Namie gamintas maistas visada yra skanesnis nei kavinėse ar iš parduotuvių, įsitikinusi Sandra. Namuose galima pasigaminti taip, kaip širdis geidžia, įdėti meilės į ruošiamą patiekalą. Sandros manymu, namuose pasigaminti galime viską - nuo šonkauliukų iki Napoleono torto. Viskas priklauso nuo ūpo, noro ir laiko.
„Kai vaikai dar buvo maži, mėgdavo saldumynus, dažnai kepdavau saldžius pyragus. Netgi turėjome tradiciją penktadieniais darželio draugus vaišinti pyragais,“ - juokiasi virtuvėje sukinėtis mėgstanti panevėžietė.
Nuo Ko Pradėti?
Jei kada kas būtų pasakę, kad kepsiu tortą - būčiau pasukiojus pirštelį prie smilkinio. Tačiau tik po Naujųjų atėjus vyro gimtadieniui kažkaip užsimaniau jam iškepti Napoleoną. Darbo buvo daug, bet rezultatas - viską atperkanti šypsena ir komplimentai. Tuomet savo gimtadieniui pasišoviau iškepti Snikers tortą. Žinokit, nesu tortų fanė, bet rezultatu be galo didžiavausi!
Tortai ne visada turi būti su daug kremo ir pabarstukų. Jei norite pasigaminti skanų tortą sau, galite apsiriboti biskvito kepimu. Paprastai tai dažniausiai būna erdviausias ir sultingiausias tortas. Pavyzdžiui, senovės Graikijoje nemokėjo gaminti kremo. Dėl šios priežasties graikai ruošdavo tik biskvito panašumą.
Biskvito Receptas
- Į dubenį į kiaušinius supilkite vanilinį ir klasikinį cukrų, druską ir viską gerai išmaišykite plakikliu.
- Išminkę skystą tešlą, į ją supilkite baltąjį actą.
- Įmaišykite actą į tešlą, supilkite ją į kepimo formą (28×22 cm). ir tolygiai paskirstykite tešlą po formą.
Snikers Torto Receptas
Ingredientai:
- 330 gramų miltų
- 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
- 400 gramų 35 proc. grietinėlės
- 2/3 skardinės Rududu
- 100 gramų kepintų žemės riešutų
- 100 gramų minkšto sviesto (palaikykite pora val. kambario temperatūroje)
Gaminimas:
- Biskvitui visus produktus sudėjau ir suplakiau iki vientisos masės. Masę pilame į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą (apvalų, atsisegamą) ir kepkite 180 ºC temperatūroje apie 40 - 45 min (patikrinkite mediniu pagaliuku). Gerai atvėsus biskvitą duonos peiliu be vargo perpjoviau į tris dalis. Kol vėsta biskvitas - galim ruošti kremus.
- ŠOKO pertepimui ištirpinu šokoladą su pienu ant silpnos ugnies.
- GRIETINĖLĖS pertepimui tiesiog grietinėlę su cukrumi išplaku iki standumo.
- KARAMELĖS pertepimui “Rududu” ir sviestą imame kambario temperatūros. Aš juos tiesiog maišiau mikseriu. Kai gavau vientisą masę - bėriau sausoj keptuvėj pakepintus žemės riešutus ir gerai išmaišiau.
- Dabar belieka konstruoti. Į tą pačią skardą, kur kepiau biskvitą, dedu pirmą perpjautą biskvitą, sulaistau sirupu iš vandens ir cukraus. Ant viršaus - antras biskvitas, sulaistom sirupu, trečdalis ŠOKO kremo, tada ! visas karamelės kremas. Dedu trečią biskvitą, sulaistau sirupu, tepu likusiu ŠOKO, ant viršaus grietinėlės kremu.
Patarimai Kepant Duoną Namuose
Na o kepant duoną namuose viena didžiausių klaidų yra per didelis miltų kiekis. Tešla neturi būti labai tiršta. „Duonos skonis priklauso nuo to, kaip greitai tešlai leidžiame iškilti. Aukštesnėje temperatūroje mielės yra aktyvesnės, bet duona bus skanesnė, jei mielės kils žemesnėje. Taip pat svarbu prieš dedant duoną kepti paviršiuje padaryti keletą įpjovimų - tai leis išvengti po duonos pluta susidarančių oro ertmių,“ - pataria.
Sandros naminės duonos receptas
Naminei duonai reikės:
- 250 g ruginių miltų
- 750 g kvietinių miltų
- 100 g avižinių dribsnių
- 200 g cukraus
- 2,5 a.š. druskos
- Po saują sėlenų, kmynų, linų sėmenų, saulėgrąžų, moliūgų sėklų, sezamo, kanapių, chia ar kitokių mėgiamų sėklų.
- Raugas (pasilikta dalis iš ankstesnio kepimo) ~ 200 g
- Šiltas vanduo ~ 1,5 ltr.
Gaminame:
- Visus produktus gerai sumaišyti. Įdėti kambario temperatūros raugą. Sandra rekomenduoja maišymui skirti laiko - duona bus puresnė, kvapnesnė ir, žinoma, gardesnė. Tešla turėtų būti tiršta, bet dar ne minkoma, o kabinama šaukštu, todėl vandens kiekį pila pagal pajautimą.
- Būtina nepamirškite atsidėti apie 200 g raugo kitam kartui!
- Tada tešlą deda į aliejumi, o geriausia - taukais, išteptas formas, uždengia maistine plėvele, tuomet - šiltu apklotu ir palieka šiltai išrūgti, pakilti.
- Kai duona pakils, kai formos prisipildys (maždaug po 6 val.), galima dėti kepti. Jei norisi rūgštesnės duonos, galima kildinti iki 11 val. „Beje, duonos rūgštumas, o ir sveikumas priklauso nuo miltų proporcijų - kuo rugių daugiau, tuo sveikiau. Proprcijas galima keisti. Manau, kad visiškai be ruginių miltų nepavyktų, nes tai yra pagrindinis rūgimo komponentas. Mūsų skoniui receptūroje nurodytos proporcijos yra mėgstamiausios,“ - sako Sandra.
- Pakilusią duonelę ji deda į šaltą orkaitę. Kol ši įkaista iki 200o C temperatūros, tešla ramiai įšyla. Sandra kepa apie 1 val. 45 min. Tačiau čia, sako, jau priklauso nuo orkaitės - reikia atrasti tinkamą laiką.
Ir pabaigai priduria: duoną kepa daug šeimininkių, tačiau kiekvienos ji vis kitokia - šviesesnė ar tamsesnė, saldesnė, o gal natūralesnė, su daugiau sėklų, o gal riešutų ir džiovintų vaisių. Belieka rasti savo receptą ir mėgautis. Skanaus!