pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kiek laiko kepti jautienos faršą

Vieno puodo jautienos sriuba su špinatais

Shutterstock nuotr./Jautienos sriuba

Vieno puodo principu paruošite sočią sriubą – didesnės porcijos užteks pietums, antro patiekalo nesinorės.

Reikės:

Gaminimas:

  1. Į puodą įpilkite šiek tiek aliejaus, pakepkite susmulkintą svogūną ir česnaką, sudėkite maltą jautieną, maišydami apkepkite.
  2. Supilkite sultinį.
  3. Sudėkite visus prieskonius, konservuotus pomidorus.
  4. Virkite apie 30 min., kol mėsa suminkštės ir sudėkite špinatus.
  5. Pabaigoje sudėkite makaronus ir pavirkite, kol suminkštės.
  6. Patiekdami į lėkštę įdėkite tarkuoto sūrio.

Brandinta jautiena – tiesus kelias į virtuvės olimpą: kokią rinktis – šlapio ar sauso brandinimo?

Didkepsnis, troškinys ar kiti patiekalai iš brandintos jautienos negali nepavykti – minkštesnę, sodresnio skonio, itin kokybišką jautieną iš karto atskirsite nuo įprastinės mėsos. Sausas brandinimas nuo seno žinomas mėsos konservavimo būdas, o atsiradus vakuuminei pakuotei, pradėta naudoti ir šlapio brandinimo technologija.

Šaltinis:ReklamaTurinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimoJautienos kepsnys / 123RF.com nuotr.A a A + A - AtstatytiSkaitykite vėliauPranešti klaidąTemos: 5 Receptai „Norfa“ Jautiena „Mėsos ekspertai“ „Mėsininko patarimai“

Prekybos tinklo „Norfa“ parduotuvėse įrengtose brandinimo spintose tiesiog pirkėjų akivaizdoje vyksta sausas jautienos brandinimas. O parduotuves aprūpinančioje „Rivonos“ mėsinėje Šilalės rajone ruošiama šlapio brandinimo jautiena. Mėsa perkama iš Lietuvos ūkininkų, auginančių mėsinius galvijus – limuzinus, angusus, šaroles ir kitas veisles. Būtent mėsinių galvijų jautiena pasižymi aukšta kokybe. Svarba ir tai, kad mėsa visada šviežia, kasdien iš „Rivonos“ mėsinės išvežiojama į „Norfos“ parduotuves.

Geriausi iš geriausių: 5 laiko patikrinti jautienos receptai iš viso pasaulio

Iš jautienos galima pagaminti viską – pradedant egzotiškais užkandžiais, sočiais blyneliais, sunkesnės kategorijos troškiniais ir baigiant populiariais šiaurietiškais kukuliais bei Italijos saule dvelkiančia pica. Kviečiame pasigaminti laiko patikrintus populiariausius patiekalus, kuriuos žmonės gamina visame pasaulyje.

Net ir tobuliausias receptas negarantuos gurmaniško patiekalo, jeigu nusipirksite nekokybiškos jautienos. Nepasikliaukite atsitiktiniais prekeiviais, parduodančiais neaiškios kilmės jautieną.

„Norfa“ pelnė pirkėjų pasitikėjimą, kadangi čia parduodama lietuviška ir visada šviežia jautiena. Skerdiena paruošiama„Rivonos“ mėsinėje Šilalės rajone. Pasak technologės Daivos Vaišvilienės, gyvuliai perkami iš nuolatinių tiekėjų, mėsa išpjaustoma ir pristatoma į visas „Norfos“ parduotuves pagal užsakymo poreikius. Pirkėjus jautiena pasiekia per kelias valandas, todėl visada šviežia.

„Per mėnesį mėsinėje išpjaustoma 60 tonų jautienos. Mėsa ruošiama iš mėsinių veislių galvijų: limuzinų, angusų, šarolių, sementalių ir kt. Šių veislinių galvijų mėsa yra minkštesnė, greičiau pagaminama“, – pabrėžia D.Vaišvilienė.

Brandintos jautienos paruošimas NORFOJE / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Pirkėjai jau įprato „Norfos“ parduotuvėse ieškoti sausai brandintos jautienos – įrengtose brandinimo spintose mėsa ruošiama 21 dieną. „Kai brandinimo procesas pasibaigia, išpjova, nugarinė ir antrekotas be kaulo supjaustoma porcijomis ir greitai parduodama. Tai riboto kiekio produktas“, – sako „Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius.

Sausas brandinimas suardo mėsos baltymus ir tarpraumenines skaidulas, todėl mėsa tampa minkštesnė, geresnio skonio, lengviau virškinama.

„Rivonos“ mėsinėje ruošiama šlapio brandinimo jautiena vakuuminėje pakuotėje mėsa laikoma 8 dienas. Šlapio brandinimo antrekotas ir nugarinė tinka kepsniams, o sprandinė ir mentė – troškinimui, malimui.

Didkepsnis karalius su padažu ir salotomis

123RF.com nuotr./Jautienos kepsnys

Su brandinta jautiena reikia elgtis pagarbiai – tai aukščiausios kokybės mėsos rūšis, iš kurios pagaminsite pasakišką didkepsnį. Atrodo, kad jį iškepti labai paprasta – vos keli veiksmai, trumpas gaminimas ir ant jūsų stalo kerinčius kvapus skleidžia restoraninis patiekalas. Iš kitos pusės, nėra viskas taip paprasta – pirmi kartai gali būti nurašyti eksperimentams, kol susipažinsite su savo keptuvės ir kaitlentės niuansais, atrasite optimaliausią kepimo temperatūrą ir laiką.

Reikės:

  • 2 vnt. NORFOS brandintos jautienos didkepsnių,
  • druskos, pipirų,
  • šiek tiek aliejaus ar sviesto kepimui.

Padažui:

  • 80 ml raudonojo vyno,
  • 2 šalotinių svogūnų,
  • 1 valg. š. sviesto,
  • 1 arbat. š. medaus,
  • druskos.

Garnyrui:

  • mažų bulvyčių,
  • aliejaus.

Salotoms:

  • kelių saujų įvairių salotų lapelių,
  • saujos gražgrasčių,
  • 1 arbat. š. balzaminio acto,
  • 1 valg. š. alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

  1. Mėsą išimkite iš šaldytuvo ir palaikykite pusvalandį, kad sušiltų iki kambario temperatūros.
  2. Kol mėsa šyla, paruoškite salotas – nuplaukite, nusausinkite, suplėšykite dalimis, pagardinkite balzaminiu actu ir alyvuogių aliejumi.
  3. Bulvytes švariai nuplaukite, trumpai apvirkite, sudėkite į kepimo skardą, pašlakstykite aliejumi, pabarstykite druska ir žolelėmis. Toliau kepkite apie 20-30 min. 200 laipsnių orkaitėje.
  4. Paruoškite padažą: susmulkinkite svogūnus, pakepkite svieste, kol suminkštės. Supilkite nealkoholinį vyną, sudėkite medų. Kaitinkite keletą minučių, kol padažas sutirštės. Pagardinkite druska, pipirais.
  5. Įkaitinkite keptuvę ir kepkite mėsą. Vieną pusę reikia kepti 3–4 minutes, priklausomai nuo mėsos storio ir kokį kepsnį mėgstate. Baigus kepti apibarstykite druska ir stambiai grūstais pipirais.
  6. Iškeptą mėsą padėkite šiltai ir leiskite pailsėti keletą minučių.
  7. Patiekite su bulvytėmis, padažu ir salotomis.

Kaip marinuoti jautieną?

Vienas iš jautienos marinavimo būdų puikiai tiks tiems, kurie mėgsta kepti didelį jautienos gabalą orkaitėje. Pirma, tokiu terminiu apdorojimu mėsa išlaiko daugiausiai naudingų medžiagų, antra, procesas yra gana greitas ir paprastas.

Labai populiarus jautienos marinatas – citrinų sulčių ir alyvuogių (saulėgrąžų) aliejaus mišinys. Abu produktai sumaišomi lygiomis dalimis (1:1).