Čikagos picą vieni dievina, kiti nuo jos suka nosį. Dėl skonio nesiginčijama. Šis patiekalas neatsiejamas nuo vėjuoto didmiesčio įvaizdžio ir tradicijų. Miesto kulinarinio pasididžiavimo išskirtinis bruožas - dviejų centimetrų gylio tešlos padas.
Čikagos Picos Istorija
Šio patiekalo istoriją pradėjo rašyti pirmieji emigrantai iš Neapolio - XIX amžiaus pabaigoje jie atvyko į Jungtines Amerikos Valstijas ieškoti darbo fabrikuose. Prabėgus pusei amžiaus du vadybininkai - Ike’as Sewellas ir Ricas Riccardo - nusprendė sukurti amerikietišką itališkų picų variantą. 1943 metais jie atidarė iki šių dienų veikiančią „Pizzeria Uno“, kurioje čikagiečiams pasiūlė paragauti naujoviško patiekalo. Neapolietiškos picos mėgėjai nieko panašaus nebuvo matę. Ir ne tik jie.
Vykstant Antrajam pasauliniam karui ir pokario metais, kai JAV maistas buvo normuojamas ir parduodamas pagal talonus, storapades picas įvertino daugybė namų šeimininkių. Į tešla išklotą keptuvės dugną jos sudėdavo įvairaus maisto likučius ir iškepdavo sotų patiekalą.
Gaminimo Ypatumai
Lyginant su tradicinėmis picomis, storapadžių čikagietiškų picų ingredientai dedami atvirkštine tvarka. Į apvalią tešlos formą pirmiausia beriama sūrio, mėsos, daržovių ir tik tada pilama pomidorų padažo. Papildomai galima užberti žiupsnelį parmezano sūrio.
Gaminant storapadę Čikagos picą pirmiausia į apvalią keptuvę pilama aliejaus - pica gražiai apskrus, bet neprisvils. Kai kurie meistrai ant keptuvės dugno dar pabarsto įvairių prieskonių. Čikagos picos tešla savita - tai mielinės ir biskvitinės tešlos hibridas. Tradiciškai į ją įmaišoma kukurūzų aliejaus.
Storapadė Čikagos pica kepama vidutiniškai 40 minučių.
Patarimai ir Įžvalgos
Pasak S. Asbros, „Pequod’s Pizza“ gaminamų storapadžių picų užsisako įvairiausiuose Jungtinių Valstijų kampeliuose gyvenantys žmonės. Užsakymai klientams gabenami lėktuvais. „Čikagietiška pica - komforto maistas.
Įdomu tai, kad nemažai taip mėgstamo šio regiono maisto gaminama iš elementarių kiekviename šaldytuve randamų ingredientų, o pasimokius meilės tiek maisto gaminimui, tiek valgymui, tikrą itališką šventę galima surengti ir savo namuose.
„Geri ir švieži produktai yra pagrindinė Italijos virtuvės sėkmės paslaptis. Jie turi daug skirtingų rūšių sūrių, kumpių, dešrų, įvairiausių pomidorų padažų, kokybiško, išskirtinio skonio alyvuogių aliejaus“, - pastebi keliautojas, kulinaras ir „Lidl” virtuvės šefas Vytaras Radzevičius. Pasak jo, net paprasčiausi ingredientai, kaip kviečiai, iš kurių gaminami miltai, pomidorai ar sūris Italijoje yra auginami su didžiuliu dėmesiu ir meile, o apdorojami minimaliai. Būtent tokie jie atkeliauja ir ant vietos gyventojų stalų, sukurdami autentišką ir neišdildomą įspūdį.
„Italams maistas visada kelia geras emocijas, galime iš jų pasimokyti džiaugtis bei vertinti akimirkos grožį“, - pabrėžia V.Radzevičius.
Picos Receptas
„Lidl” virtuvės šefas įsitikinęs, kad pica pasauliniu hitu tapo dėl daugybės priežasčių: ji skani, maistinga, ja lengva dalintis ir paprasta valgyti, galima tą daryti skubant, tiesiog rankomis arba gardžiuotis jau atšalusia. Dėl didelio patiekalo populiarumo ir paplitimo pasaulyje atsirado ir įvairių jo variacijų. Nuo picos su dviprasmiškai vertinamais ingredientais (pavyzdžiui, ananasais) iki atskirų jos tipų. Čia galime paminėti italų bendruomenės Jungtinėse Amerikos Valstijose paveldą - stačiakampio formos Detroito stiliaus ar traškią, su daug sūrio Čikagos stiliaus picą.
Anot jo, norint pasigaminti Italiją primenančią picą savo namų virtuvėje, svarbiausia - atsirinkti gerus produktus ir nebijoti eksperimentuoti, išbandyti skirtingų rūšių sūrių ar kitų priedų. „Dar reikės atidumo bei meilės gaminant ir geros orkaitės“, - prideda V.Radzevičius. Jis siūlo sočios picos receptą, puikiai subalansuotą lietuviškam šaltajam sezonui. Picai skirtus produktus nesunkiai rasite jau šią savaitę „Lidl” parduotuvėse vykstančios Italijai skirtos teminės maisto savaitės „Italiamo“ metu.
Pica „Prelegentai“
Picos padui reikės:
- 600 g kvietinių miltų (00 rūšies)
- 300 ml vandens
- apie 20 g druskos
- 12 g šviežių mielių
Užtepui:
- 300 ml trintų pomidorų savo sultyse
- džiovintų raudonėlių ir druskos pagal skonį
- alyvuogių aliejaus
Viršui:
- mocarelos sūrio
- vytinto itališko „Prosciutto“ kumpio
- lukštentų krevečių
- marinuotų Kajeno paprikų
- bazilikų lapeliių
Gaminimas:
- Suberiame miltus į dubenį, pilame pusę vandens, tuomet sudedame šviežias mieles. Gerai viską išminkome ir supilame likusį vandenį su druska. Suformuojame keturis rutuliukus, dedame į dubenį ir porai valandų paliekame šaldytuve.
- Gamindami užtepą, trintus pomidorus sumaišome su raudonėliais, druska ir alyvuogių aliejumi.
- Iš šaldytuvo išimame tešlą, iš vieno rutuliuko formuojame vieną picos padą. Aptepame pomidorų padažu, apibarstome smulkinta mocarela, išdėliojame itališką „Prosciutto“ kumpį, krevetes, Kajeno paprikas, ant viršaus užbarstome dar šiek tiek sūrio.
- Kepame įkaitintame grilyje 2-3 minutes, bet geriausiai nuspręsti ar iškepusi - iš akies. Kepimo laiką orkaitėje parinkite pagal jos ypatumus.
Kiti Receptai ir Gaminimo Būdai
Kai jie bus šiek tiek auksiniai, suberkite pipirus ir smulkiais kubeliais supjaustytą svogūną, pamaišykite porą minučių ir sumažinkite ugnį. Į keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus ir nuluptą bei išmuštą česnako skiltelę. Palikite ant vidutinės ugnies iki auksinės spalvos.
Į tam tikro aukščio formą (žr. patarimus) dėkite pirmąją picos tešlą, dengiančią dugną ir sieneles. Įdėkite gerai nusausintą šviežią mocarelą gabalėliais, padažą ir sluoksnį pepperoni. Dėkite antrą picos tešlą ir prijunkite ją prie sienų su tešla apačioje, šiek tiek įpjaukite, kad „kvėpuotų“. Ant viršaus uždėkite pomidorų pastos, stengdamiesi per daug neuždengti skylučių, kurias padarėte. Kepkite 250ºC, aukštyn ir žemyn, 15 minučių, po to atidarykite orkaitę ir gausiai uždėkite tarkuoto parmezano.
Mišios: Šioje Čikagos picoje svarbiausia, kad tešla per daug nesušlaptų, kad tinkamai iškeptų. Puikiai tinka šaldyti: Čikagos stiliaus pica soti, gali ir nepavykti jos suvalgyti, nebent valgytumėte kelis kartus.
Iš tešlos rankomis, pirštais formuojam picos padą. Kočėlo stengiamės nenaudoti.Į nepridegančią kepimo formą dedam picos padą. Kepsninę paruošiame netiesioginiam kepimui 220C temperatūroje. Skanaus!
Čikagietiškos Picos Tešla
Viena iš tokių Čikagietiška pica, kurios ir tešla, ir įdaras gaminamas visai kitaip nei mums įprastos itališkos. Gaminat šią picą reikia pamišti viską, ką iki šiol žinojote apie mums įprastą picą. Tešla šiai picai maišoma iš kvietinių ir kukurūzų miltų, o į pačią tešlą dėl traškumo pilama net lydyto sviesto.
Sluoksniuojama ši picą irgi atvirkščiai, nei mums įprasta - pirma dedamas sūrio įdaras, tada likę sluosniai, o ant viršaus pilamas pomidorų padažas. Taigi, ši pica visiškai kitokia nei įprasta plonapadė itališka, bet tikrai - ne mažiau gardi. Man ji primena sotų pikantišką pyragą.
“Čikagos picos išskirtinumas, jog jos padas išorėje yra traškus, kaip sviestinis sausainis, o viduje minkštas ir drėgnas, sūris yra išsilydęs ir tąsus, bei jo yra daug ir net kelių rūšių.
Įdaras
Tradicistiškai šiai picai naudojamos šviežios dešrelės, kurių mėsa išimama iš apvalgalo ir suformuojama į mažus rutuliukus. Čikagietiškoje picoje daug įdaro ir jis sudėtas atvirkščiai nei tradicinėje picoje. Šios picos įdarui galima naudoti įvairias kombinacijas - tinka ir stambiau pjaustytos BBQ padaže apkeptos šoninės gabaliukai, prieskoniais gardintas faršas ar net gabalais supjaustytas parūkytas varškės sūris.
Kepimas Kepsninėje
Šią picą esame kepę orkaitėje, bet pabandžius ją iškepti kepsninėje Big Green Egg, gavosi daug geresnis variantas. Šiai picai iškepti prireiks vidutinės netiesioginės kaitros, ją galima kepti tiek ketaus keptuvėje, tiek specialiai šiam patiekalui pagamintame keramikiniame inde su krašteliu.
Receptas su Kepsnine
Ingredientai:
- Sausas mieles
- Kvietiniai ir kukurūzų miltai
- Druska
- Lydytas sviestas
- Konservuoti pomidorai
- Svogūnai
- Česnakas
- Raudonėliai
- Pipirai
- Cukrus
- Bazilikas
- Sūris (pvz., mocarela, kietasis sūris)
- Kiaulienos dešrelės
Gaminimo žingsniai:
- Tešlos gaminimas:
- Sausas mieles užpilkite šiltu vandeniu, sumaišytu su cukrumi, palaukite 10-15 minučių kol mielės suaktyvės ir suputos.
- Sumaišykite visus miltus, druską, užpilkite suaktyvintomis mielėmis bei lydytu sviestu.
- Viską gerai išminkykite, tešlą suminkę į rutulį padenkite aliejumi.
- Palikite uždengę kambario temperatūroje mažiausiai valandai, kad pakiltų.
- Padažo gaminimas:
- Smulkintus svogūnus ir česnaką apkepkite aliejuje.
- Tada sudėkite konservuotus pomidorus, suberkite druską, raudonėlius, pipirus, cukrų ir viską kaitinkite žemoje temperatūroje apie 20-30 minučių, kol nugaruos ir padažas sutirštės.
- Pačioje pabaigoje suberkite smulkintą baziliką ir gerai išmaišykite. Šio padažo užteks dviems picoms.
- Kepsninės paruošimas:
- Įkaitinkite ją iki 220-230 laipsnių ant netiesioginės kaitros, kol pilnai įšils.
- Picos paruošimas:
- Tešlą padalinkite į dvi dalis ir pagaminkite 2 picos papločius, tokio dydžio, jog pilnai dengtų jūsų turimos kepimo formos kraštus.
- Sudėkite tešlos papločius į aliejumi padengtą ketaus keptuvę ar keramikinę kepimo formą aukštais kraštais, tešlos perteklių pašalinkite paprasčiausiai braukdami kočėlu per indo šoną.
- Ant tešlos dėkite pirmąjį įdaro sluoksnį - pjaustytą sausesnį sūrį.
- Ant sūrio dėkite antrąjį sluoksnį - gabaliukais supjaustytas pavytintas kiaulienos dešreles be apvalkalo.
- Trečiajam sluoksniui sudėkite plėšytą šviežią mocarelą ir apklokite ketvirtuoju pjaustytos rūkytos dešlos sluoksniu.
- Viską užpilkite paruoštu padažu (vienai picai naudokite pusę išvirto kiekio).
- Kepimas:
- Indą su pica statykite į gerai įkaitiną kepsninę ir kepkite apie 25-30 minučių.
- Picos šonai turi tapti traškus bei geltoni, viduje esantis įdaras turi pradėti burbuliuoti, kad šiek tiek išsigarintų drėgmė, o viršuje esantis padažas šiek tiek apskrustų.
- Iškepusią picą dar šiek tiek apibarstykite smulkintu kietuoju sūriu ir šviežiais bazilikų lapeliais.
- Palikite kelias minutes picą pastovėti ir pjaustykite.
Šią, kaip ir kitas picas, visada patogiai supjaustau kompaktišku apvaliu picos peiliu, o gražiai pateikti galima naudojantis mentele. Naminė pica visada pati skaniausia.
Kitas receptas
Ingredientai:
- Mielės
- Kepimo milteliai
- Kukurūzų miltai
- Druska
- Sviestas
- Rapsų aliejus
- Alyvuogių aliejus
- Svogūnas
- Raudonasis pipiras
- Raudonėlis
- Česnakas
- Pomidorų pasta
- Trinti pomidorai
- Mocarelos sūris
- Dešra
- Kiti ingredientai pagal skonį
Gaminimo žingsniai:
- Mažame indelyje sumaišykite mieles, cukrų ir kambario temperatūros vandenį. Palikite nusistovėti (apie minutę).
- Dideliame inde sumaišykite kepimo miltelius, kukurūzų miltus ir druską. Supilkite ištirpintas mieles, išlydytą sviestą ir rapsų aliejų. Maišykite, kol susidarys tešla.
- Keptuvėje pakaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite supjaustytą svogūną, raudonąjį pipirą ir raudonėlį. Kai svogūnas lengvai paruduos, suberkite kapotą česnaką, pomidorų pastą ir trintus pomidorus.
- Išimkite tešlą iš dubens, padėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir suformuokite apie 30 cm skersmens picos padą. Tešla išklokite keptuvės dugną ir sieneles. Likučius nupjaukite peiliu.
- Sudėkite mocarelos sūrį, gabalėliais supjaustytą dešrą ir kitus numatytus ingredientus, viską užpilkite pomidorų padažu.
- Kepkite 20-30 minučių arba kol padas pagels.
Legendinės Čikagos storapadės picos istorijos autorė Gabija Staponėnaitė.