pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Garų Puodas: Receptai ir Naudingi Patarimai

Šiandien daugelis žmonių nori maitintis sveikai, vengdami kepto, riebaus ir sūraus maisto. Garų puodas yra puikus įrankis, padedantis gaminti sveiką maistą namuose, išsaugant daugiau vitaminų ir mineralinių medžiagų bei naudojant mažiau riebalų.

Kodėl Verta Ruošti Maistą Garuose?

Visų pirma, taip paruoštuose maisto produktuose išlieka didžioji dalis maistinių medžiagų. Be to, išsaugoma šviežių produktų išvaizda - jie nebūna per minkšti ir nepakeičia spalvos, todėl juos galima kūrybingiau ir estetiškiau patiekti ant stalo.

Garu puodas - tai universalus virtuvės prietaisas, leidžiantis gaminti skanų ir sveiką maistą išlaikant maksimalų maistinių medžiagų kiekį. Šis metodas ypač vertingas, nes nereikalauja aliejaus ar kitų riebalų, todėl patiekalai tampa lengvesni ir tinkamesni besirūpinantiems savo sveikata bei figūra.

Garu Puodo Privalumai

  • Maistinių medžiagų išsaugojimas: Garinant maistą, vitaminai ir mineralai mažiau prarandami nei verdant vandenyje.
  • Riebalų nenaudojimas: Garų puodas leidžia gaminti be aliejaus ar riebalų, todėl patiekalai yra mažiau kaloringi ir sveikesni širdžiai.
  • Natūralus skonis: Garinant išryškėja natūralus produktų skonis, nereikia didelio kiekio prieskonių.
  • Lengvas valymas: Dauguma garų puodų dalių yra lengvai išardomos ir plaunamos indaplovėje.
  • Universalumas: Garų puode galima ruošti įvairius produktus - daržoves, mėsą, žuvį, kruopas, kiaušinius ir net desertus.
  • Vieno puodo patiekalai: Galima gaminti kompleksinius patiekalus viename puode, taupant laiką ir energiją.

Garu Puodų Tipai

Yra keletas skirtingų garų puodų tipų, kiekvienas iš jų turi savo privalumų ir trūkumų:

  • Elektriniai garų puodai: Populiariausias pasirinkimas dėl patogumo ir funkcionalumo. Jie turi įmontuotą kaitinimo elementą, laikmatį ir automatinio išsijungimo funkciją.
  • Bambukiniai garų puodai: Tradiciškai naudojami Azijos virtuvėje ir suteikia maistui subtilų medienos aromatą.
  • Metaliniai garų puodai: Paprastas ir patvarus pasirinkimas, lengvai valomi ir gali būti naudojami ant bet kokios viryklės.
  • Garų puodai-multicooker'iai: Universalūs prietaisai, apjungiantys kelias funkcijas ir turintys įvairias programas.

Kaip Naudoti Garų Puodą

  1. Paruoškite produktus: Nuplaukite, supjaustykite ir pagardinkite produktus.
  2. Įpilkite vandens: Į garų puodo dugną įpilkite vandens (kiekis priklauso nuo garų puodo tipo ir gaminimo trukmės).
  3. Sudėkite produktus: Sudėkite produktus į garų puodo indą, užtikrindami, kad jie nesiliestų su vandeniu.
  4. Uždenkite dangčiu: Uždenkite garų puodą dangčiu, kad garai neišeitų.
  5. Garuokite: Įjunkite garų puodą arba pastatykite ant viryklės ir garuokite, kol produktai bus paruošti.
  6. Patikrinkite paruošimą: Patikrinkite, ar produktai yra paruošti, įdurdami šakute arba peiliu.

Patarimai Gaminant Garuose

  • Vandens kiekis: Įpilkite pakankamai vandens, kad jo užtektų visam gaminimo laikui.
  • Gaminimo laikas: Gaminimo laikas priklauso nuo produktų tipo ir dydžio.
  • Prieskoniai: Pagardinkite produktus prieš garinant.
  • Marinatas: Mėsą ar žuvį galite pamarinuoti prieš garinant, kad ji būtų sultingesnė ir skanesnė.
  • Aromatas: Į vandenį galite įdėti žolelių, prieskonių ar citrinos griežinėlių.
  • Perdengimas: Nestatykite produktų vienas ant kito, kad garai galėtų laisvai cirkuliuoti.

Receptai Garų Puode

Štai keletas receptų, kuriuos galite išbandyti su garų puodu:

Vištiena su Daržovėmis Garuose

Ingredientai:
  • Vištienos filė - 500 g
  • Brokoliai - 200 g
  • Morkos - 200 g
  • Žiediniai kopūstai - 200 g
  • Sojų padažas - 2 šaukštai
  • Imbieras - 1 šaukštelis (smulkiai tarkuotas)
  • Česnakas - 2 skiltelės (smulkiai sukapotos)
  • Sezamo aliejus - 1 šaukštelis
  • Druska, pipirai - pagal skonį
Gaminimo eiga:
  1. Vištienos filė supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su sojų padažu, imbieru, česnaku, sezamo aliejumi, druska ir pipirais. Palikite marinuotis 15-20 minučių.
  2. Daržoves supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais.
  3. Į garų puodo indą sudėkite vištieną ir daržoves.
  4. Garuokite 20-25 minutes, arba kol vištiena bus visiškai išvirusi, o daržovės suminkštės.
  5. Patiekite karštą.

Lašiša su Šparagais Garuose

Ingredientai:
  • Lašišos filė - 400 g
  • Šparagai - 200 g
  • Citrina - 1 vnt.
  • Krapai - saujelė (smulkiai supjaustyti)
  • Alyvuogių aliejus - 1 šaukštas
  • Druska, pipirai - pagal skonį
Gaminimo eiga:
  1. Lašišos filė apšlakstykite citrinos sultimis, aptepkite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais.
  2. Šparagus nuplaukite ir nupjaukite kietus galus.
  3. Į garų puodo indą sudėkite lašišą ir šparagus.
  4. Garuokite 12-15 minučių, arba kol lašiša bus visiškai išvirusi.
  5. Pabarstykite krapais ir patiekite su citrinos griežinėliu.

Garuose Virti Kalakutienos Kukuliai

Ingredientai:
  • 500 g kalakutienos faršo
  • 4 šaukštai virtų ryžių
  • 2 skiltelės česnako
  • 130 ml vandens
  • žiupsnelis stambios druskos
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
Gaminimas:
  1. Dubenyje sumaišykite susmulkintas česnako skilteles, kalakutienos faršą, virtus ryžius, druską ir pipirus.
  2. Į mišinį viena ranka po truputį pilkite vandenį, o kita ir toliau maišykite.
  3. Iš gautos masės suformuokite kukulius ir sudėkite juos į garų puodą. Virkite apie 20 minučių.
  4. Kartu su kukuliais tame pačiame puode galite išsivirti ir mėgstamų daržovių garnyrui.

Ką Dar Galima Gaminti Garų Puode?

  • Kiaušiniai: Puikiai tinka virti kiaušinius garuose, nes jie būna minkšti ir kreminiai.
  • Kruopos: Grikius, ryžius, avižų kruopas galima virti garuose, kad jos būtų purios ir nepridegtų.
  • Desertai: Galima gaminti įvairius desertus, tokius kaip pudingai, apkepai ar net keksiukai.

Garų Puodo Priežiūra

Norint, kad garų puodas tarnautų ilgai, reikia tinkamai jį prižiūrėti:

  • Po kiekvieno naudojimo išvalykite garų puodą.
  • Pašalinkite kalkių nuosėdas reguliariai, naudodami citrinos rūgštį arba specialius valiklius.
  • Laikykite garų puodą sausoje vietoje.

Kaip Pagardinti Garuose Virtą Maistą?

Kad ir kiek daug būtų kalbama apie garuose virto maisto naudą sveikatai, tačiau jis didelio entuziazmo nekelia. Teigiama, kad garuose virti maisto produktai neturi tokio išskirtinio skonio ir aromato, tačiau yra būdų, kaip tai pakeisti.

  • Eksperimentuoti su žolelėmis ir prieskoniais. Patiekalo skonis pirmiausiai priklauso nuo naudojamų prieskonių. Dieviškas jų aromatas dar labiau atsiskleis, prieš tai pakepinus sausoje keptuvėje.
  • Prieš verdant garuose maistą pamarinuoti.
  • Aromatizuoti vandenį.
  • Baigiamasis akcentas. Garuose virtą maistą rekomenduojama gardinti įvairiais padažais. Padažas neturi būti sudėtingas ar labai įmantrus. Jį galima gaminti paprasčiausiai iš įvairių žalumynų, česnakų, citrinų žievelių ir sulčių, alyvuogių aliejaus. Viską sutrinti elektriniu trintuvu ir užpilti ant paruoštų patiekalų.
  • Virti garuose maistą su padažu arba marinatu. Pavyzdžiui, į gilią lėkštę įdėti žuvį, apšlakstyti sojų padažu, paskaninti imbieru ir svogūnų laiškais, ir virti garų puode.

Garu puodas - tai puikus pasirinkimas tiems, kurie nori valgyti sveikiau ir skaniau. Naudojant šį prietaisą, galima lengvai ir greitai paruošti įvairius patiekalus, išsaugant maisto medžiagas ir natūralų skonį.