pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Didelio Kiekio Sriubos Receptai: Idėjos ir Patarimai

Kas gi nemėgsta darganą rudens dieną pasišildyti dubenėliu karštos sriubos ar vasarą atsigaivinti šaltibarščiais? Sriubos tapo svarbia kiekvieno valgio dalimi. Šiandien panagrinėsime įvairius didelio kiekio sriubos receptus, kad galėtumėte pamaitinti didelę šeimą ar svečių būrį.

Įvairių Tautų Sriubų Įvairovė

Pasaulyje yra daugybė skirtingų sriubų rūšių. Kiekvienoje šalyje sriubos yra skirtingi patiekalai. Įvairios tautos gamina savaip. Įvairios šaltosios sriubos pradėtos gaminti prieš kelis tūkstančius metų. Šiandien, ko gero, kiekviena tauta gali pasigirti savu receptu.

  • Šaltibarščiai: Mūsų ir slavų kraštuose paplitusi šaltsriubė su burokėliais ir kefyru - ne vieną užsienietį ji stebina savo gražia rožine spalva bei kelia abejonių, kaip įmanoma tokią spalvą išgauti natūraliu būdu.
  • Gaspačas: Ispanai garsėja tradiciniu gaspaču - šalta pomidorų sriuba.
  • Vichyssoise: Prancūzai gamina „vichyssoise“ - bulvių ir porų šaltsriubę.
  • Tarator: Bulgarai mėgaujasi netradiciniu deriniu - „tarator“. Tai šalta agurkų sriuba su graikiniais riešutais.
  • Žirnių šaltsriubė: Ne ką mažiau netikėto skonio ypatybėmis pasižymi ir tailandietiška žirnių šaltsriubė su kokosų pienu.

Šaltsriubės - Vitaminų Šaltinis

Anot J.Sabaitienės, šaltos sriubos ne tik gaivina ir malšina alkį, jose taip pat gausu įvairių vitaminų ir mikroelementų. „Mums įprastuose šaltibarščiuose gausu šviežių daržovių, kurių nauda - neginčijama. Agurkuose, krapuose, svogūnų laiškuose slypi vitaminai A, C, K, taip pat mineralinės medžiagos, tokios kaip geležis, molibdenas, manganas. Kefyras ir burokėliai - taip pat puikūs vitaminų ir naudingųjų medžiagų šaltiniai“, - sako J.Sabaitienė.

Rūgštynių ir Ridikėlių Šaltsriubės Receptas

Sriuboje naudodami vis kitus ingredientus, galime dar labiau praturtinti savo kasdienę mitybą. Štai vienas iš receptų:

Reikės:

  • 2 l riebaus kefyro
  • 1 ilgavaisio agurko
  • 2 saujų šviežių rūgštynių
  • 10-20 ridikėlių
  • kuokštelio krapų
  • ryšulėlio svogūnų laiškų
  • žiupsnelio druskos, pipirų
  • 2 kiaušinių

Paruošimas:

  1. Smulkiai supjaustykite agurkus bei po karštu vandeniu nuplikytas rūgštynes.
  2. Griežinėliais supjaustykite ridikėlius, sukapokite krapus bei svogūnų laiškus.
  3. Viską pagardinkite druska ir pipirais, supilkite gerai atvėsintą kefyrą bei gerai išmaišykite.
  4. Į kiekvieną dubenėlį įdėkite ketvirtį kietai virto kiaušinio, papuoškite smulkintais krapais.

Įvairių Sriubų Pavyzdžiai

  • Serbiška pupelių sriuba su mėsa.
  • Chorba - Serbijoje, Moldovoje, Rumunijoje ir kitose šalyse populiari sriuba.

Lengvos Sriubos

Lengvos sriubos - tai tikras išsigelbėjimas šiuolaikiniame skubančiame pasaulyje. Jos ne tik greitai paruošiamos, bet ir suteikia organizmui reikalingų skysčių, vitaminų bei mineralų, neapsunkindamos virškinimo sistemos. Tokia sriuba puikiai tinka tiek lengviems pietums biure, tiek jaukiai vakarienei namuose po ilgos dienos. Jos universalumas leidžia eksperimentuoti su įvairiausiais sezoniniais ingredientais, kaskart sukuriant naują skonį.

Lengvų Sriubų Tipai ir Kategorijos

  • Skaidrios sultinio pagrindo sriubos: Tai bene lengviausias sriubų tipas. Pagrindą sudaro kokybiškas daržovių, vištienos, jautienos ar žuvies sultinys.
  • Trintos daržovių sriubos: Šios sriubos yra tirštesnės, sotesnės, bet vis dar gali būti labai lengvos, jei ruošiamos teisingai.
  • Šaltos sriubos: Idealus pasirinkimas karštomis dienomis. Jos gaivina, drėkina ir suteikia energijos.

Esminiai Ingredientai ir Technikos Lengvoms Sriuboms

Norint sėkmingai gaminti įvairias lengvas sriubas, verta suprasti pagrindinius ingredientus ir technikas, kurios lemia galutinį rezultatą.

  • Pagrindas: Sultinys arba vanduo.
  • Daržovės: Šviežumas ir sezoniškumas.
  • Baltymai: Lengvi variantai, pavyzdžiui, paukštiena, žuvis, ankštiniai.
  • Skonio elementai: Prieskoniai, žolelės, rūgštis.
  • Tirštinimo būdai: Daržovių tyrė, bulvės, ryžiai, neriebus pienas.

Sėkmingos Lengvos Sriubos Principai ir Patarimai

Norint nuolat gaminti skanias ir kokybiškas lengvas sriubas, verta įsidėmėti kelis bendrus principus:

  1. Kokybiški ingredientai - pusė darbo.
  2. Skonio sluoksniavimas.
  3. Nepamirškite ragauti ir koreguoti.
  4. Nepervirkite daržovių.
  5. Garnyrai - svarbi detalė.

Konkretūs Lengvų Sriubų Receptai: Greiti ir Patikimi Variantai

Pradėkime nuo kelių konkrečių pavyzdžių, kurie iliustruoja lengvų sriubų įvairovę ir paprastumą. Šie receptai yra puikus atspirties taškas tiek pradedantiesiems, tiek ieškantiems greitų idėjų.

Žaibiška Pomidorų Sriuba su Bazilikais

Ši sriuba - tikras skonio sprogimas, paruošiamas vos per keliolika minučių, ypač jei naudojate kokybiškus konservuotus pomidorus. Ji puikiai tinka, kai norisi kažko šilto, sotaus, bet neapsunkinančio.

Ingredientai (2-3 porcijoms):

  • 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 1 nedidelis svogūnas, smulkiai supjaustytas
  • 1-2 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 1 skardinė (apie 400 g) konservuotų smulkintų pomidorų savo sultyse
  • 400-500 ml daržovių arba vištienos sultinio
  • Saujelė šviežių baziliko lapelių
  • Druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Žiupsnelis cukraus (nebūtina)

Gaminimo eiga:

  1. Puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite smulkintą svogūną ir kepinkite maišydami apie 3-4 minutes, kol taps skaidrus ir minkštas.
  2. Pridėkite smulkintą česnaką ir kepinkite dar apie minutę, kol paskleis aromatą.
  3. Supilkite konservuotus pomidorus, sultinį. Pagardinkite druska, pipirais, žiupsneliu cukraus (jei naudojate).
  4. Užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir pavirkite apie 5-7 minutes, kad skoniai susijungtų.
  5. Nukelkite puodą nuo ugnies. Sudėkite didžiąją dalį šviežių baziliko lapelių (kelis pasilikite papuošimui).
  6. Sriubą sutrinkite rankiniu (panardinamu) trintuvu iki vientisos masės.
  7. Paragaukite ir, jei reikia, papildomai pagardinkite druska ar pipirais.
  8. Patiekite karštą, papuoštą likusiais baziliko lapeliais, šlakeliu gero alyvuogių aliejaus ar šaukšteliu natūralaus jogurto.