Įdomūs faktai apie sojų pupeles
- Sojos yra viena iš seniausių kultūrų pasaulyje, kurių auginimo Kinijoje datuojama daugiau nei prieš 5000 metų.
- Sojos yra pagrindinis maisto šaltinis tiek žmonėms, tiek gyvuliams, o daugiau nei 90 % pasaulio sojų derliaus naudojama gyvūnų pašarams.
- Sojų aliejus naudojamas įvairiuose produktuose, įskaitant kepimo aliejų, salotų padažus ir net biokurą.
- Sojų pupelės yra geras lecitino šaltinis, kuris naudojamas kaip emulsiklis daugelyje perdirbtų maisto produktų.
- Jungtinės Valstijos yra pirmaujanti sojų pupelių gamintoja, po jos rikiuojasi Brazilija ir Argentina.
Apibendrinant, sojos pupelės yra maistinių medžiagų turtingas ankštinis augalas, turintis daug naudos sveikatai. Nesvarbu, ar ieškote baltymų, skaidulų, vitaminų ar mineralų šaltinio, sojos pupelės yra puikus pasirinkimas. Dėl savo universalumo, skonio ir lengvo paruošimo sojų pupelių įtraukimas į savo mitybą dar niekada nebuvo taip paprasta. Taigi kodėl gi nepabandžius į kitą valgį įmaišyti sojų pupelių ir įsitikinti, kiek privalumų gali pasiūlyti šis supermaistas!
SOJOS nauda kūnui slypi jos kilmėje
Sojos pupelių baltymų sudėtyje yra visų būtinųjų aminorūgščių, kurių negali sintetinti žmogaus organizmas. Jų baltymai savo kokybe prilygsta gyvulinės kilmės baltymams ir yra gerai virškinami.
Pagal baltymų kiekį,1 kg sojos prilygsta 3 kg jautienos arba 5 kg varškės, arba 30 l pieno, arba 80 vištos kiaušinių.
Taigi, soja visai nekaloringas, bet maistingas produktas.

Ne visi sojos produktai yra vienodi
Verta žinoti, kad sojos produktai skiriasi savo maistingumu ir naudingumu. Paprastai, kuo mažiau sojos produktas yra apdorotas, tuo daugiau jame yra vitaminų, mineralų ir kitų naudingų maistinių medžiagų. Be to, labiau apdorotuose sojos produktuose dažniausiai randama daugiau druskos, cukraus, riebalų ir kitų nereikalingų priedų.
Būtent dėl to sojos produktai, kuriems pagaminti reikalingas minimalus pupelių apdorojimas yra laikomi naudingesne alternatyva gyvulinės kilmės produktams. Tai sojos pupelės, tofu, tempeh edamame, nesaldintas sojos pienas ar jogurtas. Tokie maisto produktai iš sojos yra naudingi ne tik dėl maistinių medžiagų. Jie veiksmingai mažina cukraus kiekį kraujyje ir cholesterolį 13 , 20 .
Be to, fermentuoti sojos maisto produktai, tokie kaip sojos padažas, tempeh, miso ar natto dažnai yra laikomi dar naudingesniais, palyginti su nefermentuotais produktais. Fermentacija padeda sumažinti antinutrientų, kurie natūraliai yra randami sojoje, poveikį 60 . Taip organizmas geriau įsisavina sojoje esančias maistines medžiagas. Virimas, daiginimas ir mirkymas taip pat gali padėti sumažinti antinutrientų kiekį ir paversti sojos produktus lengviau virškinamais 60 , 61 , 62 , 63 .
Trumpai! Naudingiausi yra mažiausiai apdoroti sojos produktai (sojos pupelės, tofu, nesaldintas pienas ar jogurtas ir kt.). Tai maistingesnė alternatyva analogiškiems gyvulinės kilmės produktams. Fermentuoti sojos produktai yra dar naudingesni organizmui.

Mėsa – minkštam šašlykui tinka ne tik sprandinė
Vietoje įprastos kiaulienos sprandinės – marinuokite ir kepkite kalakuto šlauneles. Receptai gali būti tie patys, o galutinis rezultatas daug labiau patiks jūsų talijai. Mėsa bus minkšta ir sultinga, o riebalų ir kalorijų – mažiau. Taip pat išbandykite ir kitas, žemiau pateiktas alternatyvas įprastiems mėsos šašlykams.
Jei jau taip nutiko, kad patekote į svečius ir ant stalo tik riebi mėsa, būtinai šalia valgykite raugintų agurkų ar šviežių pomidorų, svogūnų, t.y. natūralių rūgščių turinčių produktų, kurie padės skaidyti riebalus ir žinoma daug kitų šviežių daržovių, kurių skaidulos neleis sunkiam maistui per ilgai užsibūti žarnyne. Bet geriau į tokias situacijas kuo rečiau patekti, kad rudenį netektų dūsauti dėl suprastėjusios sveikatos ir sunkumų spraudžiantis į kelnes ar suknelę.

Gatavam produktui nereikia konservantų, tam tikromis sąlygomis jį galima laikyti ganėtinai ilgai.
Sutikite, kad taip gaminant ir tiek laukiant, produktas negali būti pigus. Štai kodėl ir padažų kaina parduotuvėje yra labai skirtinga.
Pramonei, siekiančiai kuo greitesnės apyvartos, tai per ilgas procesas. Taigi buvo sugalvota technologija paspartinanti gamybos procesą:
a) pirmiausia naudojama sieros ar druskos rūgštis, paskatinti sojos rūgštinę hidrolizę.

Kaip gaminamas natūralus sojų padažas?
Sojos padažas žinomas jau daugiau nei 2000 metų ir jo tradicinė gamybos technologija išliko nepakitusi. Pirmiausia sojų pupelės nušlifuojamos, tuomet apdorojamos garais ir sumaišomos sumaltais ir pakepintais kviečių grūdais.
Gauta masė užpilama pasūdytu vandeniu ir išmaišoma. Mišinys supilamas į maišelius, o pastarieji pakabinami saulėkaitoje. Prasideda natūrali fermentacija, trunkanti mėnesį ar ilgiau.
Galiausiai iš maišelių ima tekėti skystis. Sojų padažo saldumas dažniausiai priklauso nuo to, kiek kviečių dedama į masę. Kuo daugiau kviečių, tuo daugiau salsvo skonio. Taip pat būna dedami ryžiai saldumui išgauti.
Gaminamas ir saldus sojos padažas, kurio sudėtyje dažnai yra cukraus. Dažnai jo daugiau įdėta sojos padaže sušiams. Vaida Kurpienė pataria, kad pamatę užrašą „sojos padažas sušiams” – reikėtų atidžiau paskaityti etiketę ar nėra cukraus ar gliukozės. Būna saldaus padažo sušiams ir be cukraus.
Elektroninė knyga: Vaida Kurpienė „Liekna visam gyvenimui“13,99 €Mitybos planas79,00 €Įvertinimas: 4.98 iš 5 (viso įvertinimų: 450 )Kaip visai savaitei suplanuoti mitybą sau ir šeimai vos per 15 minučių? Teorija ir praktinis užsiėmimas
36,00 €Įvertinimas: 4.87 iš 5 (viso įvertinimų: 15 )