Ant grilio keptą maistą mėgsta daugelis, ypač vasarą. Kai daug laiko praleidžiame gamtoje, kepsninėje ruoštas maistas tampa dar skanesnis. Visgi, įsibėgėjęs grilio sezonas vilioja pasinerti į eksperimentus ir kepti ne tik šašlykus, dešreles ar mėsainius, bet rinktis sūrius, daržoves, vaisius ir žuvį. Ant kepsninės kepta žuvis - tikra palaima ieškantiems lengvesnių skonių ir tiems, kam mėsos patiekalai šiek tiek pabodo.
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuvius galima tituluoti vienais didžiausių kiaulienos šašlykų mėgėjų, tačiau ji pastebi tendenciją, jog grilio vakarėlių stalą vis dažniau puošia ir ant grotelių kepta žuvis, sūriai ar veganiški patiekalai.
„Bėgant metams, lietuviai ieško įdomesnių ir dar neatrastų skonių. Pastebime, kad pirkėjai pamėgo ant grotelių kepamus sūrius ir daržoves, kurie gali tapti tikra vakarėlio žvaigžde. Be to, dažnam nostalgiją gali kelti ir folijoje keptos bulvės, kurias galima išradingai gardinti šonine, svogūnais ar padažais. Pagal pardavimų duomenis matome, kad populiariausi šiltąjį sezoną yra kiaulienos šašlykai, tačiau pirkėjai mėgsta ir dešreles bei vištos sparnelius“, - teigia V.Budrienė.
„Žmonės vasaros laikotarpiu prie kepsninių praleidžia daug laiko. Pastebime, kad lietuviai neapsiriboja vien tik mėsos gaminiais, todėl paruošėme platų įvairiausių produktų, skirtų kepti ant grilio, asortimentą - nuo šamo filė juodajame alaus marinate iki ypatingai paruoštų lašišų filė kepsnių, kepimui skirtų bulvių ir sūrių, kurie sulaukia didelio pirkėjų dėmesio ir dažnai atsiduria jų krepšeliuose“, - teigia V.
„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad norint pasiruošti burnoje tirpstančių lašišos ar šamo kepsnių, pirmiausia reikia juos tinkamai išmarinuoti. Lašišos ir šamo marinavimo paslapčių galima pasisemti iš įvairių pasaulio virtuvių, tačiau jeigu norite žuvį paruošti greitai - užteks ir kelių pagrindinių prieskonių.
Pagrindiniai Lašišos Marinavimo Patarimai
Lašiša - viena populiariausių žuvų, vertinama dėl savo skonio, tekstūros ir maistinių savybių. Marinavimas prieš kepant lašišą yra puikus būdas sustiprinti skonį, padaryti žuvį sultingesnę ir pagerinti jos tekstūrą.
Pagrindiniai lašišos marinato ingredientai:
- Rūgštis: Citrinos sultys, laimo sultys, actas (ryžių, balzamiko), vynas. Rūgštis padeda suminkštinti žuvį ir pagerinti skonį.
- Aliejus: Alyvuogių aliejus, sezamų aliejus, avokadų aliejus. Aliejus padeda sulaikyti drėgmę ir suteikia marinatui konsistencijos.
- Saldiklis: Medus, klevų sirupas, rudasis cukrus. Saldiklis subalansuoja rūgštumą ir suteikia karamelizacijos kepant.
- Druska ir prieskoniai: Druska, pipirai, česnakas, imbieras, paprika, čili pipirai, žolelės (čiobreliai, rozmarinai, petražolės, krapai). Prieskoniai suteikia marinatui aromato ir gilumo.
- Skystis: Sojų padažas, teriyaki padažas, žuvies padažas, sultinys. Skystis padeda ingredientams susimaišyti ir įsiskverbti į žuvį.
Vilma Juodkazienė pataria:
- „Pats paprasčiausias būdas marinuoti žuvį - užberti žiupsnelį druskos, pipirų, apšlakstyti citrinos sultimis ir leisti pasimarinuoti bent pusvalandį. Tuomet uždėti žuvies pjausnius ant gerai įkaitintų grotelių ir kepti apie 6-10 minučių iš abiejų pusių, priklausomai nuo dydžio. Iškepusią žuvį geriausia patiekti su šviežiomis daržovėmis, ant grilio keptais smidrais, brokoliais ar saldžiosiomis bulvėmis, žiedinių kopūstu koše ar ryžiais“.
- „Vasara dovanoja visą kalną šviežių prieskoninių žolelių. Bazilikai, rozmarinai, čiobreliai, petražolės, kalendra, laiškiniai česnakai ir daugelis kitų taps puikiais priedais jūsų patiekalams. Žinoma, kaip ir visur, svarbu naudoti ne per didelius žolelių kiekius. Priešingu atveju žuvis praras savo skonį, o juk marinato esmė jį dar labiau atskleisti ir pabrėžti, bet ne užgožti“.
- „Ruošdami marinatą įsitikinkite, ar jo pakaks tolygiai padengti žuvį. Geriausia indą, kuriame marinuojasi žuvis, uždengti folija ir padėti į šaldytuvą. Praėjus pusei marinavimo laiko žuvį reikėtų apversti. Skubant ar neturint laiko, žuvį pakaks pamarinuoti ir 30 minučių, visgi, geriausia marinate ją palaikyti kelias valandas“.
Žolelės, svogūnai ir česnakai tinka praktiškai bet kokios žuvies marinavimui. Jais neįmanoma sugadinti nė vieno patiekalo, be to, ant grilio kepamai žuviai šie priedai kaip tik suteiks puikų aromatą. Prieš renkantis prieskonines žoleles verta atsižvelgti į tai, kokią žuvį planuojate kepti. Pavyzdžiui, prie lašišos puikiai tinka šviežios petražolės ar krapai, o šamą verta pagardinti kalendra, čiobreliais ar rozmarinais.
Populiarūs Lašišos Marinato Receptai
Klasikinis Citrinų ir Žolelių Marinatas
Šis marinatas yra puikus pasirinkimas, jei norite pabrėžti natūralų lašišos skonį.
- 4 lašišos filė gabaliukai (apie 150-200g kiekvienas)
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštai citrinos sulčių
- 1 skiltelė česnako, smulkiai sukapota
- 1 šaukštelis šviežių čiobrelių, smulkiai sukapotų
- 1 šaukštelis šviežių rozmarinų, smulkiai sukapotų
- Druska ir pipirai pagal skonį
Paruošimas:
- Dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, česnaką, čiobrelius ir rozmarinus.
- Pagardinkite druska ir pipirais.
- Sudėkite lašišos filė į marinatą ir gerai aptepkite iš visų pusių.
- Uždenkite ir marinuokite šaldytuve bent 30 minučių, bet ne ilgiau nei 2 valandas.
Azijietiškas Sojų ir Imbiero Marinatas
Šis marinatas suteikia lašišai saldų, sūrų ir aštrų skonį.
- 4 lašišos filė gabaliukai (apie 150-200g kiekvienas)
- 3 šaukštai sojų padažo
- 2 šaukštai ryžių acto
- 1 šaukštas medaus
- 1 šaukštelis tarkuoto imbiero
- 1 skiltelė česnako, smulkiai sukapota
- 1/2 šaukštelio sezamų aliejaus
- Žiupsnelis čili dribsnių (nebūtina)
Paruošimas:
- Dubenyje sumaišykite sojų padažą, ryžių actą, medų, imbierą, česnaką, sezamų aliejų ir čili dribsnius (jei naudojate).
- Sudėkite lašišos filė į marinatą ir gerai aptepkite iš visų pusių.
- Uždenkite ir marinuokite šaldytuve bent 30 minučių, bet ne ilgiau nei 2 valandas.
Medaus ir Garstyčių Marinatas
Šis marinatas suteikia lašišai saldų ir aštrų skonį su subtiliu garstyčių poskoniu.
- 4 lašišos filė gabaliukai (apie 150-200g kiekvienas)
- 2 šaukštai medaus
- 2 šaukštai Dijon garstyčių
- 1 šaukštas citrinos sulčių
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- Druska ir pipirai pagal skonį
Paruošimas:
- Dubenyje sumaišykite medų, garstyčias, citrinos sultis ir alyvuogių aliejų.
- Pagardinkite druska ir pipirais.
- Sudėkite lašišos filė į marinatą ir gerai aptepkite iš visų pusių.
- Uždenkite ir marinuokite šaldytuve bent 30 minučių, bet ne ilgiau nei 2 valandas.
Aštrus Paprikos Marinatas
Šis marinatas suteikia lašišai dūminį ir aštrų skonį, puikiai tinkantį kepimui ant grotelių.
- 4 lašišos filė gabaliukai (apie 150-200g kiekvienas)
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštas rūkytos paprikos
- 1 šaukštelis česnako miltelių
- 1/2 šaukštelio svogūnų miltelių
- 1/4 šaukštelio kajeno pipirų (arba pagal skonį)
- Druska ir pipirai pagal skonį
Paruošimas:
- Dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, rūkytą papriką, česnako miltelius, svogūnų miltelius ir kajeno pipirus.
- Pagardinkite druska ir pipirais.
- Sudėkite lašišos filė į marinatą ir gerai aptepkite iš visų pusių.
- Uždenkite ir marinuokite šaldytuve bent 30 minučių, bet ne ilgiau nei 2 valandas.
Kiti Lašišos Marinavimo Receptai
Lašiša Su Žolelėmis
Reikės:
- 4 vnt. lašišų filė gabaliukų
- 4 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1 vnt. citrinos
- 1 šaukštelio druskos
- 0,5 šaukštelio pipirų
Padažui:
- Kambario temperatūros sviesto
- 2 šaukštelių malto česnako
- 1 šaukšto šviežių smulkintų petražolių
Gaminimas:
- Lašišų filė sudėkite į didelę lėkštę. Ant lašišų filė užspauskite citrinos sulčių.
- Tada lašišą pagardinkite druska ir pipirais, prieskonius gerai įtrinkite iš abiejų pusių.
- Leiskite lašišai marinuotis bent jau apie pusvalandį. Kol lašiša marinuojasi, įkaitinkite kepsninę ir jos groteles ištepkite alyvuogių aliejumi, kad lašiša kepdama nepriliptų.
- Prieš kepant lašišą, aptepkite ją alyvuogių aliejumi ir uždėkite ant grotelių. Kepkite ją apie 14-20 minučių.
- Tuomet pasiruoškite padažą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite visus ingredientus - sviestą, maltą česnaką, smulkintas petražoles, jei norisi pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.
- Iškepusią lašišą dėkite į lėkštę ir aptepkite padažu. Mėgaukitės su rudaisiais ryžiais, brokoliais, smidrais ar kitomis mėgstamomis šviežio derliaus daržovėmis.
Lašiša Su Terijakio Padažu
Reikės:
- Pusės puodelio rudojo cukraus
- 3 smulkintų česnakų skiltelių
- 1 šaukštelio smulkinto imbiero
- 1/2 šaukštelio raudonųjų pipirų dribsnių
- 1 puodelio sojų padažo
- 2 šaukštelių alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštelių ryžių acto
- 1/4 svogūnų laiškų
- 2 vnt. lašišų filė
- 2 šaukštelių kukurūzų krakmolo
Kaip gaminti:
- Nedideliame dubenėlyje sumaišykite rudąjį cukrų, česnaką, imbierą, pusę sojų padažo, raudonųjų pipirų dribsnius ir ryžių actą. Tuomet, kai viską sumaišysite į padažą supilkite alyvuogių aliejų ir susmulkintus svogūnų laiškus.
- Lašišos filė sudėkite į dubenėlį ir supilkite gautą marinatą. Leiskite pasimarinuoti šaldytuve bent 1 valandą.
- Kol lašiša marinuojasi, pasigaminkite padažą. Dubenėlyje sumaišykite 2 šaukštelius kukurūzų krakmolo su 1 šaukšteliu vandens.
- Tuomet ištirpintą kukurūzų krakmolą supilkite į puodą, įpilkite pusę puodelio sojų padažo ir virkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol pradės tirštėti.
- Ant vidutinės ugnies įkaitinkite kepsninę. Marinuotą lašišų filė kepkite apie 6 minutes iš kiekvienos pusės.
- Kai lašiša visiškai iškeps, išimkite ją iš kepsninės ir aptepkite jau pagamintu terijakio glajumi. Patiekite lašišų kepsnius karštus su mėgstamais garnyrais.
Lašišos Kepimo Būdai
Marinuotą lašišą galima kepti įvairiais būdais:
- Kepti orkaitėje: Įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Dėkite lašišos filė ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 12-15 minučių, arba kol lašiša bus lengvai atsisluoksniuojanti šakute.
- Kepti keptuvėje: Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus ant vidutinės ugnies. Dėkite lašišos filė oda žemyn (jei su oda) ir kepkite 4-5 minutes iš vienos pusės, tada apverskite ir kepkite dar 3-4 minutes iš kitos pusės, arba kol lašiša bus iškepusi.
- Kepti ant grotelių: Įkaitinkite groteles ant vidutinės ugnies. Tepkite groteles aliejumi, kad lašiša nepriliptų. Dėkite lašišos filė ant grotelių oda žemyn (jei su oda) ir kepkite 4-5 minutes iš vienos pusės, tada apverskite ir kepkite dar 3-4 minutes iš kitos pusės, arba kol lašiša bus iškepusi.
- Kepimas folijoje: Kepimas folijoje yra paprastas būdas išlaikyti lašišą drėgną ir sultingą. Tiesiog įdėkite lašišą į folijos lakštą, pridėkite norimų prieskonių, daržovių ar citrinos skiltelių, sandariai užlankstykite foliją ir kepkite ant grotelių arba orkaitėje.
- Kepimas ant kedro lentelės: Kepimas ant kedro lentelės suteikia lašišai dūminio aromato. Prieš naudojimą, kedro lentelę reikia pamirkyti vandenyje bent 30 minučių. Tada ant lentelės dedama lašiša ir kepama ant grotelių žemoje temperatūroje. Šis metodas reikalauja daugiau laiko, bet rezultatas yra vertas pastangų.
Lašiša Ir Sveikata
Lašiša yra ne tik skanus, bet ir labai naudingas maistas. Ji yra puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, kurios yra svarbios širdies ir kraujagyslių sveikatai, smegenų funkcijai ir bendrai organizmo būklei. Lašiša taip pat yra geras baltymų, vitaminų (ypač D ir B grupės) ir mineralų (pvz., seleno) šaltinis. Reguliarus lašišos vartojimas gali padėti sumažinti uždegimą, gerinti nuotaiką ir stiprinti imuninę sistemą.
Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė teigia, jog per savaitę valgant dvi porcijas riebios žuvies, tokios kaip lašiša, gaunama užtektinai organizmui reikalingų omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių. Jos gerina atmintį bei padeda kovoti su nuovargiu, gali padėti atsipalaiduoti, netgi pristabdyti su senėjimu susijusius procesus. Be to, lašiša - kokybiškas baltymų, kurie yra viena iš pagrindinių organizmo „statybinių“ medžiagų, šaltinis.