1,5 stiklinės miltų
- 1,5 stiklinės pieno
- 2 kiaušiniai
- 1 valg. š. cukraus
- ½ arb. š. druskos
- 2 valg. š. aliejaus
Gaminimo eiga:
- Visus produktus sudedame į gilų indą ir iki vientisos masės suplakame elektriniu trintuvu (tuo, kuriuo triname sriubas).
- Kelias minutes tešlai leidžiame pailsėti ir gerai įkaitiname keptuvę.
- Temperatūrą sumažiname iki vidutinės ir liejame po šaukštą tešlos. Paprasta, ar ne?
Patarimai
- Jei mėgstate cinamoną, pusę šaukštelio galite įmaišyti į blynelių tešlą.
- Receptą galite pritaikyti ir nesaldiems lietiniams blyneliams - tokiu atveju viską ruoškite taip pat, tik į tešlą nedėkite cukraus.
- Blynelius kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje, labai plonai pateptoje aliejumi. Paprasčiausia tam naudoti karščiui atsparų šepetėlį ar paglamžytą popierinio rankšluosčio gabalėlį.
- Iškeptus lietinius, sandariai įsuktus į maistinę plėvelę, galite laikyti šaldytuve kelias dienas.